![]() |
|
Kojál K28 versus K59Od úterý, kdy spustil Kojál vysílání v DVB-T2 na K28 jsem zaznamenal podstatné zhoršení signálu na K59 a stejně i soused. Mně je to jedno, mám STB DVB-T2 a kromě ČT D/Art mi to nevadí. Co ale Ti, co nemají nové TV nebo STB?*******
|
ja987
Registrace: 1/2016 Příspěvků: 1 770 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 37 | |
![]() |
|
RE: Kojál K28 versus K59Zadnou zmenu nepozoruju, kanal 59 je vseobecne problematecky - rusni LTE, nizsi uroven diky vetsimu utlumu pri sireni signalu v prostředí,... A pokud je misto prijmu aspon teoreticky v dosahu vysilacu Hady nebo Barvicka, muzou se i rusit pokud jsi mimo GI, coz vzhledem k pocasi nelze take vyloucit. |
J a
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 3 337 |
![]() |
|
@J aPokles síly a kvality na 59K mně šel na polovinu. Hády, ani Barvičova nevím co to je (z hlediska signálu). Kdyby to bylo jen u mne, tak si řeknu, že holub nebo rorýs sedl na anténu a tu ohnul, ale že i u souseda? A filtr LTE už máme.*******
|
ja987
![]() |
|
RE: Kojál K28 versus K59No,mne Kojál k28 zrušil k28z Lysej H. Nejde teraz ani jeden..Ostatné muxy DVB-T z obidvoch OK.Takéto kolízie musia vznikať aj v ČR...Ako je vymyslená jednofrekv. sieť , nemalo by zrejme k tomuto dochádzať.. T90 23E-9E, Gib100 1W+5W, Gib100 rotor,Octagon SF 8008, Technisat Digitradio 143v3-Iskra DAB VF-16 Log
|
P 222
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 749 |
![]() |
|
@P 222K28 DVB-T2 a K59 DVB-T mají u mne společné akorát to, že jsou z oba z Kojálu 45 km vzdáleného, asi se rušit nebudou, nebo že by ano? Jinak K59 je u nás problematický, ale od úterka se to ještě zhoršilo. K28 jede na plný pecky.*******
|
ja987
![]() |
|
@ja987Máš problém v přijímací soustavě, Zřejmě přebuzení PREAMPU nebo AMPU signálem na K28 (mám s tím od jara bohaté zkušenosti kdy po spuštění T2 vlivem nižšího vysílacího kanálu a jeho lepšímu šíření v prostředí došlo v některých lokalitách ke zhoršení příjmu na vyšších tv kanálech, např. K58 nebo K59. Volej místně příslušného anténáře a za pár minut to máš vyřešené. Problémy se mají řešit na místě a ne na internetu! |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
RE: Kojál K28 versus K59@cha-cha![]() |
Fanyn
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 5 637 |
![]() |
|
@cha-chaTak odbornou firmu jsem volal jako první - byli tu hned v úterý. Našli jednu chybu, že není LTE filtr - odstraněno, ale nevyřešeno, ptali se také, jak se mi povedlo v té naší kotlině vydojit takový signál a po hodině vydali resumé, že ani oni to nevylepší, že je to nejlepší, jak to jen může být.Mám tedy jediné řešení: čekat až spustí K59 z Děvína, nebo z Kojálu ČT v DVB-T2 (kvůli vnučce a její ČT D). *******
|
ja987
![]() |
|
RE: Kojál K28 versus K59Ukazatel sily a kvality jsou na pi.uZrovna dnes jsem byl na jedne montazi (oprave), kosteckovalo skoro vse, problem v antene, jejiho nasmerovani (misto soustavy pro dva smery jedna natocena nekam mezi). Ale to nechci rozebirat, nicmene po pridani anteny, slouceni, zesileni jsem mel v rozvodu tri DVBT muxy a 1 T2 mux. MUX1 a 2 byl na K32+39, MUX3 k59 a T2 na K28, nicmene vlivem selektivity prvku na sousednich kanalech prolezly i kanaly 29 a 40, jejichz parametry byly uplne na hrane pouzitelnosti (cBER 4E-2 a MER 18dB), nicmene TV ukazovala silu i kvalitu 100%. Tak tim chci rict, ze pokud jsou signalove hodnoty na hrane, staci malo (pocasi) a je po signalu. Rozhodne nedoslo k zadne zmene na kanale 59. Za vetsinu problemu muzou jen nespravne instalovane ant.kompenenty. Pri slabych nebo rusenych signalech to plati dvojnasob. A SFN pres celou republiku v podani CRa taky neverim, nechodi to poradne ani v DVBT, koliznich mist je hafo po cele CR. a kdyz jsem slysel, jak prijimace ziskavaji nalepku CRa testovano, tak vim jen jedine - je to saskarna k ho.nu ta "certifikace" |
J a
![]() |
|
Ja987Žádnou změnu jsem nezaznamenal,jak K59,tak K28 u mě v pohodě. |
chl32
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
@ja987Jednou z možností je, že z určitých důvodů už z AS Kojálu nevylézá K59 tak ,,kvalitní,, jako předtím. Určitou možností by například bylo, že nový sdružovač se prostě nepovedl. Třeba jako na Kleti, když se přidával K50....Nebo AS vysílače nesnese takovou řežbu na vstupu, či z jiných důvodů muselo dojít ke snížení vyzářených výkonů všech multiplexů a nejvíce by to bylo znát na K59.Nebyl jsem tam, nevím, co se na Kojálu odehrálo. Opravdu těžko říci. Musely by existovat záznamy o měření z minulosti a nyní je znovu provést se stejnou technikou za stejných podmínek. Problém může vznikat i na straně technického vybavení diváka. Je možné, že start PS12 má za následek zhoršení příjmu MUX3, ale od stolu se to říci nedá. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
@ja987K59 z Děvína nikdy nebude spuštěn! Není to technicky ani možné. Proč, to si při svých netových znalostech ohledně příjmu DVB-T signálů určitě odvodíš. A týká se to i jiných vysílacích kót kde se najednou v databázi ČTÚ objevily vysílací kanály pro MPX3. Dále to na veřejném fóru nebudu rozvádět. Chytrému napověz, hloupého na...! |
cha-cha
![]() |
|
@cha-chaNevěděl jsem, že máš nejvyšší rozhodovací slovo ohledně vysílání z vysílačů a že Tvé rozhodnutí, že z Mikulova K59 vysílat nikdy nebude, je nade vše. V tom případě klobouk dolů a hluboká omluva s poklonou až ke kolenům.*******
|
ja987
![]() |
|
cha-chaPrebuzeni od k28 to tady byt tezko muze, kdyz stejne silne bylo uz predtim k29 ze stejneho vysilace. |
ivovi0
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 693 |
![]() |
|
ja987Tipuju LTE, i v techto dnech se na jizni Morave spousteji BTS LTE.Anebo pokud uz byl prijem predtim na hrane, tak to ted zabil prave vlozeny LTE filtr, ktery ma vzdy nejaky utlum. |
ivovi0
![]() |
|
@ivovi0U mně je to možné, i když zhoršení K59 nastalo ještě před vložením LTE. Ale u souseda 150m ode mne? LTE filtr tam už měl v anténě se samoregulačním předzesilovačem systémem Q-BOSS. Tam se nic nedělalo, jen to firma změřila (i ten předzesilovač), žádný kraťas, nic, a přesto K59 mu v úterý téměř zmizel.*******
|
ja987
![]() |
|
@ja987To neřeš, K59 z Mikulova nebude! Zkus pouvažovat proč! Už jsem ti tu psal, zapoj mozkové závity a přijdeš na to! P. S., já o tom nerozhoduju a ani rozhodovat nemám zájem, ale jsou jisté (technické) náležitosti, které tomu brání! |
cha-cha
![]() |
|
@ivovi0Aby ses nedivil, tady v okolí je rozdíl z jednoho vysílače s ERP 100kW (úroveň z antény) mezi např. K37 a K28 skoro 17dB, takže běžně docházelo (a u některých, kteří to dodnes neřeší) stále dochází k přebuzení různých PREAMPů a AMPů a tím ke zlikvidování příjmu na K58 a 59. Sice mě to hlava nebere kde se ten rozdíl bere, ale v praxi je to tak. A to je potřeba vzít v potaz i to, že širokopásmové antény mají na spodních kanálech UHF pásma menší zisk než na těch vyšších. Vlnová délka + lepší šíření v okolním prostředí dělají své. Bylo zkoušeno i na LP anténě, která má dle výrobce stejný zisk v celém UHF pásmu - se stejným výsledkem. |
cha-cha
![]() |
|
RE: Kojál K28 versus K59Stále platí, že nejlepším zesilovačem je kvalitní anténa a ne neflákané LTE fitr, zesilovače, automatika atd.... Méně v současnosti znamená více na ITA. Samozřejmě u STA to je jinak![]() Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)
|
Delta1
Registrace: 6/2007 Příspěvků: 1 860 |
![]() |
|
@Delta1Po delší době jsem kliknul na parabolu a reagoval jsem na informaci o vysílání na nové frekv. 28K 530 MHz Kojál. Vysílač Kojál na doled, vzduš.čarou cca 15 km, signál na K28 žádný. Anténou s předz. příjímám Olomouc na K50 slušně 3 v HD-ČT1,2 a sport. Tak nevím, zda má vysílač poruchu, nebo jsem špatně četl. Na K29 je signál dobrý. |
sefko2
Registrace: 3/2016 Příspěvků: 13 |
![]() |
|
@sefko2A máš DVB-T2 schopný dekódovat H.265? K28 jede v pohodě. Od půlnoci do 6:00 byl vypnut vysílač Hošťálkovice.*******
|
ja987
![]() |
|
@cha-chaTady jde o to, ze tam uz bezel k29. Tim, ze spustil jeste k28 se mnoho z hlediska pripadneho prebuzeni zesilovace nezmenilo. Z mereni vim, ze k28 a k29 zari z vysilacu opravdu stejne. |
ivovi0
![]() |
|
@ja987... v anténě se samoregulačním předzesilovačem systémem Q-BOSS....![]() A co jiného bys očekával od onoho sousedova zázračného "samoregulačního" předzesilovače Q-BOSS než to, že na přidaný silný signál na k28 patřičně zareaguje a sníží své zesílení v celém pásmu? ![]() |
brak232
Registrace: 10/2017 Příspěvků: 167 |
![]() |
|
RE: Kojál K28 versus K59Vsechny tyhle "samoregulacni" zesilovace jsou pro kocku, nebudu psat, jak to funguje, nechce se me. Nekolik jsem jich rozdelal, neco prekreslil abych to pochopil a vim, ze je to pri slabych signalech a silnemu ruseni (nebo i silnemu jinemu kanalu) cesta do pekel. |
J a
![]() |
|
@brak232Konečně někdo (první), kdo mi problém reálně vysvětlil. I když signál z K28 není o nic větší, než z K29, společně celý zesilovač utlumily. Děkuji. Na K59 se u souseda vykašlu a doporučím mu koupit si novou obyčejnou levnou TV s T/T2+S2 a s škvírkou pro CAM. Tím bude celý problém vyřešen a zakódování DVB-T2 ho nepřekvapí a nebude muset za pár měsíců kupovat další nový STB.*******
|
ja987
![]() |
|
Kvalitní měřící přístroj by ukázal =pravdu=Nicméně není filtr LTE jako filtr LTE. LTE pásmo má rozsah K61-K69 a pokud neznáme jeho charakteristiku, tak vězte, že deklarovaný potlačovací útlum např. -50dB nebude na K61, který je nejblíže K59 a kde působí T-mobile. No a LTE filtry v anténách to je kapitola sama pro sebe. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 37 | |
![]() |
|
![]() |