![]() |
|
Slovenská klasikaDnes ve 14:15 vysílá STV 2 televizní inscenaci "Gábor Vlkolinský" podle předlohy Pavla Országa Hviezdoslava, ve které hraje plejáda vynikajících slovenských herců. Tĕším se, ale mám určité obavy. Když jsem to před téměř čtyřiceti lety vidĕl poprvé, nerozuměl jsem spoustě slov, a to jsem tehdy mĕl slovenštinu celkem slušně natrénovanou. Jsem zvĕdav, jak se projeví ta odluka a zda se budu vůbec chytat. |
rs505
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 2 204 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45 | |
![]() |
|
RE: Slovenská klasikaTohle by mělo být "povinné shlédnutí" pro všechny /nejen slovenské/ "bulvární" herce z Markízy a Jojky...Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 4 167 |
![]() |
|
RE: Slovenská klasikaNeboj,chytneš se,už je to jak čeština,není osoh,ale úžitok,není rátať ale počítať,není želanie ale prianie.A slovo dožičiť sem neslyšel od Slováků řadu let. |
jenes
Registrace: 1/2016 Příspěvků: 1 068 |
![]() |
|
RE: Slovenská klasikaOneeeee vraj uz sme v europe, tak preto .....![]() Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.
|
liquere
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 14 231 |
![]() |
|
ezo a gabor vlkolinskyuz z principu by malo byt povinne citanie alebo aspon sledovanie v tv, pre skolopovinne deti. aby aspon nieco mali v hlave okrem mobilov a pocitacov...Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-
|
bohus31
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 8 673 Galerie: bohus31 |
![]() |
|
rs505Neboj hned sa chytáš.Ako ja , ked idem do ciech, pohoda.😃 I ked je pravda, ze slovak rozumie viac po cesky , ako cech po slovensky. Ale nie je to pravidlo.Od zajtra reagujem len na toho, ktorý za to nestojí ! ...a kompersor4 je môj brat :)
|
dtnl
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 832 |
![]() |
|
@jenesNaštěstí je to originál z roku 1978. |
rs505
![]() |
|
@dtnlJá mĕl na mysli hlavnĕ ty verše, tam to vadí. V normální řeči to není problém, vĕtšinou si to člověk domyslí z kontextu. |
rs505
![]() |
|
@dtnlMáš pravdu. Slovenská mládež nemá s češtinou potíže, ale česká je u slovenštiny naprosto mimo, a nerozumějí ani hodně podobným výrazům. Dokonce se jeden mlaďoch vyjádřil, že mu to připomíná polštinu. My, co jsme se těšili na pondělní inscenace z Bratislavy, a stáli každý čtvrtek na Václaváku frontu pře Slovenskou knihou, která už tenkrát, co se týká zahraniční překladů, byla výrazně operativnější. |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 955 |
![]() |
|
@dtnlSakra, nedopsal jsem...se slovenštinou nemáme až takové problémy. |
konas
![]() |
|
RE: Slovenská klasikaja som si roky myslel, ze stabajzna je nadavka, pokial mi jedem sofer (cech) vysvetlil ze to znamena hezka holka (serial MASH)Zgemma H9S, Octagon SF8008, uClan Ustym 4K Pro
|
kratos
Registrace: 4/2008 Příspěvků: 601 |
![]() |
|
@konasTo už se v našem vĕku stává...![]() |
rs505
![]() |
|
@rs505Do 60, jsem netušil, co je dyslexie a dysgrafie.... |
konas
![]() |
|
@kratosTo jsou detaily, které lze překonat, mě zas poslali koupit čierne korenie, a tam bylo pořeba trochu překládat. Ale docela chytám Slováky na málo používaný název zázvoru - ďumbier. Každý vidí hned horu.![]() |
konas
![]() |
|
RE: Slovenská klasikaCo znamená slovo ODKUNDES.V 80-tých letech to bylo několikrát v jedné Slov.inscenaci. |
jenes
Registrace: 1/2016 Příspěvků: 1 068 |
![]() |
|
@konasaj u nas na liptove sa pouziva slovo zazvor, dumbier je hora![]() Zgemma H9S, Octagon SF8008, uClan Ustym 4K Pro
|
kratos
![]() |
|
@jenesto je nieco ako (nevhodné slovo)Zgemma H9S, Octagon SF8008, uClan Ustym 4K Pro
|
kratos
![]() |
|
@jenesmalo byt parxantZgemma H9S, Octagon SF8008, uClan Ustym 4K Pro
|
kratos
![]() |
|
@kratosĎumbier (rostlina) jsem myslím pochytil v Martině, kde na čistou slovenštinu dost trpí. Ale i u nás je spousta výrazů, které se kdysi běžně používaly a dneska je to archaismus. Když se měnilo, uprostřed slova "s za "z", rejpalsky jsem to označoval na příklon ke slovenštině, a vyžadoval jsem aby se tedy změnilo jméno Josef.![]() |
konas
![]() |
|
@konastak u nas je to Jozef, pol slovenska je pod parov ked ma meniny![]() Zgemma H9S, Octagon SF8008, uClan Ustym 4K Pro
|
kratos
![]() |
|
@kratos![]() ![]() ![]() |
konas
![]() |
|
@kratosu nás na západe sú "pod parou" nie "pod parov", ale my tu netrpíme na slovenčinu až tak veľmi![]() Trnava "do teho"! |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 173 |
![]() |
|
RE: Slovenská klasikaOdkundes je pekné, niečo ako vetroplach, na toto je nejlepší si pustit "Plné vrecká penazí" od Lasicu a Satinského ...Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 4 167 |
![]() |
|
@Dagy2sorry, nie som prave zamestnanec jazykovedneho ustavu Ludovita Stura![]() Zgemma H9S, Octagon SF8008, uClan Ustym 4K Pro
|
kratos
![]() |
|
@konasked pise o MARTINE a viac krat si pouzil akesi slovo slovenSTINA, tak ve ze STINU na slovensku nikto nemusi... pretoze slovensky jazyk je slovenCINA.Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-
|
bohus31
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 8 673 Galerie: bohus31 |
![]() |
|
RE: Slovenská klasikaJó Trnava -Jarábek,Hagara Dobiáš,Kuna,Adamec a spol. to byli fantastičtí kopálisti![]() |
jjery
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 128 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45 | |
![]() |
|
![]() |