![]() |
|
Porovnání vlastností torodiální a ploché antényTorodiální anténa je konstruována tak, aby byla schopna přijímat družice z širšího pásma (cca 40 stupňů) na obloze. Její konstrukce má ale též nepříjemnou doprovodnou stránku, je náchylnější na nahodilé "odrazy" satelitního signálu.V mém případě dochází ke krátkodobému výpadku, pokud vozidlo na silnici projede místem, které lze na mapě definovat pomocí funkce "dishpointer". Čára od místa paraboly směrem na družici protne silnici ve vzdálenosti cca 300 m od stanoviště paraboly a toto místo je kritické, nikoliv však pro všechna auta, ruší především malé dodávky. V hodinách silného provozu dojde ke krátkodobým výpadkům i 10x za hodinu. Podotýkám, že parabola je seřízena tak, že kvalita na Technisatu ukazuje 11 dB. Při krátkodobém výpadku spadne i na nulu a to za jasného a bezvětrného počasí,kabely jsou zkontrolovány a zafixovány a F-ka drží dobře.Až se silniční provoz uklidní, je i příjem stabilní.Vyzkoušeno na dvou torodiálních anténách. Ze stanoviště paraboly na kritické místo není přímá viditelnost, je zde řada rodinných domů s výškou dvou nadzemních pater. Domnívám se proto, že jde o magnetickou složku rušivého signálu. Výpadky mám na 23,5E i 19,2E u silných německých stanic i dalších družic.V bazaru jsem koupil plochou anténu SELFSAT H30 Single pro účely výzkumu. A ejhle,příjem na tuto malou, odborníky zatracovanou anténu, je bez rušení, krátkodobé výpadky zmíněného typu nejsou. Na tuto komickou anténu mi za jasného počasí naběhly všechny HD stanice 23,5E a z 13E například signálově slabší Supertenis naprosto stabilně s kvalitou od 7 do 8,5 dB. Teď řeším umístění ploché antény tak, aby na ni nepršelo.Stojící vodní kapky na povrchu ploché antény "umí" své. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
Stránka: 1 2 [ 3 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 61 | |
![]() |
|
to lanceDěkuji za prospěšné rady.Dovolím si naprosto zdvořile upozornit, že "obyčejný odraz" od kovové plochy, tedy úhel odrazu rovná se úhlu dopadu, je pouze část pravdy. Rovněž doporučuji studovat problematiku. O žádném "magnetizmu materiálu" jsem nic zatím nenapsal, prosím číst pozorně. Uvedl jsem, že minizkratovými proudy se tvoří magnetické pole, to je sakra rozdíl.Až mi vyvrátíš mnou napsanou větu pomocí Tvého studia, budu Ti věčný. Zatím se utápíme v invektivách.Kdyby mnou popsaný jev byl "vymyšlen a popsán" stačilo by mne odkázat na literaturu. Zatím o jevu nikdo "neví", natož, aby ho popisoval. "Nic neexistuje, co jsem já nepoznal", je heslo koho, chytřejších nebo méně chytrých??? Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostChlape, psals o nějaké magnetické složce... nemá žádný význam řešit nějaké magnetické složky.. minizkratové proudy atd... proboha z čeho usuzuješ že něco takového má souvislost s Tvými problémy ????? Mně je jedno že jsi garážový perpetista, dělej si výzkumy jaké chceš když se tím bavíš a nikomu neškodíš, ale jestli máš ještě zbytek rozumu tak uvažuj - máš roky obdobné problémy, takže máš poblíž asi nějaký zdroj rušení ne? A místo abys ho za ty roky pomocí měření nebo nějak jinak exaktně odhalil a podle toho se zařídil, tak tady spřádáš nebetyčné teorie podle literatury o minizkratových proudech a přitom jediný relevantní údaj který máš jsou poskakující teploměry na televizi. Teď vidím žes dokonce vyplodil závěr, že projíždějící auto dokáže zvýšit kvalitu signálu ze satelitu, to už je fakt mazec. Minimálně toto by Tě mělo vést k závěru, že teploměry na televizi jsou o ničem!!!! Nebo co si myslíš že tak vědecky objevíš? Nějakou nepopsanou elektrotechnickou Ameriku o jevu o kterém zatím nikdo neví...![]() ![]() ![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
To lanceChlape, zklidni hormón. Jak to, sakra, že ty odborník (bez ironie) jsi na stejný problém nikdy nenarazil??? To jsou dva světy Severní a Jižní Morava??? Vždyť ten problém je obecný, jestli Ti to nedošlo. Za svými výroky si stojím, i kdyby Ty ses postavil na hlavu.Zatím jsi jen urážel a teorií nic neshodil s výjimkou, že magnetické pole je elektromagnetické pole. Já bych věcné námitky vítal.Mám jistý postup, kterým to mohu demonstrovat. Tobě, nebo komukoliv jinému. Jedoucí auto, které je ozářeno, vysílá ze svého povrchu elektromagnetické vlnění (to nedokážeš popřít), které se skládá s přímým satelitním signálem. V jisté poloze auta je součet lepší než přímý signál, v jisté horší.Poznám to na teploměru kvality Technisatu a až přijde Gunter, tak se o uvidí na měřicím přístroji.Máš lepší měřák,já ne, no a co? Auto již z kritického místa odjelo a frekvence 11785 frčí.Máš asi školu a zkušenosti, přemýšlet se Ti, jak vidno zříti, nechce.Pouze z povrchních pouček vyvozuješ závěry, aniž by si elektrotechniku "prožil". Nevyčítám, každý máme něco. Můžeš Ty rozplétat teorie o LNB, který se pokazí a pak zase samočinně spraví, pokud chceš. Případně o mikrovlnce zapnuté 3 hodiny v kuse apod... Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
RE: Porovnání vlastností torodiální a ploché a...Tak si tu parabolu z toho směru. kde pozoruješ ty odrazy od střech projíždějících aut prostě odstiň. Pokud trváš na tom, že problém zbůsobuje odraz prim. sat. signálu a nikoli nějaké úplně jiné rušení..., je to možné (že se střetne přímý a odražený signál od střech auta v protifázi v LNB a naruší se příjem). Problém je v tom, že na ty auta nemáš přímou viditelnost, takže to půjde ještě minimálně jedním dalším odrazem od nějaké pevné překážky. Už jsem ti psal včera, že kolem malého reflektoru může jít parazitní signál do LNB přímo a nebo odrazem od zdi domu do malého reflektoru a z něj do LNB... Obestav to celé plechem a zjisti směr odkud to rušení přichází. To je ta praxe která ti může pomoct a ne nějaké "prožívání elektrotechniky" které jak vidím prožíváš už x let a nic jsi zatím nezjistil...![]() |
lance
![]() |
|
RE: Porovnání vlastností torodiální a ploché a...když jsi měl dneska výpadek 3h mohl ses dosytosti s jednou tabulí plechu vytančit kolem T90 a mohls za tu dobu lehce zjistit odkud ten rušivý signál dopadá... |
lance
![]() |
|
uvědomuješ si,že je řeč o jediné, slovy jediné, frekvenci? Další den přinese jinou frekvenci, jinou družici a jiné rušivé místo???Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
RE: Porovnání vlastností torodiální a ploché a...No jistě uvědomuju, právě proto připouštím onu možnost odrazu od střechy auta, které tam někde dnes 3 hodiny možná někde stálo na místě...a zcela vážně bez ironie ti radím... Pro tu frekvenci která ti vymizela se mohl sejít odražený a prim. signál v protifázi... pro jinou frekvenci z dané družice se primár s odraz z onoho místa v přímé protifázi nesešel, takže nedošlo k úplnému zarušení... toto je teoreticky docela dobře možné a Tobě jako teoretikovi by to mělo být jasné ne? Proto hraje roli pozice=umístění odrazné plochy... Příště bude auto stát o pár metrů jinde a v protifázi se ti sejde zas nějaká jiná frekvence... Ale abys to něčím podpořil/ověřil musíš na místě nejdřív něco vyzjistit a potvrdit si to nebo nepotvrdit!!! Jestli chceš něco vyzkoumat, musíš zkoušet a číhat na dané situace jak s motykou na krtka...![]() ![]() |
lance
![]() |
|
Kdo čte pozornětoto téma, snad se bude dívat na své měřáky u paraboly o něco pozorněji a vnímavěji. Zejména bude pozorněji sledovat plynulé změny některých parametrů a spojovat je i se sluchovými vjemy ze svého okolí. Není vyloučeno, že lépe porozumí i mé zkušenosti.Pokud se týká dalšího posunu: Nemám prostředky na to, abych na neprovozovaném letišti dělal výzkum parametrů satelitního signálu z paraboly v závislosti na poloze auta na letišti se zápisem GPS pozice auta. Nedělám si iluze, že by nějaký výzkumný ústav nebo vysoká škola měla zájem moji teorii potvrdit nebo vyloučit výpočtem. Chápu a na nikoho se nezlobím, že moje teorie řadu lidí pouze baví. Uvítal bych, kdyby do toho vložili i svou hlavu, což je asi nereálné. Mám pouze jednu šanci a to je najít místa absolutního zrušení konkrétní stanice, konkrétní frekvence. V obci, kde se pohybuje v okruhu 500 m několit stovek aut a další stovky stojí na různých pozicích u rodinných domů, parkovištích u firem a opravárenském závodě kamionů, je to nelehký úkol. Nicméně včera byla frekvence vyrušena, při trošce štěstí místo najdu.Přibližně tuším, kde by to mohlo být. Ano, jsem zatím sám a budu se tím jako důchodce zabývat. Zatím mne nic lepšího nenapadá.Krátkodobé výpadky budou existovat dál, bez ohledu na výsměch kohokoliv. Zda se to posune dál, nebo ne, uvidíme.... Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostNevím jaké pozice chytáš na T90 ale zkus místo ní klasickou offsetku 85-100 a pokud rušení nebude tak tudy vede cesta. 1-2 offsetkami s multifokusem nahradit Toroidku a místo bádání nad příčinami rušení si užívat nerušený příjem![]() |
lance
![]() |
|
to lanceUvažoval jsem naprosto podobně, místo obyčejné offsetky mám ale plochý SELFSAT a zírám jak VIZÍR, jak spolehlivě pracuje i za normálního deště. Je to "trochu větší anténa na internet", opravdu nenápadná. Měl jsem obavy z hustých mraků, zatím jede překvapivě dobře na tak malou plochu.Až ale najdu aspoň jedno místo "totální degradace signálu", pak to udělá převrat v posuzování satelitního příjmu. Vyprávět zde o tom, že příjem 4 GHz mi krátkodobě rušilo auto svým průjezdem zezadu paraboly ve vzdálenosti cca 200 m, navíc za rodinným domem, by znamenalo žádost o označení za úplného (nevhodné slovo)a na tomto fóru. Přesto to vymyšlená příhoda není, proč také, a proč bych zrovna takovou příhodu vymýšlel. Poslední měsíc bylo výpadků více než jindy, mám proto jako osobní cíl "garážový" výzkum dokončit. Jinak jsem opravdu neškodný, ani Tebe nasýrat nebudu ![]() Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostMě nenasíráš, jen mě přijde zcela zbytečné a nesmyslné že trávíš čas a věnuješ životní energii bádání nad něčím co má úplně jednoduché praktické řešení... Já hlavně furt nechápu co očekáváš že by ti prakticky přineslo když něco vyzkoumáš??? Praktického vůbec nic. Když mně prší za krk, tak se zalezu schovat a nebádám zbytečně nad tím, proč v mracích vznikly kapky vody... To sice můžu, ale k čemu mi to bude? I když to do detailu zjistím, stejně budu muset při příštím dešti zalézt úplně stejně, nebo zmoknu...![]() Já už bych to uzavřel tím, že rušivých signálů a odrazů zvlášť v rušné zástavbě je plná prd.l, toroidka je díky své konstrukci náchylnější pochytat z různých směrů vč. odrazů od zdi baráku na které je namontovaná kde co, takže když jsou s ní problémy tak ji vyměnit za klasiku a dál to neřešit, co kde a jak způsobuje rušení, užívat si bezvadný příjem a chodit za holkama... nejeb.j se s projíždějícími auty někde v okolí a zajdi radši na hřiby... ![]() |
lance
Stránka: 1 2 [ 3 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 61 | |
![]() |
|
![]() |