Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Jaký zesilovač signálu DVB-T?

Problém: Anténa TELEVES DAT BOSS 790 TFORCE nasměrována jak nejlépe jen může být na vysílač s MUXy 1, 2 a 3 na 1 TV. Muxy 1 a 2 bez problému. Mux 3 (59K) slabší signál, v létě v pohodě, teď občas za mlhy, či silného deště dochází ke čtverečkování. Jiný vysílač s MUXem 3 není v dosahu, ale TV Barrandov se chce sledovat.
Dotaz: Jaký typ zesilovače zařadit do koaxu, aby byl průchozí pro napájecí napětí 12V na anténní předzesilovač?
Poznámka: MUX 12, který zatím ne a ne zapnout, to nevyřeší, protože TV není schopna přijímat DVB-T2. Nové zařízení se bude kupovat až těsně před vypnutím DVB-T.

ja987
Registrace: 1/2016
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 56
Odpověď v diskusním vlákně

hlavně odolný

počítej s tím, že kanály nad 48. kanálem budou zanedlouho zapleveleny rovněž datovými službami....

DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),

pigfucker
Registrace: 5/2008

@chl32

Typ antény je uveden v první větě v úvodě. Ale 150m tu u nás dělá šílený rozdíl v kvalitě a síle, takže u Tebe vedle 2km to může být o hodně lepší či horší.

ja987

@mmc

Pokud množina je 100%, potom 25% této množiny je čtvrtina, toho, co bylo na začátku. Stačí Ti toto vysvětlení? Nebo potřebuješ podrobněji? Pokud mám normálně 100, až 120 ovcí a vím, že pokud mi je vlci sežerou a budu jich mít pod 25%, tedy pod 30 až 25, budu mít hlad. Proto jich musím nejméně 26%, tedy nejméně 31 před vlky uhlídat.

ja987

@ja987

a zase od začiatku :mad: 100% signálu je ... 120 ovcí :bigeyes:

mmc
Registrace: 1/2006

@ja987

Tak jenom maličkost. Píšeš, že o 150m máš signál úplně jiný, čili klasické nehomogenní pole. To má někdy takovou blbou vlastnost, že o dva metry stranou, nebo nahoru(dolů)se může síla signálu měnit. Jestli k lepšímu, nebo horšímu, toť otázka.

konas
Registrace: 12/2014

@konas

O nehomogenním poli vím, znám. Soused: "Na tom stožáru, co tam je, televize šla, tak musí jít a žádný jiný se dělat nebude!" Stačí? Mně ano.
Takže jsem mu dnes řekl, "ať počká, až pustí DVB-T2 z Kojálu a Děvína, uvidíme, jestli se to zlepší, vydrž Prťka, vydrž, bude to snad každým měsícem, šetři na STB". Děvín MUX3 nevysílá a on to nechápe, musí ten TV Barrandov mít, tak jsem to vzdal, že se na jaře zastavím.

ja987

@mmc

Ano a 26% signálu je 31,2 ovcí. SLÁVA POCHOPILS!

ja987

@ja987

Já to píšu je proto, že jsem byl svědkem legrační události, když známý montoval yaginu na chatě na borovici, a ani v 6 metrech nebyl signál nic moc. Pak se najednou prudce zlepšil a byl v pořádku. Volali jsme, ať to tak zafixuje a dočkali jsme se vysvětlení, že mu antena upadla a leží pod stromem. Od té doby byl ve vsi jediný, který měl antenu půl metru nad zemí. :))

konas

@mmc

Je naprosto jedno, zda na stupnici "teploměru" jsou %, nebo míle, či ovce, nebo dB, když vím, že na daném přijímač mi obraz nečtverečkuje, pokud teploměr ukazuje nad 1/3 (33,3%). Abych mohl v klidu sledovat pořad, musím tam ten signál dostat, aby vylezl "teploměr" nad tu 1/3. Jestli to je 25 či 68 "něčeho" je mi zcela a naprosto jedno.

ja987

RE: Jaký zesilovač signálu DVB-T?

Je vidět, že máš svoji hlavu a nenecháš si poradit. Zesilovač v této anténě má jednu krásnou vlastnost. Nechá se vybudit silnějšími signály a na ty podstatně slabší tak nějak řekněme kašle. Zamázne je. Ty na tv nevidíš přesný stav signálu a nevíš, proč ti to nejede. Může tam být harmonická, může ti to klidně mazat přebuzené LTE, protože jsem ještě neviděl aktivní anténu, která by silné LTE od O2 opravdu dobře filtrovala.
Já osobně bych tedy bez možnosti přesného měření vzal kvalitní pasivní anténu, vložil strmý LTE filtr od 752 Mhz a pak použil nízkošumový zesilovač se ziskem cca 20 db. A vidělo by se.

koaxial & utp

Diaboltp
Registrace: 3/2006

@Diaboltp

pekne polopate napsano, po dlouhe dobe jeden z mala prispevku " k veci"

kaos
Registrace: 2/2009

@Diaboltp

Za 1.) Pro Tebe ještě jednou:
//Takže jsem mu dnes řekl, "ať počká, až pustí DVB-T2 z Kojálu a Děvína, uvidíme, jestli se to zlepší, vydrž Prťka, vydrž, bude to snad každým měsícem, šetři na STB". Děvín MUX3 nevysílá a on to nechápe, musí ten TV Barrandov mít, tak jsem to vzdal, že se na jaře zastavím.//
Za 2.)"Já osobně bych tedy bez možnosti přesného měření vzal kvalitní pasivní anténu, vložil strmý LTE filtr od 752 Mhz a pak použil nízkošumový zesilovač se ziskem cca 20 db. A vidělo by se." Tak leda houno a nic a to 2x!! To už mám několikrát za sebou, obzvláště, když v naší díře nevíme, co to LTE je.

ja987

Pro doplnění: Při anténě o celk. zisku pod 35 dB tady u nás kromě SK muxů 2 a 3 nemrkne ani nič.

ja987

@ja987

no, pocitam, ze po tve natvrdle reakci se tu jiz asi Diaboltp napriste neobjevi ..... aspon budes mit ty a tobe podobni vetsi prostor na odborne povzneseni tohoto serveru

kaos
Registrace: 2/2009

Myslím že síto od Vatenu by v takových podmínkách udělalo daleko lepší službu než ten trojráhnový sušák na prádlo, nicméně když čtu co je soused zač tak bych sbalil svých pět švestek a nechal ho v tom koupat. Ať si poradí sám.

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO
Registrace: 10/2007

dobrý

co se ještě řeší??

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@BIDLO

Síto Vaten bere u nás akorát Děvín (29,7 km přes převýšení 100m) a to mizerně a Děvín nevysílá Barrandov. Jinak na to trojráhnoráhno mu Kojáj 59K (47,2 km přes převýšení 200 m Ždánický les) v létě a bez mlh a deště jede O.K. Taky jsem sousedovi řekl nashle na jaře, až budeš mít STB na DVB-T2. V zimě Ti na střechu nepolezu.

ja987

Nejjistější řešeni při této kombinaci je 2 antény,na spodní kanály nejlépe "logaro",na 59 něco výkonného (color klasik, triplex..rozhodně je nevhodná na 59k yagi) a kanálový zesilovač 30dB (s dobrým tranzistorem uděláš od 32dBuV bez výpadků) a pak sloučit selekt. slučovačem (útlum do 1.5dB).Případný LTE filtr by musel končit pro 59 na 782Mhz, při752MHz by tam nebylo nic.V současné situaci to ale kvůli ceně a koupené anténě nedává smysl. Davat další zesák za tu Televes na základě tvého popisu je nesmysl nebo chyba v rozvodu, protože mlha ti nezvětší útlum rozvodu, pouze se dostaneš pod "přijímatelnou" úroveň na anténě.To souvisí s druhým řešením, vykuchat zesilovač a použít zesilovač s lepšími šumovými parametry.

RAFI007
Registrace: 1/2006

Jaký zesilovač

Jo, už to vidím,omlouvám se,je to hned v prvním řádku

chl32

Proboha to je blbin.
Už původně jsem se připletl jenom proto, že to byla směs hrozných nesmyslů, ale nezastavilo se to, jsem naivní trumbera.
Kup si dva zesilovače a dej je za sebe.

Antonín
Registrace: 8/2005

Děkuji všem za reakce a návody. Jde o přechodné řešení na 14 dní až 2 měsíce, než spustí DVB-T2 z Kojálu, nebo než začne mrznout. Teoreticky by se to pak mělo zlepšit.
Hledal jsem i sám a zjistil, že ta anténa na 29K a 40K je v pohodě, Podle diagramu zisku v závislosti na kmitočtu však není vhodná pro 59K. Od 700MHz a výše prudce klesá zisk i v aktivním stavu. A těch 10 dB při "vodě v luftě" na 59K u nás opravdu nestačí. Ještě jednou všem díky.

ja987

Jaký zesilovač

Ja987-mas pravdu,dva km vedle mi jedou všechny muxy z Kojalu na 100%, samozřejmě i mux4 z Kapanska i regionální síť 13 s tv Slovácko-rozvod ze zesilovače do tří tv.

chl32

Jaký zesilovač

Ja987-ja používám na Kojál anténu Emos tx-27 lte.

chl32

@chl32

Potvotor mě i sousedovi jde z úhlu 90 st. kolmo - tedy prakticky na vidličku položenou na TV - na plné pecky.

ja987

@chl32

Tobě nebrání signálu kopec Nové hory 415m, tak asi Emos tx-27 lte stačí. Já i soused ten kopec bohužel máme přesně na spojnici Kojál - anténa.

ja987
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 56

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra