Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

Chybějící diagramy zisku antén DVB-T

Marně se snažím někde dohledat diagramy zisku nabízených antén pro DVB-T na našem trhu.Uvádějící veličina zisku např. 9-15dB je přinejmenším zavídějící a defakto nic neříkající s ohledem na značný rozdíl takže pokud nevím jak která anténa kde ve kterém pásmu mezi 21-66 K má konkrétní zisk tak je to přinejmenším o ničem. Pokud by totiž na začátku pásma 21 k měli všechny antény zisk od tz.+-15 dB tak je pak naprosto zbytečné si pořizovat drahou anténu uvádějící až 15 dB poněvad se převážně vysílá v tom horním /vyšším/pásmu kolem 50K,proto by byla vítána tabulka diagramu znázornující jak a kde je u té či oné antény velký zisk.

DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100

DVB
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

Každá širokopásmová anténa

má nízký zisk na nižších frekvencích a vyšší na vysokých. Žádná širokopásmová anténa nemá zisk na K 21 15 dB!!! Takový zisk mají výhradně antény vyladěné na jeden konkrétní, tedy například nízký, kanál.
Dnes uvažovat o tom, že se převážně vysílá okolo kanálu 50, je k ničemu. Na konci října 2016 má začít "stlačení" televizního pásma UHF pod frekvenci 700 MHz, které bude zakončeno v roce 2021. Kanál 50 nebude!!!
Pořizovat si antény podle zisku nemusí být optimálním řešením. Podstatné pro výběr antény je znalost síly signálu v místě instalace, možné rušení od směrově blízkých vysílačů s vyšším výkonem na blízkých kanálech, rušení od jiných zdrojů a podobně. Teprve se znalostí všech potřebných údajů múže být volba typu antény provedena správně a optimálně. Amatérské řešení návrhu antény není vyloučeno za předpokladu, že řešitel má značné znalosti v oboru přijímací techniky, zná podrobně vysílací sítě a zkušenosti se seřizováním. Takových amatérů je naprosté minimum, proto doporučuji využít profesionální firmu s dobrou pověstí. Je možné provádět domácí výzkum, ale je to na léta....

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

to DVB

pocitam, ze se zde dopracujes tak akorat k "vyplachu zaludku", i kdyz nebudes sam,
koho by zajimaly seriozni data ( jako je vyzarovacim diagram, prubehum zisk vs kmitocet, predo-zadni pomer, a.j.)

kaos
Registrace: 2/2009

RE: Chybějící diagramy zisku antén DVB-T

Když budeš nakupovat třeba v Antechu, tak ke každé anténě potřebné informace získáš. Lze stáhnout i z webu(e-shop). Nenakupuj u šmelinářů.:)))

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Například

http://eshop.antech.cz/trideni-dle-sortimentu/anteny/MX-046-antena-UHF-kanal-21-60-G-15-dB-LTE-verze-MX-045.html?cur=1

On Air!

Saxon

To:Saxon

Ano to je podnětná informace,děkuji za link,jinak jsem se jako amatér zajímal o přijímací antenní techniku již před 45 lety ale po určité době jsem to vzdal.Inspiroval mě totiž především dálk. příjem VKV /CCIR/ stanice z Rakouska což se dařilo jen z části.Dělal jsem si dle různých návodů různé ant. zes.v zastínění. a pak je nechal doladit /nastavit/na optimum woblerem kolegy.Antény si dělal z knihy od / Českého/a používal už tehdy firemní rotátor od Stolle takže něco o tom vím i když to byl analog.Dnes se k tomu trochu /jen ze zábavy/vracím i když je digitál přijímací technika jak pozoruju zůstává téměř stejná.
S tím signálem /homogenitou/jak uvádí /Samorost/ to nedokáže zjistit sebelepší odborník ale spíše způsob hokus pokus.Dám příklad o tom že např. kolorka z Chlumce 91 byt nedosahu zdaleka max. zisku 18dB jako Kathrein,Schweiger či Fuba stejné kategorie /má jen 15dB max./tak jsem ji kdysi nahodil na maringotku na Brněnském nádraží po předchozích neúspěšných pokusech s jinýma ant. pro příjem Rakouské TV a udělala div světa,čili stále platí pravidlo čím lepší anténa s větším ziskem dává vždy větší předpoklad k lepšímu příjmu.
Toto je špička ledovce : http://www.ebay.de/itm/DVB-T-Professional-Antenna-TV-type-X-Aerial-YAGI-18-dBi-Very-High-Performance-/291806454450?hash=item43f10522b2:g:6zgAAOSwuzRXdAif

DVB

a diagram zisku antény S 2039 GL od kovoplastu by někdo neměl? mám totiž 2 tyto antény zajímá mě o kolik je pokles na nižších kanálech, zisk na k 33 je 12,5 dB zajímá mě pokles zisku o kolik to klesne k25 a k29.

Qquiderr
Registrace: 5/2014

Ano i já marně hledám diagram od dříve vyráběné té /kratší colorky/z Chlumce tuším spektrum č. ted nevím z hlavy,tu totiž mám na chatě a právě ji mechanicky renovuji.Ty třmeny uchycení byt ůpůvodně pozinkované jsou bohužel katastrofa.
Pro mě jinak nový fenomén příjmu na rozdíl od analogu,naladím poslké kanály na setopboxu,případně i tuneru DVB-T v sat. receivru DM8000 ale signál úrovně je slabý na to abych chytl aspon kostičkový obraz,zvuk je zachytitelný ale jen 1 sec. po přepnutí pak zmizí ,co a kolik to chce či je vůbec nějaká naděje příjmu přidáním nějakého slušného kan. zesilovače (1,6dB) do antenní krabice je otázka.

DVB

Na dálkový příjem

se podle mého názoru širokopásmovky nehodí. Chce to vyladěnou anténu na konkrétní kanál, dvojče nebo čtyřče s vyladěnými propoji mezi anténama. To přece musíš vědět.Charakteristiky širokopásmovek mají význam pouze v případě, že chceš řešení ošidit a použít jednu anténu na více kanálů. Co je tedy cílem???

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

To:samorost

To o čem tu píšeš pochopitelně vím,jenže jak chceš něco kanálově vyladit když mám ze směru z Ostravy možnost příjmu jak muxů z Polska tak Ostravy ,přece nebudu odladovat na ůkor jiných možných chytatelných kanálů jen třeba 1 mux ,takše cílem je zůstat na zemi a pokusit se chytit oba pakety v tom případě musím zůstat /širokopásmový/a především tím zjistit kde se co dá chytat,ono totiž s tou Ostravou je to velice ošidné a jakoby /krom jednoho muxu který chytám z Klimkovického vysílače se slušným výkonem/spíše schizofrenie,něco mají na komíně Hadově něco zase jinde na malé vyvýšenině a s malým výkonem takže musím experimentovat a zkoušen napřed s tou širokopásmovou anténou a pak se třeba zaměřit na možné chycení toho či onoho.Je to prý dáno mechanickou záležitostí kde na stávající vysílač údajně není možné insstalovat potřebný počet vysílacích antén.
Praděd který mi téměř jede na vstupní antenní konektor má totiž jen polovic kanálů oproti Ostravě ale to mě celkem nepálí ,protože mám skylink komplet a s tím si vystačím takže spíš jde o jakési hraní z dlouhé chvíle když už tam budu měnit nový rotátor který mě jinak leží ladem , nekonám z nutnosti tod vše.

DVB

DVB-T2 na Slovensku

Asi v 2020 na Slovensku budú v DVB-T2 kanály 6 - 48.

garbanka
Registrace: 8/2009

Jak psali kolegové,slušná firma udává všechny potřebné parametry.Dnes bych viděl problém vysílání DVB-T v různých polarizacích,tedy pro laborování s nějakou kvalitní anténní sestavou na rotátoru (zahrnující možnost dálkového příjmu v H i V).Takové čtyřče z plzeňských sít a příd.direktory,to je pravá nostalgie.

hdpe
Registrace: 11/2007

To:hdpe

JJ jasně svázovat čtyřku antén to je věc ale především náročné na rozměry aodpor větru, tak dalece ale nemíním zase jít.
Ono ten zisk se zase až tak adekvátně nezvýší spíše zlepší směrovost a případně zřejmě i odolnost vůči ostatnímu rušení jako je dnes sít LTE apod.Prý si s tím ale slavní operátoři co ji provozují moc těžkou hlavu nedělají ,sice to mají povoleno a dovoleno jenže poměrně se slabším výkonem ale to už jaksi moc nejde kontrolovat takže v rámci uspokojení zákazníků přijímajících internet to osolí více a vůbec je to neštve byt o tomto problému s rušením na DVB-T moc dobře ví.

DVB

garbanka@ Nezačíná to náhodou kanálem 5? Podle východní normy, kde by to byla ta 6, už se snad nejede :-)

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

V časopise Praktická elektronika v tomto a v minulom roku bolo publikovaných zatiaľ osem časti - jedná sa o články s názvom: O anténách pro pŕíjem DVB-T, kde sú jednotlivé antény podrobne popísané aj so smerovými charakteristikami a ich ziskom ( colorka, emme-esse, GoSat, Vaten sito, LPD antény...atď)a aj iné zaujímavosti ohľadne ich ďalších parametrov..... R^ R^ R^

dano01
Registrace: 11/2008

dano01

Díky za optimistickou radu a sdělení, mohl bys prosím uvézt i konkrétní link ???

DVB

to: DVB

...no ja ich odoberám ;) , pre teba možno nejaký kamarát rádioamatér , prípadne knižnica.... R^ R^ R^

dano01
Registrace: 11/2008

http://televiznianteny.com/anteny-uhf/sirokopasmove/color-klasik
Pod obrázkem JE průběh zisku a vyzařovací diagram. Je to tam ještě pro další širokopásmové antény, někde i ČSV.

RAFI007

Kupodivu mi poslali z Chlumce ochotně a téměř obratem veškeré diagramy antény Color 91 tak i Spektrum 47.
Jen nechápu že za tu Spektrum 47 chtějí kolem 700,- a přitom má zisk jen 9-11,5 dB čili pod mé očekávání ,za ty prachy se dá koupit nepochybně podobná co do velikosti ale s větším výkonem na konci pásma .Nicméně si ji renovuju a budu porovnávat se /sítem/které má cca stejný zisk. ale stojí jen do 200,-S ohledem na to že směrovost Spektrumky nemá pro příjem v mém místě vliv, naopak asi /síto/ bude možná lepší pro polské a vysílače z Ostravy téměř v jednom směru,uvidíme jak se vše projeví v praxi.

DVB

DVB...

zisk není jedinná vlastnost antény,proto ta cena,jako když si dáš oběd za 500kč a máš furt hlad,nebo za stovku a jsi přežranej

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Pierre

Pěkné a trefné přirovnání.:))

On Air!

Saxon

Saxon

znáš mě,jinak co nového?,práce,dovolená,technika

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Práce nová od září, dovolená byla a ještě bude, nová technika ano - Hameg3010:)
Podrobnosti do mailu:)

On Air!

Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra