Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Zapojeni TV-SAT-5.1 cinche

Dobry den vsem, predem se omlouvam jestli pisi do spatne sekce, i za chybejici diakritiku a pripadne preklepy - jsem na mobilu.

Muze mi nekdo, prosim, poradit jestli je realizovatelne nasledujici zapojeni tak, aby fungoval zvuk 5.1 pro DVD i SAT?

Mam starsi TV, pouze se SCARTem, DVD prehravac s 5.1 cinche, soustavu 5.1 repro (5x repro + subwofer, do ktereho se pak zapoji) a planuji si poridit Skylink satelit.

Dosud mel vse zapojene tak, ze STB byl zapojen do DVD, z nej pak sel scart do TV. S DVDckem pak byla propojena vez (jen L+P stereo), pres kterou sel zvuk (pri zapnutem DVD).

Bude mozne misto STB zapojit SAT (Skylink) a namisto veze do DVD ty repraky? Bude pak fungovat 5.1 zvuk?

Pripadne, jak realizovat propojeni starsi TV (scart only), SAT a 5.1 (cinche) tak, aby sel 5.1 zvuk?

Dekuji za rady novackovi, prijemny den.

miroslavbk
Registrace: 6/2016
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zapojeni TV-SAT-5.1 cinche

V 3. odseku píšete, čo máte. Ale o žiadnej veži nie je ani zminka. Aká je to veža?

VU+ Zero 4K, iNEOS ZX4, C-Tech 4100 Plus, Openbox SX4 HD, GTMedia V8 UHD, 2x Gibertini OP 100 (motor+36°E), PF no name 140 cm (27,5°W), 3x off-set 75/80/125 cm - 23,5°E/1°W/30°W

bmilan
Registrace: 5/2004

Já to vidím tak, že stávající DK je pouze s analog.vstupem (cinch), takže dostat zvuk 5.1 z nového stb, které má jen optiku , nepůjde. Maximálně půjde využít výstup 2.0 z stb a propojit přímo se vstupem 2.0 na DK.

decmen
Registrace: 2/2008

@miroslavbk

Dá se použít HDMI audio extractor ale cena je pro 5.1 cinch verzi dost vysoká cca 2100 Kč.

Hal
Registrace: 1/2006

použití jakéhokoliv převodníku D/A A/D jsem mu ani nenavrhoval, protože zcela jistě přesáhne cenu stávajícího DK.

decmen

Co třeba něco takového? (bez zkušeností)
http://eud.dx.com/product/5-1-channel-dts-ac-3-home-theater-audio-decoder-844071817

roztock
Registrace: 5/2006

Diky za odpovedi.
Chapu to spravne, ty repraky mi tedy jsou na nic?
5.1 zvuk pujde jen pri prehravani DVD, ktere ma 5.1 zvuk.stopu. Osratni bude ve stereu, ano?

Nebo to nepujde s tim satelitem propojit vubec?
Myslim tim TV (scart) - DVD prehravac (scart) - SAT.
A do DVD zapojit pres cinche tu 5.1 sestavu.

miroslavbk

Ze satelitního přijímače jde zvuk 5.1 v drtivé většině buď optikou nebo hdmi..... zařízení pro zpracování zvuku musí mít tyto vstupy a hlavně musí umět ten 5.1 zvuk d e k ó d o v a t!
AV receivery to umí, ovšem to je podstatně dražší záležitost a taky budete potřebovat šest repráků....! Jinak to nepůjde a z cinchů to nijak nedostanete......

Tondach
Registrace: 3/2004

miro

tak začnime od začiatku, keďže ani slovo o typoch DVD, repro, TV, SAT, STB:
1/ čo znamená repráky 5.1? je to sústava repro, každý sólo pripojený na výstup zosilňovača?
Alebo je to zosilňovač zabudovaný v jednej z bední s tým, že to má vstup 5xCinch ? alebo dokonca viacero multikanálových voliteľných vstupov ?

2/ aké vstupy a výstupy má ten DVD? SCART na vstupe, SCART a Cinche na výstupe alebo ešte niečo iné?
je to DVD prehrávač alebo DVD rekordér?

3/ čo tá TV? Má len scart (to je CRT TV?) alebo 2 SCARTY alebo aj niečo iné?

v každom prípade, nepoužiť 5.1 zvuk zo SAT prijímača je škoda, pretože staníc s 5.1 zvukom je už dosť.

Dagy2
Registrace: 11/2010

Hlavně je potřeba napsat typ té věže nebo reciveru, bez něj tohle jsou jen teoretické rady typu věštecká koule.

Hal
Registrace: 1/2006

Díky za trpělivost, až přijdu z práce, opíšu si vše potřebné a zítra to sem postnu.

Ve zkratce:
1) Jedná se 5 repro, které jsou vedeny do "bedny" (subwooferu), která má napájení, regulace hlastitosti atd. a z ní vede 5x cinche
2)DVD má 2x SCART - vstup i výstup, je pto přehrávač.
3)TV je starší CRT, má pouze 1x SCART

miroslavbk

SAT bude pravděpodobně Multibox HD - jiný se SCARTem v nabídce Skylinku nevidím..

miroslavbk

miro

tak si povedzme ešte nižšie jeden základ pred tým všetkým než budeme špekulovať ďalej.
Tvoj popis "bední" je jasný v tom, že vo vnútri subwooferu je 6-kanálový zosilňovač, ktorý napája jednotlivé reproduktory - môžeš pridávať hlasitosť.
Potom ale píšeš že "z ní vede 5x cinche" - vede odkud kam? Zjavne nie do DVD prehrávača, pretože píšeš že ten má 2xSCART žiadne cinche...
totiž... 5.1 bedne vôbec neznamenajú, že prevádzkuješ 5-kanálový zvuk. A podľa popisu to vyzerá že je to tvoj prípad.

A/ dolby ProLogic - je systém, ktorý "vyrába" zo stereo signálu (2 cinche, alebo Scart, DIN 5-kolík a pod.) umelo spozdovacími linkami v zosilňovači kvázi-5-kanálový zvuk.
A to mám pocit, že je tvoj prípad, pretože ani STB DVB-T ani DVD so SCARTOM iný než stereo (t.j.2-kanálový) zvuk nepoznajú

B/ DolbyDigital 5.1 (DolbyDigitalplus 7.1) je digitálny systém ktorý prenáša z originálu nahratého 5/7 mikrofónmi 5 alebo 7 kanálový zvuk.

Aby si mohol využiť 5-kanálový zvuk SAT programov (CTHD, NovaHd, PrimaHD, HBOHD atd) potrebuješ
- SAT prijímač HD/MPEG4 s výstupom digitálneho zvuku bitstream
- zosilňovač/audio zariadenie, ktoré má v sebe okrem zosilňovača aj dekodér DolbyDigital ktorý 5-kanálový zvuk prijatý po 5-cinchoch/HDMI/S-PDIF vie rozkodovať a do každého repro poslať ten správny kanál

Zapojenie bude zrejme musieť byť nasledovné:
Obraz: SAT SCART výstup - DVD scart vstup - DVD scart výstup - TV
Zvuk: SAT prevodník S-PDIF alebo HDMI do cinchov toto pripojené do systému 5.1 ak tie cinche čo píšeš sú vstup.
Neviem ako máš dnes napojené DVD s 5.1 systémom. Pokiaľ je vstup do 5.1systému len jeden tak budeš museiť prepínať medzi DVD a SAT nejakým prepínačom.

Pokiaľ použiješ lacný SAT prijímač, bude to mať ešte jednu nevýhodu - prepnutím zvuku dolbydigital na bitstream sa nebude dať regulovať hlasitosť DO zo SAT-u u staníc s DD zvukom. to bude znamenať, že pokiaľ prepneš na takýto program napr. z CT24 na NovaHD zvuk bude mať podstatne inú hlasitosť.
U sat prijímačov so scartom si hľadal veľmi slabo - všetky ktoré ponúka v akcii Skylink majú SCART alebo video cinch.

Dagy2

Tak jsem opět zde.

TV je straší, má jen scart, to už jsme si řekli.
DVD má tyto konektory : http://www.digilidi.cz/files/89_vzadek.jpg?phpMyAdmin=dmPxmUN7wTYPOTsNfHh7mIWRFFb
a repro je stejné zapojení jako toto: http://www.bazos.cz/img/3/936/61380936.jpg

SAT - něco se scartem, co Skylink dá za korunu, ale budu tam chtít i HDMI do budoucna, na novou TV.

Jinak, měl jsem to nafocené, ale "odešel" mi mobil :-/ , takže teď reálné obrázky nemám k dispozici.

miroslavbk

Presny popis

DVD: Sencor sdv - 8804T
Bedny: x site Dht - 511S
TV: CRT scart only
SAT: Bude neco od Skylinku, se scartem.

miroslavbk

miro

rád by som ti pomohol, ale základ je vedieť čo dokážu tie "bedny". A nikde som nenašiel žiadnu info o nich, len linky na ukončené predaje a bazáry. Nič technického - manuál a pod.
fotka na ktorú si dal link sice ukazuje cinche ale či to sú 3 vstupy stereo alebo jeden multi z fotky neviem poznať.
pokiaľ máš nejaký manuál a vieš poslať do SZ alebo na uložto tak to tam daj, inak nie je moc šancí ti pomôcť.
SATy všetky čo má Skylink v akcii za 64EUR myslím majú samozrejme HDMI a k tomu vždy SCART alebo cinch

Dagy2

@miro

https://uloz.to/xazJPk1f/camerazoom-20160610061128-jpg
https://uloz.to/xFmcK7Sm/camerazoom-20160610061210-jpg

Nemám aktivni PM..

miroslavbk

No, jak jsem již zmínil výše, levné řešení neexistuje. Mám to z vlastní zkušenosti-doma DK Denver 5.1, stáří asi 12let a pro mě pěkné provedení a dobrý zvuk,ale pouze analog.vstupy cinch, možnost připojit zdroj 2.0 nebo 5.1. Čili mám k tomu dvd přehrávač Panasonic taky asi 10let stáří ale s cinch výstupy 5.1 (to je zapojeno do DK) a tedy dvd sleduju se zvukem 5.1 (pokud je k dispozici), sat přijímač F3 mám připojen do DK cinchem 2.0 a pořady ze satelitu sleduju jen se zvukem 2.0 .
Jiný řešení je celého Denvera vyhodit a koupit něco s dig.vstupy a šlo by vše v 5.1 , ale nemám na to koruny a je to pro mě momentálně nepodstatná záležitost.

decmen

Re: Zapojeni TV-SAT-5.1 cinche

Takže vše na vyhození a koupit nové DK bez cinche a DVD to samé..

miroslavbk

No v podstatě je to tak jak píšeš :(

decmen

@decmen

A co tedy koupit abych mohl mít zvuk ze satelitu 5.1? Za rozumnou cenu?
Nějaké DVD, repro..

miroslavbk

miro

v tvojej konfigurácii sa nedá skutočne zapojiť napevno všetko tak, aby si mohol mať 5.1 zvuk aj z DVD aj zo SAT-u.
Navyše sa mi zdá, že tá repro sústava nemá snáď ani dekodér pretože z DVD máš výstup rozložený už na 5 kanálov. Tzn. že zo SAT-u ani nemáš možnosť pripojiť do tejto sústavy digitálny zvuk. SAT má výstup buď HDMI alebo SPD-F.
Pokiaľ chceš mať zvuk 5.1 najlacnejšie riešenie je trochu slušnejšie AVR s viacerými vstupmi. Tam sa potom treba pozrieť aké vstupy sú k dispozícii, napr. moja Yamaha 763 (má už tiež niekoľko rokov) má vstupy 4xHDMI, 2xmulticinch, 2xSPD-Foptika, 2xSPD-Fcoax, 4xstereoCinch, phono, ipad...

rovnako ale potrebuješ mať video výstup z AVR aj cinch (aby si to mohol konvertovať do scartu pre TV).

Repráky by sa zrejme dali použiť od tvojho systému.

Dagy2

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra