![]() |
|
Bouřky vs elektronikaNazdar dáme anketu na téma Bouřky vs elektronika?Vypínàte ze zasuvky elektroniku při bouřce?Já ano,také pro jistotu odpojìm anténní kabely..O2Tv,VU+ Zero,Hliník 85cm IBU Twin 19.2E+23.5E Panasonic TH 42PX80.
|
Saták1
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 3 291 |
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45 | |
![]() |
|
Bouřky vs elektronika (# 955)Zasadil jsem na střechu netřesky a nikdy mi do baráku netřesklo. |
ALEXCZ
Registrace: 6/2008 Příspěvků: 843 |
![]() |
|
tak anketa...mal by si ísť na pokec k svojmu psychiatrovi , lebo bereš servisákom prácu.vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.
|
oneeeee
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 7 489 |
![]() |
|
@franckNemůžeš porovnávat Česko se zahraničním..bohužel ale prostě to nejde..O2Tv,VU+ Zero,Hliník 85cm IBU Twin 19.2E+23.5E Panasonic TH 42PX80.
|
Saták1
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronikaJak pravili kolegové,základem je pojištění domácnosti proti tomuto vlivu.Posléze laická úvaha o lokalitě a provedení té své instalace (když bydlím v městské zástavbě obklopené i vyššími domy,všude je kabelové vedení,rizika jsou patrně menší,než v samostatné chatě na kopci).Tím ovšem nechci říci,že se má něco,nějak podcenit.Soudruzi z NSR (Dehn-Sohne) to mají dobré,neboť kdybych do svých 20 ks vstupních koax.kabelů, dal jejich doporučenou ochranu proti přepětí (LPZ0A-LPZ1 až LPZ2),tak docela zarobí![]() |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
@Saták1Ale já nic neporovnávam. Pouze jsem směle odpověděl na tuto anketu. To, že je na mě dvbt1 alergický, tak za to ja nemůžu. Kvůli tomu, že žiju v Itálii tak to jako nemůžu nic napsat?? Já teda si začínám myslet, že v tom jsou spise mindraky než pádné argumenty.Rai - Mediaset - TivùSat
|
franck
Registrace: 8/2015 Příspěvků: 3 706 |
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronika@poldaS: no tak to snad ne.......... ty přepěťovky za stovku ti vůbec nic nevyřeší, zaprvé v ty cenový relaci to je nefunční šmejd, ale hlavně: to je typ3, pokud nemáš v baráku řešené 1 a 2 tak trojka ti je naprosto k ničemu...... pro zajímavost já mám novostavbu takže samosebou 1 a 2 sdružené ve skříni. 3 jsem naopak neřešil protože by to přišlo na nehezkej peníz, ale pro NAS a TV techniku mám v obýváku přepěťovýha psa za litr alespoň průměrný kvality....... blesku byť jen blízkýmu neodolá nic, ale na přepětí co přiběhne po síti by to stačit mělo.... |
Jantars
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 614 |
![]() |
|
ZkušenostRodinný dům, 2xTV + 2x Sat na jednu parabolu - kabelem sdílení, dále na půdě antény Tv a radio - slučovač zapojeno na obě TV a audio věž, která byla spojená s NB audio konektorem.Začínala minibouřka po několika hromech (cca 6 km daleko) jsem odpojil ze zásuvky obě TV i Sat. Za chvíly úder blesku dost blízko a z audio věže, kterou jsem měl asi metr od sebe jsem slyšel prsknutí, jako když vyzkratuji ne moc velký kondenzátor. Výsledek obě TV, oba saty i věž nefunkční (ne zničené , ale u všeho něco - zdroje všechny OK.Odešly u Tv základní desky, u Sat asi taky, NB - odešla zvuková deska, Sat nefukční, LNB odešel. Vše vyřešila ČP , technik vše nafotil pořád chtělnajít důkaz bouřky, ten jsem nakonec našel na konektroru antény u audio věže - byl tam malý škvareček od jiskry (to byl ten zvuk, co jsem slyšel). Určitě to nebyl přímý zásah, ale "jen" neidokavaná energie. Díky ČP a pojištění domácnosti jsem moc škodný nebyl, ale už odpojuji i antény a lan. ![]() ![]() |
jag42
Registrace: 1/2014 Příspěvků: 46 |
![]() |
|
Zkušenost....samozřejmě naidukovaná energie.....Omlouvám se ,že jsem to nezkontroloval až dokonce ![]() |
jag42
Registrace: 1/2014 Příspěvků: 46 |
![]() |
|
PoldaSNapsal:... při bouřce většinou praští někde do uzemnění nebo fáze u nadzemních vedení NN, ale rozhodně ne do plastovýho konvertoru...No většinou to tak bývá, ale nedávno jsem byl u jednoho nešťastníka, kterému to švihlo právě do toho konvertoru v městské zástavbě. Konvertor rozšklebený, ráhno u paraboly opálené, koax. kabely upálené, následně veškerá elektronika v "chytré domácnosti", kde bylo vše se vším propojené KO ![]() ![]() Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)
|
Delta1
Registrace: 6/2007 Příspěvků: 1 860 |
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronikaTo je ale jejich problém, že si parabolu (resp. držák, na kterým je umístěná) neuzemnili a blesk jim sjel na návštěvu do obýváku.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronikaS tim kopcem to taky nemusí být,na proti našeho stareho domu je sloup,dům je v mirné dolině a ničím se neliší od ostatních sloupů vedení-dostal už třetí zásah během 5let,matí vypíná jen jistič-nic nevyhořelo,bracha má barák vedle napojený o sloup výš,vypiná hl.jistič,2x mu vyhořelo vše-a teď babo raď,poprvé pojišťovna cvakla hned,podruhé se ji to nezdlo-moc brzy po prvním zásahu,technik to nakonec vyřešil a zaplatili,v dnešním létě bych to mněl vypnuté furt!![]() ![]() Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 916 |
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronikaZdravím. Bývám v osmi bytovce ve městě, 40 let. Nikdy jsem nic neodpojoval. Nic se nestalo. Ale přesto, protože mám dražší elektroniku, jsem si před 3 léty pořídil Belkin Pure AV pf 50. Přes to mám zapojené vše. Za ty 3 r. se to jen 4* samo vypnulo. Parabola je na balkóně 2 m od bleskosvodu. Balkón uzemněný není. |
tatin
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 108 |
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronikaNikdy nic neodpojuju ani nevypinam. Nemluve o tom, ze uz se nekolik let delaji oddalene bleskosvody, ktere nejsou vubec spojene s antenou ani parabolou, takze by se (teoreticky) nic nemelo stat ani kdyby si blesk vybral zrovna vas dum. |
Mikek
Registrace: 7/2011 Příspěvků: 822 |
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronikaTo je právě to, teoreticky, statisticky, pravděpodobně, údajně atd. |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
@MikekTo je právě to že mi bleskosvod nemáme jen parabolu na rovné plechové střeše (Šumperák)..O2Tv,VU+ Zero,Hliník 85cm IBU Twin 19.2E+23.5E Panasonic TH 42PX80.
|
Saták1
![]() |
|
@jag42Mohu potvrdit vliv indukované energie v blízkosti úderu blesku. U nás v paneláku přímý úder do hromosvodu, blesk jel do země mimo další svody přes svod v blízkosti mého bytu - na svodu byly zřetelné stopy od proudu jak jel blesk do země. V domě sodoma gomora, ve většině bytů odešla elektronika od přepětí v síti 230V. My jsme měli všechny zásuvky a antény odpojené (ještě jsem neměl satelit). A přesto, nyní k té indukci.- V jednom pokoji stála klasická věž, zesilovač s rádiem, na něm kazetový magnetofon a nahoře CD přehrávač. Vše bylo odpojené, jen CD přehrávač nahoře a magnetofon uprostřed byly přes Cinch kabely propojeny se zesilovačem. Po úderu blesku CD při přehrávání bručelo. Zjistil jsem, že v zesilovači jsou na tišťáku propáleny dva krátké tenké spoje mezi uzemňovacím válečkem na Cinch a zemní plochou na tišťáku zesilovače. Proto ten brum, stínění nebylo na straně zesilovače uzemněno. Do závitu na krátko tvořeného stíněním kabelů od CD se naindukoval proud, který upálil ty zemní spoje. Po přeletování spojů vše OK. - V dalším pokoji stála TV, ještě analogová. Rovněž vše odpojeno, anténa i síť. Po bouřce TV nešla zapnout. Byl proražen tranzistor spínající nějaké relé ve zdroji. V cívce relé se od blesku naindukovalo napětí, které odpálilo ten tranzistor. Takže při blízkém úderu nemusí elektroniku ochránit ani její úplné odpojení. Já však také v létě při bouřce nebo preventivně při delším odjezdu rozpojím zásuvky a odpojím antény. Pokud to neudělám a přijde bouřka, je to buď a nebo. Na koaxu od satelitu mám vložené běžné antenní DIN konektory, abych nešrouboval F-konektory. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
@franckChceš říci, že jsou všichni Italové na tom stejně jako Ty? To je asi blbost, ne? |
sateliťák
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 081 |
![]() |
|
RE: Bouřky vs elektronikaKdyž "to práskne" někde v těsné blízkosti, tak je většinou úplně jedno, jestli máte přístroje připojené k síti nebo ne...![]() |
Tondach
Registrace: 3/2004 Příspěvků: 1 537 |
![]() |
|
@sateliťákA jak jsem na tom já?? Jakože jsem boháč?? Nejsem. Jsem klasická střední třída s průměrným platem. Nemůžu za to, že si tady vyděláme/koupíme víc než vy v ČR. Kdybych byl třeba Ukrajinec tak by se pan dvbt1 asi cítil líp.Rai - Mediaset - TivùSat
|
franck
Registrace: 8/2015 Příspěvků: 3 706 |
![]() |
|
@franckTo by bylo na dlouhou diskuzi. Já za to také nemůžu. Každý národ má svoje specifika, které jsou těžko pochopitelné pro toho, kdo tady nežije. Já bych také těžko chápal, jak to chodí v té Italii. Jet tam na dovolenou, to se nepochopí nic, za tak krátkou dobu. |
sateliťák
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 081 |
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45 | |
![]() |
|
![]() |