Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Příjem VKV na STA

Položím dotaz ,jak je to v současnosti u STA a DVB-T pro příjem VKV 87-108MHz pro který je u účastnické zásuvky kromě TV vedle rovněž konektor pro připojení radia.
Musí se tedy separátně instalovat anténa VKV to je jasné ale i separátní ant. zes. u STA nebo je to umožněno již i na stávajícím ant. zes. pro DVB-T .Bydlím v jakésím nehomogenním hluchém místě s velmi slabým a hlavně kolísavým příjmem na VKV.Ostatní kolem to řeší balkonovými anténami které jsou navíc se sat. anténami dost chaotické,myslím že řešením by bylo to VKV dát do STA což anténaři myslím jakoby přehlížejí a vůbec to neřeší.Pozná se to jednoduše tím že na střeše chybí vedle UHF antény pro DVB-T nějaká yagina určená příjem VKV příjem.

DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100

DVB
Registrace: 1/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Příjem VKV na STA

DVB máš vo všetkom pravdu. Len malá poznámka - anténári riešia len to čo si objedná majiteľ. Tzn. vlastnící bytov, družstvo, vlastník domu.
Pokiaľ si v baráku, kde vás je povedzme 50 vlastníkov, prajem ti veľa šťastia presadiť VKV anténu na STA.

Pri každej diskuzii bude všetko OK, každý to bude chcieť pokiaľ nepríde cenová ponuka od anténárov.
Navyše si uvedom jednu vec - už som to tu niekde písal - niekedy boli 3 štátne rádiá vysielané z jednoho vysielača spoločného s TV vysielačom. Dnes malé rádiá majú plno malých vyeilačov, napr. v Bratislave asi z 5 rôznych miest - kam teda tú FM anténu natočiť? Ja chcem RTVS rozhlas, sused Rockovú republiku, iný sused Jemné melodie, tretí OE3. Čo s tým?

Dagy2
Registrace: 11/2010

@Dagy2

Kruhovou anténu, a modlit se, aby signál k něčemu vypadal. :(((

konas
Registrace: 12/2014

@Dagy2

Rockovú republiku... R^

Kimlo
Registrace: 1/2017

@Kimlo

tiež ju musím počúvať cez SAT, pretože mám FM anténu HB9CV otočenú na BA ale rocková má vysielač "za chrbtom" tejto antény.
Samozrejme je vysielač aj v BA, ale ten má dosah tak 50 metrov a nie 50km.

Mám ťažké pochybnosti že v analogu na kruhovú anténu bude diaľkový príjem - ak vôbec - bez šumu.

Dagy2

TO: Všem, mám také dotaz k podobnému tématu.. co když blízkost Bts - LTE způsobí rušení prolézáním přes VKV anténu? Má někdo tip na filtr, který není pouze pro DVB-T a má dobré parametry? Už jsem s tím několikrát válčil a stejně byl výsledkem kompromis.. Pokud je bts blízko je to všeobecně docela problém..

Pájík

To:Dagy2

Děkuji ti za odpověd,no neporozuměl jsem příliš té pointě ohledně do doby než sdělí anténáři nabídku za instalaci VKV.Já myslím že se naštvu přesvědčím našeho předsedu vchodu činžovního domu abych se mrknul na to slavné STA /tedy pokud si to anténáři/ve svém zájmu nějak nezablombovali což dříve u TRES nebylo a nepamatuju se žebych se tam nedostal a pokud by na tom stávajícím STA DVB-T zesil. byla možnost připojení VKV antény což momentálně nevím tak není nic jednoduššího než zakoupit z fondu oprav VKV anténu a připojit ji k zesilovači DVB-T a bylo by po vtákách ne ?Jakousi ztrátu reklamace nebeberu v případě poruchy STA vážně jelikož tam už je DVB-T zes. namontovaný snad 10 let takže na to záruka stejně nebude.
No jinak ta kruhová malá VKV ant. je chabá a slabá (myslím jen 1,5 dB zisk/ nicméně na střeše asi od země 25m vysoko by mohla splnit svůj účel nebo tam dát klasickou např. 5 prvk. yaginu a nasměrovat ji na nedaleký Praděd kde jsou ty hlavní a nejvíce poslouchané stanice jako je především radiožurnál který to hrozně kolísá ano je to pak už jen věcí dohody mezi vlastníky bytu co jsou na daném VKV příjmu zainteresování,což je snad max. 2-3 lidiostatní ani možná neví že je tu ta možnost připojit radio na účastnickou anténu.Je tu ještě jedna možnost to celé jakoby obejít,použít DVB-T tuner ¨napojit na stávající TV spol. anténu a pomocí scartu či AV připojení poslouchat radio přes něj pomocí dálkače ,což je ovšem zase další krám navíc.

DVB

VKV v STA je spíš doplněk, ale pokud to někdo myslí vážně, tak si instaluje separátní anténu a svod přímo do tuneru. Určitě nebude sázet na to, co vyleze ze zásuvky. V každým případě je i VKV v bytě poněkud za zenitem, protože na internetu je prakticky všechno a v podstatně větším počtu. VKV má smysl tak v autě, na zahradě na tranzistorák nebo možná někde v kanclu, ale doma bych to řešil internetovým příjmem.

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

Je ještě jeden problém, který přehlížíte a to že něco je vysílané H a něco V , což je v některých lokalitách další komplikace!

Mirko.
Registrace: 4/2003

Já jsem to vyřešil internetovým radiem, je tam víc než vše a datové toky jsou většinou slušné, navíc mám dobrý příjem DAB z Milešovky.

Mirko.
Registrace: 4/2003

Záleží na tom

co si zákazník vybere za firmu. Pokud dělám STA, tak ve většině případů instalace VKV do antény příjde na cca 1000,- Kč. Pokud se to zdá být moc, tak se nedá nic dělat.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

TO: DVB, může se stát že připojením antény VKV do zesilovače si tak ještě zaděláte na problém v podobě rozhození celého rozvodu který je starší a může být méně odolný zarušení, které se dříve nevyskytovalo..z vlastní zkušenosti byl v jedné bytovce taky pán který to uplně stejně udělal a pak volal správce bytovky že začalo zlobit a chtěl udělat revizi při které se na ten bastl přišlo. Ono to VKV stejně hraje každému různě a při tom jak každý dělá tuner po svém je i těžké odhadnout úrovně, neboť kvalitní tuner bude zahlcen a méně kvalitní hrát zase nebude nebo špatně..ve finále je lépe řešit tak jak popisuje PoldaS.

Pájík

Dodatek, souhlas s Enikem, ale je to základ a stejně bude každý z nájemců říkat že to jednomu hraje a druhému ne.. lidi budou stejně nadávat tak jako tak..

Pájík

VKV ...dá se to udělat, ale problém je kolik vždy kolik z těch zákazníků má např. tunery , které mají samostatný vstup..

Fanyn
Registrace: 11/2007

Za tisícovku je to utopie, jenom FM vložka Alcad ZG201 je v nákupu za 1100Kč bez DPH. K tomu anténa, nějakej kabel, samozřejmě práce a jízdný. Leda to VKV řešit nějakým zbytkem, co se firmám kde válí (kdysi to byly třeba kanálový vložky na R5, který šly překopnout na VKV).

PoldaS

@PoldaS

Utopie to rozhodně není. Já totiž do STA nedávam ALCADy. V dnešní době je to nesmysl a hlavně neserióznost vůči zákazníkům. Kvalitní STA se dnes dělá jinak.....

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Pobrat signál ve VKV pásmu je celkem problém. U nás na CB vysílají z Kletě čtyři stanice v H s vysokým vykonem(60-80kW), dvě ve V s výkony 30 a 60kW. Všechny ostatní Přívratský vysílají z města či okolí periferie ve V a výkonech 100-500W. Takže do STA dávám anténu FM 200 Alcad, nebo jen dipól na vertikální signály, když je Kleť bez překážek. Kdo myslí VKV příjem, má sólo antény pro obě polarizace. V pro privatky, H pro Kleť a Rakousko. Ve většině případů je to dostačující.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

No to se nám to tu rozšouplo do nevídaných veličin aniž bych s tím počítal.Asi tak, samosebou mě osobně nejde o získání možného příjmu na VKV jako jedinou možnost kterou mám ,pochopitelně mohu provozovat příjem i na internetové radio přes notas,dále pak z DVB-T a také z DM800 se kde mám možnost jak streamu nebo tak i radia jako takového v digitální podobě .
Jenže za prvé ne všichni co tu bydlí tyto vymoženosti mají většinou staří lidé takže jim stačí nějaký ten tranzistorák apod. u mě je to jinak já jsem si totiž kdysi splnil dávný sen z mládí a pořídil si na ebay přehledové přenosné radio Grundig 3400 satellit /název satellit je iritující nemá se sat nic společného/no a používám toto radio převážně ráno u kávy a poslouchám radiožurnál jako kulisu a na zprávy.Problém je že u těchto dřívě vyrobených přijímačů je jiná šířka pásma v MF jako u těch novějších poněvadž se nyní situace díky daleko více přidaným stanicím chová jinak a nestíhá to u tak moc stanic /ukočírovat/ což se ale nedá upravit či ovlivnit je to dáno MF zes. Dríve se toto /namačkání neřešilo a nebylo třeba řešit proto se u mě ten negativní příjem u VKV ještě více umocnuje a když se k tomu přidá ten nestabilní slabý a kolísavý signál především u toho radiožurnálu tak je výsledek nasnadě.

DVB

@DVB

Keďže som niekoľko rokov robil ako to nazývaš "předsedu vchodu činžovního domu" pre 77 spoluvlastníkov tak ti odporúčam aby si si kúpil svoju anténu. 77 vlastníkov znamená asi 85 názorov na vec. Všetko čo sa po.se.re do jedného roka od tvojej inštalácie bude na tvoje triko a zdá sa že si medzi nimi nový, takže budeš mať v baráku peklo.
Ja som medzi nimi 40 rokov vyrastal a nebolo to jednoduché udržať tých ľudí keď prišli faktúry od vodárov alebo výťahárov. Kvôli 500sk z fondu boli ochotní ľudia niekoho lynčovať.
Navyše aj technicky je tvoj úmysel ako tu píšu ostatní úplne mimo. bohužiaľ. Internetové rádio a FM sú dva rôzne zážitky - chrčák v kuchyni je OK, zážitok z dobrej aparatúry cez net je obyčajná steriliná hudba. Na FM nemá. Preto sa tiež dnes ľudia vracajú k vinylom namiesto USB.
:))) R^

Dagy2

@DVB 2

Ok, to čo si teraz ešte odpísal znamená, že by si u stařešinů vo vašom baráku mohol zabodovať CRO-Radiožurnál. Ale väčšina z nich má asi nejaké rádio v kuchyni a tam zrejme STA zásuvky nemáte.

Na druhej strane si fakt daj pozor - to ťa nepodceňujem že by si to technicky nezvádol. Keď to sku..ví firma, budú na ňu všetci na chodbe nadávať a nikto nič neurobí. Keď to pose..ieš ty, musíš tam s nimi žiť a pocítiš to na poznámkach a chovaní ľudí - obral si ich o 1000Kč z fondu a namiesto toho mohli nechať vymalovať alebo opraviť Brano zavírá samo ale mladý pánko musí mať rádio.
ver mi, práca s ľuďmi je to najhoršie. :-/

Dagy2

aby ti nenadávali lidi z baráku , tak je lepší nic nedělat
a nebo tak jak to má být správně ,převést stanice na jiné
kmitočty , nastavit úrovně a pak tě snad neskalpujou , ale
za ty peníze se to nedá.

dnurg
Registrace: 12/2016

Převádět FM stanice na jiné kmitočty a vyrovnávat jejich úrovně si mohou dovolit jen největší kabelové společnosti a jen u části stanic. V menších rozvodech se signál utlumí na rozváděnou úroveň nejsilnější stanice a ta se ještě sníží oproti TV signálu, takže proleze jen několik nejsilnějších stanic. Vážní zájemci o FM opravdu musí jít do vlastních antén, nejlépe v obou polarizacích a vlastního přepínatelného svodu.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

No na druhou stranu si/omar3/snad nemyslíš že kvůli jednomu radiožurnálu si rozervu pr..la budu instalovat to co už mám osobně dávno za sebou z dob totality kdy jsem si na jiném /paneláku/v 70 letech instaloval 9prvk. yaginu na obě pásma VKV s rotorem a antenním zesilovačem.Ta doba kdy se nedala v mé lokalitě severu moravy jinak chytat OR3 apod.je chvála bohu nenávratně pryč ,na druhou stranu je o to víc bolestivé a smutné v jednom že v dnešní době pokročilé techniky jsou problémy s příjmem na VKV.
Měl jsem kdysi tady co bydlím nyní na balkoně tu VKV kruhovku ale ani tak nebyl příjem na VKV našich stanic uspokojivý,to že tu je začarovaný kruh v tomto směru se signálem svědčí to že jsou ty antény vidět i na jiných balkonech čili se nejedná jen o můj problém.Ale vyhazovat nebo jen se dívat jako na retro nostalgický přijímač je také blbost.
Jo jinak pokud by na té naší stávající STA zesilovači byla možnost připojení VKV antéby nikoho by to snad rušit na DVB-T nemělo a myslím že by si toho ani další vlastníci bytu nevšimli že došlo k nějaké změně.

DVB

Ešte k poznámke =nic nedělat=

Nie som vôbec zástancom pozície "nic nedělat" to by som tu nebol.
Ale v bytovom dome sa to dá len za okolností že všetci ťahajú za jeden povraz a to ešte rovnakým smerom.
Niekedy som sa o túto problematiku musel zaujímať a našiel som jeden jediný vchod (ale určite budú na slovensku ešte aspoň dva :))) ) kde to fungovalo - každý vložil do spoločného čo vedel, kto nevedel nič aspoň uvaril kávu.
My sme s kolegom v dobrom za vlastné prachy namontovali osvetlenie do vchodu, pretože si penzisti sťažovali že ich niekto v tme môže prepadnúť a dostali sme hubovú že to zbytočne bude míňať prachy za elektriku ktorú platíme spoločne.

Dagy2

Enik@ Kvalitní STA se dělá pořád stejně a naopak je seriózní vůči klientům dávat komponenty, kde je třeba i delší záruka 3 roky (což je právě Alcad). Ovšem mně je to šumafuk jak to děláš ty, to fakt hodnotit nebudu (ani mně to nepřísluší), takže v pohodě :-)

PoldaS

@DVB

Pokud ti jde jen o Radiožurnál, tak to by mělo kousek od Pradědu jít. Se směrovou anténou a snížením rozváděné úrovně, aby neovlivňoval TV signály si toho nikdo ze spolubydlících ani nevšimne. A pokud to zaplatíš ze svého, tak už tuplem ne.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra