![]() |
|
Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SRád bych požádal o radu se zapojením TV rozvodů. Stavím dům s developerem, a v základu jsou "TV rozvody", od nichž bude na venkovní zeď vyveden kabel pro anténu, a uvnitř bude rozvedeno do standardních TV+radio zásuvek.Já však budu chtít kromě toho i satelit - ten jsem na předchozí nemovitosti měl zavedený samostatně, kdy jsem si ze střechy svedl kabel až k TV, a zapojil do DVB-S vstupu TV. V novém domě bych ale rád měl vše "pořádně" a rozšiřitelně, takže potřebuju poradit, co mám chcít zapojit, aby výsledek byl cca jako na následujícím schématu: Schéma zapojení https://screenshot.net/47ovrur Stručné požadavky: 1. na stožáru vedle sebe DVB-T anténa a parabola s dual-konvertorem pro Astru 23+19 (Skylink) 2. ve všech místnostech v zásuvkách DVB-T i DVB-S signál z obou Aster 23+19 (případně viz nákres jen do 2 místností). Neřeším otázku dekódovacích karet - počítám, že zatím budu mít receiver jen v obýváku a ložnici, takže 1-2 karty. Jde mi o elektrické zapojení, aby když se v budoucnu rozhodnu dát do další místnosti TV s receiverem, abych nemusel kopat kabely, ale pouze zapojil kabel do existující zásuvky a přikoupil kartu. Vím, že existují různé slučovače, zesilovače, ale rád bych si nechal doporučit, zda je nutné např. od satelitu vést do každé mistnosti samostatná kabel, nebo stačí do nějakého centrálního uzlu (něco jako LAN switch :), nebo zda se to má sloučit s DVB-T ještě na střeše a pak nechat rozvést jedním kabelem.. Děkuji za doporučení nebo nasměrování - bohužel jsem nenašel vlákno diskuze, které by bylo podobné mé situaci, pokud je, tak se omlouvám za duplicitní dotaz. |
lumik
Registrace: 1/2018 Příspěvků: 7 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31 | |
![]() |
|
multipřepínačna půdě a kabel do každé místnosti |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 398 |
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SPřesně tak - multiswitch. K anténám si vyvedeš patřičný počet kabelů a z multiswitche ti dolů poleze po každém kabelu sat, tv i radio. Rada pro tebe - od každé zásuvky si natáhni koax na půdu k rozvaděči. Od rozvaděče ke stožáru natáhni 10 koaxů. No a zbytek nech na někom, kdo se v tom vyzná.koaxial & utp
|
Diaboltp
Registrace: 3/2006 Příspěvků: 438 |
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SOd antény k multiswitchu desať koaxov a od multiswitchu do každej miestnosti dva koaxy tiež kúpeľňa , kuchyňa , všetky izby a nezabudnúť ku tomu sieťový kabel ftp. Pozdravujem.................................................................
|
Jozef191
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 120 |
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SNechej si natáhnout husí krky z každé místnosti do vhodného "technologického" centra. Takového průměru aby tam vešlo několik kabelů (dva tři). Nebo rovnou radši vestavět něco jako komín - technologickou šachtu.Za pár let (no spíše už dnes) bude televize "počítačová", budeš potřebovat UTP kabely a ne koaxy, protože přijímač s kartami může být jeden nebo dva pro celý dům a obraz distribuovaný a ovládaný po počítačové síti. Jednou - a ještě v době životnosti domu - bude možná vhodná domácí optika. Tak si to chystej pořádně. Nicméně není vyloučeno, že budoucnost je někde v novodobém wifi - a pak je to zbytečné. Půda není špatné technologické centrum. Každopádně potřebuješ jeden kabel hvězdicově do technologického centra - kde bude třeba výše uvedený multiswitch. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-STak, tak UTP kabel do každé místnosti (snad vyjma WC ... i když ...). Nebo nejlépe natáhnout rovnou optiku a tam kde bude potřeba dát konvertor na UTP, bude to galvanicky oddělené a odolné proti rušení.VU+ Duo2, image VTI 8.2.3
|
SirMax
Registrace: 1/2014 Příspěvků: 1 476 |
![]() |
|
samostatnědoporučuji vyvést z jednoho bodu, kde bude zesilovač, kabely do každé (!)místnosti pro pozemní televizi a samostatně totéž pro satelitní příjem.V obou systémech žádné háčky z pokoje do pokoje! Propojení pozemní televize se satelitem přináší pouze komplikace. Zdůvodnění: 1. Manželka v průběhu času vymyslí jiné uspořádání bytu. 2. Počet dětí rovněž ovlivní byt, stejně tak je třeba počítat s rozvodem a odděleným soužitím muže a ženy. 3. V neposlední řadě bude třeba dochovat tchýni, do ústavu se nedostane, je nákladný. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-S"nic nenatahovat" ale presne ako píše Antonín - husie krky. 1.Jednak koax má nejakú životnosť ktorá je 10-tinová oproti životnosti domu, takže aj keby zostal navždy s koaxami tak ich bude potrebovať povedzme za 15 rokov vymeniť.2.Pokiaľ koaxy, tak určite miesto v krku na dva do každej miestnosti - dnes aj telky sú bežne dvojtunery a miesto na FTP, či už IPTV alebo LNB do IP alebo len pre centrálny NAS. Osobne by som sa wifi vyhol čo najviac. Ani nie tak kvôli spoľahlivosti, ale kvôli samotnému wifi... V prípade, že túžiš naozaj po družici 19E+23E tak je možné celý systém veľmi zjednodušiť pomocou unicable - 10káblov do unicable multiswitchu a odtiaľ len jeden priebežný kábel pre 8 tunerov. Ale možno pri reálnej inštalácii zistíš, že 23E je už prežitok pretože tam už nie je čo sledovať ![]() Nezabudni tiež na husí krk pre domáce kino - DD5.1/7.1 "podle libosti" aby sa ti nepovalovali neskôr káble k zadným repro po zemi. zlom vaz ![]() |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 173 |
![]() |
|
@samorostto bolo úplne polopate.Nesúhlasím s tebou len v jedinom slovíčku "soužití" muže a ženy. V součinnosti s tvojim bodom 3/ to bude v konečnom dôsledku vždy "soužení" ![]() |
Dagy2
![]() |
|
2DagyJe docela možné, že wifi budoucnosti = "novodobé wifi" se bude tomu současnému podobat asi jako přenos dat mobilním telefonem v roce 1995 a současné LTE. Protože je to docela závažný problémek - vysokorychlostní domácí sítě - dá se docela očekávat, že to nějaký posun mít bude.Ale to je jen dohad a určitě bych si udělal u nového domu kabelovou šachtu do každé místnosti. Jestli zespoda nebo shora, to je jenom konstrukční otázka. Já mám ve svém stoletém domě do každé místnosti komín - v současnosti nevyužitý , tak vím, jaká je to pohoda se sítěmi, satelitem i optikou. U nového domu bych to chtěl taky. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SSouhlas s Antonínem, "Husí krky" máme rozvedeny po domě do 4 místností, ale v současnosti jsou plně obsazené . Když používáte dvou tuner, tak se kapacita dvojnásobí, do toho datový kabel, popřípadě optika. Ideální jsou pak ty "nepoužívané" komíny![]() |
frigo13
Registrace: 1/2011 Příspěvků: 80 |
![]() |
|
Antoníneako som písal, nemám pochybnosti o tom, že niekto príde s WiFi ála LTE a nemám pochybnosti o dobrej funkčnosti pre UHD video streaming atd.Moje pochybnosti k WiFi sú úplne z inej roviny. V časoch mojich VŠ štúdií bola otázka pôsobenia VF vĺn na ľudský organizmus a hlavne mozog (a gule) predmetom skúšky z BOZP. Traktoristi nesmeli orať pozdĺž VN vedení, ochranné pásma pre domy a pod. Dnes na "ploských" sídliskách má každý WiFi anténu, posledný barák u nás v dedine vyrástol rovno pod VVN stĺpom. Viem že doba sa zmenila ale hlavne v tom, že sa prestalo o tom vďaka GSM biznisu hovoriť. Pokiaľ teda doma nemusím, tak redukujem počet wifi bodov, aj keď samozrejme NTB mám tiež pripojený cez wifi... Takže hlasujem tu za komíny a kabeláže. |
Dagy2
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SKomín je výborný, taky to tam mám. Vede mi v něm 8 koaxů, ovládací SYKFY, nějaký UTP a to se do husího krku blbě souká.Wifi ve 2,4G se v současné podobě nedá perspektivně použít. V 5G je to lepší, ale ne každé koncové zařízení ho umí. Pro plně bezdrátovou domácnost čeká vývojáře ještě mnoho práce. DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
Dagy2Doma jednoznacne kde mozem sa wifi vyhnem a kde je co len trocha mozne pripojit cokolvek kablom, pouzijem kabel. Nie je to vsak z "hygienickych" dovodov, priority su rychlost, spolahlivost, bezpecnost. Aj v masmediach v sucasnosti zarezonovala tema hygienickych noriem ohladne vyzarovania VF, som si vsak isty, ze nikto zo slovutnych odbornikov nema problem prilozit si rovno ku hlave 2W strojoveho VF vykonu z vlastneho mobilu. Co tu potom chceme riesit. |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
![]() |
|
@Dagy215 let uvnitř domu??,znám rozvody z roku 1968 a ty koaxy tam vydrží dalších 50 let |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-S"Za pár let (no spíše už dnes) bude televize "počítačová", budeš potřebovat UTP kabely a ne koaxy, protože přijímač s kartami může být jeden nebo dva pro celý dům a obraz distribuovaný a ovládaný po počítačové síti."Na obsluhu celého domu to obvykle chce *alespoň* 4 tunery, aby člověk vykryl i nějaké nahrávání apod. Ale v ten moment to chce UNI čtečku, takže dnes už ne Skylink. Provozuju to takhle už 5 let. |
LubosD
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 363 |
![]() |
|
@pierrepetrno máš pravdu, že koax nezhrdzavie ani za 50 rokov. Videl si ale dielektrikum?Na druhej strane je pravda, že v mojom súčasnom dome je pôvodný koax v stene (to bola analogova kablovka) 25 rokov a teraz cez neho honím do niektorých miestností DVB-S. Pekne vidno rozdiel v kvalite signálu u frekvencií ktoré idú k 2MHz. Takže komín alebo husí krk keď nie kvôli výmene koaxu po 15-20 rokoch tak kvôli dnes nevypočítateľným zmenám technológie. |
Dagy2
![]() |
|
@Dagy2ty sedmimilimetrový zelený koaxy mají dielektrikum stavěné na nižší frequence,ale díky průměru to není tak strašný,navíc budoucnost vysílání je do 40.kanálu,žádný problém |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SDěkuji všem za doporučení a konzultaci, mohu ještě poprosit o doupřesnění? Nejsem z toho totiž moc moudrý. Ještě dodám, že jsem bastlíř i ajťák, takže můžete na mě pustit odborný žargon :) Jen v TV-technice se moc nevyznám, jaké technologie jsou dostupné a vhodné.Mohli byste mi ještě potvrdit, která varianta na obrázku je správně? Snažil jsem se to zachytit zde: https://screenshot.net/llo5wbo Problém jen možná bude v tom, že ten dům nemá půdu ani žádnou dutinu - krytina je hned nad stropem - takže ten multiswitch asi budu muset dát do první místnosti pod střechou, kvůli napájení, a udělat tam nějakou rozvodnou krabici? Pochopil jsem, že potřebuju cca tohle? http://www.omko.cz/multiprepinac-2-druzice-tv-6-vystupu/ Jinak v baráku budu mít rozvedenou CAT6 LAN, jak tu někteří navrhovali, takže v tom problém nebude. Chci ale i klasický TV rozvody, ještě není "budoucnost" ;) |
lumik
![]() |
|
@lumikněkde to mívají pod stropem v nejvyšší místnosti v skříňce zapuštěno ve zdi a spousta krků |
pierrepetr
![]() |
|
@pierrepetrDěkuji za radu. A ohledně toho schématu - měl byste tip, kterou variantu spíše? Současná TV má např. samostatný vstup na DVB-S a DVB-T, takže předpokládám, že kdybych vedl obojí signál ze střechy jedním kabelem, tak musím použít zase nějaký rozdělovač signálu, než to zapojím to TV? |
lumik
![]() |
|
@lumikdo mulťáku ti jde sat+dvb-t,z mulťáku kabel k tv,tam rozbočíš na dvb-t a sat,pak připojíš a jedeš |
pierrepetr
![]() |
|
@lumikJa som zástancom samostatných koaxov - čiže zlučovanie terestrial + sat = nedoporučujem!!!Niečo obdobné som riešil pred pár rokmi vo svojom RD. Teraz to mám tak, že 2 miestnostiach mám po 5ks samostatných koaxov (3x sat, dvb-t,FM - neskôr DAB+), v ostatných miestnostiach po 3ks koaxov (sat, dvb-t, FM - neskôr DAB+), urobené tak, aby sa dali v budúcnosti v prípade vymeniť! Samozrejme do každej miestnosti je privedený aj utp kábel (čo môžeš, prepoj cez kábel!)! Wi-fi je tiež samozrejmosť (vys/príj. z dvoch miest - lepšie pokrytie RD vrátane priestorov okolo domu (dvor). Čo sa týka "rozvetvenia" týchto signálov - u mňa riešením je povala, kde to mám sústredené v dvoch "skriniach". Jedna takáto "skriňa" je "srdcom" pre DVB-T a rádio (rozbočenie, zlúčenie, nap. zdroj atď...). A tá druhá je "srdcom" pre sat signál (tu sú DiSEqC prepínače - multiswitch nepoužívam!). VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 142 |
![]() |
|
@mmiriboyfunguje to ve statisících bytech naprosto v pohodě,tvůj odpor ti nerozporuji |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Jaké rozvody pro DVB-T + DVB-SNa sloučení SAT a TV není vůbec nic závadnýho, jedná se o odlišná pásma a pokud někdo nepotřebuje napájení po koaxu pro terestriku, tak je zbytečný tahat víc kabelů do jednoho místa.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
@pierrepetr @PoldaSÁno viem, že sat a terestrial sa dá zlúčiť do spoločného koaxu, ale takéto zlúčenie má aj svoje "chabé" stránky! Totižto pri zlúčení a opätovnom rozbočení signálov dochádza k útlmu, čo veľa krát v praxi má za následok pokles úrovne signálu na takú úroveň (to teraz vravím hlavne o DVB-T!), že tento signál na vstupe stb, či tv môže byť už nepoužiteľný!Viem to z vlastnej skúsenosti, už som o tom aj písal (myslím že aj tu, určite na ab-fore atď...). Samozrejme úroveň signálu sa dá zosilniť zosikom, ale povedzme si úprimne, načo zbytočne "degradovať" kvalitu signálu?! DVB-T mám doma v "pasívnom" prevedení, nepoužívam žiadne zosilňovacie prvky a rozvod signálu mám po celom baráku vrátane garáže! Signál všade stabilný a bezproblémový. Keby som použil zlúčenie zo sat signálom (mám to odskúšané, takže viem o čom vravím!!!), tak som v "pasívnom móde" bez dostačujúcej úrovne signálu z lokálneho MUXu! Čo by bola z môjho pohľadu trochu škoda! ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 142 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31 | |
![]() |
|
![]() |