![]() |
|
Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Mám GoSat 7060 + Skylink, nahrávám si občas na WD 750GB, posléze si některé pořady nechám na disku, jiné smažu. Mám pocit, že bych měl provést občas údržbu disku - defragmentaci - pomocí PC. Budu mít problémy (ty pořady jsou zřejmě kodované), nebo po defragmentaci bude vše OK ?![]() |
mkolega
Registrace: 12/2016 Příspěvků: 165 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Ziadnu defragmentaciu! Nerobim to uz ani u hdd. |
Kasr
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 4 648 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Defragmentovat flash paměť? A to jako myslíš vážně?![]() |
Martin79
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 1 697 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Ehmm, sorry, nevšiml jsem si že jde o plotnový HDD. Nenapadlo mne, že k tomu šrotu někdo připojuje harddisk, většinou jsou s tím problémy...Tak jako tak, defragmentace je zbytečná. |
Martin79
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 1 697 |
![]() |
|
@Martin79No zatím problémy nemám a jsem v pohodě, vše funguje. Už zase se dozvídám, že mám šrot... . Pro moje potřeby stačí... .A nemyslím si, že defragmentace je zbytečná, když máš hezky uklizený disk, všechno nějak lépe a rychleji běhá ... .![]() |
mkolega
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Ako pise Martin79.Defragmentacia je uplne ale uplne zbytocna.Akurat ze GoSat nie je srot ale len na obycajne pozeranie a obcasne nahravanie funguje spolahlivo.Sam mam Optibox Zebru a VU+ Solo2 a k tej Zebre mam pripojeny externy 3,5" HDD WD a vyse 2 roky nemam s tym ziaden problem. |
Gustoh
Registrace: 9/2016 Příspěvků: 172 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?mkolega...GoSat nie je srot.Nevsimaj si to co hovori Martin79.Nie kazdy potrebuje VU+ Solo 4K za 400 Eur.A ver mi ze v Tvojom pripade je defragmentacia fakt zbytocna.Nezistil by si rozdiel predtym a potom. |
Gustoh
![]() |
|
Dont hate the defrag...Defragmentace je potreba kdyz se na disk ukladaji tisice malych souboru a je skoro plny. Potom je volne misto rozsekane na moc malych segmentu. Muzes mit na disku treba 50GB mista ale pokud bude v 80000 malych kouscich a nahrajes na takovy disk video, tak se ti bude pri prehravani sekat.Pokud je ale disk pouzivany jenom pro nahravani videi tak tam zadne male soubory nebudou, vetsinou pujde o nekolik GB velke soubory a takove taky budou nejmensi fragmenty. Takze defragmentace v takovem pripade neni potreba, tedy pokud nezacnes pozorovat nejake problemy (sekajici se video atd.) Pro pripadnou defragmentaci nepouzivat nastroj ve windows, je skoro k nicemu (z toho asi taky vychazeji urcite nazory tady), ale treba Defraggler, UltraDefrag nebo MyDefrag. Praha | 1m Gib 55W-58E | TBS6925 & TBS5926 | Spektrak + wideband SDR
|
r00t
Registrace: 11/2014 Příspěvků: 187 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Myslím si, že mkolega mal na mysli aj to, že či zakódované nahrávky sa budú dať prehrať po defragmentácii.T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat
|
petersk
Registrace: 6/2012 Příspěvků: 6 610 |
![]() |
|
@r00tDíky, konečné pořádná a vysvětlující informace. No jo, ale když občas nějaké video smažu, tak tam bude mít místo a samozřejmě mi tam část dalšího uloží a už to bude rozsekané na vícero míst a nakonec to půjde pomalu a časem se to zhroutí... .![]() |
mkolega
![]() |
|
@peterskMáš pravdu, ohledně zakódovaných nahrávek po defragmentaci mi nikdo nic nenapsal. No uvidím dál ... .![]() |
mkolega
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Nic sa ti nezruti.Netrap sa uz tym.System si to pekne obsluzi.Sam pouzivam disk na nahravanie kazdy den vyse 2 rokov a ziadne problemy.Nic nedefragmentuj.Skor sa ti objavia vadne sektory ako sa ti to zruti kvoli tomu ze si nedefragmentoval.A ak budes mat video nahrate v 8000 malych kuskoch ani tak ti nebude nic sekat ako pisal r00t.Je tam buffer pre video a tie disky su dost rychle aby to sekalo kvoli tomu. |
Gustoh
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Ohledne zakodovanych nahravek se defragmentaci nic nezmeni, ta jenom presouva casti souboru z jednoho mista disku na druhe. Obsah, nazev, datum, cas a dalsi parametry zustanou uplne stejne.Ale plati tu "netrap se tim co te nepali", pokud nemas nejake problemy tak to proste neres... Praha | 1m Gib 55W-58E | TBS6925 & TBS5926 | Spektrak + wideband SDR
|
r00t
Registrace: 11/2014 Příspěvků: 187 |
![]() |
|
@GustohDíky za reakci. Zdá se, že všichni zde tvrdí - defragmentaci nedělat, tak je to jednodušší - jsem bez práce ... .![]() |
mkolega
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Ani se o to nepokousej, pokud ho nechces poskodit.To jedine pres SATA a ani to neni az tak bezpecne, v zavislosti od vyrobce. Defragmentace se dnes uz nedela, u vetsich souboru vubec ne. To neni potreba. Pouze u systemovych disku, po zaloze. V pripade USB, protoze je mozne mit i system na USB (bezne na USB3.0), tak take ne. Nic pres USB, ani pripadnou obnovu souboru, nebo ruzne "dokonale" mazaci programy. |
wenk
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 619 |
![]() |
|
wenkTady je zase IT odborniku jako (nevhodné slovo). Defragmentace disku se dnes teda rozhodne dela, novejsi Windowsy ji maji dokonce automaticky naplanovanou, takze se dela pravidelne sama. Opravdu to zadnemu normalnimu disku neuskodi, to je uplny nesmysl. Jedine disky kde se fakt nedela jsou SSD. Tem to opravdu skodi.Na druhe strane je treba rict, ze u disku, ktery se pouziva jen na nahravani a prehravani videi to opravdu neprinese zadny viditelny uzitek a i kdybys ji za 20 let nikdy neudelal, tak to pri prehravani videi vubec nepoznas, tam je tak maly datovy tok, ze to ten disk zvladne i rozkouskovane na milion dilku. |
Mikek
Registrace: 7/2011 Příspěvků: 822 |
![]() |
|
@Martin79Ty bys měl mít přezdívku AntiGosat, na tvoje příspěvky, nemá cenu reagovat. |
vlcek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 716 |
![]() |
|
@MikekDíky za reakci = závěr je disk to zvládne, není třeba dělat defragmentaci. A to tady píšou všichni. Ale kladu si otázku, když je disk, ne sice moc, ale je fragmentovaný, zda to zbytečně nezatěžuje mechaniku toho disku. Ale už s tím nechci otravovat... .![]() |
mkolega
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Mikek Vam to tu pekne zhrnul ako to je |
noha
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 382 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Nó mám "novější Windows" ale žádná automatická defragmentace se nekoná takže tady neval bludy. A zrovna před týdnem jsem defragmentoval přes prográmek a bylo to teda hodně potřeba.VU+UNO 4K se VTi , Xtrend ET8000 HD (2 x DVB-S2) OpenATV 6.3 ,Samsung UE40C7000 , Samsung UE65NU8002, Denon AVR-X1600H + Polk T50, T30, T15
|
miky
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 861 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Castou defragmentaciou sucasnych nekvalitnych hdd sa im iba znizuje zivotnost. A potom ko. A defragmentaciu uz nebude treba. |
Kasr
![]() |
|
ještě jednouzadal jsem do googlu a v pc časopisech jako chip, či pc-world doporučují občas defragmentaci provádět, šetří se tím mechanika toho disku. V mém případě občas něco nahraju tu a tam pár věcí zase smažu, takže jednou za dva tři měsíce to budu provádět, uvidíme jak to do budoucnosti dopadne... .![]() |
mkolega
![]() |
|
Mikkek"Odborniku", psal jsem o USB, kdy jsou ruzne prevodniky SATA-USB.Snad ten rozdil v rychlosti pristupu k hlavickam disku znas, A to "defragmentace" se dnes uz moc nedela. Vzdy zalezi na souborovem systemu, kde je oprava, nebo kontrola resena nekdy i automaticky systemem a uz treeba v jadru. S USB diskem bych urcite nemanipuloval. A jak psal mkolega, zivotnost disku se snizuje, no pokud je to jednou za cas, tak to moc nepociti. |
wenk
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 619 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?To je zase blábolů! Proč by se neměla dělat defragmentace? |
Tondach
Registrace: 3/2004 Příspěvků: 1 537 |
![]() |
|
RE: Defragmentovat USB disk ANO/NE ?Lebo mimo systemovych hdd suboroveho systemu ntfs a fat vo windows je to zbytocne, nic si nepomoze, len mierne znizi zivotnost hdd! |
Kasr
![]() |
|
![]() |