, sekce: Příjem DVB-T |
|
Sloučení paraboly + antény s předzesilovačemChci sloučit na půdě signál z paraboly a antény do 1 koaxu. Namontuji na půdě slučovač SAT/TV. Jiné řešení není, koax je ve zdi. Anténa je s předzesilovačem napájeným 12V. Na půdě nemám elektřinu. Napájení musí být v pokoji u TV. V pokoji před TV dám rozbočovač SAT/TV. Můžu napájení 12V pro anténu zapojit mezi TV a rozbočovač, nebo musím napájecí výhybku zapojit jinam? Děkuji předem za odpovědi. |
kecal11
Registrace: 6/2016 Příspěvků: 263 |
| Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
|
|
Elektrické řešeníby bylo originální, dost pracné pro dosažení spolehlivosti a výsledek je s otazníkem. Existuje jedna dobrá věc a to je elektrická příklepová vrtačka. S tímto zázračným nářadím se dají dělat díry přes strop nebo přes zdi a pak protáhnout kabel. Ty díry se musí dělat chytře, v místech, kde esteticky nevadí. Co například takové topení, nemá na půdě expanzní nádržku? Pokud topení prochází přes strop, dá se průchodu využít i pro kabel s vhodnou ochranou, atd...Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 424 |
|
|
RE: Sloučení paraboly + antény s předzesilovač...Tak pokud mu nebude vadit ten útlum v ani jedné z těch dvou větví, tak se mi to elektrické řešení zdá jednodušší než to s tou příklepovou vrtačkou a schováváním kabelu. Ale napsáno to bylo hezkyZnova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 15 127 |
|
|
@samorostTopení má expanzomat, expanzní nádrž je už 20 let demontována, brácha dělal 40 let topenáře.Jinak z těch 26 řádků, co jsi ve vláknu napsal jsem využil 2 slova k věci "výsledek je s otazníkem". Takže díky všem za rady, vidím, že by to bylo s problémy. Musím se smířit s tím, co mám. Za 2 roky mi DVB-T vypnou a pokud se toho dožiju, budu to řešit pak odbornou firmou, pokud vůbec nějakou solidní najdu. |
kecal11
Registrace: 6/2016 Příspěvků: 263 |
|
|
@kecal11jaký problémy??,je to jednoduchý,jak facka,dole dvě diody+napáječ,nahoře stabilizace pro zes.,to je všechno bratru do 5ti stovek a bez vrtání ,nechápu,proč zakládáš vlákno a pak to vzdáváš,chápal bych těch 5 stovek,to může někomu ohrozit rodinný rozpočet,jinak nevím,odkud jsi,mám dost známých po republice,mohu dohodit kontakt |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 495 |
|
|
samorost"Když myšlení bolelo před opravou omítky domu a potřebný počet kabelů nebyl nainstalován..."S tím se setkávám stále. O takových věcech totiž lidi absolutně nepřemýšlí, vždycky pak až s křížkem po funuse. Na druhou stranu, vyťukat si v místnosti drážku na hada či plastovou trubku pro dostatečný počet kabelů, ideálně např. těsně před malováním, není zase až takový problém. Je to spíš otázka snahy než výmluv proč to nejde. Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 203 |
|
|
Elektrické řešeníNahoře musí být slučovač SAT+TV, dole rozbočovač SAT +TV, průchozí pro napětí v obou větvích.Když TV předzesilovač bude na 5V, aby se krmil ze set-boxu bez zvláštního zdroje, pak je třeba řešit stabilizaci napětí na 5 V při provozu satelitního přijímače. Z 13 anebo 18V se musí udělat 5V. Tedy obvod se srážecím odporem a Zenerovou diodou na stabilizaci napětí. Vlastní zesilovač vezme cca 50 mA, Zenerka také něco, satelit bude navíc zatížen řádově o 100 mA více.Když se ale satelit vypne, pak je třeba přemostit srážecí odpor vhodným relé. Podnět k přemostění nebo nepřemostění musí být snímám napětím před srážecím obvodem. Jiná věc je, nahoře použít zesilovač na 12V a dole mít samostatný zdroj, mimo setbox, rovněž na 12V. Pak se jedná pouze o sražení napětí 18V na 12V při zapnutém satelitu. To by se dalo řešit pouze děličem napětí s tím, že při provozu na 13 resp. 12V by zesilovač byl poněkud podvyživen,což by nutně nemuselo znamenat jeho nedostatečnou funkci. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
|
|
RE: Sloučení paraboly + antény s předzesilovač...Nezkoušel jsem, ale myslím, že teoreticky by to šlo dole jednodušeji i bez následného rozbočení, jen využít loop výstup, za předpokladu, že sat neoreze TV pásmo. A napáječ pro TV zesilovač hodit až na kabel mezi loop a stbT. Nevidím důvod proč by to takhle nemělo fungovat. Při zapnutém sat je zesilovač krmen z napájení pro lnb, při vypnutém z napětí trafka, které při satu ve standby přes loop musí projít a jeho trvala přítomnost na loop vstupu nemůže ničemu vadit, stejné jako by na něm byl druhý zapnutý sat přijímač. Akorát trafko musí být schopno uživit současně i lnb, které bude při vypnutém satu přepnuto do V a samozřejmě taky odebírat proud.Znova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
|
|
Jsem ze staré školya se součástkami se nehraji již mnoho let. Pierrepetr umí jistě lepší řešení s moderními diodami.Vedle návrhu napájecí části je třeba důsledně oddělit signál tlumivkami tak, aby neunikal do ztráty mimo žádané obvody. Mám osobní zkušenost s tím, že jsem sloučil SAT a TV do jednoho kabelu, ale napájení zesilovače jsem měl zajištěno samostatně odjinud. Slučovač byl málo selektivní a pásmo pozemní televize mi LNB zaneřádil tak, že hodně pozemních stanic padlo. Takže: 1. Napájecí systém je řešitelný, ale pro laika dost složitý. 2. Oddělení signálu od napájecích obvodů musí být důsledné. 3. Problém se selektivitou slučovače a rozbočovače. 4. Problém s pozemní slabší stanicí na K 59, která se musí zesilovat. To potom je jednodušší natáhnout na půdu samostaný drát +5V nebo +12V a zajistit napájení zesilovače na půdě samostatně. Drát je mechanicky jednodušší než koaxiální kabel. Síťka koaxu může být pól -12V. Doma bych to řešil přes příklepovou vrtačku, hledal zákoutí za garnýží, zkoumal bych větrací kanálek ze záchodu na střechu, nepoužívaný komín apod. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
|
|
@samorostco blbneš,nenapsal jsem to srozumitelně? |
pierrepetr
|
|
@samorosthttps://www.zbozi.cz/vyrobek/bzt-satelitni-rozbocovac-2x-5-2450-mhz/fotogalerie/koukni jak to funguje |
pierrepetr
|
|
RE: Sloučení paraboly + antény s předzesilovač...stačí nahoře zesilovač s napájením +12-24V a slučovačem SAT (např. zesilovač ITS AM 303 L) a dole přes SAT rozbočovač připojit na jednu větev napájecí vyhybku +12V a na druhý výstup satelitní přijímač (viz příspěvek pierrepetr) |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 088 |
|
|
@RAFI007lepší když má zesilovač svoje stálý napětí |
pierrepetr
|
|
RE: Sloučení paraboly + antény s předzesilovač...Takže máš další možnost s výměnou zesilovače.. A stále ti ještě zbývá ta vrtačkaZnova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
|
|
@Tomik535prdlajs,lekl se techniky |
pierrepetr
|
|
to pierrepetrTo je pouze rozbočovač, který řeší pouze připojení napětí. Není kmitočtově závislý, tedy není selektivní.Z tohoto hlediska je lepší návrh RAFI007.Napájecí výhybku mohu dát kamkoliv potřebuju.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
|
|
@samorostano to řeší připojení přijímače a napáječe,aby nemusel bastlit šotky,samozřejmě tam musí dát i slučovač sat+tv |
pierrepetr
|
|
@samorostRAFI007 řešil půdu,já u TV i při vypnutém sat přijímači |
pierrepetr
|
|
@pierepetrrozbočovač je uvedený dole, kde řeší napájení při vypnutém přijímači, kdy se to překlopí na +12V na 2 výstupu rozbočovače. Pro "laika" je toto nejjednodušší způsob napájení z běžných komponentů. Udělat si napájecí výhybku s 2 diodama je prkotina, bohužel pro většinu trochu problém. |
RAFI007
|
|
@RAFI007asi si nerozumíme,dole bude tedy co??dej odkaz na komponent,díky |
pierrepetr
|
|
RE: Sloučení paraboly + antény s předzesilovač...směrem zvrchu bude dole obráceně TV/SAT slučovač (ITS MI 2 TS L)nebo satelitní zásuvka (FD6), na SAT výstupu pak bude satelitní rozbočovač (ITS RF2) , na rozbočovači na jednom výstupu přijímač a na druhém výstupu napájecí výhybka se zdrojem +12V zakončená 75 ohm odporem. Typ komponentů je jen přiklad. Nahoře zesilovač/TV-SAT slučovač ITS 303 ( www.ekselansbyits.com/en/productos/tv/FichaTecnicaAM303L_AM263L.pdf ) nebo jiný na stejném principu. |
RAFI007
|
|
@RAFI007to píšem o tom samém řešení,tak co řešíme? |
pierrepetr
| Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|