![]() |
|
Amatérská legrace s pozemní anténouZa analogu jsem nechal udělat několik anténních zesilovačů firmě Radek Řehák ze Zlína-Štípy.Ve své době to byla špička. Kanálové víceobvodové zesilovače, laděný slučovač až se čtyřmi vstupy, rozbočovač a výstupní širokopásmový zesilovač.Nástupem digitálu šly laděné obvody do háje, frekvence se změnily. Laděný slučovač nahradily hybridní slučovače. Hybridní slučovač na digitálu je pěkná potvora. Napojení antény přímo na hybridní slučovač přinese tyto zajímavosti: 1. Slabší signály mají kvalitu v pr-kvančicích, zejména na vyšších frekvencích. Je zde mnohem výraznější pokles, než za analogu, slabší signál se stane prakticky na výstupu nepoužitelný. 2. Hybridní slučovač udělá kostrbatou křivku průchozího poklesu v závislosti na frekvenci. Něco proleze, něco ne, logiku to ale nemá. Slučovat se musí dát výhradně až po zesílení příslušné větve-antény. Pak je vliv hybridního slučovače malý. Vedle útlumu v dB, je zde vliv nežádoucích kapacit a indukčností, které slabší digitál zničí. Minulý týden mě překvapil rozdíl v řazení jednotlivých prvků za sebou, i když teorie byla jasná dávno. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44 | |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouNo jo,ale co jsi s čím slučoval a proč?Vždy volím tech.řešení dle toho,co chci přijímat a 2 antény DVB-T/T2 zapojit do hybridního slučovače nebylo nikdy vhodné (resp.ať analog či digitál).![]() |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténoua si si isty ze problem je digital a nie frekvencie radove v 10-nasobkoch toho co si zlucoval a zosilnoval v 80-tych rokoch? |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 172 |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouHybrid není slučovač, ale rozbočovač a jeho použití při sloučení je tak nanejvýš u kanálových zesilovačů někde v STA. A je úplně jedno, jestli se jedná o digitál nebo analog.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouPřesně tak. Obyčejné širokopásmové slučování antén přináší úspěch pouze ve vyjimecnych případech, kdy tomu napomohou specifické příjmové podmínky. Je to vabank.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouO jakych "vyraznych poklesech" samorost pise neuvedl. Sila, kvalita na TV nebo urovne napeti, vykonu, MER, BER,... V kazdem pripdae plati, ze utlum signalu v dB musi mit slucovac stejny at jde o analog nebo digital. |
ivovi0
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 693 |
![]() |
|
Třinec - Osůvky,na Ostravu otevřený terén. Širokopásmový zesilovač TEROZ 26dB a před ním hybrid. Připojení pouze jedná "ostravská" anténa do hybridu. Výstup:K36 Praděd výborný, K 37 Hošťálkovice+Lysá hora výborný (dále jen H+L), K 38 Ostrava-Lanová nepoužitelný, K45 Nepožitelný , K 48 nepoužitelný, K 50 nepoužitelný, K 51 Praděd výborný, K 53 Praděd výborný, K 54 Hošťálkovice nepoužitelný, Z Polska nic. Po přehození zesilovače před hybrid jely všechny kanály s rezervou. Polský K 41+58 ze Skrzyczneho byl za kopcem, přesto najel ve střední kvalitě po připojení na druhý vývod po zesílení původním kanálovým zesilovačem 41+58. Sloučení je možné hybridem nebo laděnými obvody. V rodinném domě používáte laděné obvody? Asi ne. Souhlasím s tím, že je nutné dát po anténě laděné propusti a pak širokopásmový zesilovač ani širokopásmový hybrid nevadí. Doma jedu K 54 z jedné antény a K 55 z druhé a hybridní slučovač pracuje bez problému. Propusti mám pouze na polské anténě. Až se kanály definitivně usadí v novém pořádku, doplním soustavu o všechny kanálové propusti. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
Širokopásmové slučováníje až na výjimky dost velký oříšek. Pokud se nejedná o slučování signálů z antén v anténní soustavě, tak je to práce jen pro machry, kteří vědí, co dělají. Bohužel tohle ale dělají většinou spíš totální neználci, kteří netuší, co dělají! Ono jde na hybridu sloučit téměř cokoliv, ale musí se to umět. Když se totiž neslučuje kanálově, tak je nutné slučovat fázově. Což znamená, že signály z obou antén musejí být u požadovaných signálů ve fázi, což není vždycky snadné splnit!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
Při podrobné soufázovostidvou antén musí mít vliv:1. délka koaxu z každé antény, 2. Výkyv antény (ten se dá vyloučit) 3. Výkyv antény vysílače, špice vysílače může kývat v decimetrech, tedy v rozsahu více než jedné vlnové délky. Soufázovost vyladěných dvou antén dostane na frak, záleží ale na azimutu signálů a směru antén 4. Výkyv odrazových ploch v blízkosti 5. Výkyv jiných antén v blízkosti Odborník se zapotí a má úspěch až do prvního silnějšího větru. Neználek dá za anténu kanálové propusti a má vystaráno. ![]() Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostpokud pouzijes jakykoliv slusny slucovac s utlumy odrazu 20dB a k tomu vhodne konektory a koax a vse impedancne prizpusobis, nemusis zde vypisovat nesmysly a davat nasledny prostor sfazovanym machrum, jenz jedini vi jak na to |
kaos
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 949 |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténoutreba neco takoveho:https://eshop.antech.cz/trideni-dle-sortimentu/pasivni-prvky/XGHS-2M-rozbocovac-1-2-3-8-dB.html ale tech alternativnich slusnych typu s pruchozim utlumem neco malo pres 3dB je samozrejme mnohem vice |
kaos
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 949 |
![]() |
|
Legrace č.2 - T-2 Odrazem ?Mám ve svém působišti několik klientů, kteří si postavili bydlení aniž respektovali výhled na vysílač. Po řadu let přijímají signál odrazem. Nyní si jeden usmyslil přechod na T-2. Televizor nic nenašel, ani můj měřák, síla signálu dobrá 65-70 dBuV, kvalita 0.4 MUXy v T chodily doteď uspokojivě, T-2 se odrazem (kopec 180° vůči vysilači)neposkládalo. Přímý signál byl uspokojivější, i když výhled na vysílač není, MER 26-29 (k.24,26,31). Anténa s úhlovým reflektorem, takže tam předozadní poměr byl. Elevace nyní 30°, uvidíme co se signálem udělají mokré stromy ve větru... |
valsora
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 230 |
![]() |
|
@EnikSlucovat signaly ve fazi z anten, kdy kazda smeruje jinam je temer nemozne. Mozna tak na rovine bez kopcu, domu a s antenou se sirokym vyzarovacim uhlem (sito napr.). Pokud jedna antena smeruje na vysilac, tak druha temer jiste prijima jako nejsilnejsi signal nejaky odraz z daneho vysilace. A odraz nejde v praxi nikdy sfazovat. |
ivovi0
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 693 |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténoupříjem "odrazů" se často u laické veřejnosti přeceňuje, kdekdo si myslí, že když otočí antenu někam jinam než na vysílač a telka mu pořád hraje, že "chytá nějaký odraz" a nechápe, že antena mu bere stále přímý signál z vysílače (pokud je dostatečné úrovně) i když je otočená úplně jinam..![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
LanceProtože temer nikdo z nich nechápe, co to je elektromagnetické vlnění a jak se vlastně šíří.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@Saxonje lepší pojem "elektromagnetické vlnění" vůbec nevyslovovat, poženou tě k soudu páč slyšeli že to způsobuje rakovinu...![]() tak co, už jsi ready na 2 hodinovku na tepech kolem 170bpm (Zoncolan 10km 12% average!!) ?? ![]() |
lance
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouDnes jsem trénoval leda s řezaným Kozlem u Gira, zítra mám v plánu Kleť a odpoledne soustředění u TV(Etna) a pak ještě něco objedu.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouJak se budou prakticky slučovat desítky kanálů DVB-T/2 z různých směrů?Když vezmu kolik kanálů půjde z Rakouska Slovenska a od nás, tak budu potřebovat sloučit kolem 20 kanálů. Ten hybridní slučovač se přímo nabízí. Doposud jsem to měl selektivně, ale do budoucna nevím nevím. Snad až se to zakóduje, tak to bude jako v Rakousku, že stačí používat jeden multiplex. DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
@omar3postavíš 4 osmičky bez reflektoru a pobereš skoro vše co kolem tebe bude běhat.U nás tady už běží dvojitá 8 2x spárovaná na domově důchodců a není to moje práce aq běhá jak fík |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
Omar3Nedávno přišla na trh zajímavá novinka. Jmenuje se Profiler 6700 od Johansson. Máš k dispozici čtyři UHF vstupy, 50 filtrů s vynikající strmostí a každý filtr/DVB kanál můžeš poslat na jiný UHF kanál. S tímto můžeš přijímat a slučovat signály ze čtyřech směrů témeř bez omezení a bez problémů.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouza osmičku i s DPH je po starostech.. ale bude to ještě zábava ?![]() |
lance
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouJe to zajímavá hračka, má nějaké nectnosti, ale kdo je nemá?:)Má být k dispozici i levnější varianta se dvěma vstupy a dvaceti filtry. Na podzim ho bude mít v nabídce i Televes. On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@SaxonVycházej z toho, že to musí být cenově přijatelné. Hlavní příjem mám přes kabelovku. DVB-T mám jen jako zálohu, okno do pozemáku a když mi operátor zablokuje příjem některých programů. Profiler do toho cenově nezapadá.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouDesítky kanálů není problém prohnat přes kanálový konvertory typu Alcad PC-526 a není co slučovat. Holt když někdo vymýšlí pozemní kraviny, tak to něco stojí, aby byl výsledek uspokojivý![]() Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
RE: Amatérská legrace s pozemní anténouJá myslím, že Profiler 6700 je cenově přijatelný, na to co umí.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
Amatérská legrace s pozemní anténouS tím 6700 musím souhlasit se Saxonem. Nedávno jsem dělal a AP10 - 3vstupy UHF a taky pohodová práce. Teď mi tu leží na testy Nebula 8s, ale nějak nezbývá čas- snad o víkendu. |
decmen
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 1 854 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44 | |
![]() |
|
![]() |