Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
06.10.2007, 15:00.02

přepínání dvou LNB (družic)

Existuje nějaký jiný způsob na přepínání dvou LNB nasměrovaných na dvě různé družice kromě DiSEqC přepínače? Slyšel jsem něco o ToneBurst?

Pokud ne, kterou znacku DiSEqC 2/1 doporucujete? Tzn. ktery ma nejnizsi ztratu signalu? Schwaiger?

Napřímo (přes obyčejnou spojku) mi obě pozice (23.5E i 19.2E) funguji. Ale pres DiSEqC Golden Interstar 2/1 mi jde cela 19.2E, ale z 23.5E mi jde napr. transponder 12,524/V/27,500, ale nejdou mi transpondery 11,992/H/27,500 a 12,564/H/27,500.

Mam DM-500S, parabolu Al 80cm, delka kabelu k satelitu cca 50 metru. "Slouceni" kabelu ze dvou LNB mohu udelat jedine venkovni 2 metry za satelitem.

Diky za vase nazory a napady.
uživatel
hlavek
06.10.2007, 15:06.23

RE: přepínání dvou LNB (družic)

Pro venkovní použití je perfektní:
DSC 202D

Mělo by to jít relátkem O/12V - ale to je nepraktické.

Musíš si dát Astru 23,5°E na střed - do ohniska.
(Předpokládám, že jsi v Čechách)
A celou jí nastavit podle transpondéru 11,992 H , včetně vzdálenosti LNB od paraboly a jeho šikmého naklonění - pootočení v držáku. Po dotažení teprve přidej LNB na ASTRU 19,2°E.
uživatel
mirasat
06.10.2007, 15:09.42

Pokud ti nejde jedna polarizace, zkontroluj pečlivě kabeláž.
Můžeš také změřit, kolik se ti vlastně dostává voltů do LNB.
(Podle polarizace by to mělo být 13/17 Voltů)
Pokud bude napětí v pořádku, zkus prohodit ještě LNB mezi sebou.
uživatel
mirasat
06.10.2007, 15:10.36

Vyměň DiseqC relé (přepínač)

Kombinace LNB - DiseqC - DM500 Ti nepracuje korektně.
Doporučuji Ti EMP Centauri P164iW - ten je čtyřnásobný a vyzkoušený, nebo P162iW - nezkoušel jsem.
Rozdíl ceny není dramatický.
uživatel
bob.r
06.10.2007, 15:12.36

http://www.eutelsat.com/satellites/pdf/Diseqc/associated%20docs/simple_tone_burst_detec.pdf

Vymazat mezery
uživatel
mirasat
06.10.2007, 15:26.23

Zde je to vysvětleno

http://www.eltasat.cz/download/EMPdiseqc.pdf

Tone Burst se nasatvuje také pro překlápění kontaktů relátka mezi dvě družice.
Pokud je v menu napsáno Tone Burst - jde defakto o suplování DiSEqCu - jen pro dva LNB.
Pokud je v menu napsáno 22kHz ON/OFF - slouží to k přepínání horního , nebo dolního pásma tj. obsloužení LNB single který zvládá jenom jedno pásmo - není Universal.
uživatel
mirasat
06.10.2007, 15:32.41

Pro tone burst ale budeš potřebovat zase nějaké obsluhované zařízení RELÉ.
V praxi mají některé přijímače tzv. malý DiSEqC - A B (Golden Interstar)
Čert ví proč to nazývají takhle nesmyslně a oč vlastně jde.

Normální řešení je, že prostě použiješ DiSEqC 1.0 + relátko se dvěma vstupy a jedním výstupem - 2/1.
Použiješ jen příkazy A a B.
uživatel
mirasat
06.10.2007, 16:51.18

To: mirasat

23.5E mam na stred. Na kratkou vzdalenost (cca 8-10 metru) nemam se soucasnym DiSEqC zadny problem. Problem mam na tu dlouhou vzdalenost.

Bohuzel telo mych LNB jsou tak tluste, ze natoceni jednoho LNB v objimce neprichazi u me v uvahu. Vzdalenost LNB od paraboly taky nejsem moc schopen ovlivnit, protoze objimka je temer presne silna jako vylisek na LNBecku.

Drzak na multifokus nemam idealni, ale jediny mozny, ktery jde v me kombinaci s uchytem na parabole a mymi LNB pouzit. Radil jsem se ve www.sat-tech.cz. Viz jejich e-shop - Konvertory - Multifokus 2 LNB, 3°-12°.

Takze to zkousim dohnat nejakym zarizenim, ktere by melo mensi ztraty, nez muj soucasny DiSEqC.

Zkusim to premerit voltmetrem. Jeden pol na vodic a druhy na stineni, takze si musim udelat nejaky odkryty "mezikus", abych se na to s tim voltmetrem dostal.

Viz tvoje posledni reseni. Jakej presne DiSEqC 1.0? Musi podporovat jenom 1.0 nebo ten, co podporuje 2.0, tak podporuje i 1.0 a muzu ho pouzit?

Ohledne rele? Das mi nejaky tip, kde ho presne v Praze nebo na netu muzu sehnat?

Ale hlavne, jak potom prosim nastavim v DM ty prikazy A a B?

Diky moc za tvuj cas a rady.
uživatel
hlavek
06.10.2007, 17:48.29

Pro venkovní použití je perfektní:
DSC 202D

Hodně univerzální jsou: EMP
P.162-IW
Průchozí útlum 7dB max.

Na 50 metrů jsem nikdy ještě diseqc nezkoušel.

Přiřadíš jedné družici DiSEqC 1.0 a port A či 1
Přiřadíš druhé družici DiSEqC 1.0 a port B či 2
uživatel
mirasat
06.10.2007, 17:54.00

Všechno to chodí na kmitočtu 22kHz (až na polarizaci).
Takže potřebuješ mít co nejmenší ztráty v tomto pásmu při přenosu koaxem.

To nastavení LNB jsem myslel udělat, když bude samotné namontované v ohnisku, tu Astru 1 nandáš až potom.
uživatel
mirasat
06.10.2007, 17:59.37

Nemám zkušenosti s diseqc Schwaiger, ale relátka Golden Interstar nejsou nic moc.

Vím, že ten DSC 202D chodil i přes šílenou kombinaci-slátaninu nevhodných kabelů , spojek a dvou slučovačů (jeden místo koncové zásuvky). Ale nebylo to zrovna na 50 m.
uživatel
mirasat
08.10.2007, 07:58.57

mám mechanický prepínač

na 4 vstupy a 1 výstup, používam na 3paraboly. 1s motorom 2 fixné. Je to pri TV, vstanem a prepnem si ktorú potrebujem zaktívniť.
uživatel
janoZV