![]() |
|
rozbočení sat signáluZdravím. Mám na chatě 30 m vzdálenou parabolu. Signál jde do chaty a chci jej zavést i pod pergolu. Bude hrát vždy jen jedna TV, tak by neměl být problém s polarizací. Jaký rozbočovač sat signálu použít, aby měl malý útlum. Ještě by mne vyhovovalo, kdyby toto rozbočení bylo vodotěsné či nějak zalité.Děkuji js |
jsticha
Registrace: 12/2015 Příspěvků: 4 |
![]() |
|
RE: rozbočení sat signálujo dvojitý rozbočovat pro venkovní použití útlum okolo 4dB |
dnurg
Registrace: 12/2016 Příspěvků: 282 |
![]() |
|
Zkus tohle:FVS 2 PL2-WAY SPLITTER 5-2500MHz Je v tropikalizovaném provední a vybaven diodami v každém výstupu. (Neaktivní sat přijímač musí být vypnutý, nestačí jen "standby"). Pohledej na Googlu... |
bob.r
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 907 |
![]() |
|
RE: rozbočení sat signáluJakýkoliv 2 way splitter, který pracuje až do 2400 (2500) MHz.Krabička by měla být dešti a UV odolná. Televes dělá celou řadu výrobků ve žluté krabičce. Zesilovače, LTE filtry, předzesilovače s LTE filtrem. https://www.sumidelec.com/33151-thickbox_default/amplificador-de-mastil-3e-1s-biii-uhf-televes-561501-nanokom.jpg Alcad dělá tohle provedení: https://www.dmtrade.pl/galerie/a/alcad-sumator-sat-tv-mm-214-s_23077.jpg Jestli dějají i 2 way splitter, netuším, to si musíš dohledat. Důležité. Na konec nepoužívaného kabelu doporučuji dát 75 ohmový zakončovačí člen. https://1657554046.rsc.cdn77.org/images/0/446bcf5aff34e655/1/alcad-rc-110-zakoncovaci-odpor-75-bezindukcni-s-dc-odd.jpg Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
RE: rozbočení sat signáluKacířsky se zeptám, jestli už není lepší vyměnit lnb za twin a natáhnout druhý kabel a máš to bez útlumů a nezávisle. |
badr
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 180 |
![]() |
|
badrPřesně tak než vymýšlet tyhlety ptákoviny z rozbočovačem.Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 203 |
![]() |
|
@badrPredpokladam, ze ma motor. Podobnu situaciu som riesil loop vystupom zo satelitu, az kym som ten prvy z nich nenahradil "novsim", ktory signal prestal pustat, ked bol vypnuty - musel byt aspon v standby (sucks). Momentalne rozmyslam nad priority switchom. |
garabik
Registrace: 7/2009 Příspěvků: 93 |
![]() |
|
RE: rozbočení sat signáluV několika případech používám obyčejný páčkový přepínač, kterým přepínám jádro koaxiálního kabelu do dvou směrů. Např na chatě do přízemí a do patra, v bytě do jednoho nebo druhého pokoje. Je to proti všem zásadám dokonalého satelitního rozvodu, ale spolehlivě to funguje. Naprosto pak nezáleží na tom, zda jsou ty dva přijímače vypnuté, ve standby nebo zapnuté. Přepínač na koaxu přepnu do druhého směru klidně i se zapnutým jedním nebo oběma přijímači.Jako perličku dodám, že díky kapacitní vazbě satelitní mezifrekvence (cca 2 GHz) na tom přepínači hrají i v přijímači s galvanicky odpojenou anténou transpondéry, které jsou na stejném pásmu a polarizaci jako jsou vybrány na aktuálně galvanicky připojeném přijímači. Kdo nevěří, ať to zkusí. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
@Standa3![]() Ja osobne ti verím. V minulosti som používal niečo podobné, ale vylepšené... Na prepínanie analóg.tv signálu medzi anténami som použil telefónne relé (malo dosť solídny útlmový odstup signálov medzi dvomi anténnymi vstupmi a to relé bolo dokonca tienené. Bohužiaľ už také niečo nikto nevyrába. Ovládanie cez 12V napätie (samostatne, mimo koaxu). Čiže dalo sa to použiť aj ako káblové DO. ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
garabikMotor na chatě? No nevím. Ale i kdyby, pokud je v provozu vždy jen jedna TV, tak to nic nemění na tom že nejlepší řešení namísto nějakých smyček a rozbočovačů tu jednoznačně nastínil badr.Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 203 |
![]() |
|
RE: rozbočení sat signáluDíky všem. Nechtěl jsem tahat ještě jeden koax. Myslel jsem, že by stačilo signál rozbočit a je to. Teď nevím jak to mám vyřešit, aby to bylo jednoduché a funkční. |
jsticha
![]() |
|
@jstichano přeci tím přepínačem,😊😋😉 |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
@jstichanebo lepe prioritiswitchem |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
@Standa3Nad tym som rozmyslal aj ja - ale: ako riesis tienenie? Obycajny prepinac bude vyzarovat od tych 950MHz do 2GHz, co su prave tak telefonne frekvencie, z coho nebude mat radost telekomunikacny urad, a bude chytat prave tie telefonne frekvencie, z coho nebude mat radost prijimac... A riesis nejako potlacenie impulzov pri prepnuti? Nejaku vlastnu indukciu to ma a odrazu do toho pustit 18V moze dat do LNB nezdravy impulz... |
garabik
![]() |
|
RE: rozbočení sat signáluOdpověď 2-4 je správně a nějaký motání se do přepínačů a TWIN LNB nemá v tomto případě žádnej smysl.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
@garabikTebou popsané problémy jsem vůbec neřešil. Na chatě mám přepínač v nějaké ploché krabici pro elektroinstalaci. Do víka krabice jsem namontoval přepínač a 3 normální TV DIN konektory. Z víka krabičky vyčnívají ven jen obvodové válečky DIN konektorů. Jeden vstupní je "maminka", dva výstupní jsou "tatínci". Uvnitř krabice je to propojeno přiletováním a přišroubováním kousků koaxiálu. Vstupní kabel od LNB a výstupní kabely pro oba směry mají odpovídající také antenní DIN. Takže mohu přepínač odpojit a příslušný směr propojit napřímo jen zasunutím konektorů. DIN konektory lze na rozdíl od F konektorů snadno rozpojit při bouřce (nebo při odjezdu z chaty).Doma to mám uplně "halabala". V nějaké lékovce jsem udělal dole 1 větší díru pro 3 kabely a na přepínači ve víčku je to proletováno. Viz foto dle odkazu https://uloz.to/!A0GaSVDnO3zS/antenni-prepinac-pro-satelit-jpg LNB mám TWIN. Jeden svod jde přímo do TV se satelitem, druhý je rozbočen přes ten přepínač do dvou sat. přijímačů. Nikdy jsem žádné rušení telefonu doma nepozoroval. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
RE: rozbočení sat signáluBastlit na SAT příjem konektory DIN, když u F existuje tzv. rychlo spojka? Hmm![]() Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
@jstichaUplne najjednoduchsie pripojenim na loop vystup prijimaca - samozrejme, ak to dovoluje topologia chaty a prijimace podporuju. |
garabik
![]() |
|
RE: rozbočení sat signálugarabik, a to bude k tomu prvnímu chodit přepínat polarizaci, nebo jak ? |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
RE: rozbočení sat signáluJeště jsem nenapsal, že mám TV se SAT tunerem. Kdyř koukám na DVB-t tak na SAT konventor jde polarizační napětí? Protože jsem si myslel, že vyjmu CI slot a dám ho pod pergolou do druhé TV a budu koukat na SAT a na té v chatě se žena bude koukat na DVB-t. Jinak jakej použít přepínač toho signálu? |
jsticha
![]() |
|
@HiFiOKPreco? Ked je to loop, a druhy prijimac preberie kontrolu (napr. ked je prvy vypnuty alebo standby, alebo vzdy, zalezi na kombinacii prijimacov), tak 14/18V, 22kHz a diseqc/usals posiela druhy prijimac.Osobne otestovane, rozne kombinacie prijimacov. Niekedy pri odoch zapnutych ovlada prvy, niekedy druhy. Pri standby ovlada ten, co nie je standby. Pri jednom vypnutom ovlada druhy, okrem pripadu, ked ten prvy vypnuty je Amiko STHD8800 :-) |
garabik
![]() |
|
@garabikTen problém se tu probíral a ten tvůj způsob byl nebezpečný neboť při standby hrozí kolize. Tvoje sdělení je tedy překvapující. |
mibo1949
Registrace: 1/2013 Příspěvků: 238 |
![]() |
|
@jstichaNení splněna podmínka že "Bude hrát vždy jen jedna TV" tak nahoď Twin a natáhni druhý koax |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@mibo1949Link na tu diskusiu? (naozaj ma to zaujima).Predpokladal som, ze ked ma prijimac loop vystup, nebude to jednoducho elektricky spojene, ale nejake ochranne obvody tam budu. Funguje to dokonca aj ak su zapnute obidva naraz (samozrejme "vedlajsi" prijimac moze prijimat len rovnaku polarizaciu+pasmo ako "hlavny"). Vymenil som uz asi 4 rozne prijimace, vsetko fungovalo bez problemov dlhe roky. Druhemu prijimacu je samozrejme jedno, ci ide rovno z LNB alebo z vytupu prveho. Prvy sa chova (podla vyrobcu) rozne: bud pri zapnuti druheho detekuje napatie na loop, vypne svoje napatie a 22kHz a necha ovladat LNB druhym prijimacom, alebo nepusti z druheho napatie a 22kHz a ovlada LNB on (v standby prestane ovladat a pusti ovladanie z druheho). |
garabik
![]() |
|
![]() |