Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1

Rád bych zde požádal o radu ohledně reproduktorového kabelu pro připojení repráků 5.1 k domácímu kinu. V nově stavěném RD chci nechat do zdí v obýváku rovnou zavést kabely (husí krky).

Mám úplně obyčejné, "spotřebitelské" kino za pár tisíc od LG, v budoucnu může být jiné, od podobné "spotřební" značky, nebo i lepší, ale nikdy to asi nebude technika za vyšší desítky tisíc, zkrátka - nejsem audiofil, který by to ocenil.

K reprákům se dodává tenoučká dvojlinka, kterou tam mám teď, ale do zdi chci nechat zavést něco "lepšího" s vyšším průřezem, aby to "do budoucna" nebyl limitující element.

Našel jsem různé postříbřené kabely, které hlásají skvělé parametry proti rušení, atd., a už mi to přijde docela "věda".

Mohl byste mi někdo poradit, jaký průřez a "kvalitu" má smysl řešit pro takovéto domácí sestavy? Předpokládal jsem, že 2x2,5 nebo 2x4 mm bude OK.

https://www.conrad.cz/silverado-prurez-2-x-4-2-mm-baleny-reproduktorovy-kabel-m.k602076
https://www.conrad.cz/baleny-reproduktorovy-kabel-mfsilverado-prurez-2-x-2-5-mm.k602063

A platí pravidlo větší průřez = lepší?

Snad jen bych poprosil vyhnout se diskuzím o tom, že "když mám takový shit kino, nepotřebuju lepší kabely" apod. :) Třeba jednou bude lepší kino, a právě proto nechci kabely ve zdech podcenit, ale zase nechci dát za kabely desetitisíce :)

A neplánuji žádné zapojení "bi-"...

Díky všem za rady!

lumik
Registrace: 1/2018
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1

Tak když ne po HIFI, tak aspoň takto: Při stavajici sestave LG s temi pidi kablíky sotva s průřezem 0,5mm by mu klidne stacil repro kabel s průřezem 1,5mm x2 z ciste bezkyslikate medi a bude to hrat urcite o něco lip. Bude mit také jistotu, ze kabel dostane do perkove repro svorkovnice na zesilovaci a u reprobeden, ktere jsou vetsimou u domacich kin typu 5.1 s repro z plastu v cene do 10000,- Kc prednich vyrobcu zn. LG , Samsung, Panasonic. :)))

HYPER
Registrace: 11/2010

Aby sme to nejako uzavreli. Tie tebou vybrané postriebrené káble z Conradu sú dobrá voľba s výhľadom do budúcna a hlavne kvôli tomu, že ich chceš zabudovať do steny. Terajšia zostava ich síce naplno nevyužije, ale ako príprava pre lepší aparát v budúcnosti je OK.

ozzy2
Registrace: 7/2008

http://www.hifionline.cz/kabely/reproduktorove-kabely - tady mají výběr a lepší ceny

brrouk
Registrace: 2/2012

No vida, debata na úrovni R^

HiFiOK
Registrace: 12/2006

teda super

házíte tady watama v obýváku,už si někdo změřil kolik watů vydrží pět minut v obýváku cca 3x4 m,citlivost beden neřešme,změřte si to,uvidíte ,jak vám ze 100w poteče krev z uší,nevěřte těm reklamním blábolům jezevčík od vietnamce má 2x120w,tedy baterie půl vteřiny funkční,než vytečou

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Nech aj je tých 100W je povedzme že maximálny sin výkon. Dynamický rozsah skladby (pomer medzi najhlasnejšou a najtichšou časťou) je aj desiatky dB. Ak nechceš mať tieto dynamické špičky skreslené a nechceš mať z nich narobené obdĺžniky, musíš púšťať takýto zosilňovač len na pár wattov. To ostatné je len dynamická rezerva. Ak to vyšťavíš, máš z toho spoľahlivo gitarový buster. to je aj dôvod, prečo nemá zmysel, aby 100W zosilňovač mal 100W sínus. Stačí, ak na tých 100W zdroj podrží len krátke špičky bez skreslenia.

VU+ Zero, Enigma2 OpenATV 6.2, parabola TS 80Al Media line, Motor DISEqC Illusion MOTSAT4

dusan333
Registrace: 9/2010

@dusan333

ano,u cd pink floyd,to je pravda,u kiss jedeš naplno furt,ty 500w kina to je legrace,kamarád mě přinesl bedýnky do auta 120w,jestli je nechci,zapojil jsem k tranziwatu 2x65w ,hrály cca 5 vteřin a to jen polechtání sílou,odhadem 2x15w,nestihl jsem měřit

pierrepetr

@dusan333

a na tyhle špičky nemusí řešit kabely od svářečky,to uchem nikdy nepozná,naopak,dříve se ty slabší kabely chovaly jako zátěž při zkratu reproduktoru a zachránily tak koncové stupně,kdysi dávno se dokonce jako ochrana dávala žárovka do série,díky odporu za tepla a za studena to působilo trošku jako expander dynamiky,tedy odstup signál šum větší,to už je pryč samozřejmě

pierrepetr

Pierre

U vykonových beden se jako ochrana výškových reproduktorů dávala žárovka donedávna. Až s příchodem kompresních driverů se od toho upustilo. Není třeba..

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Kabel k reproduktorům s nízkým odporem je základ. S cívkou reproduktoru tvoří RL článek a tedy dolní propust. Je to slyšet i u nejlevnějších blbých repráků. (Dokonce si myslím, že čím blbější repro, tím je to více slyšet, ale to je jenom dohad.)
Platí ovšem stará pravda: reproduktory mají tvořit polovinu ceny audiovizuálního systému.
2pierrepetr: jestli jsi odpálil za 5 vteřin repro, tak to bude spíše vinou jiného odporu, než zesilovač potřebuje. Když připojíš 4 ohmové repro na zes. který předpokládá 8 ohmů, bude proud razdva takový, že cívka shoří, proud je s kvadrátem, to nemá s watty až tolik společného. (chlubit se tím - neznalostí prvního řádu - docela ...)

Antonín
Registrace: 8/2005

Abych odpověděl tazateli: 4MM2 je úplně minimální minimum pro každý kabel delší než 2m. To, co navrhují výše: natáhnout 4x4mm2 a dva propojit je rozumné. Samozřejmostí je dobře procínovat konce.

Antonín
Registrace: 8/2005

Já tedy žiju v domění( a nejen já), že když pripojím 4ohmovou zátěž k zesilovači, který je stavěn na minimální zátěž 8ohm, tak hrozí zničení především zesilovače(ve větších vybuzení) - Překročení výstupního proudu koncových tranzistorů atd.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Antoníne, Antoníne, hrubě přeháníš - "4MM2 je úplně minimální minimum pro každý kabel delší než 2m", "Je to slyšet i u nejlevnějších blbých repráků. (Dokonce si myslím, že čím blbější repro, tím je to více slyšet, ale to je jenom dohad.)"
- to sorry, ale to jsou jen nesmysly pseudohifistů, nic jiného, na domácí kino v mistnosti 4x4m stačí 2linka 2,5m2 a hotovo, i kdybys měl uši jak fenek, nepoznáš rozdíl v praktickém testu :))) . Tazatel nebude mít špičkovou stereosoustavu za 100tis. sám to píše v 1. příspěvku, takže ty vaše krávoviny se svářecími kabely mu neuškodí a možná bude mít lepší pocit a díky placebo efektu ten rozdíl "pozná" tak jako ty, ale to je tak všechno :)))

lance
Registrace: 10/2008

Možná se budete smát, ale používám utp kabel cat6 s lepší izolací, spojené 2x4 spojené iz. žíly a hraje to velice dobře, za pár korun oproti profi-hifi kabelům. Je směšné utratit tisíce za kabely k zesilovači do 10tis a to mluvím o stereu, o DK nemluvě...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@Antonín

měli 4 ohmy,jako transiwat ,jen ta reklama

pierrepetr

@Saxon

přesně tak,k osmiohmovýmu výstupu můžeš dát klidně 4 čtyřohmový repra paralerně,tedy 1 ohm,ke zničení repra nedojde,max. proudově odejdou koncáky,tonda to popletl,taková neznalost,fyzika 9.ZDŚ ohmů zákon

pierrepetr

@Saxon

tak to jsem netušil,že se žárovka dávala i u profi,myslel jsem,že je to amatérský vynález,jinak díky za info,co se týká výškových repro,já je chránil v bedně dvěma zenerkami proti sobě na přesné napětí odpovídající výkonu repra,chodilo to cca 20 let ok,myslím,že to je moje finta,jestli to nenapadlo taky někoho jiného

pierrepetr

Všem zde moc děkuji za reakce - především za ty konstruktivní názory ohledně průřezů.

I ostatním ale děkuju, protože ta malá flame-war je také přínosná, když se názory trošku zprůměrují, získávám dost slušný obraz o tom, co potřebuju.

Půjdu nakonec tedy zřejmě do 2 x 2.5 mm2, samozřejmě konce důkladně procínuju. Moje repráky a současné konzumní kino mají zdířky, do kterých stejně asi silnější kabely nenarvu, a nechce se mi to na konci redukovat nějakým zůženým vodičem, i když na to možná jsou nějaké dutinky/konektory.

Moc díky všem :))

lumik
Registrace: 1/2018

@lumik

pokud jde o spoj kabelu se svorkou,je vědecky dokázáno,že spoj je lepší bez cínování,stačí dokonale zkroutit

pierrepetr
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra