![]() |
|
Zádrže DABU nás na jižní Moravě teprve začínáme s příjmem DAB. U konkurence byl dnes pěkný článek o přijmu DAB a byla tam zmínka o zádrži na kanál 5D. Má už někdo zkušenost jak moc filtr na jeden DAB kanál ovlivní sousední kanály? I když je tady na JM pásmo téměř prázdné, tak nám obsadili dva sousední kanály, kdy silné Hády 12D mají těsně vedle slabý 12C Kamzík, což po většinu času znemožňuje příjem. Dokáže tato zádrž odfiltrovat silný kanál a slabý neovlivnit?DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
RE: Zádrže DABTaková zadrž má smysl proto, aby se nezahltil místním silným signálem použitý předzesilovač. Sousední DAB kanál o mnohem nižší úrovni to nezachrani.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Zádrže DABTo sotva. Něco takovýho by možná dokázal kanálový konvertor, ale že by se pro DAB dělal běžně dostupný, to pochybuju. Schůdnější asi bude směrová anténa na Kamzík nebo dvojče jak kdysi na ORF k5.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
RE: Zádrže DABSměrovou anténu tak už mám. Do sfázované dvojčete se mi nechce, už mám plno. To abych stavěl druhý stožár.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
Sousední kanály neodladiš.Řešením je zesilovač, který to zvládne bez nutnosti odlaďování. Najdeš v TEROZu. :-)Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: Zádrže DABCo pomůže zesilovač? Poměr mezi slabým a silným signálem zůstane stejný.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Zádrže DABDíval jsem se na Teroz a jak říká Enik, asi bych to taky zkusil. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
RE: Zádrže DABhttp://teroz.cz/produkt/c-604-ultra-low-noise-dab-23db07db/Mám tento. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Zádrže DABJá jsem pro každou srandu, tak klidně pořídím i tento zesilovač. Musím ale mít pro to odůvodnění. V čem bude lepší, z pohledu silné stanice vedle slabé, než můj stávající zesilovač? Dokud nejely Hády, tak Kamzík normálně fungoval. Na vstupu do přijímače má Kamzík kolem 38dB a Hády 76dB. Signál však kolísá.Mám tam ještě jednu zradu, kabelovou televizi, která ve stejném pásmu šíří svoje signály. Část přeslechů pobere už anténa a zbytek naleze do svodu. Na prahové signály DAB to u mě nikdy nebude. DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
Naleze do svoduKdyž vyměníš koax za nějaký s vhodným (lepším) stíněním, tak poslední uvededenou položku vyřešíš.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
@mirasatNad tím už pár let přemýšlím, ale nemá to jednoduché řešení. Znamená to rozmontovat nábytek a vysekat díru do komína. Kdysi jsem si natáhl do obyváku 8 kabelů, že to bude stačit na věčné časy a ono nestačilo. Přijde to na řadu, až při příštím malování. To bych doma teď neobhájil. Když si DAB signál pošlu do ložnice, kde už je nový 3x stíněný kabel, tak tam to jede.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
@omar3Odůvodnění spočívá právě v parametrech toho Terozu, zejména vybuditelnosti. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
@radek1To bych dokázal pochopit, ale proč to v jednom pokoji jede a v druhém na horším kabelu ne. V obou případech je použit stejný zesilovač. Já si to vysvětluji tak, že do horšího kabelu naleze vyšší úroveň rušení a sníží se odstup signálu a šumu. Zkusil jsem na zvýšení odstupu použít místo zesilovače s 10dB zesilovač s 20dB, ale to už nejelo nic.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Zádrže DABVybuditelnost je hezká věc, ale mající význam tak někde v STA, aby byl signál ve všech patrech a nemusel se dodatečně zesilovat. Doma je limitujícím faktorem tuner, který bude stejně k nepoužití při slabém signálu jako při silném, resp. ten silný se bude muset zatlumit a jsme zase na začátku. Kromě co největší směrovosti antény se tady nic jinýho nevymyslí.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
@omar3Zmenšení rozdílu v úrovních 12C a 12D dosáhneš pouze vhodným výběrem a umístěním antény (směrovost, předozadní poměr... + umístění a nasměrování) |
brak232
Registrace: 10/2017 Příspěvků: 167 |
![]() |
|
@omar338dBuV je zatraceně málo na to, abys s tím signálem mohl něco dělat. Když to zesílíš o 20dB, tak ten zesilovač vydrží i ty Hády a můžeš je potom odladit rezonátory, které Ti taky Poštulka klidně udělá.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: Zádrže DAB38dB je už vstup do přijímače, s ním už není potřeba nic dělat. To by mělo úrovňově stačit. Dutinové rezonátory nemám moc rád. Čekám na jaro, mám v zásobě 3 antény na vyzkoušení. 14 prvkovou v 3 prvkovým reflektorem. 14 prvkovou s 4 prvkovým reflektorem a 15 prvkovou s 4 prvkovým reflektorem. Třeba některá sedne. Odstínění není reálné, když to odstíním od Hádů, tak nevidím na Kamzík. Ideální by bylo, kdyby pustili Velkou Javorinu. Tam bych to dokázal lehce odstínit.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
![]() |