Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Cínový mor

Ahoj chlapi...
Zajímá mě váš názor na tento fenomén, a vlastnost cínu, kdy při nízkých teplotách dojde k jeho rozpadnutí na prach. Tento proces je po vzniku už nezastavitelný.
Zajímá mě jeho vliv na spotřební elektroniku v chladných teplotách. Nebo tento jev nehrozí, když se pájí cínovou slitinou?
To už by se nám na našich chatách a chalupách přes zimu ,muselo rozpadnout všechno.....

0,8WFreesat+5E+13E+19E+16E+23ESkylink+28E+42E + UPC Kabel

palermo67
Registrace: 8/2011
Odpověď v diskusním vlákně

palermo67

cínová pájka není cín

pierrepetr
Registrace: 5/2006

RE: Cínový mor

-13°C tak na aljašce

pierrepetr

Wikipedie píše něco jiného....
Cituji :
"Cínový mor je samovolný fyzikální proces, při kterém se kovový cín mění na práškovou šedou formu (rekrystalizace). Může vzniknout při vystavení kovu nízkým teplotám (už pod 13,2 °C) a je „nakažlivý“ - přenáší se mezi předměty navzájem. Cínový mor ohrožuje především varhanní kov historických nástrojů a lze jej zastavit jen zahřátím materiálu nad 20 °C a udržováním této teploty.

"Ochrana před cínovým morem spočívá v udržování předmětů v teplotách nad 13,2 °C. Prevencí užívanou v současnosti je místo čistého cínu používat jeho slitiny s malým množstvím antimonu nebo bismutu, které brání rekrystalizaci. Stříbro, indium a olovo mají ve větším množství podobný účinek."

Tak nevim, co si o tom myslet. V zimě se na chatě netopí, a je tam běžně kolem nuly....

palermo67

máš to správně,jen jsi špatně zkopíroval 13,2 °C

má tam bejt mínus 13,2 °C

pierrepetr

Rychlost přeměny krystalové mřížky z β na α závisí na teplotě, maxima dosahuje při cca -48 °C

pierrepetr

Prevencí užívanou v současnosti je místo čistého cínu používat jeho slitiny s malým množstvím antimonu nebo bismutu, které brání rekrystalizaci. Stříbro, indium, a olovo mají ve větším množství podobný účinek.

pierrepetr

Myslím, že se mýlíš. Všude se píše o +13°C, a ne o -13°C. A od 15°C se už tvoří šedá patina.
Kdyby se mluvilo o takto nízkých mínusových teplotách, ani by mě nenapadlo, se na to tady ptát, a konzultovat to s ostatními, protože minus 13st jsem v chalupě nikdy neměl... :((

palermo67

Ale asi je opravdu řeč o "čistém cínu"...V pájení se asi používají slitiny, tak by to snad nemělo hrozit, ne?

palermo67

Hej, a olovo by nas otravilo, tak ho radsej zakazali. :)))

Kasr
Registrace: 8/2008

No právě, tím tomu taky nepomohli. Před pár lety jsem dělal v jedné firmě, kde se pájely transformátory, a tímto zákazem udělali vedení veliký problém, aby cín na drátech byl stabilní....

palermo67

chudáci

cínoví vojáčci,už se rozpadli,jak jackson

pierrepetr

palermo67

máš pravdu je to plus,to je bordel,já kdysi letoval prvky yagín k ráhnu,tak už se asi rozpadly,navíc byly mosazný

pierrepetr

Přesně tak, ty deb.lní "bezolovnaté" pájky jsou opravdu mor - 90% rozpadu veškeré elektroniky (BGA kuličky a jiné spoje). Klasická SnPb pájka, pokud jsem jí přepájel spoje co byly možné (bohužel krom BGA), napravila již mnoho takových problémů!

Warpik
Registrace: 9/2016

Warpik

tzv. ku.r.v.í.t.k.o.

pierrepetr

Cínový mor je přínosný a

umožňuje rychlejší obměnu elektroniky. Jsou mezi námi i tupci, kteří dosud používají televizi Teslu Orava z 80. let za 16 tisíc Korun československých.
Jak pak má nastat pokrok v našich domácnostech???
Pro ochranu elektroniky před cínovým morem, například na chatě, lze si poříditi pec, která se nastaví na 20 stupňů Celsia. Do pece se umístí chráněná elektronika.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Mám na chatě Rubína z roku 1989 a stále funkční. Pak tam mám Thompsona z roku 2000 a také stále funkční. Vnitřní teplota kopíruje v podstatě venkovní. Zřejmě to dříve dělali poctivěji.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

samorost

S tými "tupcami" by som šiel opatrne do výslovnosti... Ku mne často prídu ludia čo majú TV 20-30 rokov starý a povedia ja iný nechcem, tento mi musíte opraviť (prečo nie mám za to peniaze). Keď im to vyhovuje prečo nie, alebo podla teba opäť podporíme čínu kúpou nového TV a pribudne nám ďalší elektroodpad (sorry ale toho tupca nájdeš tam maximálne v zrkadle).

Rasto1978
Registrace: 6/2010

palermo67

vôbec by som sa nebál tohoto javu u elektroniky v nízkych teplotách. To čo sa tu spomína - BGA - guličky, to je niečo úplne iné, tak zas vydí vysoká teplota, takže nemiešajte hrušky s jablkami a elektroniky aj v mrazoch by som sa nebál. (veď si len zoberte každé auto má riadiacu jednotku a čím je to spaájkované, no predsa cínom (spájkou) a s autom sa absolútne nič nedeje aj keď mrzne (teda s RJ).

Rasto1978
Registrace: 6/2010

volha 21

měla pocínovaný blatníky a prahy a žilo to v rusku i v -40°c

pierrepetr

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra