Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Homecast HS-3200 CIIR - Diseqc 1.0 7 družic

Ahoj Dagy2,
četl jsem Tvoje z 11/2010 pro Satmanu a také z 26.1.2015, týkající se kombinace Diseqc 1.0 (3 družice) a dalších až 16 družic pomocí Diseqc 1.2.
Někde jsem četl Tvoji zmínku o přijímači Homecast 3200, tak jsem Tě chtěl poprosit o radu, jestli nemáš uvedenou kombinaci na tomto přijímači vyzkoušenou, abych se s tím -třeba zbytečně- celý den netrápil.
Našel jsem i Tvoji diskusi se Samorostem z 1/2016, který se také zabývá připojením více družic na přijímač bez Diseqc 1.1.
Chtěl bych nějakým způsobem připojit běžné družice: 28,5E/23,5E/19,2E/13E/9E/4,8E/... a pokud to rozumně půjde 5W/ na parabole E85. Máme statek a bydlí nás tu víc, přijímače jsou všechny Homecast a nechce se mi je úplně měnit.
Trochu kutím, ale nejsem profík. Mohl bych Tě poprosit o radu? ... Případně - dá se na uvedenou kombinaci družic ještě použít nápad od Samorosta?
Díky moc.

DolyUO
Registrace: 4/2010
Odpověď v diskusním vlákně

vždy je něco za něco

1. LNB má v podstatě 4 pásma:
a)10,7 až 11,7 GHz horizontální
b)10,7 až 11,7 GHz vertikální
c) 11,75 až 12,75 horizontální
d) 11,75 až 12,75 vertikální
2. a), b) tomu se říká spodní pásmo, c), d) horní pásmo
3. přepínání spodního a horního pásma provádí LNB na základě signálu 22 kHz,vyslaného po koaxiálním kabelu z přijímače.
4. přepínání horizontální a vertikální polarity provádí LNB na základě napětí, poslaného z přijímače po koax. kabelu,
17 Voltů je horizontální, 13 Voltů je vertikální.
5. Diseqc 1.0 dokáže pouze čtyři celé družice se čtyřmi výše uvedenými pásmy.Z toho plyne, že teoreticky by bylo možno Diseqcem 1.0 přijímat 16 družic, avšak za cenu, že každá družice by byla ochuzena na pouhou jednu čtvrtinu svého možného rozsahu.
6. Kaskáda se provádí tak, že například na vývod č. 1 Diseqc přepínače se zapojí relé 22 kHz se dvěma vstupy, spodním a horním pásmem.
Družice 23,5 je zatím pouze v horním pásmu, proto se nabízí možnost připojit jinou družici výhradně se spodním pásmem, například 4W+5W.
Do dalšího stupně kaskády se zapojí relé 17/13V, tedy až na vstup relé 22 kHz.
Podobně lze kaskádovat na dalších vývodech přepínače Diseqc.
7. Pro uplatnění v praxi je třeba znát frekvence požadovaných stanic a posoudit, zda zaškatulkování do pásem vyhovuje a podle toho navrhnout kaskádu.
8. V případě mnoha přijímačů by kaskádu musel mít každý přijímač zvlášť pro sebe, pouze by se využily vývody z mnohavýstupového LNB, Quadu nebo Octo.
9. Relé 22 kHz a 17/13V jsou stále dostupné na trhu.
10. Při posouzení nákladů na realizaci, potřebu zajistit vhodné krytí pro přepínací relé u antény a omezení rozsahu příjmu, je řešení tímto způsobem vhodné pouze pro omezený rozsah přijímaných stanic. Při současné ceně satelitních přijímačů s Diseqc 1.1 musí být zásadní důvod, proč si je nechci koupit a potřebuji dělat tyto složitosti...

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

něco za něco

Moc děkuji za reakci a vysvětlení.
Když však na to koukám, máš pravdu - v mém případě tudy cesta úplně nevede ... uvedené družice a zájmové kanály se většinou pohybují v horním pásmu.
Ještě jednou díky.

DolyUO
Registrace: 4/2010

@samorost

Klobouk dolů za to, žes napsal tak obsáhlé vysvětlení. Asi by se to hodilo i do ABC. R^

konas
Registrace: 12/2014

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra