![]() |
|
Rádia na satelitu- kvalitaDobrý den,asi znám odpověd, ale zeptám se na Vaše zkušenosti. Na FM příjem musím zapomenout, bydlím v ďolíku, kde se toho moc chytnout nedá (teda s vyjímkou Impulsu, F1 atd., což není můj šálek čaje), internetová rádia také kvalitou zvuku moc neoplývají), tak si rádio pouštím přes satelit. A tady mě zaráží " kvalita" stanic, poslouchám rádia z Astry. Mám Dreambox DM 525, zvuk je vedený optikou do AV zesilovače. Když to vezmu podle kvality zvuku, tak na špičce jsou: SkyRock, SkyRadio a Virgin Radio (bohužel Francouzi, občas neposlouchatelné...), potom Němci- RockAntene, mutace Bayern atd. , no bohužel na konci je mé oblíbené Radio Beat- to je audio kvalitou na řídkou stolici... Jaké máte zkušenosti, popřípadě jestli může někdo zjistit jaký datový tok jednotlivé stanice používají (například hlasitost- u těch kvalitnějších stanic ji mám nastavenou na - 32 dB a hraje to dost nahlas, Beat musím vytočit na -20 dB- jenom pro příklad, při této hlasitosti, když koukám na nějaký TV program na Skylinku, tak manželka může luxovat a zároveň pindat, že jsem neuklidil- mě je to jedno, protože jí neslyším.. ![]() Díky Brrouk |
brrouk
Registrace: 2/2012 Příspěvků: 26 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 73 | |
![]() |
|
@QquiderrTak, tak moc jich není, českých pár, nějaké slovenské (já mám rád Antenu rock), také německé se dají poslouchat... . Některé z nich velmi dobře hrají.![]() |
mkolega
Registrace: 12/2016 Příspěvků: 165 |
![]() |
|
RE: Rádia na satelitu- kvalitaTy doby, kdy měla většina VKV vysílačů zdrojový signál ze satelitu(DVB, ADR pod) je dávno pryč. Dnes je to až na výjimky cesta po IP.Srovnávat zvuk CD a gramodesek je vždycky úsměvné...:)) CDčka nešumi, nepraskají, mají větší dynamiku, ale zase tam není slyšet všechno. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
vono je sakra rozdílposlouchat původní gramodesku z 80tých let,nebo novou z dnešní výroby,to je hnus,jako nahrávka céda na vinyl,tím mohou dnes oblbovat jen lidi,kteří neznají původní analog |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 401 |
![]() |
|
RE: Rádia na satelitu- kvalitaAsi tak...Dnešní nové gramodesky nemají s čistým analogem nic společného.Vždyť se v plném analogu dnes nic netočí a nevydává. On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Rádia na satelitu- kvalitaNa to jsem ani nepomyslel.. Já se ještě učil o mastertape..Takže se dnešní nové nahrávky valí přes AD převod rovnou někam na hdd? Znova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 15 127 |
![]() |
|
@Tomik535mastertape možná taky,jak kde,ale mastertape DAT,poslední analog uslyšíš ve studiu live |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Rádia na satelitu- kvalitataktak ani to fm neni analogove, proste je to to co slyšiš na netu nebo na satu u nas se to hodne vali přes net proto ta otřesná kvalita. V německu jich je hodně přes satelit, proto ta velká nabídka, ale take je to pořad digitál, defakto posledni analog je to co je v mikrofonu, pak už se to převádí digitálně, mastering, pak už se to dal zpracovává a ano i na gramodesky se to "tiskne" z toho digitálu. Tuším že satelit je na distribuci levnější, když maš 50 vysílačů, tak platit za 50 připojení :D Proto hlavně chteji ten digitál, tam se uspoří na tom připojení, jelikož to vše za tebe nekdo obstará, navíc si ty naklady rozdělí všecky stanice mezi sebou, ono i tten digitál všeobecně je levnější než nejakej analog, asi jako když svitite analogem na am s 20kw, pak na fm, a pak digitalně na dab, kde všude budete mít signál, tady vyhraje digitál, protože bude hrát i tam kde analog šumí a podobně a až úplne signal zmizí tak přestane hrát, ten dosah je zatraceně daleko, hlavne se změny neprojeví v kvalitě, žadne rušení a podobne, jen tomu pořad chybí takový ten život, ale kdybychom chteli pokryt analogem celou republiku, tak by sme museli postavit další atomove elektrarny protože by to sežralo kotel elektriky, nehlede na ty enormní výkony jaky by museli bejt, to by pak hralo radio a nešumělo, neprskalo a tak podobně, hralo by šiste kvalitne napříč republikou, digitál to splnuje, sice oproti analogu není "život" ve zvuku, ale stačí mu hrozne malo energie a pokryje obrovské plochy kvalitním signále, tim myslim signalem, ne zvukem. Proto nam tady na severu hraje čro dab+ i tam kde by signal bejt neměl, hraje i tam kde žadne naše radio nenaladíš bez toho aniž by se do toho sralo 10 dalších a podobně, digitál tam hral krasne až sem čuměl jak je to možný a co tam vubec dela, asi 100km od vysílače, na přijem v aute bude stačit pár vysílačů, ale na ty "kuchynska" chrchlatka už víc, kolik lidi hodi externí antenu za okno :D proto jsou dnes lidi otroci stanic co ukořistili nejlepší frekvence v digitalu se uvidí až skončí otročina tak kolik lidí bude ladit, impuls, evropu, frekvenci, nebo tak neco :D |
Qquiderr
Registrace: 5/2014 Příspěvků: 1 505 |
![]() |
|
TomikDnes drtivá většina studii točí multitrack v DAW na HDD(Protools atd), jen ty nejlepší mají v nabídce vicestopé digitaly(DASH), nebo staré alalogové dvoupalce. Ale mastering je témeř výhradně na PC nebo přes digitální procesory. Analog je používán hlavně kvůli charakteristickému zvuku saturace pásku(magnetický záznam). Hlavně rockové kapely to vyžadují a používají.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@HYPERKeď už je tu porovnávanie gramo a CD, treba ešte jednu dôležitú vec dodať, všetko sa nahráva digitálne, digitálne sa mixuje pomocou softvérov na to určených, tak aj ten výsledný zvuk na gramoplatni až tak veľmi analógový nebude ako kedysi |
LuboTS
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 1 930 |
![]() |
|
BEATRadio Beat vysiela na nete vo velmi dobrej kvalite - OGG, takze lepsie ako mp3-320. Ale bohuzial cez satelit je to velmi slabucke...hraju tam dobru muziku![]() |
HornetF18
Registrace: 10/2011 Příspěvků: 878 |
![]() |
|
@LuboTSjasně o tom jsem psal,taky je kravina kupovat dnešní výrobu,to je cédo na vinylu,mládež zapálená do vinylů to nepozná,jen jsou nadšení z toho pohledu na gramodesku,jak se točí na talíři a pak někteří i tvrdí,že je zvuk stejný,nebo i lepší z céda,nedivím se jim,jediná cesta k analogu je původní záznamy ze starší doby i DMM desky jsou už pomršený zvukově |
pierrepetr
![]() |
|
@pierrepetr...a proto brousím po bazarech a shnáním staré zachovalé LP s retro muzikou, kterou chápu a je to čistý analog. Proto se také lehce indentifikují některé příšerné nahrávky Supraphonu. Nové, nově vylisované LP Arethy Franklinové, je nahrávka 1986, ale určitě digitalizovaná. Ovšem při digitalizaci se asi nepoužívá pitomé CD vzorkování 44100, ale něco výživnějšího.![]() |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 955 |
![]() |
|
Rádia na satelitu- kvalitaDoba učí ku komercii. Aj pri posluchu. Preto už teraz niektorí ľudia nepočujú rozdiel medzi CD a LP. Internetové rádia prenášajú 128 kb/s pri 16bit a 44,1 kHz. Ešte som nenašiel stanicu s vyššími parametrami a u mňa je to tak aj s Radio Beat (HornetF18). CD sa pohybujú niekde pri toku 926 kbps, ale môžu si to dovoliť, nemusia veľmi dbať na šírku pásma prenosového kanálu, aj keď sú limitované zas objemom, ktorý sa musí zmestiť do 700 MB. Dobre zdigitalizované LP (napr. pri 24/32 bitoch a frekvencii 192kHz) však zaberajú vo formáte FLAC aj viac ako 2,5 GB, čo vznáša požiadavku na úložné miesto. Tok takýchto prevodov však môže byť kľudne 5568 kbps i viac. A to je potom naozaj cítiť. V toľkých GB nemusí dochádzať ku kompresii, neorezávajú sa fq pod 20Hz a nad 20kHz, je tu práveže prítomná dynamika (Saxon), t.z. prítomnosť tichých a hlasných pasáží v jednom okamihu. Kódovane CD využíva práve to, že ľudské ucho zle vníma, nevie rozlíšiť, že v daný moment k nemu doliehajú tichý aj hlasný zvuk a preto si vyberie ten hlasný. Pri CD sa ten tichý jednoducho odstráni, pri analógovej LP nie. Preto nám LP znejú inak, dnes si povieme lepšie, ale nastupujúca generácia, keďže bude naučená len na digital, povie, že horšie. V každom prípade, mne sa veľmi osvedčili CD spracované v systéme Blu-spec CD2, ktoré sa mi zdajú najviac približujúce sa ku zvuku LP (ešte viac ako SACD). A len tak na okraj, rád spomínam na analógové satelitné rádia s expandérmi Wegener Panda. Ten zvuk sa vtedy zdal mimoriadne kvalitný, aj keď v porovnaní s High-endom nebol. |
medecal64
Registrace: 9/2014 Příspěvků: 611 Galerie: medecal64 |
![]() |
|
RE: Rádia na satelitu- kvalitaA to kopie Supraphonu byli ještě svaté proti Bulharsku a Turecku a podobným šmelcům.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@konasže nejezdíš na burzu do Pardubic |
pierrepetr
![]() |
|
@Saxonjak který styl a interpret,v Loděnicích se to podplácelo |
pierrepetr
![]() |
|
medecal64Neviem kde si zobral info ze internetove radia neprenasaju viac ako 128 kbs ? Ved aj niektore slovenske radia idu 256 kbs. A Beat ide urcite v ogg-u, staci si prepnut zo satelitneho na internetovy prenos a musi pocut rozdiel aj vysluzily delostrelec![]() |
HornetF18
![]() |
|
@medecal64něco si vyberešhttp://radio.garden/live/prague/kiss98/ |
pierrepetr
![]() |
|
iradioZkuste tohle. http://radiocaroline259.nl/Jak zvukem tak žánrem by mohloleckomu vyhovovat. |
krecek
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 22 |
![]() |
|
@HornetF18Nehovorím, že nejdú vo vyššom toku, ale že ja som doteraz nenarazil na viac ako 128 kbps. Mám receiver Onkyo tx-nr 747 a tam som všade zatiaľ narazil len na spomínaný tok. Jedine u Američanov je použité miesto MP3 AAC kódovanie s často aj tretinou prenesených baudov. A ja som delostrelecký prieskumník, to máš pravdu, takže ja rozdiel medzi 128 a 256 nepočujem :) Pre mňa je to furt len MP3. Ja mám rad FLACy. |
medecal64
![]() |
|
Díky všem za reakce.Internetová rádia poslouchám, především na druhé stereo sestavě, tam to proženu přes Foobar- DAC-zesilovač, to už poslouchat vcelku jde ( zrovna teď jedu ten OOG Beat). Holt budu muset to samé nacpat i do android boxu k DK, proteže ten Beat ze Satu je hrůza.Díky |
brrouk
Registrace: 2/2012 Příspěvků: 26 |
![]() |
|
medecal64Ja mam Harman Kardon 171 a tam je hodne stanic s lepsim datovym tokom, len je zase problem, co hraju....![]() Co sa tyka kvality, tak MP3 nepocuvam ( teda len radia ), tiez len FLAC a 24/96 ale toho je pomenej... |
HornetF18
![]() |
|
@HornetF18Tak ja som odjakživa orientovaný na starý rock, jazzrock a kapely s dobrými gitaristami (ale aj klávesy, bicie a pod.), no a hlavne na albumy. Preto mi rádiá nevyhovujú. Kvalita je pofidérna, albumy tam nedávajú a stále do toho kecajú :) |
medecal64
![]() |
|
medecal64Celkom si to trafil, s tym mmozem len suhlasit, som na tom rovnako :-) tie radia mam len ako kulisu. Rad si vypocujem cely album v klude. |
HornetF18
![]() |
|
@HornetF18já u albumu nevydržím,nejlepší skladby vždycky byly 1. a2. na první straně a 1. na druhé straně desky,zní to logicky z hlediska záznamu a i marketingu |
pierrepetr
Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 73 | |
![]() |
|
![]() |