Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

příjem vysílače Zlín - Jižní svahy z Napajedel

Ahoj,
máme kabelovku a nic mě netlačí, ale napadlo mě nedávno, že bych si mohl pohrát, jestli se mi nepovede v použitelné kvalitě přijímat vysílač Zlín - Jižní svahy (hlavně kvůli MUX 13), protože pak bych vlastně mohl kabelovku zrušit. Zbytek potřebného je vysíláno z Tlusté hory, která má úhlovou odchylku do 30°, takže si myslím, že by to měla pobrat stejná anténa.

Konkrétní poměry od nás k Jižním svahům jsou vidět z mapy níže, v cestě je jedna bytovka asi 50 m vzdálená, no a pak hlavně ten kopec... Obývák je na straně domu směrem ke Zlínu, balkón taktéž. Balkón 5 m nad úrovní země.

https://en.mapy.cz/s/2t5KL

Dávám odkaz na mapy.cz z nouze, protože export linku (bookmarku) na http://www.mapavysilacu.cz/mapdistance.html není funkční, jen to blikne a nic z toho.

Ještě k přiblížení terénu u nás uvedu, že jsem měl možnost otestovat i takovou tu náhražkovou "nábytkovou" anténku se zesilovačem (konkrétně Phillips SDV-6222) a chytal bez kostičkování všechny DVB-T MUXy, které vysílá Tlustá hora. Celkem jsem to i čekal, když si uvědomím, že "šajní" do vzduchu 100 kW ... Navíc přijímala v podstatě skrz okno a k Tlusté hoře je to mezerou mezi dvěma bytovkama. TV hlásil cca 50% úroveň signálu pro MUX 1 až 3, kvalitu neposkytuje, T2 neumí. Jiné vysílače to nepobralo, čemuž se taky nedivím.

Ale ty Jižní svahy budou asi těžký oříšek, navíc vysílají jen 10 kW. Co si o možnostech úrovně pole v mém místě myslíte a jakou anténu byste zkusili nejdřív? Z toho, co jsem doposud četl, bych asi začal s velkým hustým sítem od Vatenu, když signál kvůli zástavbě může být rozbitý... Má smysl vzít rovnou i zesilovač?

Díval jsem se na střechy kolem, jsou tam jak síta, tak klasické colorky nebo i trojráhna. Takže to moc relevantní není.

V nouzi je tu pořád 14-denní lhůta na vrácení...

JackBrody
Registrace: 3/2018
Odpověď v diskusním vlákně

jižní svahy Zlín

http://www.mapavysilacu.cz/mapcoverage.html Tady.Máš tam krásné pokrytí to chytneš i vidličku.

Argus pingulux plus, parabola J 80, motor Optikum 380, pozice motoru 45.5E až 30.0 W, LNB Inverto.

digidik
Registrace: 10/2008

RE: příjem vysílače Zlín - Jižní svahy z Napaj...

Mno, na nějaké mapy se nespoléhej. Ty sice ukazují masivní pokrytí ve tvé lokalitě, ale už tam není vidět, že bys musel mít anténu 20-30 metrů nad střechou. Napajedla jsou krásně odstíněná kopečky ve směru od Zlína a jelikož na druhé straně máš kopce nad Žlutavami, je jasné, že ty výkony z tlusté hory nejsou směrovány do blízkého údolíčka, ale že tě prostě přestřelují. Klasický hřib. Proto se v Napajedlích postavil lokální tv převaděč. Nemáš šanci vidět napřímo Tlustou horu a už vůbec ne Jižní svahy. Budeš muset laborovat s odrazama. Mux 13 bych vyzkoušel i z opačné strany - UH Rovnina, tam to máš otevřenější...

koaxial & utp

Diaboltp
Registrace: 3/2006

RE: příjem vysílače Zlín-Jižní svahy

http://www.mapavysilacu.cz/mapcoverage.html;jsessionid=20B2FE4EA1D139F849F1678717BFDE76 Diaboltp má pravdu.Ale dům je asi natočený čelní stěnou na Zlín?

Argus pingulux plus, parabola J 80, motor Optikum 380, pozice motoru 45.5E až 30.0 W, LNB Inverto.

digidik
Registrace: 10/2008

Ano, je, ostatně z fotomapy je to patrné.

Mapa pokrytí v mém bydlišti zobrazuje úroveň cca 45 dBuV pro Jižní svahy (zelená přecházející do žluté). Ten celkem silný vypočítaný signál je podezřelý na to, že jsem odstíněný kopcem.

Na tu Rovninu to sice je otevřenější, ale na přední straně domu nic moc instalovat nemůžu, to by mě majitel domu asi hnal. Ideál je pro mě ten balkón vzadu natočený na Zlín, tam se dá laborovat v pohodě a jsou tam dva sloupky pro věšák na prádlo. :)

JackBrody

Možná bych začal raději malým sítem od Vatenu, lepší manipulace, umístění a není tak nápadné. Zesilovač až dle potřeby.

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO
Registrace: 10/2007

Tak vyzkoušel jsem přímo velké síto, ale tuner TV na kanálu 42 (což je MUX 4 z Jižních svahů) neukázal ani ten nejmenší dílek úrovně signálu, zkrátka rovná nula. Zklamalo mě to, aspoň ťuk bych čekal, aby mi to naznačilo, že by stálo za to zkusit předzesilovač. Ale vůbec nic, jakoby na kanále 42 nic poblíž nevysílalo...

Co se Tlusté hory týče, tam na MUX 1 - 3 od 40% do 60% úrovně, jen pro info. No, aspoň jsem si pohrál. ;)

JackBrody

Tak ať toto uzavřeme, příběh skončil dobře. :)

Tuner staré LG televize nestojí za moc, půjčený set-top box MUX4 chytil. Tak jsem koupil vlastní a momentálně přijímám MUX4 a hlavně MUX 13 z Rovniny (650 MHz) - paradoxně je síto k ní přesně zády :O - zřejmě nějaký odraz. Ale je to nejlepší příjem, točil jsem s tím všemožně. Intenzitu signálu hlásí STB 32 dBuV a kvalitu 80%. Zadrhnutí obrazu jen ojediněle.

Tlustá hora se svými 100 kW, i když ji má síto na třech hodinách, tak není problém, přes 50 dBuV a 100% kvalita.
Automatické ladění mi našlo 115 stanic, mnoho samozřejmě několikrát z různých vysílačů. Když jsem to protřídil, tak 38 unikátních stanic bez poruch. To je víc, než jsem ve svých neoptimálních podmínkách doufal.

Je určitě dobře, že jsem vzal rovnou velké síto a taky kvalitní koax (6.6 mm) s co nejmenším útlumem a kvalitnější celokovový IEC konektor. Asi všechny tyto články mají podíl na tom, že zatím na MUX13 nepotřebuju zesilovač.

JackBrody

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra