Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Amatérská legrace s pozemní anténou

Za analogu jsem nechal udělat několik anténních zesilovačů firmě Radek Řehák ze Zlína-Štípy.Ve své době to byla špička. Kanálové víceobvodové zesilovače, laděný slučovač až se čtyřmi vstupy, rozbočovač a výstupní širokopásmový zesilovač.
Nástupem digitálu šly laděné obvody do háje, frekvence se změnily. Laděný slučovač nahradily hybridní slučovače.

Hybridní slučovač na digitálu je pěkná potvora.
Napojení antény přímo na hybridní slučovač přinese tyto zajímavosti:
1. Slabší signály mají kvalitu v pr-kvančicích, zejména na vyšších frekvencích. Je zde mnohem výraznější pokles, než za analogu, slabší signál se stane prakticky na výstupu nepoužitelný.
2. Hybridní slučovač udělá kostrbatou křivku průchozího poklesu v závislosti na frekvenci. Něco proleze, něco ne, logiku to ale nemá.
Slučovat se musí dát výhradně až po zesílení příslušné větve-antény. Pak je vliv hybridního slučovače malý. Vedle útlumu v dB, je zde vliv nežádoucích kapacit a indukčností, které slabší digitál zničí.

Minulý týden mě překvapil rozdíl v řazení jednotlivých prvků za sebou, i když teorie byla jasná dávno.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Amatérská legrace s pozemní anténou

Ale ten AP 10 a Nebula maji mizernou selektivitu, nesrovnatelnou se strojkem co zminil Saxon.

ivovi0
Registrace: 11/2008

Profiler je (za ty peníze naprosto bezkonkurenční zařízení. A co se ceny týká pak kdo se bude jen trošku snažit pak jeho VO se pohybuje od 5200 do 5500 Kč bez daně. Určitě každý (pokud nevlastní ŽL) má někoho známého kdo ho vlastní.
A jako o něco levnější variantu vyrábí Fracarro totéž pod mírně jiným vzhledem a označením "Fracarro FRPRO EVO HD". Profilerů jsem už namontoval dost hlavně na RD kde je to pro majitele výhodné, že při nynějších velkých změnách nemusí neustále řešit výrobu a tím pádem i investici do nových filtrů a KP. Stačí přijít a za pár minut je vymalováno. A lze libovolný kanál konverzí změnit na jiný - nižší. Např. K59 na K22. Já osobně jsem jeho uvedení na trh za tu cenu uvítal a mnoho spokojených majitelů RD, kteří jej mají instalovaný taky.

cha-cha
Registrace: 5/2007

s tim vymalovanim za par minut bych to nevidel az tak jednoduse, mozna v signalove idealnich lokalitach, ale treba pro zpracovani slabych signalu temer nepouzitelne a automaticke srovnani vystupnich urovni (obzvlaste u kombinace slabych a silnych signalu) neni zrovna idealnim resenim, pocitejte s tim, ze konverzi s vyuzitim pll se mer snizi min. o 4dB a Integr. lte filter taktez bida

kaos
Registrace: 2/2009

Kaos

Ano, na slabé signály (DX) to není vhodné. Konverze tak velký pokles MER podle mých zkušenosti nepřináší. Problém přináší větší šířka filtru než 8MHz. Takže v případě obsazení sousedních kanálů(dva filtry) na výstupu dochází k vzájemnému ovlivňování. Snažím se vždy dávat na výstupu kanály s odstupem jednoho kanálu. Otázkou je také spolehlivost a odolnost v extrémních podmínkách.

On Air!

Saxon
Galerie: Saxon

Profiler má ve specifikaci min úroveň na vstupu 40dB při modulaci 64QAM. Mimo dobré příjmové podmínky neinstaluju, to si pak člověk zadělává jen na problémy při změně příjmových podmínek nebo ročních období, inverzí apod., tam doporučím satelit, platforem je dnes dost a každý si může vybrat dle svého vkusu a svých finančních možností. Nejsem žádný dealer této značky, ale na něco za tak přijatelnou cenu se čekalo hodně dlouho s navíc s komfortem instalace (žádné programátory, atd.), ne každý chtěl do RD nebo malé bytovky KZ.

cha-cha

@cha-cha

a to je problém zapnout napájení pro předzesilovač a signály pod 40dB?V zesílit. Není problém zpracovat signál na úrovni nad 30dB?V
při úrovni vedlejších signálů vyšších o 25dB.

RAFI007
Registrace: 1/2006

mozna spatne podano nebo pochopeno, v zadnem pripade to nezatracuji, ba naopak, jen jsem chtel podotknout, ze az tak idealni to neni, pro dobry vysledek je potreba eliminovat nektere to negativni vlastnosti a pocitat preventivne i s tim, ze te aktivni elektronice se to na tech vyhratych hurach moc zamlouvat nebude

kaos

@Saxon

jo, nastaveni vystupu min. ob kanal je jedna z tech nutnosti

kaos

@RAFI007

Neřeším. mám svou zásadu. Instalace v mezních podmínkách nechávám těm, kteří je "řešit" chtějí a hlavně mají odvahu na to mít pak x telefonátů denně od zákazníků při změně podmínek nebo ročního období. Z takového "nadšení" jsem už vyléčený. Instaluju jen tam kde jsou odpovídající příjmové podmínky a úrovně, které se dají zpracovat pro rozvod v daném objektu a za které se dá ručit a ne tam kde to jeden den hraje OK a další den při změně (třeba) počasí jen některou část dne. To fakt ne. Nervy má člověk jen jedny. Profiler je super věc za laciný peníz a kdo chce ať ho používá, kdo nechce ať ho nepoužívá.

cha-cha

mam ho shodou okolnosti jeden k dispozici, tak at nestrilim od pasu, zde data z mp:
vstupni uroven 45dB/uV (k43, dvb-t2, 3/4)
Profiler (jedina konverze 43/43) amp. off mer 22,3dB
-"- amp. on mer 25,1dB
-"- amp. off, ext. zes. 20dB/1dB mer 26,9dB
samostatny zes. 20dB/1dB mer 32,5dB !!

kaos

Někde chyba, buď vadný kus nebo vadný signál, co si vzpomínám na poslední akci s doťuknutím kteréhosi nově začínajícího vysílacího kanálu tak na K58 na předávacím bodu jedné z cimer (rozvod v tom RD je takový mišmaš hvězdy a kaskády daný neustálým přestavováním a přistavováním objektu) při vstupní úrovni 48dB + PREAMP-ON, ale to si teď nejsem 100% jistý, anténě pod střechou s přímou viditelností na vysílací objekt, vzdálenost od něj asi 67km byla úroveň 68dB a MER byl +-30dB a to vím 100%, protože se u všech přijímaných kanálů lišil o max 2dB. S původním zesákem a hromadou "krabiček" k tomu si majitel neustále stěžoval, že pořád musí něco dokupovat nebo nechávat přelaďovat (u jisté české firmy kdy parametry finálního produktu vždy byly odlišné od požadovaných) a najednou klídek a pohoda. A u ostatních "šťastných" uživatelů tohoto výrobku stejný stav. Proto za mě 100 bodů. Konečně mám já a kučofti při změnách (a, že jich ještě v budoucnu bude) vysílacích kanálů klid. A to je dneska k nezaplacení.

cha-cha

Někdy (bohužel),není žádné jiné řešení,než jíti do jistého rizika i v mezních podmínkách (které lze však maximálně minimalizovat). :laughing:

hdpe
Registrace: 11/2007

Profiler 6700 dnes dorazil, tak už se těším na test srovnání s tím Nebulou 8s.

decmen
Registrace: 2/2008

decmen

může si potom vyměnit zkušenosti a ponožky...:)

On Air!

Saxon
Galerie: Saxon

ponožky

si měním min. 1x za den :)))

decmen

Decmen

Dnes jsem prošel 18 bytů v jednom domě a skoro to bylo na troje. :))) :))) :)))

Promax
Registrace: 12/2005

@Promax

mě většinou zakazují se zouvat,taky to je krajně nehygienické,blbý v létě v sandálech naboso,fuj

pierrepetr
Registrace: 5/2006

taky

se většinou nemusím zouvat, ale stejně si s sebou vozím svoje kožený pantoflíčky v kufříku R^

decmen

@decmen

tak to mě nikdy nenapadlo,spíš návleky z tesco tašek

pierrepetr
Registrace: 5/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra