![]() |
|
Vertikály na Astře 2GAhoj,tak už jsem konečně namontoval Andrew 3m a nasměroval ji na 28.2E - oproti Mabo 180cm je to slušný upgrade. Drtivá většina transpondérů má C/N přes 11 dB, ty slabší jako 11426 V jsou okolo 9 dB. To, že je Astra 2E o tři desetiny stupně bokem, evidentně není problém ani u takhle selektivní antény. Průšvih jsou ale vertikální TP na Astře 2G. Vypadá to asi tak takhle: 10964 H (Channel 5) - 11.9 dB 11023 H (BBC 4 HD) - 11.9 dB 11053 H (ITV HD) - 8.8 dB 11068 V - XXX dB 11097 V - XXX dB 11126 V (Channel 4 HD) - XXX dB Napadá mě, že bych to možná vylepšil natočením trochu víc k 28.2E, protože teď to mám spíš někde mezi, ale asi ani to tyhle vertikály nezachrání. Jak jste na tom s příjmem Channel 4 HD vy? Jde vám to, nebo taky smůla? |
LubosD
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 363 |
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34 | |
![]() |
|
@DPetrAktivuj si pm pokud mas moznost |
warteam83
Registrace: 2/2015 Příspěvků: 842 |
![]() |
|
@warteam83Nedokáži odpovědět, žádné ostré ukončení není, když je nějaký signál u Zlína, bude i v Koryčanech. Maximum postranního laloku je zdá se dle minulých ohlasů někde kolem Jihlavska, směrem na východ i západ signál klesá, až zase v Německu začne postupně nabíhat okraj hlavního laloku. Někde mezi těmito oblastmi je patrně velice hluboký pokles, v praxi pro "dostupné" rozměry antén nula? Málo informací.Na otázku co chytám já v Brně na 230cm je zhruba odpovědˇ, že pokud nejsou zhoršené podmínky ( například i důsledkem občasné úpravy polohy satelitu na orbitě ) - tak v zimě prakticky vše z britského svazku, i ten diskutovaný channel4HD a ITV HD se zadaří při pečlivém nastavení skew. V létě pak tyto nejdou a večer problémy či nulový příjem hlavně s stanic modulovaných 8PSK - tedy mě osobně pak chybí BBC4 v HD z ASTRA 2G. Ostatní BBC programy v HD běžně jdou i přes léto (nejslabší signál je v měsících kolem letního slunovratu - června. |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 450 |
![]() |
|
@LubosDJeště maličkost - to optimální skew aby mi to vůbec jelo ( tedy Channel4HD ) je otázka natočení v rozdílu desetin milimetruna obvodu hrdla konvertoru, které má průměr 25mm. Minimum ( potlačení druhé polarizace ) je opravdu ostré. Já používám QUAD LNB, protože se mi hodí více svodů od této paraboly ( mám ji mimochodem v zahradě cca 43m dlouhé svody do podkroví a na dálku pootáčím táhlovým motorem mezi těmi pozicemi Astra 2G a 2E - hlavně v létě ). U toho mého LNB Invacom C120 UNI QUAD QDF -031 se výrobce v přiloženém papíru / s nalepeným měřícím protokolem ) o konkrétní hodnotě izolace mezi polarizacemi nezmiňuje, jen píše, že vícevýstupové LNB mají mít výbornou izolaci a že si máme tento Invacom porovnat s jinými výrobci... Asi by za pokus stála ta výměna LNB, jak jste psal, za LNB s lepší separací. Ale napřed bych vyzkoušel ten regulovatelný útlumový článek s kombinací jemného nastavení skew. Ještě dotaz - jak je to tam ve Slaném s tím cyklem změny úrovně signálu v průběhu 24 hodin? (Jak jsem psal, v Brně mi padá směrem k sedmé hodině večerní, minimum je tak kolem 21-23 letního času a vylézá zase až po půlnoci. Druhé - slabší minimum je časněji dopoledne - vlastně cca po 12 hodinách, ale ne tak výrazné. Maximum po poledni,odppoledne. Zajímá mě to z důvodu toho, že mám představu, že ten prstenec laloku kývá mezi východem a západem ( střed někde ta Vysočina, zprávy z Jihlavy... ) Díky! |
DPetr
![]() |
|
@warteam83Nemám možnost a omlouvám se, pro dnešek už musím končit - ať se daří. |
DPetr
![]() |
|
To DpetrDekuji za info mensi budu zkouset az to dam na musto |
warteam83
Registrace: 2/2015 Příspěvků: 842 |
![]() |
|
@DPetrJo tak takhle super detailně jsem skew zatím neřešil, byla tam "jako obvykle" docela velká oblast možná i několika mm, kde jsem kroutil zleva doprava a na "běžných" TP nebyl znát vůbec rozdíl.Ad cyklus změny: nechám to na serveru sledovat na nějakém TP a vyrobím z toho graf. Takže zítra večer ho sem frknu, jestli nezapomenu (a vzpomenu si, jak se pracovalo s Gnuplotem ![]() |
LubosD
![]() |
|
@LubosDJejda, to zjištění 24h cyklu zase není tak akutní, stačí v průběhu delšího času na nějakém vámi sledovanějším třeba slabším(a choulostivějším - 8PSK modulace) transpondéru odkoukat přibližná maxima a minima. Ostatně jedno měření během 24 hodin může být ovlivněno jinými náhodnými vlivy - počasí, korekce polohy družice... Ale díky moc, bylo by to zajímavé. |
DPetr
![]() |
|
@DPetrTak jsem sledoval TP s Channel 5 (takže DVB-S) po dobu 24 hodin a C/N zůstávalo prakticky beze změny. Jediné drobné změny, co se odehrávaly, kopírovaly oblačnost na nebi.Ale hlavně - podařilo se mi naladit Channel 4 HD na tom proklatém vertikálu. Je to opravdu super citlivé jak na skew, tak na azimut. Musel jsem po doladění opatrně pomalu utahovat šrouby jeden po druhém, protože jinak signál snadno zeslábl a zmizel. Postupně to asi utáhnu ještě víc, aby mi s tím nekmital silnější vítr. Nakonec mám na 11126V C/N neuvěřitelných 10.0 dB. Ale stačí desetinka milimetru kamkoliv jinak a nemusí být nic... Naštěstí mi na tomhle zázračném azimutu chodí dobře TP jak z 28.2E, tak 28.5E. |
LubosD
![]() |
|
@LubosDVýborně, gratuluji, to mám fakt radost, že se zadařilo! |
DPetr
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34 | |
![]() |
|
![]() |