Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Zlínske multiplexy v Topoľčanoch

Zdravím.
Som z Krnče, okres Topoľčany a potrebujem poradiť ohľadne terestriálneho príjmu českých staníc DVB-T. Na streche mám anténu EVOLVEO HDO, horizontálna polarizácia, prijímam 3 české multiplexy (predpokladám, že zo Zlína): kanál 25(sila 90-93%, kvalita 100%), kanál 33(sila 90-92%, kvalita 30-80%, kolíše).Tieto dva idú stabilne, bez ohľadu na počasie, dohromady 13 staníc. Posledným je kanál 49, sila 86-90%, ale kvalita je 0%, "naskočí" len občas a samozrejme štvorčekuje. Má niekto z okolia Topoľčian skúsenosti s príjmom tohoto multiplexu? Zosilňovač nepoužívam, len ten vstavaný v anténe. Vďaka za odpoveď.

check2
Registrace: 8/2017
Stránka: 1 2 3 [ 4 ] 5
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 107
Odpověď v diskusním vlákně

@lance

koncim s polemikou, jen ve finale uvedu na pravou miru nektera tva nesmyslna tvrzeni
zminovany ULNA ma na vstupu velmi slusne selektivni odladeni kmitoctu nad 790Mhz, narozdil od 600 jenz nema vubec zadne,
ULNA ma impedancne prizpusobeny vstup na imp. 75Ohm, coz v konecnem dusledku i s tim vstupnim odladovacem predstavuje celkovy sumovy pridavek pouhych 0,5 dB max (mam to merenim overeno), pokud by u 600 bylo provedeno prizpusobeni na vstupni imp. zesilovace t.j. 50Ohm (pokud tedy vyrobce nepouzil nejaky me neznamy MMIC s impedanci 75ohm a F 0,7dB - v tom pripade se ti zde verejne omluvim !!), tak min. utlum imp. prizpusobeni by byl cca 3,9dB, ale to se pravdepodobne neresi, takze pocitam, ze vstupni signal bude degradovan znacne malym utlumem odrazu (zmenou inpedance 75/50ohm natvdo), coz v obou pripadech muzes zapomenout na tech 0,7dB a nejake ty cele dB tam pripocist.
Ono tyto veci se nedaji nejak jednoduse ochcat tvrzenim, ze to mate overene v praxi.
Odladeni kmitoctu nizsich nez 470MHz je na vstupu pravdepodobne reseno u obou benevolentne pouze vhodnym C, ale ULNA ma navic provedeno odladeni i mezi prvnim a druhym zesilovacim prvkem
p.s. ano tech 2500,- je hodne, ale zpracovanim jsou to naprosto dva odlisne vyrobky a jak jsem psal vyse, on se na tu castku pomalu dopracuje (nyni, v pocatku, uz bude cenou za holy prvni stupen a zdroj na nejakych 750 + 200)

kaos
Registrace: 2/2009

@jopo166

pokud to porovnam dle parametru uvadenych vyrobci, tak ten LNA-A (Jenca) a 600(Teroz) budou temer autenticke,
takze dobra to zprava pro check2, usetri jeste vice, 5E na zesilovaci a urcite i na postovnem

kaos
Registrace: 2/2009

kaos

zavolej do Teroz a pan Postulka ti nejspis rekne, co je tam za typ soucastek v tom zesiku s technologiji E-PHEMT (ultra flat gain +-0,25dB) a nemusíš se tady dohadovat o pouziti soucastek a zapojeni. Ten zesik c600 zesiluje na uroven 20 az 22 dB. Proto to oznaceni +17. V nabídce ma jiz i novejsi typy v tom provedeni s sumem okolo 0,7 dB nebo 2 dB.

HYPER
Registrace: 11/2010

RE: Zlínske multiplexy v Topoľčanoch

U techto zesilovacu s E-PHEMT technologiji je potřeba ale uz zdroj s vetsim proudovym vykonem nad 100mA. U te verze c.600 90 mA se da pouzit ještě verze zdroje 100 mA , ale je potřeba zdroj občas kontrolovat, zda prilis nehreje.

HYPER
Registrace: 11/2010

@kaos

Šmánkote akademiku, někdy by to chtělo z hrušky dolu,
za prvé bych chtěl vidět to VSTUPNÍ odladění 790+ u toho ULNA o kterém tvrdíš že tam je a zajímalo by mě proč se s tím sám výrobce nechlubí na krabičce. Podle mě je tam před 1.stupněm jen HP :)))
za druhé neustále tvrdíš že tazatel bude muset dokupovat další prvky což není vůbec jisté, klidně mu to může jet i bez nich jen s T600, anebo mu to nemusí jet ani s 10ti ULNA, to nikdo neví protože to tam nikdo neměřil...
mohl bys už konečně vzít na vědomí, že se tu nebavíme v rovině akademické o nějakých desetinách F ale že tady jde o nějaký laický pokus ověření možnosti příjmu, kde tazatel už pootočením antény z nějakého kompromisního směru bude ve výsledku "měnit šumové signálové poměry" na vstupu toho zesilovače hrubě v jednotkách dB jen to fikne. Já chápu, že ten ULNA bude asi to nejlepší co se dá použít, ale za ty prachy už to má smysl až za situace, kdy bude nějaká záruka na úspěch, nebo pro hračičky ze záliby... Klidně ať si tazatel objedná ten ULNA za trojku, jen mu nadálku poraď, jestli má vzít ten jedno nebo dvojstupeň ;)

lance
Registrace: 10/2008

@lance

Všetko som objednal, anténu, zdroj 12/100, Teroz 600 - mal si pravdu, boli veľmi ochotní, zajtra im uhradím do Terozu platbu a zosilňovač potom doporučene zašlú.
Zaujíma ma ešte, čo myslíš formuláciou "zosilňovač čo najbližšie k anténe". Celý koax od antény k TV bude mať cca 15 m. Pokiaľ ho budem chcieť schovať pod strechu, bude zosilňovač cca 2 m od antény, pokiaľ ju teda úplne neposuniem k streche /je z plechu/. Pre istotu, keď som už bol na stránke ANSAT-u, objednal som aj veľkú a malú VATEN krabičku. Nemohol by byť zosilňovač umiestnený v nej vonku, musí byť nutne vnútri pod strechou?

check2

Ešte podotýkam, že na samostatnú inštaláciu si samozrejme zavolám odborníka s merákom, už len preto, aby to celé zapojil bez skratu. A už neriešte teóriu, Lance má úplnu pravdu v tom, že ide o amatérsky pokus a ja budem spokojný bez ohľadu na to, ako to celé dopadne, priznám sa, som veľmi zvedavý. Vôbec sa nebojím, že by som nenašiel pre Sito využitie, keď mi SK a plustelka ide na 100% na obyčajnú malú Switch Iskru za 16 eur, navyše "podnapájanú" 5 V zo settopboxu, určite to nepôjde horšie na sito Vaten. Ale niečo, možno len intuícia, mi našepkáva, že to celé bude dobre fungovať. A keby náhodou aj nie, plastový zázrak Evelveo HDO mám stále v zálohe... :))) :))) :)))

check2

@check2

no ještě nemáš žádný důvod k radosti, aby to tvoje lechtání u pupku (intuícia) nebylo spíš přání otcem myšlenky a nakonec skutek neutek :)))
zes. raději dovnitř pod střechu kvůli venkovní vlhkosti (životnost zesilovače který není určen pro venkovní montáž - netěsná krabička, zoxidoval by vevnitř, oxidují Fka atd...), 2 nebo 3m od anteny už nehraje zas takovou roli,
na první vyzkoušení snad nepotřebuješ ani nikoho volat, jestli umíš našroubovat Fka a zapojit pečlivě koax k anténě abys nezkratoval drátky opletení se střed. vodičem, není se čeho bát, vstupy a výstupy máš popsané... zapoj si to v pohodě někde na zemi, pak antenu prdni na místo, otoč na Zlín a zkus, pak otoč na Lysou h. a zkus, pak zkus něco mezi... jestli máš možnost různého umístění anteny na střeše, vyzkoušej všechny možné místa a porovnej kde to půjde nejlíp, jestli máš box který aspoň trochu mění ukazatel kvality a neskáče jen mezi 0 a 100% tak se orientuj podle té kvality (síla signálu je méně důležitá než kvalita). Nevím co máš za koax, ale pokud to není úplný šunt, zkoušel bych to za dobrého počasí i s těmi 15m, ale když budeš mít kratší, tím líp

lance

@check2

Na september jsou naplánované výluky vysílačů - můžeš si ledacos ověřit:
Výluky:
6.9.2017 Lysá hora (K37,54) 6-15h
19.9.2017 Ostrava (K37,48,54,28(T2)) 6-15h
21.9.2017 Zlín (K25,33,49) 6-15h
dá se předpokládat, že to mohou zapnout dřív než v 15h, takže to chce event. zkoušet dříve...
6.9. a 19.9. si můžeš ověřit, že K37 chytáš z Lysé hory
21.9. si můžeš ověřit, jestli doma máš nějaký signál na K33 a k49 z Val. Klobouk (to sice nepředpokládám, ale ValKlobouky vysílají v SFN se Zlínem a teor. by to mohla být také jedna z příčin Tvých problémů s K49)

lance

@lance

Rozbalil som dnes anténu a zdroj, ako tak na to pozerám, inštalatér bude lepšia varianta-predsa len som úplny amatér s dvoma ľavými hornými končatinami.
Koax mám dúfam dobrý - originál predávaný na Skylink 20 m za 18 eur.
Zosilovač príde predpokladám budúci pondelok, alebo utorok, potom zavolám chlapíka a keď bude hotovo, zreferujem výsledok pokusu.

check2

@check2

Přeji mnoho zdaru v pokusech. Nepodceňuj se. Ta nešikovnost, jak popisuješ pasuje tak na klavírního virtuosa, který zná jen čočku na 5ti linkách. Když si na netu najdeš, jak se montuje F konektor, tak to zvládneš!

ja987
Registrace: 1/2016

check2

Tak už ti ten zosilovač prišiel ?som zvedavý aký prijem dosiahneš. :lookaround:

jopo166
Registrace: 1/2009

@jopo166

Dnes, t.j. v stredu 13.O9. zosilovač dorazil z Čiech, volal som pánovi s merákom - má sa ozvať, kedy to príde zapojiť - nechcem riskovať nejaký skrat v zapojení a púšťať sa do toho sám, okrem toho bude asi najlepšie premerať anténu priamo na mieste a podľa toho ju nasmerovať. Všetci sa môžete spoľahnúť, akonáhle bude pokus absolvovaný, či už s takým, alebo onakým výsledkom, okamžite tu dám vedieť.

check2

@check2

Vyzkoušel sis aspoň příjem K37 při výlukách vysílačů?

lance

check2

Tak jak jsi dopadl?Podej info.

miku
Registrace: 10/2007

@lance

Vyskúšal, ale o 6-ej som už v práci a prichádzam domov až po 15,30, takže v čase výluky vysielačov som nebol doma, preto som sa nič nedozvedel. U nás už týždeň stále prší - neuveriteľné, nebol by som veril, že na tejto vyschnutej planéte je také niečo ešte možné. Na montáži som sa dohodol už minulý týždeň, ale čakáme na lepšie počasie, chcem odborníka, aby sme pred výmenou antény zmerali signál priamo na site Vaten so zosilňovačom a či to nič neurobí s Iskrou 18, ktorou chytám Plustelku + SK - dúfam, že nie. Ináč kanály 25 a 33 sú stabilné, s hodnotami ako píšem v úvode aj v tomto daždivom počasí, čo je pre záujemcov o české multiplexy v okolí Topoľčian určite dobrá správa. Kanál 49 zmizol, resp. objavuje sa len nepravidelne, preto je z môjho hľadiska už neperspektívny. Kanál 37 je stále prítomný, sila 74-90% kolíše, pri 9O-ke naskočí aj obraz a aká taká kvalita - tu je nádej.
Opakujem, spoľahnite sa, akonáhle to budem mať, a verte, som už poriadne netrpezlivý, hneď dám vedieť výsledok a zodpoviem všetko, na čo sa kto bude pýtať.
Jedna rada pre záujemcov o SK a plustelku v okolí Topoľčian- mal som možnosť porovnať polské sito s Iskrou 18 - tou so switch zosilovačom, ktoré ponúkajú za 18 eur v e-shope na plustelka.sk - a Iskra je neporovnateľne lepšia, okrem iného sa napája priamo zo set boxu, tých 5 V celkom stačí, čo je určite výhoda, pretože po smutných skúsenostiach by som už do anténneho vstupu set boxu nič so zosilovačom nepripojil.

check2

Zmerať to chcem preto, že to môže byť naozaj aj o odrazenom signále - v Krnči som totiž na kopci, pred sebou mám výhľad na predpokladaný smer príjmu a za chrbtom horu Tábor, od ktorej by sa signál mohol odrážať - možno preto mám tak neočakávané výsledky s Evolveo HDO.

check2

Výsledok.

Dnes mi bol odborník nainštalovať anténu, výsledok je nasledujúci:
Veľké husté sito Vaten je špičková anténa. V kombinácii s Teroz 600 to nefungovalo, výsledky boli horšie, ako s Evolveom, a to dosť podstatne. Potom mi ale do sita dal predzosilovač Alexy 34 dB, napájanie 12V 100 mA a výsledky sú ohromujúce. Sito má horizontálnu polarizáciu, na české stanice, otočené na Zlín, je tam len predzosilovač, bez LTE filtra. Naladilo všetky slovenské aj české multiplexy, nekonzumovateľný je len kanál 23 na plustelku, ktorý skáče. Dole píšem výsledky na jednotlivých kanáloch, prvé číslo predstavuje úroveň signálu, druhé potom jeho kvalitu /merané v menu signálu smart TV/:

české multiplexy:
kanál 25 - 99/100
kanál 33 - 96/100
kanál 37 - 91/20
kanál 49 - 92/60

slovenské multiplexy:
kanál 23 - nepoužiteľný, skáče z 0 na 100.
kanál 52 - 100/100
kanál 55 - 98/100
kanál 57 - 100/100.
Píšem len kanály, ktoré používam, naladilo aj iné duplicity, ale tie sú slabšie.
Záverom vám všetkým chcem poďakovať, menovite Lancemu, aj keď s Teroz 600 to nevyšlo, ale to sa pri radách na diaľku stáva, ešte raz vďaka. Ktokoľvek bude chcieť niečo vedieť, budem priebežne odpisovať.

check2

Vyfot do alb ten predzesilovac google mi nic nerek ...a presny nazev dekuji

warteam83
Registrace: 2/2015

@check2

Zdar, škoda že ti ten technik ti nezměřil a nezanechal nějaké relevantní změřené hodnoty (nejen procenta na TV...)
Jinak gratuluju k úspěchu a přeju ať to chodí :)
Použití 2st. předzesu přímo do ant. krabičky má svoje výhody, ovšem může lehce dojít k jeho přebuzení nějakým rušením (LTE...), když ne dnes, tak v budoucnu a s tím předzes. v krabičce to už pak nepůjde nijak řešit. Ale třeba budeš mít "štěstí" a žádné rušení tam do budoucna mít nebudeš a bude to chodit stabilně.
Takže zjevně bereš SK1,2,3 z Trenčína a CZ1,2,3 ze Zlína Tl.hora, ale stejně by mě zajímalo jestli pootočením síta kompromisně směrem na Frýdek Mistek by nebyla lepší varianta ten CZ mux2 na k37 + možnost brát plustelku na k39 z Krížavy. Bohužel v Krnči jsi asi celkem otevřený na Bratislavu a Trnavu, K39plustelka jede i z Kamzíka 50kW (konflikt s Krížavou) a na K49 vysílá v Trnavě nějaký mux 2kW a to může dělat i ony problémy na K49 CZ mux2

lance

@warteam83

To si ma zaskočil - technik povedal, že ten predzosilovač je všeobecne známy - už je vmontovaný na streche v krabičke, prezrel som net, vyzerá ako tento: http://alexy-tn.eu/?action=detail&id=ID12&catg=10, len má zisk 34 dB a šum 2 dB, skôr Ti poradí niekto, kto sa v tom viac vyzná.

check2

@lance

Vďaka, dosť sme sa museli na streche ponáhľať, pretože nepršalo len hodinu a pol, už zasa prší...Mal merák na streche, kanál 37 mal vždy slabšiu kvalitu ako 49, asi to bude rozdielom vo výkone vysielačov, tak aspoň vravel. Obraz bez kostičkovania je ale na oboch kanáloch, 37 mám "v zálohe" Ináč Teroz 600 som si odložil pre strýčka náhodu, aj keď si nemyslím že by zrovna na Krnči nejaký operátor postavil vykrývač, keďže smerom na východ sme koncová dedina a za nami sú potom až Zlaté Moravce....ale keby náhodou, potom to budem riešiť. Plustelku na 23 k mám z Nového mesta nad Váhom na Iskru 18 bez najmenších problémov.

check2

@check2

Já vím, že máš k23 z Javoriny na Iskru, ale plustelka na k39 se na to sítu vůbec nehytá? Jde o to nemuset mít zvlášť zapojené 2 anteny které je problém lehce součit... při pootočení síta trochu směrem na Žilinu by mohl naskočit i ten K39 a přitom by třeba zůstalo uspokojivě funkční i všechno ostatní, to bych určitě minimálně vyzkoušel. Kdyby nevysílal na K39 i ten Kamzík, tak bych si na K39 z Krížavy docela vsadil, ale takhle to che vyzkoušet na místě ;)

lance

@lance

Bol som pozrieť, momentálne na K39 ani ťuk...Každopádne, keď sa umúdri počasie, vyskúšam, ale bojím sa, že opačná polarizácia antény spraví svoje...Ináč zlučovač neriešim, lebo sito mám zapojené do TV vstupu a Iskru cez set box do HDMI, takže keď treba, prepnem v menu TV bez problémov, plustelku mám aj tak len kvôli športom a dokumetom Viasat.

check2

check2

Zdravím.Jsem rád že ti to šlape. R^

miku
Registrace: 10/2007
Stránka: 1 2 3 [ 4 ] 5
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 107

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra