Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T příjem

Zdravím,potřeboval bych radu.Propojil jsem 2 antény hybridním slučovačem a u některých programů klesla kvalita signálu.Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví jestli existuje nějaký zesilovač kterým signál opět posílit.
Díky za rady.

aries
Registrace: 12/2007
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 82
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T příjem

Samozřejmě, že lze chybovost ovlivnit. Třeba právě vhodným výběrem antény. A opět platí, že vysokej zisk antény nemusí být tím rozhodujícím faktorem při jejím výběru. Pak pochopitelně i umístěním antény atd. Nic z toho bez měřáku a zkušeností neuděláš a budeš akorát cosi šolichat dle teploměrů s nejistým výsledkem.

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

@samorost

Udělej to a pak nám sem napiš jestli jsi uspěl :))) Přestože máš dobré směrové předpoklady pro anteny (tipuju že pozice vysílačů máš cca 0 - 80 - 180°), dávám Ti šanci tak 10 % (na 90% ti to nepojede) - budeš mít problémy nejen s K47 a K48 ale pravděpodobně i K45 příp. K50 abys to s teploměry "vyatenuátoroval" tak aby ti to všechno fungovalo ;)

lance
Registrace: 10/2008

to lance

Mám přes 20 polských stanic. K47 mi nepřinese nic extra.Problém s K 48 vnímám dostatečně. Jednoduchá propust naladěná na kanál K propustí i dva sousední kanály, K-1, K-2,K+1, K+2. Vícenásobná propust je již uzší. Celkový náklad na tuto akci by byl v tisících Kč, přínos jen to, že bych možná, v případě úspěchu, získal respekt lance.
Konflikt sousedních kanálů by se elegantně řešil konvertorem a převodem na jiný kmitočet. Dnes jsou konvertory dost drahé.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

to PoldaS

Nejsem ve sporu, že měřák je pokrok, určitě je dobré ho mít pro profesionála.
Naprosto nesouhlasím s názorem, že s pouhými teploměry se nedá nic spolehlivého udělat.
Ano, extrémní podmínky pro amatéra nejsou. Kolik takových podmínek v počtu obyvatel je? 5%, 3%?

samorost

@samorost

To je furt dokola. Z čeho usuzuješ na nějaká procenta nějakých "extrémních podmínek" k počtu obyvatel... ??????
Jediné o co se opíráš ve svých opakovaně zevšeobecňujících soudech je tvoje osobní zkušenost se slepením 2 antén někde v podmínkách, kdy máš bezproblémový příjem ze dvou směrů se vzáj. polohou 180, což je ideální stav a výkony a skladba kanálů ti náhrávají... Šels na to rozumně, to ti nikdo nebere, ale že se ti to povedlo je spíš otázka štěstí, metoda pkus-omyl která Ti vyšla díky přízivé signálové konstalaci u tebe. Bez měřáku jsi slepý, jen něco odhaduješ... Kdyby ses pokusil o ten K47, tak by ti to sice nepřineslo nic moc ohledně nových PL programů, ale dalo by ti to velmi užitečnou ťafku ohledně tvých recepisů "jak na to". Rychle by Tě to vrátilo z hrušky zpátky na zem, Páč bys se svým "úspěšným" postupem, kterým se tu holebáš, u K47 pohořel jak papír. Přestože pozice vysílačů ze 3 směrů máš ideální, dík velmi rozdílné úrovni K48 a K47 v místě příjmu bys s největší pravděpodobností nebyl schopen nastavit ty své "větve" tak, aby K47 a K48 byly oba v pohodě... Nežádoucího sousedního K48 by ses na anténě na Rybnik prostě nezbavil ani 3 propustěma v řadě za sebou, to je naivní představa. Naprosto zásadní by byly směrové vlastnosti použité antény na K47, musel bys ji směrovat ne na maximum zisku K47 z Rybnika, ale na maximum potlačení K48 z Hošťálek - tj. trefit směrem z Hošťálek do nějakého absolutního minima příjmu dle vyzař. diagramu antény na Rybnik.. Ale jestli jsou v místě nějaké významnější odrazy K48, tak by ti ani toto nejspíš nepomohlo...
Hlavně si uvědom, že tady diskutujeme na základě dotazu tazatele, který na rozdíl od Tebe neví o problematice vůbec nic a nemá proto absolutně žádný mysl ho navádět na směrem tvéhio domácího bastlení kterým jsi postupovat ty, který se v tom v rámci svého hobby šťouráš... tvoje informace jak sis to doma spytlíkoval je pro něj absolutně k ničemu, páč on by nebyl schopen to tvoje řešení zopakovat ani kdyby u něj panovala naprosto stejná příjmová situace jako u tebe (což zcela jistě není!!!!)

lance

to lance

Tvoje uspořádání společné antény se liší od mého obecného?
Co nemáš, propust, regulaci zisku, zesilovač, slučovač, rozbočovač?
Pokud bys měl všechny mnou navrhované části, Tvoje sestava by rázem přestala fungovat?
S měřákem víš, na čem jsi, to beru. Bez měřáku se orientovat lze také, sice mnohem obtížněji, to nepopírám.
Signál se podle teploměru najít dá. Buď je, nebo není. Totéž platí i pro rušivé a nežádoucí signály. Podle teploměrů se dá vysměrovat anténa, najít postranní lalok i nula postranního laloku, nemluvě o umístění antény.
O tom, že bych pohořel na K 47, mám pochybnosti. Také vím, že lze odstínit nežádoucí signál tělesem komína, zákrytem budovy apod. zdvojovat antény a podobně.
Tyto příspěvky čte tazatel a nejen on. Zastrašit normální lidi, kteří umí myslet, je v zájmu pouze úzké skupiny profesionálů.
Čeho je schopen či neschopen tazatel mne popravdě nezajímá. Dostal na svůj dotaz nějaké informace, nikoliv komplexní výklad o anténní problematice. Zda začne bastlit, nebo zavolá profíka, je zcela na něm.

samorost

Antény jsou hodné

Příklad z Bludovského kopce, téměř nahoře. Úkol zněl sloučit ostravské (přímá viditelnost 20 km) a polské kanály z vysílače Kosztowy u Katowic (cca 90 km). Směr příjmu byl vzájemně kolmý, tedy 90 stupňů. Nakonec to dopadlo tak, že zůstala výhradně sólo anténa na Polsko a ostravské signály na ní nakmitaly. Všechno hraje! Podle teorie by ostravské vysílače neměly jít nebo měly mít výpadky.

samorost

Ty tvoje extrémní podmínky s počtem 3 nebo 5% běž vykládat třeba jižně od Brna, kde mají mux 1 a 2 a RS8 z Pálavy, mux 3 z Kojálu, mux 4 z Hodonína a RS7 z Brna (nebo mux 4 a RS7 z Brna) a k tomu Slováky a Rakušáky. I bez těch dvou posledně jmenovaných je to celkem fuška dát do kupy. Tvoje paušalizování stylem "co mám já, to mají i všude jinde" už připomíná jistého violového montéra ze Mariánských Lázní, který dle vlastní půdě-skříňové patlaniny začal všude tvrdit, že to takto musí je každému (samozřejmě nejelo nikomu).

PoldaS

pro všeobecné povědomí

kromě samozřejmě mého zájmu bych rád věděl, jak je uspořádána malá společná anténa jižně od Brna, stačí výčet komponent.
Děkuji!

samorost

@samorost

"...Podle teorie by ostravské vysílače neměly jít nebo měly mít výpadky..."
- podle jaké "Teorie" ??? popiš prosím. Neznám žádnou teorii, podle které by nemohly hrát Hošťálky v PŘÍMÉ VIDITELNOSTI na 20km na antenou natočenou v podstatě kamkoliv (za předpokladu, že nejsou v místě významné odrazy).
V tebou popsané situaci - individuální instalace na vršku kopce s přímou viditelností 20km na Ostravu - bych příjem "všeho" na jednu antenu primárně směrovanou na Polsko zkoušel jako první... Takže žádnou Ameriku ani popření teorií jsi neobjevil... Naopak, pokud to příjmová situace umožňuje, jedná se o elegantní a levné řešení pro "nenáročné" individuální instalace, dokonce toto je asi největší výhoda kterou s sebou přinesl digitál oproti analogu (nemusíš se honit vždy za maximem příjmu, stačí ti dostatečně spolehlivý příjem...)
Veškeré "Teorie" říkají hlavně to, že až podle vyšetření signálů v místě se volí řešení...

lance

to lance

Říká Ti něco směrový diagram Yagi antény?

samorost

@samorost

a říká Ti něco počítání s decibely?

lance

@samorost

No jo, asi ne, máš svoje bramborometry a procenta, to je pak težké.
Když máš na Yagině v přímé viditelnosti na vysílač dejme tomu 80dBuV tak i po natočení Yaginy někam do pryč na minimum příjmu budeš na jejím výstupu mít pořád pohodlně a MINIMÁLNĚ 55dBuV a víc což Ti bohatě stačí na krásné zpracování a spolehlivý příjem... jenže toto z Tvých "teorií procent" nevyčteš...

lance

to lance

Ptal ses na teorii, odpověděl jsem Ti. Své zkušenosti s anténou Yagi otočenou o 90 stupňů vůči směru na vysílač, prosím, předej na VUT Brno. Opraví učebnice.

samorost

tak dobrá

Zákazník jižně od Brna dá požadavek na 4 Muxy, RS7, Slovensko a Rakousko.
1.Certifikovaný technik provede měření. Výsledkem je tabulka směrů na vysílač, kanálů, úrovně signálu v dB a BER.
2. Podle výsledku zvolí počet antén, v krajním případě 7 kusů.Snaží se ale sdružovat směry a počet antén sníží, řekněme na 5.
3. Vznikne nová tabulka antén a kanálů.
4. Podle ní navrhne propusti za každou anténu, celkem tedy 5 propustí. Do některých větví navrhne odlaďovač místního signálu proti přebuzení.
5. Sestaví 5 větví podle obecného řešení nebo počet větví sníží tím, že provede sloučení některých větví ještě před zesilovačem. To ale po zralé úvaze, protože se sníží úroveň takto slučovaných signálů.

Jak vidno zříti, odchylka od obecného řešení je dramatycycká...

samorost

@samorost

Tak popření nějakých teorií VUT tady prezentuješ především Ty tou svou realizací na kopci, ne? :))) Tak bys je měl informovat především sám, co jsi zjistil.
Tak to dopadá, když si někdo nějaké malůvky ideálních vyzařováků v ideálních podmínkách dedukuje do praxe, že nějaká reálná Yagi anténa v reálných podmínkách bude mít v širokém rozsahu K37-K55 !!!! nějaký skutečně reálný nulový příjem, a to zrovna přesně v úhlu 90° a pak se diví nějakému "nakmitávání signálů"... I kdyby nějaké ostré minimum vyzařováku reálná antena skutečně někde měla (samozřejmě sakramentsky frekvenčně závislé) tak stačí pár stupňů pootočení antenou (což se v hl. směru příjmu projeví jen minimálně) a je po minimu... Mj. také už tím, že je v anteně nějaký "pásmový" symetrák se vyzařovák Yaginy značně deformuje atd... další otázka je vůbec návrh, provedení skutečné vlastnosti dané reálné anteny atd... Kdybys měl měřák, tak by sis na tom kopci tou Yaginou mohl zatočit o 360°a ten "reálný vyzařovák" si změřit a nakreslit třeba pro K36,38,48,50,53 (aby se ti tam nemotala SFN) a pak by ses divil, jaké patvary by z toho vyšly...

lance

souhlasím, jen mám tu brambometrovou

jednotku. :))) Shodneme se na příspěvku "tak dobrá"?

samorost

to PoldaS

Při sestavování společné antény je práce s měřicím přístrojem samozřejmě mnohem snadnější.
Nicméně:
1. Nepotřebuji srovnat signály zcela perfektně, stačí to, že žádný nezpůsobí přebuzení, to se dá zkontrolovat i teploměry. Jejich úrovně mohou být v nějakém rozptylu. Podstatné je, že mám možnost úroveň seřizovat.
2. Separace kanálů je nezbytná hned na začátku.
3. Stojí zato mít více zesilovačů paralelně před sloučením, tedy mít signálové větve z antény, než všechno sloučit před jedbním společným zesilovačem.Jsou tak lepší šumové poměry a lépe se to seřizuje, zejména u více větví.
Proto jsem přesvědčen, že princip obecného řešení, jak je uveden výše, je platný také jižně od Brna a to v plném rozsahu. Bez ironie budu rád, pokud mi to věcně vyvrátíte.
To nic nemění na faktu, že si Vás velice vážím, jen si myslím, že podceňování amatérů ničemu neprospívá. Amatéři si kupovat měřicí přístroj nebudou. Moje obecná doporučení, když se nad nimi zamyslíte, nejsou v rozporu ani s postupy u Vaší, jistě profesionální práce, viz příspěvek "tak dobrá".

samorost

Amatér se může uplatnit při pěstování rajčat na zahrádce, když to úplně nezvorá, tak mu něco vyroste. Ale v jiných oborech, jako třeba oprava aut nebo montáž antén není na amatéry místo. Tvoje montáže bez technickýho vybavení a znalostí jsou víceméně sázka do loterie.

PoldaS

@samorost

Jaké teploměry konkrétně používáš (konkrétní settopbox/TV) a co všechno Ti to ukazuje? Umí to alespoň +- spolehlivě úroveň v dBuV, nebo máš jen % ( bit. chyby...)?

lance

to lance

Ty znáš setbox, který má teploměry v dBuV?

samorost

Takže hoši, pozor PoldaS

Vám zakázal cokoliv doma s anténama dělat, pokud nemáte doma přístroj za desítky tisíc a znalosti v oboru (neuvedl na jaké úrovni). Kua, ne, abyste se o něco pokoušeli!!!Sedněte k internetu a hledejte anténářské firmy. Máte s anténama utrum jednou provždy!!!

samorost

Tak je to správný, resp. když se vrhneš na opravu auta svépomocí a zmastíš to (jakože jo), tak tě to pak bude o to víc stát v servisu. U těch antén je to úplně stejný, nakoupíš pytel harampádí, strávíš na tom mládí a výsledek bude ten, že pak tu firmu stejně zacvakáš. Kdo nemá v hlavě úplně prázdno, ten si dá rychle dokupy, že 1+1=2 :-)

PoldaS

@samorost

Takže Ty to dáváš dohromady podle procent na nějaké TV...?? Tak to by sis na té JM teda pošmákl :-)
Jsou settopboxy, které se prodávají jakože "měřáky" kolem 10 tis. Kč, které se už dají se pro nějaké takové to domácí bastlení použít, sice neukazují spolehlivé kalibrované údaje, ale po určitém "zapracování obsluhy" se s tím alespoň orientačně něco už zjistit dá... lepší než procenta... Jinak pro srovnání úrovní se daly dřív orientačně použít i nějaké settopboxy tuším od Technisat nebo Strong, měly docela solidní teploměry, myslím že i v dB, ale typy už konkrétně nevím.

Samozřejmě nikdo Ti nezakazuje si doma hrát s antenama, pokud nestvoříš rušičku pro sousedy (což se s tvými teploměry ale může lehce stát) tak to pořád je vcelku jen "nevinná" zábava... :)))

lance

to lance

Víš, a anténama jsem začal, když u nás byl I. a II. program a v Polsku Katowice I a Katowice II. Jsem silnoproudař. Přehazovat dvoulinky mě přestalo bavit. Pak vyšel v Amatérském rádiu návod, jak z jadérka pro symetrizační člen udělat hybridní slučovač. Když už jsem měl kaskádu tří slučovačů, ohmatal jsem si útlum, svýma očima, co to je. Pak jsem z tranzistoru GF udělal ten nejprimitivnější možný zesilovač, na plošném spoji vyřezaným pilkou na železo a on zesiloval. atd, až jsem za analogu sloučil 10 kanálů dohromady ČR, SR, PL po delším vývoji mi hrály bez vzájemného ovlivňování s ručně vyrobenými propustmi UHF. Neměl jsem tehdy ani ten pitomý teploměr, jen Avomet.Ladil jsem podle šumu na obrazovce. Rozdíly v síle signálu byly ohromující, Slovensko bylo silně zašuměné, přesto jsem sloučil mimo jiné K 35 Žilina-Krížava s K 37 Lysá Hora.Při stavbě kanálových zesilovačů jsem samozřejmě žádný polyskop neměl...
Když se ví, o co jde,dá se udělat ledacos. Mrzí mne stanovisko PoldyS v tom smyslu, že možný úspěch amatéra bez vybavení přirovnal k loterii. V loterii je pravděpodobnost výhry jedna ku deseti až statisícům. Tak to podle mého názoru není. Úspěch závisí od snahy rozumět věcem a vědět, co chci změnit a jak toho dosáhnout. Kdo má pět pohromadě, má šanci. Proč ji brát?
Jinak mám Technisat s kvalitou v dB, síla signálu v %. Za rozhodující jsem vždy považoval u digitálu kvalitu, ne sílu signálu. Když něco rušivého proniká do sledovaného kanálu, kvalita jde k čertu. Proto síla sousedních signálů se regulovala tak, aby kvalita kritického kanálu zůstala na úrovni.
Když se vyrobí rušička,vyruší skoro celé pásmo. Dnes jsou zesilovače solidně zapouzdřené a při kázni s koaxem nevznikne zpětná vazba.Do antén zesilovače nedávám, tam rychle "zrezaví".

samorost
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 82

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra