Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

připojení autorádia k VKV anténě

vážení, prosím o reakci na můj možná úplně stupidní dotaz: lze připojit autorádio k VKV anténě? Tím nemyslím, že bych ji vozil na střeše auta, ale v brzké době mi jedno takové rádio zbyde a hledám pro něj využití doma. Signál stanice je přitom u nás slabý, hodlám koupit anténu. Díky.

oktan
Registrace: 1/2017
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32
Odpověď v diskusním vlákně

RE: připojení autorádia k VKV anténě

Jde to,ale musíš mít zdroj na 12V se zátěží několika ampér....a to dlouhodobě.Pokuď budeš vypínat a nebudeš mít připojenou baterii,rádio si nic nebude pamatovat....neboli budeš neustále ladit.Rádio nemusí být dostatečně odolné na místní silné vysílače....jako kdyby jsi stál na Pradědu nebo na Kojálu.

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

@Kamil_k4

abych byl konkrétní, chci provozovat toto: https://www.google.cz/search?q=autor%C3%A1dio+panasonic&biw=1920&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjI3vjY1trRAhUMLcAKHRECAmAQ_AUIBigB#tbm=isch&q=panasonic+CQ+RDP+113N&imgrc=KQcwyaGFv-kGoM%3A a připojit něco jako toto: http://www.omko.cz/antena-10-12k-5-7db/. Takže s 12V trafem, by to mělo fungovat? Co myslíš tím "odolné"? Signál, který chci chytat (vystačím si s jednou stanicí), je u nás spíše slabý, jak jsem napsal. Dík

oktan

@oktan

Anténu, co máš v odkazu rozhodně není na VKV. Na VKV je tato:http://www.omko.cz/antena-vkv-25db-rondo/

radek1
Registrace: 1/2006

To není anténa, ale kus drátu! Na VKV aspoň nějakou 3 prvkovou nebo rovnou 5 prvkovou, ideálně Supersonic. Teda jestli to někdo myslí s příjmem vážně, jinak může klidně použít nějakou prutovku a vyjde to nastejno.

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

@oktan

Drž se té své antény,pokud nebydlíš ve městě mezi vysílači,je sice směrová ,ale má zisk 5-8x větší než to rondo,které mi šlo hodně rychle ze střechy a je určeno pro místní příjem do 15 km

korkoran
Registrace: 10/2006

@oktan

Rondo pro místní stanice stačí.Pokud řešíš slabý signál, pak samozřejmě je lépe použít anténu s větším ziskem. Maximem je např.
tato http://www.omko.cz/antena-vkv-9db/

radek1

@korkoran

Pokud se bude držet té své antény, co má v odkazu, tak je frekvenčně mimo mísu.

radek1

Nejlepší VKV anténa coby "hodně muziky za málo peněz" a s výborným poměrem rozměrová velikost/zisk je HB9CV.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

@Saxon

Taky jsem kdysi dávno s touto anténou experimentoval při příjmu ORF2, ještě jsem chtěl vyrobit rombickou, ale k tomu jsem se již nedostal ;)

radek1

Mám doma tři na stožáru, dvě na H, jednu na V polarizaci. Nemám žádně DX ambice, ale bavorský a rakouský rozhlas poslouchám díky nim v každé obývací mistnosti plus garáž a pergola. Rozměrnější antény v tomto počtu bych v domácím parlamentu neprosadil:))

On Air!

Saxon

roky to tak mám v práci

Autorádio napájené přes PC zdroj a prutovou anténu, v Brně v centru není problém. Když bude na stožáru nějaká lepší, proč ne. Jinak zdroj vypínám přímo na přívodu a rádio nic nezapomíná. Stanice nezapomenou ani ty nová, jen třeba hodiny nebo nějaké další funkce.

jindra7
Registrace: 12/2007

@jindra7

jak který rádiopřijímač si pamatuje

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@oktan

Autorádio umiestnené v kuchyni používam už roky s klasickou auto anténou.
Na vzdialené stanice mám internetové wifi rádio Sencor SIR 007 a poslúži dobre.

dodi
Registrace: 1/2007

maximálny súhlas so Saxonom, HB9CW od roku 85 a dodnes na nej fičí OE3. Anténa skoro zadarmo, dve hliníkové trubky a kus drátu.
Mal som aj klasickú 5-prvkovú anténu, ale bola na tom horšie ako HB-čka, o rozmeroch ani nehovorím. Hb-čko sa schová kamkoľvek.
Jediný problém je dnes v tom, že v 80-tych rokoch vysielali rádiá z jednoho "normálneho" vysielača, takže smerovosť bola vynikajúca výhoda HB antény.
Dnes len v Bratislave vysielajú rádiá asi z 5-tich miest, majú antény na budovách. takže smerovosť antény znamená menej šumu ale nutnosť zriecť sa niektorých rádií

Za posledných 20 rokov si nepamätám, že by niektoré autorádio po odpojení baterky v aute "zabudlo" naladené stanice.

Dagy2
Registrace: 11/2010

@Dagy2

Tak některá můžou třeba chtít zadat kód po odpojení napájení, ale moje asi čtyři postupně zkoušená rádia byla bez problému.

jindra7

@jindra7

taky měly jeden plus extra,aby drželo stanice a hodiny

pierrepetr

jindra

no keď si spomenul kod...
Je pravda, že to auto čo som male pred tými 20rokmi po odpojení baterky chcelo kod - presne ako píšeš.
Všetky novšie rádiá už nechceli kód, ale je tiež pravdou, že je v tom nejakým spôsobom zaintersovaná centrálna RJ auta. Takže teraz keď nad tým rozmýšľam, pokiaľ by sa jednalo o "originálne" autorádio výrobcu áut nemusí hrať mimo auto vôbec.
Pokiaľ je to autorádio "bežne kupované v elektre" zrejme si bude pamätať nastavenia a bude tiež hrať, pretože nie je nijako naprogramované na spojenie s konkrétnym autom

Dagy2

@Dagy2

já když odpojím baterku,tak mě všechny předvolby zmizej a to není rádio z roku 1996

pierrepetr

@pierre

ty máš určite bavoráka. Ten je bez baterky totalne v pr.de.li.

Dagy2

dále to upřesním - chci poslouchat POUZE RadioBEAT, u nás 91 FM, polarizace vertikální. K vysílači to mám vzdušnou čarou 17 KM. V trase jsou kopečky a sousedův barák. Prutová anténa autorádia rozhodně nestačí. Tudíž mi z toho vychází nějaká směrová, s vertikální polarizací. Ideálně bych ji chtěl umísit na půdě, ne na stožár. HB9CV je asi dobrá anténa, ale pro mě zbytečná a nemám zájem si ji konstruovat sám, nejsem radioamatér. Moje autorádio po odpojení baterky vymaže paměť (Panasonic CQRDP113N). Máte tedy nějaký tip na anténu, mimo té, co jsem si našel sám? Díkec.

oktan

autoradio

Pokud vím poslouchat autoradio doma je skoro nemožné, zkoušel jsem to, nehrálo to a bylo to kvalitní radio.
Bylo mi řečeno, že to chce obrovskou baterii, autobaterii a k tomu automobil, to vše slouží jako velký katalyzátor. Opravte mě, poučte mě , že to není pravda.

navrami
Registrace: 12/2009

Navrami

Jedna hloupost za druhou. Poučovat je myslím zbytečné...

On Air!

Saxon

@navrami

Ach jo, to je snad vtip, tvůj komentář. Žádnou obrovskou baterii nepotřebuješ, stačí jakýkoli starý PC zdroj, i ten nejslabší bude bohatě stačit. Ale jak tu někdo psal, je lepší rádio dokupované v elektru a ne originál od výrobce auta, aby nevyžadoval komunikaci s ŘJ.

jindra7

@oktan

tak si tam tu stanici po zapnutí naladíš,to je 3s,nebo napáječ nebudeš tahat ze zdi,autorádio doma hraje suprově,chce to slušný bedýnky a budeš se divit,anténu musíš podle svých příjmových podmínek,na dálku jedině zavolat věštce

pierrepetr

@Saxon

takovému HB (V)říkáme pivní anténa,na 70 cm se zastrčí do pivní flašky v hosodě na kopci a majitel je celou dobu na s námi pásmu s Alinkem,a to až 20 km :)) :))

korkoran
Registrace: 10/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra