Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Vhodny LNB k velke ofsetove parabole

Dobry den,
prisel jsem nahodou k parabole cca 180x160cm, ale nema drzak na LNB, resp. nema objimku, rahno na nej tam je. Chtel byl ji zkusit na prijem BBC na 28.2E. Daji se k ni pouzit standardni LNB (Inverto Black a pod.) nebo musim shanet neco s nestandardnim ozarovacem? Foto mohu prilozit.

Nemel by nekdo nejaky tip, jak najit spravnou pozici LNB na rahnu? Jde mi o vzdalenost od paraboly.

Zkusenosti se sat. prijmem mam (instalace paraboly, motoru a pod.)

Diky vsem

Wrigley

Nejde o profi instalaci, mam to na hrnai.

wrigley
Registrace: 2/2014
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 63
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Vhodny LNB k velke ofsetove parabole

No mám starou Nokii,kde jsou vývody na polarizér..je spárovaná s tím pozicionerem a třeba to nějak vymyslím..když nic jiného,tak z ní budu brát těch 5v.. :lookaround:

Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž

Danny10
Registrace: 11/2012

to Danny10

pokud bys ten polarizer porizoval, tak bych ti doporucil se poohlednuut po mechanickem typu s impulsnim servomotorkem (napr. Hirschmann), ma lepsi oddeleni polarizacnich rovin nez magnetisky, ale samozrejme je potreba i neco (pozicioner, prijimac) co ho dovede ovladat.

kaos
Registrace: 2/2009

add ...

k parabole s natacenim spolu s kvalitnim prirubovym LNB asi nejlepsi reseni, u fixni paraboly reseni s OMT a 2x LNB pro cast Ku-band pasma, nebo s wideband LNB (napr. SMW WDL)

kaos
Registrace: 2/2009

Mám doma Hirschmanna CSP 1210E a pak taky Fubu DAZ 779..tak mám co zkoušet..oba polarizéry jsou s LNB,jedno nepřečtu a druhý je Fuba DEK 891 F..akorát pouze od 10950 MHz..

Danny10

To je bolest těch starých přírubových LNB, že mají úzký rozsah. Jak nahoře, tak dole.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

To není bolest, ale vlastnost.Původně se ani s jiným rozsahem nepoužívaly.

sirda
Registrace: 11/2006

I tak se to dá říci.
Já jsem je používal i dlouho po tom, co rozsahově nestačily. Na některé družice to stačí stále, pokud nevadí vyšší šumové číslo kolem 1dB.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@omar3

Jsou to už historické kousky, nové už se koupit dávno nedají. Na některé družice možná ještě jdou použít, ale k parabole s motorem už jsou nepoužitelné. Taky bych našel nějaké takové konvertory jako Hirschmann nebo Fuba, ale už pouze uložené na půdě.

sirda
Registrace: 11/2006

Druhý jsem rozluštil,je to SMW X line,bude to asi řada A nebo B,takže nepoužitelný také..

Danny10

@Danny10

Fuba DAZ 779 je magnetický polarizér, ktorý ako píše kaos, zaveľa nestojí. Naopak, Hirschmann CSP1210C bol svojho času špičkovým mechanickým polarizérom z Japonska. Jemné dolaďovanie SKEW (polarizačná rovina) je veľmi vhodné pri navádzaní antény, hlavne pri slabých EIRP, povedzme na okrajoch dráhy. Takýto prvok má svoje výhody aj nevýhody. Nevýhodou je určitý útlm (Hirschmann ho mával cca 0,3dB). Výhodou je naopak absolútne presná polarizácia, čo tento útlm niekoľkonásobne vykompenzuje. Treba ho však ovládať trojžilovým káblom a prístrojom, ktorý to dokáže (staré špičkové prijímače, Echostar, Drake, Strong, Chaparral, PACE a pod.). Tieto polarizéry sa používajú práve pre jednopolaritné LNB. Ak však ide iba o príjem jednej družice, myslím si, že by bolo vhodnejšie mechanický polarizér z cesty vynechať. Robí to tak napr. kamter1, možno by sa k jeho skúsenostiam vedel vyjadriť lepšie.

medecal64
Registrace: 9/2014
Galerie: medecal64

@bohus31

Áno, staré časy. Ešte aj dnes je najlepšie otáčať LNB vo svojej osi. K tomu slúžil napr. legendárny servomotorček Hitec HS 425BB. Alebo iné riešenie, a to použitie vlnovodu s dvomi výstupmi pre dve polarizácie a dva nezávislé LNB. Chaparral na to robil výrobok s názvom Bullseyes. A takéto rôzne, historické riešenia sú používané dodnes a prevažne v profesionálnych zostavách.

medecal64
Registrace: 9/2014
Galerie: medecal64

Děkuji všem za své zkušenosti.. R^ R^ R^

Danny10

Zajimave pocteni, panove. Az budou nejake vyskedky, rad se zde podelim.
dekuji! R^

wrigley
Registrace: 2/2014
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 63

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra