| 08.10.2007, 07:34.50 | |
Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci?Mám problém s přepínáním Astra 19/23 na 19 přepínám bez problémů kamkoliv, ale na 23 se mi obcas(opakovane, nekolikrát za sebou) nedari prepnout na 12525(ct1,2, Prima), ostatní trans. přepíná v pohode. Zkusil jsem přepínač vyměnit, otočit výstupy a stále stejná písnička. Ten jeden transp. stále nekorektní. Rec je Kaon - Combo, model teď přesně nevím, stáří cca 4 roky. Co mám ještě zkusit, resp, jak si ověřit, kde je problém? |
![]() Jantar |
| 08.10.2007, 08:17.40 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Nejjednodussi je zkusit vymenit kabel od LNB do prepinace a udelat poradne F-ka. Kabel by nemel byt prilis kratky, je zcela uchylne napr.davat Diseqc hned za LNB, idealne tak min.1m od LNB. |
![]() J a |
| 08.10.2007, 08:43.05 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Proč zrovna 1m?Vlnová délka je v tom místě násobně kratší, takže náhodné stojaté vlny snad hrozit nemohou. Probém s tím transpondérem máš i když to zapojíš napřímo, bez DiseqC? Jaké napětí máš na LNB na přímo a přes switch? 12565 funguje bez obtíží? |
![]() Antonín |
| 08.10.2007, 08:57.28 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Na přímo to běhá v pohodě. trasa vypadá cca takto : LNB,3m koax, přepínač, 5m koax,slučovač, 10m koax, ucast. zásuvka, 1,5m koax, rec. |
![]() Jantar |
| 08.10.2007, 09:00.22 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Jde o to, ze nektera relatka maji problem s impedancnim neprizpusobenim a potom kmitaji a projevuje se to prave tak jak popisuje autor prispevku. Dale nektere LNB maji pomerne velke silove zesilani a dochazi opet k prebuzeni vstupu relatka. Ten cca 1m je v praxi zjistena dostatecna delka, kdy to funguje v poradku s vetsinou beznych relatek.A tohle je nejjednodussi co se da vzykouset. Pak jen jine relatko ci neco jineho nebo merici pristroj. |
![]() J a |
| 08.10.2007, 09:01.26 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Nemas tam nahodou prepinac od EMP nebo GoldenInterstar ? |
![]() J a |
| 08.10.2007, 09:08.27 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Že by se změnil útlum kabelu, jestli ho 1 m nebo 50 cm, to by už muselo být opravdu měřidlo. A že by 1 m zabránil "přebuzení relátka", to si dovolím pochybovat, i kdybych si přeložil mně ne zcela srozumitelný termín v úvozovkách do nějaké normálnější řeči. Co je to "silové zesílení" nevím taky přesně. Máš na mysli úroveň výstupního signálu z LNB, nebo něco jiného?Je jasné, že každá podobná soustava s vysokým ziskem se může třeba rozkmitat a že délka kabelu mezi jednotlivými součástmi, nebo nepřesné vstupní impedance zapojené na výstup, mohou mít třeba právě na tohle vliv. Jantare, ty dvě další otázky tam nejsou pro nic za nic. Bez odpovědi aspoň na ně s tím dál můžeš leda duchařit. Třeba prodloužit kabel na 100 cm přesně. |
![]() Antonín |
| 08.10.2007, 09:11.55 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Heledse, ja vim ze jsi chytrejsi a nehodlam se z tebou dohadovat, tohle jsou veci z praxe a navic se to da jednoduse vyzkouset. Navic pise ze tam ma kabel 3m, tak je to celkem bezpredmetne. |
![]() J a |
| 08.10.2007, 09:13.36 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Pokud se totiz vyskytnou takoveto problemy, nebyva pro laika bez praxe jednoduche je vyresit. |
![]() J a |
| 08.10.2007, 10:28.57 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Možno to je náhoda,ale náhoda je blbec. Toto mi robilo v lete, pri extrémných horúčavach. 4 LNB mám bielosivej farby a 1 /Invacom / tmavej.Na Invacom chytám Astru 23,5.Keď som prepínal na spomínanú Astru 23,5 stále som mal hlášku "hladanie signálu".Niekedy to po pár minutách nabehlo, inokedy nie. Išiel som na strechu 4 LNB bielosivej farby boli teplé a tmavý Invacom bol žeravý.Tak som večer, po ochladení, kryt Invacomu nastriekal striebornou farbou.Na druhý deň som šiel na strechu,teplota bola podobná 37 stup., a Invacom mal teplotu, ako zvyšné LNB.Prepínanie tak isto v absolutnej pohode.Toto bol môj prípad. |
![]() Milan C |
| 08.10.2007, 10:32.03 | |
Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Měl jsem něco podobného - zkus spíše z cesty signálu vyhodit slučovač a účastnickou zásuvku. |
![]() zolik |
| 08.10.2007, 10:34.06 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci......a zabudol som,kamarát mal podobný problém, ale s DiseqC-kom.Tiež pri tých extrémnych teplotách. LNB mal všetko bielosivej farby a DiseqC v modrom kryte.Dal ho do strieborného, čo odráža slnko a za pár minút mal po probléme. |
![]() Milan C |
| 08.10.2007, 10:38.30 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Napětí jsem neměřil, 12565 nevím, vlastně jsem se zaměřil na 12525 resp 11992 na A23 a proti cokoliv z A19. Relátka jsem zkusil celkem 4 (3 provedení od 3 výrobcu), stále stejné. To napětí mám změřit při jaké frekvenci?Předpokládám, že jde o tu "nefunkční"... |
![]() Jantar |
| 08.10.2007, 11:18.50 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Napětí se mění pro polarizaci, horizontální vertikální. Pokdu nevíš, jestil ti vůbec něco funguje, je docela dobře možné, že ti befunguje nic s vertikální polarizací. Napětí se switchem a bez něj.Taky můžeš ještě zkusit vyměnit to LNB za jiné - pro případ, že by to kmitalo. Bez těch dvou odpovědí, jsou všechno jenom dohady. |
![]() Antonín |
| 08.10.2007, 15:59.42 | |
Diseq cmne toto tiez robilo na 23.5 vymenil som lnb medzi sebou z 28.5 a teraz to robi ta verti. pol. na tom eurobirde no ale to mi nevadi. |
![]() danmikes |
| 08.10.2007, 16:27.02 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...někdy to dělá rušení internetem ve V. |
![]() RAFI007 |
| 08.10.2007, 16:41.42 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...No právě, těch možností je moc...dokud aspoň některé nevyloučí, nepokročí. |
![]() Antonín |
| 08.10.2007, 21:06.23 | |
J ajen mě vysvětli,kdo ti tohle nakukal 1m od LNB?,pokud jsou díly bez závad,tak to normálně chodí i úchylům hned za LNB a je jich asi 50,bez problémů i disec GI |
![]() pierrepetr |
| 08.10.2007, 21:36.43 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...zrovna GI ma problem s kdecim, ostatne i clovk ve velkoobchode kde beru sam povidal ze GI je celkem casty host na reklamacnim rizeni.Jak jsem psal vyse, je to vicemene poznatek z praxe, nic vic. Myslim ze po nekolika stovkach instalaci me moje osobni zkusenost staci a radeji to delam takto a mam klid. Ostatne je to cca rok co zrovna tohle tu psal i nekdo jiny, bohuzel si uz nevzpomenu kdo. |
![]() J a |
| 08.10.2007, 22:26.26 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...hezká zkušenost,já mám opačnou,beru vše od GI asi 3roky a ani jedna reklamace,dříve jsem bral od jiných výrobců a reklamace byly,ale nevysvětlil jsi mi ten metr od LNB |
![]() pierrepetr |
| 09.10.2007, 08:06.58 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Driv jsem se setkaval u ruznych relatek s tim ze neprepinaly nebo prepinaly nahodne a po delsi dobe. Jednoalo se o prepiace ruznych vyrobcu, hlavne pak EMP164. Kdyz jsem to konzultoval s dodavatelem, poradil me at mezi LNB a prepinacem davam koax.kabel min.1m dlouhy. Zduvodnoval to prave dvema duvody a to 1- impedancni neprizpusobeni a 2- prebuzeni vstupu prepinace silnym signalem z LNB, ktery ma velky zisk mf zsilovace (drive to byly prave hojne pouzivane MTI).Takze ne presne 1m ale min.1m. Tot vse, proste jen prakticka zkusenost (a asi ne jen moje). Potom co jsem to zacal respektovat a delam to takhle a soucasne jsem si vytipoval nekolik modulu a vyrobcu tech Diseqc prepinacu tak tyhle problemy nemam.Jinak - nemeril jsem to (na mereni tohodle nemam vybaveni), opravdu jde JEN o zkusenosti ziskane z praxe, ktere se ovsem mockrat osvedcily. |
![]() J a |
| 09.10.2007, 10:08.12 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Nicméně oba uvedené důvody jsou nesmysl. Buď si něco nepochopil, co ti řílali, nebo ti říkali blbiny. Rozdíl v útlum metru kabelu a půl metru je naprosto zanedbatelný. Impedance na délce kabelu nezávisí vůbec.Možný by snad mohlo něco začít kmitat při příliš krátkých kabelech, kdyby bylo nepřizpůsobení v místě kabel/switch a z něj odrazy. Tam by už možná mohla hrát roli každá setinka db útlumu, ale utlum metrového kabelu nezabrání přebuzení vstupu, nemluvě o tom, že v tome "relátku" těžko vůbec k přebuzení může dojít. Dělej kabely, jaké chceš, ve vf je mnohdy zelený strom praxe stokrát platnější než šedá teorie, ale nepřidávej k tomu náboženské obřady a zaříkávání nesmyslama. P.S. Na tomto políčku je měření složitý problém. Naměřit vůbec něco by byla obtíž, jestli je to kmitání, tak to může měřidlo snadno ovlinit už jen svou existencí... |
![]() Antonín |
| 09.10.2007, 11:17.00 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...Promin, ja zapomel ze jenom ty jsi neomylny. Napr.nevim co porad meles o utlumu, ja o tom nikdy nenapsal ani slovo.Jsi velky teoretik, praxe je praxe. Impedance kabelu je opravdu nezavisla na frekvenci, ale opet v idealnich podminkach, neboj, tuhle poucku jeste ze studii znam a to vcetne vsech vzorecku. Bohuzel kdyz visis na stozaru a mas vyresit problem, jsou ti vysokoskolske teorie nekdy celkem k h...u, protoze v praxi se vse chova trosku jinak. Ja narozdil od tebe svuj nazor nikomu nevnucuju a ani ho nepovazuji ze svaty. Ver, ze k tomu nepridavam zadne nabozenske obrady ani zarikani, na to nemam cas,chut ani prostredky. |
![]() J a |
| 09.10.2007, 16:08.38 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti na frekvenci...No, já už jsem skoro dvacet let spíše velký praktik.Neomylný jsem zejména u jednoduchých věcí. Čím jednodušší, tím jsem neomylnější. Třeba 1+1=2 (lineární metrika, soustava desítková), nebo že tzv. přebuzení switche nemůže odstranit půl metru kabelu navíc, případně, že impedance kabelu je nezávislá na DÉLCE kabelu. To jsem neomylný jako sám pánbu. Frekvenčně závislá impedance být může a prakticky i je. Některé věci platí, i když visím na stožáru. Já ti nebráním a nevnucuju tvořit prakticky, co chceš, akorát tady k tomu nevykládej nesmylné teorie o přebuzení a impedančním nepřizpůsobení. Když tomu nerozumíš, vypadáš pak stejně jako když si naši předkové existenci blesku vysvětlili šedovousým staříkem a přidali k tomu mši se zpěvy, čímž byl bůh nalezen a vědecky potvrzen. Mimochodem switche zcela jistě běžně i PRAKTICKY fungují i s kratšími kabely než je 1m. |
![]() Antonín |
| 09.10.2007, 22:17.03 | |
RE: Přepínání DiseqC v závislosti naNikdo ještě nezmínil útlum přepínací frekvence 22 kHz průchodem přes relé. Při zeslabené 22kHz nemusí přepnout LNB na horní oscilátor(10,6GHz).Někdy přepne zpožděně, někdy vůbec, jak se sejdou tolerance komponentů.Čím větší odběr LNB, tím bývá svízelnější situace, problémy jsem míval u Twinů a Quadů, kde je odběr proudu vyšší a 22 kHz je při průchodu relátkem utlumena...jen další alternativa |
![]() valsora |