Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

DAB+ přijímač

Včera jsem se pídil po prodejnách na koupi audiopřijímače na DAB+, ale někteří prodavači nevěděli co to je a jinde neměli na skladě nic. V Brně.
Kde se dá opatřit, má to smysl o DAP příjem usilovat?
Jaké máte zkušenosti, jaká musí být anténa?

navrami
Registrace: 12/2009
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DAB+ přijímač

Na Digizone bylo celé vlákno o DAB na jižní Moravě. Dnes změnili formát, tak ho tam nemohu najít.
Po Brně stačí prutovka, pro Vídeň a Bratislavu je nutná venkovní anténa.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Dá se s tím užít docela legrace. S 14prvkovým dvojčetem lovím i kolem 200km Rakušany, Němce...Receiver Pioneer, jinak dobrý tuner dělá Onkyo

VU+ UNO!

drejdl
Registrace: 8/2007

Nepíšeš, jaký typ přijímače chceš. přenosný? do věže?

Mirko.
Registrace: 4/2003

DAB asi má smysl jedině do auta, protože pro pevné použití nemůže žádný přenos vzduchem dnes konkurovat internetu - rádia jsou tam zřejmě úplně všechny z úplně celého světa.

Antonín
Registrace: 8/2005

@Antonín

To je věc názoru. Já dávám vždy přednost přenosu vzduchem před internetem. Poslouchat internetové rádio může, s prominutím, každej blbec. Dálkový příjem je zážitek, ale vyžaduje určité znalosti, prostředky a vybavení.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

RE Antonín

Aj dá aj nie. V mieste bydliska mám internet od upc a každý deň je viac výpadkov do cca 20 sek spôsobených servisnými pracovníkmi. V mieste pripojenia je veľa zahraničných firiem a spoločností a ti majú podľa servismanov prednosť. Jedine DAB nejde cez UPC a tam za cca rok čo mám prijímač DAB+ som nemal ani jeden výpadok.

huvo1
Registrace: 8/2017

omar3

Tobě jde spíš o to "chytání", než o to samotné poslouchání, to je v pořádku, to není kritika. Máš hezkého koníčka, věčšině ale jde hlavně o to poslouchání a v tom má Antonín pravdu...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@tukan

Tady jsme na odborném webu, tak předpokládám, že takových jako já tady bude většina. Poslouchám, co si naladím. Mám i samotné internetové rádio, ale už ani nepamatuji, kdy jsem ho naposledy zapnul. Je to nuda.

omar3

Omar3

Souhlas. Taky poslouchám výhradně OnAir. Dálkový příjem DABu je v současné době asi největší zážitek, páč zbytek UHF pásma je už hodně přecpané a bude to ještě horší...VKV je taky fajn, ale na to chce mít doma HD Radio od Sony s úpravou pro obsluhu z PC. To je jiná liga.
Osobně pro příjem DABu preferuji SW DABPlayer a Noxon kličenku. Pro technika je to ideální výbava, stolní přijímače mě až na jednu výjimku zatím moc nezaujali.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Ak chces radio na stol, kup si Hama dir3100, vie to jednak DAB, ale tiez FM, Internet radio, mozes sa pripjit na spotify. Je to pekna krabicka, pekne svieti a za dobry peniaz, na to vsetko co to vie.

JanoHels
Registrace: 1/2006

Tato Hama je nanic. Má jen prutovou anténu. Chce to vstupní anténní konektor. Třeba Hama DIT2010MTB nebo Dabman i500. Také přemýšlím nad stolním tunerem, ale potřeboval bych oddělené anténní vstup pro FM a DAB.

omar3

Ty Hamy 2000, nebo 2010 vypadají zajímavě, ale jsou poruchové. Jsou to čínské klempry, vracel jsem ho(2000).

On Air!

Saxon

DAB+ přijímač

Nedávno mi přišel tento stick :https://www.amazon.de/Kostenlose-Lieferung-RTL-SDR-RTL2832U-Receiver/dp/B00QPBWSQW
tak už jen složit tu 15RB3 na rotátor a jde se lovit :-)

decmen
Registrace: 2/2008

Decmen

R^ R^ tak to má být:) já už to porizuju i na mobilní sadu se starým DELLíkem, kterej ne a ne odejít...:) bude se lovit v terénu.

On Air!

Saxon

Já na vzdálenost 3500 km asi nic nechytnu...
Ale hlavně!: na internetu je všechno možné z celého světa a velmi kvalitně. Pokud chcete poslouchat a nikoliv poněkud ztrácet čas poněkud zvláštním lovením, tak na stacionárních pozicích není o čem spekulovat. Strávil jsem lovením mnoho desítek let, ale vždy šlo o to zachytit něco navíc, něco, co jsem jinak nemohl slyšet nebo vidět. Lovit to, co v dokonalé kvalitě dodá každý sebehloupější komp se síťovým připojením, moc nedává smysl. Tedy pro mne.
DAB je nejspíše slepá ulice a časem zanikne stejně jako veškeré ostatní vysílání, datové přenosy jsou nekonečně vyhodnější a kromě jiného se otevře cesta k obousměrné interakci.
Nemusí se vám to líbit, ale naděláte s tím asi tolik, jako jste když jste před pár lety tady nechtěli pochopit, že všechno bude 15:9 a že nemá smysl už věnovat jediný pohled 4:3. DAB možná přežije pro mobilní příjem. Možná. Ale nejspíše ani to ne.

Antonín
Registrace: 8/2005

Taky jsem lovil po kopcích. Teď se spíše zaměřuji na obydlené lokality, kde to má větší význam. Naposledy Břeclav, 6dB anténa.
11D Vídeň 38dB
12A Žilina 25dB
12C Bratislava 48dB
12D Brno 53dB
Místní mohou vyzkoušet, že už DAB dorazilo i na jižní Moravu.

omar3

@Antonín

Je pravděpodobné, že tato situace jednou nastane, že bude veškeré RF vysílání nahrazeno datovými streamy, ale to už doufám nebudu na tomto světě.

omar3

@Antonín

Třeba máš pravdu, jak dí omar3, ale to už bude doba, kdy si bez patřičné aplikace a internetu daný uživatel ani neutře p.rdelku. Dnes jsem našel u červenýho kontejneru velice zachovalej DU10, úplně funkční.Dnes je to samej multimetr s automatickým přepínáním čehokoliv a na DU10 by dnešní učni ani nedokázali určit hodnotu napětí, když je stupnice do 60-ti a rozsah 12V :fuming: Lidstvo hloupne,ať chceš nebo ne, a tím, že si to pohodlně naladíš na netu a neuděláš nic pro to, abys to chytil vlastním přičiněním a zapojil do toho ruce a mozek, tak nevím, kam se chceš posunout.

decmen
Registrace: 2/2008

DAB+přijímač.

Přátelé,hezký den.
Na lovení v terénu se mě líbí tohle: Sencor SRD 6400.
Neznám však jeho citlivost.Má ho někdo?Zdraví J.Z.

Televizor 4K Finlux 43-FUB-8061.DVB-T/T2.Všechny muxy CZ Kojál,Brno Hády a Brno Barvičova.4 muxy SK Velká Javorina.3 programy ORF Vídeň.SAT FTA 13-19,2-23,5-28,2 st.E.Parabola Emme Esse FE 80cm.DVB-T/T2 anténa 2x velké husté plzeňské síto s příd.prvky.

zavřel
Registrace: 3/2009

Mám stejný názor jako Antonín. Nicméně, tato doba je ještě daleko. Současný internet by kapacitně nezvládl situaci, kdy by všichni poslouchali rádio a dívali se na TV přes internet. Přece jen simplexní přenos "jeden signál - neomezený počet přijímačů", má něco do sebe...
Představa, jak se celý panelák dívá na "Ordinaci" přes IPTV a ta síť utáhne x-datových streamů a ještě zbyde rezerva pro klasický internet, je zcestná.

Martin79
Registrace: 7/2008

@decmen

Tyhle klíčenky jsou skoro k ničemu, mají malou citlivost. Ale na nevážné hraní si s SDR stačí.

Martin79
Registrace: 7/2008

O DAB se zajímám velice okrajově, jen abych věděl o co jde. Jinak je to celé nesmysl, možná tak do auta a i tak Rv

HiFiOK
Registrace: 12/2006

Martin79

Problém určitě není v citlivosti tuneru v klicence, úroveň signálu pro DX stejně řešíme predzesilovači v kvalitě kosmicky vzdálené od vstupních obvodů přijímačů. Klicenky mají pro lovce mnohem vyšší užitnou hodnotu než stolní přijímače. Jen je třeba umět jejich přednosti využít. Antonín to vidí svého úzkého pohledu starce. Poslouchání nějakých streamů z netu žádnému technikovi a nadšenci nic nedá. A o nějaké vysoké kvalitě internetových streamů se také nedá vůbec hovořit. Kouzlo loveni, snaha vyždímat z toho co to dá, to je to, co nás baví.

On Air!

Saxon

DAB+ nesmyl určitě není, jen se nesmyslně zavádí. Především v Čechách.
Proti VKV má spoustu výhod, které díky nesmyslnému zavádění asi nikdy nevyuzijeme.

On Air!

Saxon

Když se podívám na situaci s DAB na Slovensku a v Rakousku, tak se od té naší příliš neliší. V Německu a Polsku nevím, tam moje přijímací možnosti nesahají.

omar3

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra