![]() |
|
Zlínske multiplexy v TopoľčanochZdravím.Som z Krnče, okres Topoľčany a potrebujem poradiť ohľadne terestriálneho príjmu českých staníc DVB-T. Na streche mám anténu EVOLVEO HDO, horizontálna polarizácia, prijímam 3 české multiplexy (predpokladám, že zo Zlína): kanál 25(sila 90-93%, kvalita 100%), kanál 33(sila 90-92%, kvalita 30-80%, kolíše).Tieto dva idú stabilne, bez ohľadu na počasie, dohromady 13 staníc. Posledným je kanál 49, sila 86-90%, ale kvalita je 0%, "naskočí" len občas a samozrejme štvorčekuje. Má niekto z okolia Topoľčian skúsenosti s príjmom tohoto multiplexu? Zosilňovač nepoužívam, len ten vstavaný v anténe. Vďaka za odpoveď. |
check2
Registrace: 8/2017 Příspěvků: 48 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4 5 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 107 | |
![]() |
|
RE: Zlínske multiplexy v TopoľčanochNech si to zprovoznit od profesionála, jinak riskuješ že vyhodíš peníze a pohoříš. Pokud už chceš laborovat sám, rozhodně se domluv v obchodě tak abys antenu mohl v případě neúspěchu vrátit. Nelze po internetu spolehlivě poradit antenu která bude/nebude ta pravá bez znalosti signálové situace na místě.Casto i profík zkouší různé antény na daném místě a použije až tu která mu dá nejlepší výsledek |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 389 |
![]() |
|
check2Vydel som antenu zo ziskom 100db možno ta by ti pomohla čo ti nato?![]() |
jopo166
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 1 789 |
![]() |
|
3BEAMV obchodoch (vrátane internetových) už nič nečítaj ! Je to taký istý křáp jak ostatné (10db anténa + 28dB zosík + 10dB marketingu aby nebolo málo).Prakticky máš na výber veľké husté sito a dlhú colorku. Ktorá z možností je lepšia, zistíš až na mieste inštalácie. Potom, na základe sily všetkých prítomných signálov vyberieš "akurátny" zosík. A bude Ti to fungovať kým neopadne lístie, alebo nenapadá sneh, alebo nepostavia v smere antény alebo v jej blízkosti vykrývač niektorej z mobilných sietí. Rozhodne máš šancu sa s tým vyhrať. |
mmc
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 731 |
![]() |
|
@check2Išiel som dnes cez Krnču na bicykli videl som tie antény zapadnuté prachom.Ten kameňolom není to bohviečo keď prejde tadiaľ 100 nakladných aut denne![]() VU+ UNO 4K, OpenPli 8.3, Oscam.Pozícia:23,5-19,2-16-13,0.TivúSat
|
Valto
Registrace: 12/2010 Příspěvků: 338 |
![]() |
|
zesilovač to nezachráníI kdyby měl zesilovač 100dB, tak chybějící kvalitu signálu jím nahonit/navýšit nejde. Nejl. zesilovačem kvality je samotná anténa. Výrobci se snaží vysokýmu hodnotami zesilovače jen nalákat a zatraktivnit anténu pro laiky. Ohromit je. Reálně ale taková anténa vůbec takový zisk nemá. Trojzubcem HN53 (vše bez zesilovače) z výšky 240m vysílač s výkonem 20kW na 52K ze vzdálenosti 90km nechytím. Když ale vylezu na 400m kopec, tak již spolehlivě přijímám, ač jsem takhle od vysílače vzdálen dokonce ještě o něco více - 100km. Když užiju ale Color Klasik, chytám 52K už z těch 240m a na žádný kopec lézt nemusím. Do Krnče (nadm.výška 210m) ale přichází signál 5x silnější (100kW). Trojzubec by snad postačoval. Jak však vidno, na dálkový příjem z nízkých nadm. výšek dlouhá yagi zjevně trojzubce překonává, i když tabulkově jsou si vlastně rovny. Hodnoty zisku na 700MHz v dB:síto 12.5 síto s direktory 14.1 45TLS 14.3 Color Klasik 14.4 Engel MAX90 15 92LX45 16.9 AOT65 17 4x síto 18.6 4x síto s direktory 21.6 Antény pro dálkový příjem: http://www.digizone.cz/clanky/anteny-a-antenni-soustavy-pro-prijem-digitalni-televize/ http://www.dxc.cz/192-pro-dalkovy-prijem/ Zoufalý pokus o příjem Zlína na yaginu jednoho Topolčanina: http://bit.do/topolcany A pár superlativů na 45TLS: "Pravděpodobně nejlepší anténa na trhu v Evropě - dle názorů zákazníků s velmi velkou zkušeností v technice televizního příjmu." (červeně zvýrazněno). https://satsklep.pl/pl/p/Antena-DVB-T-AT-45TL-3-Line-47-elementowa-karton-Emme-Esse/191 Uživatel 7.srpna 2017 v recenzi píše: http://bit.do/45TLS "Technické parametry a stabilita obrazu s touto anténou jsou neskutečně dobré, spolehlivě sleduji vysílače na vzdálenost více jak 115 km a to bez jediné kostičky v obraze. I přijímání kanálů v normě T2 je vynikající." A dotřetice: http://bit.do/45tls "Výměnou Iskry UHF-71X (která je delší) za Emme Esse jsem docílil zlepšení přijmu u 52K o 20%. Každopádně mně konečně vyřešila problém s příjmem MUX3 na 52K. Zkoušel jsem logaro, husté síto a tu Iskru UHF71 a pořád jsem měl sílu OK, ale kvalita lítala (bez zesilovače i s ním). Obecně jsou dost často dodávaný na novostavbách a při rekonstrukcích STA, co jsem si všiml. Nechci, aby to vyznělo jako, že je SUPER a všichni si ji kupte,ale něco na ní JE." |
Nowakowski
Registrace: 3/2014 Příspěvků: 590 |
![]() |
|
@check2Jako laik amatér se divím, že vůbec máš signál ze Zlína. V našem ďolíku máme problém se signálem z Kojálu - K59. Dostal jsi zde mnoho odborných a dobrých rad od profíků. Z mé zkušenosti jenom chci kolegovi amatérovi napsat, aby ses ještě podíval na tuto anténu: TV anténa Televes DAT HD BOSS 790 TFORCE LTE. Po mnoha pokusech, úspěších i nezdarech a vyzkoušení mnoha antén, zesilovačů i předzesilovačů je u mne výsledek příjmu s touto anténou nejlepší.*******
|
ja987
Registrace: 1/2016 Příspěvků: 1 770 |
![]() |
|
@ja987No fajn, ale tazatel nechce přijímat K59 u Tebe doma, ale K49 někde u Topolčan, tzn. je v úplně jiné signálové situaci![]() ![]() |
lance
![]() |
|
@lanceMáš naprostou pravdu a nejlépe by mu příjem zajistil skutečný anténář s vybavením, jak mu zde také poradili. Je s podivem, že tam signál ze Zlína vůbec má, ale pokud je jeho koníčkem antenologie odporující fyzikálním zákonům, nechť laboruje.Vtip v PÁSMOVÉ anténě Televes DAT HD BOSS 790 TFORCE LTE je, že Automaticky kontroluje úroveň vstupního signálu (a to i velmi silného nebo slabého) optimálně nastavuje výstup integrovaného předzesilovače MRD a že pracuje i v pasivním režimu kdy není externě napájena. Aktivní režim je aktivován automaticky přivedením externího napájení 12 - 24 V a potlačuje nežádoucí LTE pásmo. Já jsem s ní naprosto spokojen. *******
|
ja987
![]() |
|
@ja987No, dobrá zpráva je, že v zásadě to je antena (není to jen kus drátu se zesilovačem jako jiné plastové krámy se ziskem 40dB+). Ovšem "vtip" té tvé anteny je hlavně v jejím marketingu. Těm kecům v popiscích eshopů se člověk skutečně zasměje (vhodná pro DVB-T2 s normou HEVC H.265... světe div se, to jsou i všechny ty moje 40 let staré síta, Yaginy, LP...). Ale můžeš tazateli z Topolčan třeba vysvětlit, jak se u něj doma "automaticky optimálně nastaví" ten integrovaný předzesilovač MRD pro kýžený příjem slabého K49, když on je tam potvora K49 zrovna v sevření mezi silnými K48 a K50 ze Zobora?? To se ten inteligentní MRD z toho v Topolčanoch asi po...![]() |
lance
![]() |
|
RE: Zlínske multiplexy v TopoľčanochAno, to se ty signála opravdu asi po.. a eště k temu horizontál s vertikálama. A ty nesmysle, že je to anténa pro HEVC, T2 a další jsem radši vymazal, takový jouda, abych nepoznal marketingový tah, zase nejsu.*******
|
ja987
![]() |
|
@ja987Tebou uvedená anténa Televes DAT BOSS TFORCE LTE ma zaujala. Tí, ktorí tu radia profíkov s merákom majú určite pravdu a v Čechách, kde takmer /podľa štatistík/ 60% domácností sleduje TV prostredníctvom terestriálu určite existujú ľudia, ktorí sa tým seriózne zaoberajú. Mne však prišiel signál zmerať chlapík s Colorkou so zosilňovačom, ktorí hneď úvodom povedal, že na Krnči nemám šancu chytiť české muxy. O Evelveu HDO, ktoré som predtým kúpil, povedal to, čo aj všetci tu, že to nie je anténa. Potom mi kázal kúpiť sito so zosilňovačom za 18 eur, ktoré sme zapojili aj so zosilňovačom do set boxu, následkom čoho som v ňom spálil koncový stupeň. Preto som začal experimentovať sám, lebo mi vlastne nič iné neostávalo. Teraz mám na SK a plustelku obyčajnú Iskru v aktívnom režime so zosilnením 22 dB - ide O.K., len na slabom kanáli 23 s výkonom 25 kW je kvalita 70%, ostatné SK muxy sú na 100%. No a na predmetnom plastovom čude Evolveo HDO /ako som pochopil, medený drôt, ale skombinovaný s kvalitným nízkošumovým zosilňovačom/ chytám Zlínske muxy stabilne, ako som uviedol -25 kanál 93/100 a 33 kanál 92/30-80. České muxy naháňame na Slovensku preto, lebo najprv odišla Nova, teraz odíde Prima a ani Barrandov nebude dlho čakať na odchod. A k čomu mi je potom mágio so 150-mi nepozerateľnými programami za 15 eur mesačne? Filmy sa dávno sťahujú z internetu, to nie je problém, ale kvalitné programy, ako ČT art, Prima ZOOM, ČT šport, ČT 24 budú chýbať. Myšlienka odbornej inštalácie je preto pekná, ale žiaľbohu na SK, kde vládne Skylink a Mágio dosť ťažko realizovateľná. |
check2
![]() |
|
RE: Zlínske multiplexy v Topoľčanochcheck2, to sito se zesikem za 18 ecek urcite nebylo plzensky sito s hustou odrazovou stenou. Urcite se jednalo o polsky sito se zesilovacem v krabicce a odrazova stena ma draty vice od sebe. Tyzesilovace jsou většinou nevyhovujici, zvlaste ty nestineny ktere mají osazene součástky pouze na pertinaxove desticce a zesiluji i pasmo VHF a v soucastnosti i pasmo LTE kanaly 61 az 69. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 665 |
![]() |
|
@HYPERÁno, máš pravdu, to som pochopil, keď som na nete hľadal odkaz Veľke plzenské sito. Rozmýšľam aj nad variantou kúpy plzneského sita a kvalitnej kolorky, vybrať jednu podľa okolností na SK a druhú na CZ muxy, ale predávajú sa bez zosilňovačov a nie som si istý, či by som ich vedel vybrať, aj keď viem, že by mali byť nízkošumové. Preto hľadám radšej antény so switch zosilňovačom, ktoré tento problém obídu, aj keď asi na úkor kvality. |
check2
![]() |
|
@check2Antenologie nemá logiku a odporuje všem fyzikálním zákonům. Na portble na kopci 1000 m.n.m. anténa jak barák na 6m stožáru (2 hodiny montáž) a ve vysílačce ani ťuk , natáhl jsem vojenské telefonní lanko mezi stromy a hle, měl jsem nejdelší spojení té radioamaterské soutěže.Takže jsou cesty ad a) pokus - omyl, což je finančně náročné, ad b) měřit, měřit, měřit, což je finančně náročné na měřáky ad c) objednat to u renomované anténní firmy a snažte se. Já volil tu první možnost a povedlo se, k čemu mi je 150 programů ze satelitu, když tam ta stanice, co chci, není. A tak s Plustelkou mám 69 programů, při čemž ulovit ty slovenské bylo podstatně jednodušší, než ty české. Přeji mnoho zdaru v lovení Zlína. *******
|
ja987
![]() |
|
RE: Zlínske multiplexy v TopoľčanochVďaka všetkým za rady. Dnes som sa ráno pohral so svojim plastovým zázrakom, pri ručnom ladení som naladil kanál 37 -Ostrava./bol tam signál vždy, ale moc som si ho nevšímal/. Sila signálu kolíše od 70-9O, občas aj vypadne ale pri úrovni 90 naskočí aj kvalita 10-20%.Je z môjho /možno nesprávneho, ale môjho/pohľadu perspektívnejší, ako kanál 49, na ktorom kvalita bola vždy 0%.Takže poprosím o záverečnú radu a zajtra idem objednať anténu do TO. Pochopil som, že voliť budem musieť buď plzenské veľké husté sito, asi aj s prídavnými direktormi, alebo kvalitnú kolorku. Mala by byť, predpokladám, nie výlučne smerová, aby mohla byť kompromisne natočená do smeru medzi Zlín a Ostravu. Potrebujem vybrať to, čo bude lepšie pri nižších frkvenciách /kanály 25, 33 a 37/ a k tomu poradiť vhodný zosilňovač. Kanálom 25 a 33 verím, neuralgickým bodom bude kanál 37. Prípadne poradiť aj anténnu firmu /nenašiel som na nete/ ktorá by vybrala antény a montáž zrealizovala - to by bolo úplne najjeddnoduchšie. Už ma to stálo vcelku dosť peňazí, takže nejaká tá stovka hore dole. Všetkým každopádne vďaka, doteraz som vôbec netušil, aká rozsiahla môže byť problematika terestriálneho príjmu. |
check2
![]() |
|
RE: Zlínske multiplexy v TopoľčanochK37 nepřijímáš z Ostravy, ale z Lyse Hory! |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
@check2Jen tak mimochodem, ty přehazuješ 2 anteny zvlášť na SK a CZ? Nebo to máš nějak sloučeno..? Na jakých kanálech přijímáš SK? |
lance
![]() |
|
RE: Zlínske multiplexy v TopoľčanochNeprehazuju ladim to na sát. vestavěným v tv.a tam dám buď ladit skylink a nebo si.a já dávám skylink a nenajde to.chtěl sem se zeptat jestli tyhle karty Irdeto (Irdeto ICE)jdou v sat.přijímačích FK-6900 CR.
|
Darkl
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 626 |
![]() |
|
@lanceSK a Plustelku prijímam na Iskru v aktívnom režime a napájam ju cez SET box, ktorý je spojený s TV prostredníctvom HDMI. Kanály sú 23, 52, 55 a 57.CZ muxy - 25, 33 a teraz 37 mám na EVELVEO HD, ktorá má vlastný napájací zdroj na zosilňovač a ten mám zapojený normálne do TV cez ant. vstup. TV a HDMI potom prepínam v menu TV. Tu tiež chytám kanály 52, 55 a 57, ale nie 23, lebo je otočená na horizontálnu polarizáciu a 23 ka má výkon len 25 kW. Preto som Plustelku musel riešiť cez Iskru. |
check2
![]() |
|
@cha-chaZ Lysé hory? Pochybujem, ten vysielač by mal mať výkon 25 kW ak som dobre videl na nete, to je veľmi nepravdepodobné. |
check2
![]() |
|
@check2K37 máš z Lysé hory, tomu věř, to je JISTÉ!!!Udělám to sice nerad, ale dobře - dám Ti konkrétní radu: Kup si velké husté síto (Vaten) a k tomu zesilovač TEROZ č.600 který zapoj co nejblíže k anteně (avšak až někde uvnitř pod střechou v suchu) a použij kvalitní koax!! Na tuto sestavu (když to síto dáš nastojato namísto toho plastového krámu co tam máš teď) chytneš všechny SK i CZ muxy naráz. Děkovat mi nemusíš a když Ti to nepojede, nadávej sám sobě ![]() Jinak v případě problémů s LTE bych to následně doplnil nějakým kvalitním LTE filtrem (pokud použiješ jako zesilovač ten TEROZ č.600 - umístil bych LTE FILTR až ZA ZESILOVAČ, teprve pokud by to nestačilo, tak před zesilovač). |
lance
![]() |
|
@lanceO.K., urobím tak, vďaka. |
check2
![]() |
|
@check2jen doplnění - kdyby Tě napadlo použít přídavné direktory k sítu -nepoužívej je, pro tvůj konkrétní případ příjmu bude vhodnější síto bez nich, důvody jsou zřejmé ![]() |
lance
![]() |
|
@lanceO.K.-mne síce tie dôvody zrejmé nie sú, ale dám si poradiť. |
check2
![]() |
|
@check2mj. proto, že potřebuješ pobrat větší úhel příjmu a ty příd.dir by ti naopak zúžily vyzař.diagram síta...pak napiš jak jsi dopadl... |
lance
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4 5 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 107 | |
![]() |
|
![]() |