![]() |
|
Pravděpodobně vadný LNBProsím o radu, kde může být příčina závady LNB (pokud je to vadným LNB). Mám Smart Titanium Rocket Universal Twin LNB u kterého zcela nešla jedna větev. Po výměně chvíli pokoj, ale asi po 2 hodinách opět vypadávání signálu v jedné větvi. Dekóder Technisat DIGIT ISIO STC. Na "teploměru" Anténa 1 signál drží (úroveň a kvalita), u Antény 2 úroveň drží, ale kvalita kolísá až k úplnému výpadku. V reálu se to projevuje tak, že když nahrávám z jednoho programu, při sledování jiního signál kostičkuje a vypadává. Záměna antenních kabelu na vstupu vstupů nepomáhá.Díky za pomoc. |
tadek01
Registrace: 1/2008 Příspěvků: 97 |
![]() |
|
tadek01Skús vymeniť celý koaxiál problémovej vetvy najprv na nečisto, odtestuj, ak nebude výpadok, je to jasné. Skúška len vyraďoavacím spôsobom.Raz som mal podobný problém, ale koax bol starý, vymenil som ho nakomplet a pomohlo. |
teleclub
Registrace: 9/2015 Příspěvků: 281 |
![]() |
|
teleclubBohužel to nejde. Bydlím v paneláku a koax je pod zateplením, dělali to asi před 3 lety. Délka asi 60 m. Jestli chyba je v koaxu jsem namydlenej, přesto díky. |
tadek01
![]() |
|
@tadek01pokud je to opravdu kabel, pomuze stacker-destacker Johansson nebo Invacom |
matchboxx
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 2 551 |
![]() |
|
Záměna anténních kabelů na vstupu vstupů nepomáhá.Rozumím tomu tak:a) kabel 1 ve vstupu 1, kabel 2 ve vstupu 2, závada se projevila na vstupu 2, po záměně kabelů nastal stav: kabel 1 ve vstupu 2, kabel 2 ve vstupu 1, závada se projevila opět na vstupu 2??? Pokud je tomu tak, pak na vině nejsou kabely. Povely Diseqc jdou z přijímače stejné na oba vstupy. Jsou nastaveny oba kabely stejně na povely Diseqc, tedy přepínače nahoře nad kabely? V případě, že žádné přepínače nejsou, zkontroloval bych nastavení LNB v přijímači: jednoduché, vícenásobné. Pak ještě může nabíhat zemní smyčka, která změní= pokazí pouze jednu polaritu některého z vývodů. To je průšvih, který se na dálku radit nedá. Zkus některé špičky: Enik, Gunter, Lance, PoldaS, Saxon,... Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: Pravděpodobně vadný LNBpresne ako pise Samorost - neuvadzas co sa zmeni/nezmeni pri prehodeni coax na vstupoch.tym treba zacat aby sme vylucili vadny tuner v STC. v pripade,ze sa porucha presunie na iny tuner pri prehodeni kablov,nachaj v tuneri1 spravny kabel a zmen nastavenie v menu pocet anten na 1. potom skus 2 programy z rovnakeho TP,resp tak ako to robis,ze sledujes teplomery na testovacom TP v menu. ak je to kabel malo by to teraz ukazovat ok. ak je to tunar alebo smycka problem zostane a budeme riesit. jeden kabel ak mas len jednu druzicu nie je problem. pouzi lnb s vyvodom pre jednokablove vedenie,nastav v STC tento typ a mozes mat 4 tunery na jednom koaxxe |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 173 |
![]() |
|
RE: Pravděpodobně vadný LNBPánové díky za rady. Nejsem moc zběhlý v sat. technice, ale zdá se, že jsem problém odstranil. Když mi montovali kabely při zateplování baráku, tak mi někdo z nich poradil, abych do každé větve, která vchází do bytu (už v bytě) dal zesilovač, že se zlepší signál. Je to průchozí zesil. od Triaxu "SLOPINNG IN-LINE AMPLIFIR" a ten v jedné větvi patrně odešel. Když jsem ho vyměnil, tak to zatím chodí. Když jsem je oba vyřadil, tak signál klesl u "úrovně" z 80 na 40, "kvalita" zůstala stejná na asi 9,5-10 dB a problém nebyl. Mají tedy ty zesilovače nějaký smysl a pokud ano, jaký typ použít? Třeba existuje něco lepšího a spolehlivějšího? Zesílovače jsou vložené mezi přívodní kabel, který vchází od paraboly do bytu a má asi 65 m a asi 7 m kabelu k dekoderu. Díky za rady a postřehy. |
tadek01
![]() |
|
Dagy2Ještě chci dodat, že mám parabolu 80 cm a jeden Twin LNB bez přepínačů, přijímám Hot Bird 13. Jak je to s kvalitou a úrovní signálu? Když mám nižší úroveň (bez zesílovače 40 a s nim kolem 80) a kvalitu kolem 10 dB je to dostačující a vykašlat se na ty zesílovače? |
tadek01
![]() |
|
tadekmôj názor:- zosilňovač k SAT rozvodu radšej nie. 70m je dosť, ja mám možno 30m najlacnejšieho kábla 15 rokov a problém nie je. Takže by som zosilňovač určite zatiaľ vyhodil a teraz neriešil. Uvidíš ako to pôjde pri búrkach a ťažkých mrakoch - TechniSat má dobrý merač/teplomer kvality signálu - nie v % ale spoľahlivé meranie v dB. Pokiaľ máš hodnotu dvojcifernú tak je to určite postačujúce na neštvorčekujúci obraz (aj 8dB je OK). Ja mám na 80cm parabole smerovanej na 23.5E hodnoty 10.5÷11.5dB. Na 13E šilhám (t.j. 10°) a kvalitu mám 9.5÷10.5dB - Sila signálu je nič nevypovedajúca hodnota - je dobrá ne to, aby si pri amatérskom ladení videl či to ide k lepšiemu alebo sa naladenie zhoršuje. Ale či je 40% dosť v porovnaní s 80% ťažko povedať. Je jasné, že zosilňovač tam ládoval zosílený signál, ale celkový výsledok (kvalita) môže byť nakoniec horšia alebo dokonca aj nulová. Teraz ma napadá, či nemáš na tom zosilňovači trimer na nastavenie zosilnenia. Niekedy je zosilnenie šmejdového signálu tak vysoké že tuner v prijímači je prebudený a kvalita bude nula alebo kolísať presne ako ti to robilo (mám vstupný zosilňovač na päte domu u DVB-C - sila 70% a kvalita 11.5dB. Pri pridaní zosilnenia sa signál rozpadne). Ak tam máš trimer, skús ubrať zosilnenie, aby si sa dostal strelím na 70% sily a skontroluj či bude tuner kmitať. Pre ukážku merania sily signálu: môj starý Technisat HDS2X ukazoval silu signálu na 23.5E všade 98÷100%. Technicorder STC na rovnakom kábli ukazuje ca 80%, pritom kvalitu ukazujú oba rovnakú. vieš že aj ľavý hák nemusí byť až tak silný ale musí hlavne sadnúť kam má. Takže kvalita je rozhodujúca. |
Dagy2
![]() |
|
@tadek01mám tovnakú skúsenosť so zosiľňovačmi ako DAGY2. Akurát som zosiľňovač inštaloval vo zvode tam, kde bol signál ešte dostatočný, aby nezosilnil aj chyby. Ak signál ale zosilňovačom "prebiješ", tak ho celkom zničíš. Resume - pokiaľ možno, SAT signál bez zosilňovača ... |
Dzordzo
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 3 456 |
![]() |
|
dagy2Díky za pomoc. Po odpojení zesílovače mám úroveň 46 a kvalitu 10,4 dB. Se zesílovačem je to 78 a 10,2 dB. Tak zesílovače asi trvale odpojím. Když už jsme u nastavování zeptám se na nastávení kódovacího systému. CI duální kódování má být na auto nebo zapnuto? A co znamená CAM MHEG autostart? Má být zapnuto? To ISIO STC mám asi měsíc, jsem s nim spokojen, ale nevím, zda mám vše nastaveno jak má být. |
tadek01
![]() |
|
tadekčiže zrejme už aj keď ti to fungovalo, kvalitu si mal nižšiu o 0,2dB než bez zosilňovača.Ak by to malo fungovať tak by mal zosilňovač byť na anténe a nie na konci vedenia v tvojom byte. CI dualne dekodovanie: nie je jednoznačná rada, treba odskúšať s daným CI-modulom. teoreticky ak si modul rozumie správne s prijímačom by malo byť jedno či AUTO alebo ZAP. Prakticky to tak často nie je. Ja používam všetky nastavenia "natvrdo" zap alebo vyp, nikdy AUTO. doteraz mi to vždy pomohlo vyhnúť sa "divným závadám". CAMMHEG autostart - mám vyp, nevšimol som si že by sa niečo zmenilo zapnutím tejto funkcie. HbbTV funguje. |
Dagy2
![]() |
|
Dokonalý příkladnaprosto nesmyslného použití zesilovačů.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
Dagy2 + EnikDíky za pomoc a vysvětlení. Nechci už dál rozvádět tuto diskusi, rád se poučím od zkušenějších. Hlavně jsem chtěl vědět, který údaj je důležitější, zda úroveň nebo kvalita signálu. Je mi jasné, že když zesilovač, tak nahoře a ne v bytě, tenkrát to ale při montáži zateplení na baráku jenak nešlo. |
tadek01
![]() |
|
@tadek01Zásadním parametrem je kvalita signálu!!! Pokud je kvalita dostatečná a stabilní, pak nemá smysl zesilovat. Síla signálu je důležitá jen pro překonání šumového prahu přijímače. Nad tímto prahem je síla signálu bezvýznamná.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
![]() |