![]() |
|
Zkušenost s anténou DVB-TDostala se mi do ruky anténa novější výroby se 3 direktorama asi od sencoru byt na výrobci asi moc nezáleží protože vypadají prakticky všechny stejně nezáležně na výrobci ,lišící se asi jen a pouze provedením kvality použitého materiálu.S údivem jsem ale zjistil že ta maličká docela ošizená krabička co se objemu a velikosti týče je pouze a jen pro sym. a LTE filtr co se nachází uvnitř jehož výstup je vyveden F konektorem .Zajímalo by mě teda docela jak by se dal či mohl /měl/ použít ant. předzesilovač co se umístuje do vstupní anténní krabice kde není žádné místo pro umístění a to i kdybych odstranil ten stávající LTE filtr protože F-konektor je vyveden axiálně a ne svisle jak to je u stávajících ant. předzesilovačů. DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 287 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 49 | |
![]() |
|
RE: Zkušenost s anténou DVB-TA čo takto umiestniť predzosilňovač na koax, blízko krabice z dipólom?![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
RE: Zkušenost s anténou DVB-THM docela to špatné řešení ,aby se předešlo nějaké křížové modulaci a dalším negativním jevům ,proto se doporučuje v odborných kruzích jako nejlepší řešení umístění ant. předzes. přímo do ochranné krabice antény pokud nejlépe v odstíněné krabičce a připojené přímo na svorky dipolu tak jak to vyrábějí renomované firmy jako např. Teroz či polské společnosti které se vyrábějí v současné době na špičkové úrovni v uzavřené litinové krabičce s teflonovou deskou.Nicméně takovéto ant. zesilovače jednoduše nejde aplikovat /umístit/ do těchto nových typů antén s malými rozměry ochranné antenní krabičky.DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
![]() |
|
@DVBMýlíš se! Proto Ti to není jasné!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: Zkušenost s anténou DVB-T10 milónů anénářů ČR. Milion eshopů a kamenných prodejen, co nabízejí slušné antény i krámy.Anténu volíme podle míry a homogenity pole v místě příjmu, směrů z nichž přichází a frekvencí, jež chceme přijímat. Délka antény povětšinou určuje její směrovost. V některých anténách se dá aktivovat spící zesilovač uvedením pod napětí, při tom ale anténa funguje i bez něj. Každá anténa by měla mít datasheet, podle jehož obsahu vidíme její vhodnost pro dané účely. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
@EnikMůžeš mi říct a vysvětlit konkrétním popsáním tématiky v čem se mýlím ? Ono jen moc jednoduché stroze napsat že se mýlím bez patřičné argumentace což je pak o ničem vypovídající.To:mirasat :to cos zkopíroval a přeposlal je sice hezké /všeobecně pravdivé/ ale za prvé ne každý dokonce antenář který se tím zabývá má měřič pro měření homogenity pole tyto spektrální analýzéry jsou strašně drahé s ohledem na málo vyrobené serie.Dále pokud si koupím jako normální smrtelník anténu ,neznamená že poletím hned za prfofíkem s 500.- v ruce aby mě to změřil ale naopak naprostá drtivá většina lidu si anténu namontuje sám svépomocně a až pak zjistí dle stavu příjmu /kostičkováním/ zda má signálu dostatečnou intenzitu či nikoliv a podle toho se dále odvíjí další postup což je obvykle přikoupením již zminovaného ant. předzesilovače, k tomu nepotřebuji profi odborníka a zatím jsem úspěšně realizoval x instalací ke spokojenosti uživatele. DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
![]() |
|
@DVBholt jsi koupil antenu pro místní příjem.Je Hahahafo antén s už zabudovaným zesilovačem pro montáž v místě,kde je zesík potřeba |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
@korkoranTak to jsi snad nemyslels vážně cos napsal copak existuje např. u našeho výrobce v Chlumci nad. Cydlinou nějaká anténa s odlišnou vbelikostí antenní krabice kde není prostor či možnost umístění ant. předzesilovače ? To by měl být snad standart s možností jak bez /pouze se symetr. členem/tak i s možností instalace a použitím ant. předzesilovače .Jinak jsi asi nečetl začátek mého vlákna kde jsem se zmínil o tom že se mi tato anténa dostala do ruky od jednoho kolegy čili darovaná,já ji nekupoval.A jen tak mimochodem nevšiml jsem si ani na těch jiných /speci pro DVB-T/ anténách dodávaných na našem trhu že by se ty ant. krabice nějak mezi sebou velikostně lišili ,mohu se pochopitelně mýlit aspon to z mého pohledu není detailně viditelné.DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
![]() |
|
@DVB... tak už víme že jsi machr na anteny a se vším si poradíš![]() ![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@lanceNezlob se ale na tak stupidní otázky nemíní reagovat,čekal jsem spíš kontruktivní a věcné informace k tomuto tématu jelikož jsem z těch dříve narozených kdy se jako radioamatér vyráběli svépomocně jak antenní předzesilovač tak i ant. zesilovače mimo dipol včetně různých konvertorů pro VKV apod. jediným problémem pro optimální nastavení osazených ant. zes.s dvoub. fety ale i bipoláry byl v optimálním nastavení což se bez wobleru neobešlo a musel jsem se obrátit na kolegu z SK.Dnes se k této problematice vracím jen sporadicky a příležitostně se podivuji nad touto zjištěnou situaci tod vše.Jedna z alternativních řešení by mohlo být separé zakoupení třeba už četně zabudovanéhéo zmíněného ant. zes. což si myslím že nehrozí jelikož každý výrobce má své odlišné provedení krabičky .Pokud se ptáš na co se ptám a co chci vědět ,stačí když si přečteš vlákno od začátku to je celé.Pro obyčejného člověka je to dostatečně jasně popsané. DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
![]() |
|
@DVBCo chceš na 3-direktorový anténě zesilovat?T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 478 |
![]() |
|
@DVBČekáš konstruktivní a věcné infotrmace o čem ??? Řešíš úplně zbytečné kraviny, antena s 3 direktory Sencor je šmějd a má malou krabičku do které žádný zesilovač nedostaneš, tečka. nechápu co chceš na tom prakticky řešit, nebo si jen chceš pokecat o velikosti krabiček dnešních anten?? Když takováto "antena" nevyhovuje, je samo o sobě nesmysl uvažovat o bastlení do ní nějakého zesilovače. druhá tečka. tyto "anteny" buď vyhoví tak jak jsou v místě kde je signálu 3 zadnice a hraje to na vidle, a pokud nevyhoví, je třeba ten paskvil zahodit a použít vhodnější antenu a příp. další komponenty a ne řešit nějaké úpravy toho šmejdu. třetí tečka. je spousta jiných krátkých a skutečných anten které mají větší ant. krabičky do kterých můžeš bastlit dle libosti nějaké zesilovače podle svých letitých zkušeností, když už tě to tak baví, ale z toho co píšeš je zcela zřejmé, že moc nevíš vocogo a co ti napsal ENIK je pravda, sorry |
lance
![]() |
|
@DVBJelikož se mýlíš úplně ve všem, tak je problém Ti něco říkat. Sežeň si knížku od Českého "Antény pro příjem rozhlasu a televize." Pak se ještě sežeň knížku "Antény pro rozhlasové a televizní vysílání." Obě si nastuduj a pak se spolu můžeme začít bavit o některých elementárních záležitostech ohledně anténařiny.Dále nemáš pravdu v tom, že změřit homogenitu pole je možné pouze specielním měřícím přístrojem. Tu totiž jde změřit za pomoci STB celkem snadno. Problém je v tom, že člověk který zná a umí si umí poradit a ví jak na to. člověk který nezná z toho dělá vědu. Zesilovač přímo v anténě je nesmysl, který měl své oprávnění v době analogu ale dnes už je to spíš zdroj problémů. Prostě Ti chybějí znalosti a zkušenosti. Vykašli se na antény a jdi raději do zhospody. :-) Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
@DVBještě bych doplnil jednu věc - v dnešní době je daleko vhodnější do antenní krabičky nic necpat, pouze použít kvalitní co nejkratší svod s malými ztrátami od anteny na místo kde lze nejlépe někde pod střechou umístit komponenty. Doba dálkového příjmu kdy se dávaly nizkošumové předzesy do krabiček a tahal se signál ze záhrobí a řešil se 1dB SNR na vstupu předzesilvače atd.. je pryč, dnes jsou v souvislosti s pozemním příjmem podstatné jiné problémy |
lance
![]() |
|
RE: Zkušenost s anténou DVB-T@enik,no nevím na co si tu hraješ ale tu knížku od českéhé a další jsem měl myslím doma dříve než ty a mám je dosud stále u sebe takže v tomto mě zase nemusíš vůbec kádrovat a poučovat,ve všem se vůbec nemýlím a narozdíl od tebe budu věcný a konkrétnější než to tvé moralizování.Mýlíš se totiž ty ,polož si zcela jednoduchou otázku ,proč si myslíš že se dnes v současné době vyrábí spousty ant. předzesilovačů určených do ant. krabice ? Realitou je že se vyrábějí a nabízejí po celé EU stačí se mrknout do googlu a budeš o tom trochu vědět více.Podle tebe jsou to tedy neznalí pablbi a dělají to asi na sklad že ?Pokud by tomu tak bylo spadli by tyto firmy co to vyrábí dávno na buben jenže opak je pravdou,z toho všeho vyplývá že jsi chytřejší jako zbytek světa no to mi povídej. @lance ano to už je sdílnější odpověd ,nicméně s ohledem na ztráty delšího kabelu a horšího /slabšího/ signálu je nejvhodnější právě onen zminovaný ant. zes. na vstup dipolu o tom psal nakonec i český a spousta dalších znalců z AR/A časopisů tehdejší doby.Ano myslíš ty jiné probléme v souvislosti s LTE ,BTV buněk apod. tomu rozumím ale sám používám /menší ant. color spektrum /z Chlumce a bez ant. zesilovače bych si neškrtnul a nechytal např. poláky. DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
![]() |
|
@DVBZrovna v českém sítu od Vatenu nebo v "colorce" výměnou symetráku za zesilovač dosáhneš horší výsledek než umistěním zesilovače cca 2-5m od antény. Poznáš to na limitních signálech 30dBuV. Na umístění 5G LTE filtru je potřeba taky myslet. Jinak renomovaní polští výrobci stále vyrábějí špičkové turbosíta 50-100dB a najdou své zákazníky.![]() |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 044 |
![]() |
|
RE: Zkušenost s anténou DVB-TPředzesilovač jsem již hodně dlouho nepoužil, spíš je teď zapotřebí dobrých, ale nepříliš drahých LTE filtrů. (o jednom nebo dvou vím).To, co bývá v anténách nelze nazvat filtrem LTE. Ale existují i předzesilovače s dobrým LTE filtrem, ale tyto se samozřejmě nemohou vlézt do anténní krabičky, montují se na koax, těsně za anténu, jsou pro venkovní provedení a za ně musí většinou přijít ještě ten výše zmiňovaný. No a pak jsou ještě další možnosti, ale ....vše závisí na mnoha dalších okolnostech a vlivech. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
RE: Zkušenost s anténou DVB-TNo vida to už je jiné povídáníčko ,děkuji za oba příkladné příspěvky a popis kolem problematiky používání ant. předzesilovačů.Ano pochopitelně se doba mění v závislosti přechodu z analogu na do digitál byt zas až tolik se zas na tom také nezměnilo v principu je základ stále stejný @RAFI007 no abych se přiznal nemám použití antenního zes. mimio antenní krabičku vyzkoušeno ,byt jsem v dávné minulosti analogu používal se svým rotátorem od Stolle separé zes. od Schwaigru umístěném na stožáru pod anténou.U dálkového příjmu VKV /CCIR/ se mě však osvědčil více a lépe ten předz. umístěný přímo na dipolu 9 prvk. yaginy. S LTE filtry že jsou v tom až tak velké rozdíly nevím ,možné to je ale existují ještě tzv. linkové průchozí sice pro oko dobře vypadající ant. zesilovače se kterými ale osobně nemám moc dobré zkušenosti ,především z minulosti z analogu . Jinak ano poláci díky jejich nekonečným rovinám používají s oblibou /žel. košili/síta ale dělají i pro dálkový příjem 90 prvk. super yaginy 18db a docela úspěšně díky super ceně pronikají na ebay až do německa ,nicméně je pravdou že homogenita signálu až na nějaké ty horské oblasti jsou již docela slušně pokryty zaručeným signálem v tom souhlas. DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
![]() |
|
@DVBKdyž pominu fakt, že většina zde přítomných se Ti marně snaží cokoliv vysvětlit, je nutné vzít v úvahu, že Tvoje zdejší příspěvky a jejich obsah jsou v rozporu s obsahem knih, které jsem tu uváděl. Takže buď kecáš nebo nechápeš. V obou případech je zřejmé, že cokoliv Ti v tomto oboru vysvětlovat je marnost! Prostě pravdu máš Ty, tak se jí drž..... :-)Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
RE: Zkušenost s anténou DVB-TVždy platilo a platiť aj bude, že:Najlepším zosilňovačom signálu je kvalitná (pasívna) anténa!!! A!!! Taktiež platí, že: Žiadne "trojprvkové nepodarky" nenahradia kvalitnú anténu! ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
zesilovač v krabičce anténytrpí velkými tepelnými rozdíly. Když je perfektně krabička utěsněná, je teplo špatně odváděno ven. Teplo je aktivní ze zesilovače a pasivní (mnohem větší) od slunce.Pokud je krabička utěsněná mizerně, dostane se dovnitř voda.Pár decibelů raději oželet a prodloužit životnost (před)zesilovače, jak radí lance. Ty polské zesilovače v anténní krabičce (zpravidla řídké síto)moc velkou životností nevynikají. Znám pána, který je mění každoročně, jako jakýsi rituál. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
@mmiriboyTo je svatá pravda, ale trojzubý nepodarok může někdy být i podarok.Např. co se týče zisku na vyšších kanálech. S úspěchem se dá použít např. pro příjem slovenských programů z Velké Javoriny (55,56,57) na jižní Moravě. Ale musí se umět takový podarok vybrat + další komponenty. |
radek1
![]() |
|
@samorostVždy platilo, že tzv."odvětraná" konstrukce je lepší. Vlhkost se sice vytvořila, ale zase se vysušila. |
radek1
![]() |
|
@radek1Máš na mysli Ikusi HD flash? Zkoušel jsem, fungovala docela v pohodě na rozdíl od Fuba 912 a dalších, které byly nad 50 o ničem. Nicméně je otázkou zda není levnější a efektivnější použít kanálovou 2060 . Ta my zatím na příjem slovenských programů 55-57 vyhovuje zdaleka nejlépe. |
Dolfino
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 98 |
![]() |
|
@DolfinoAno. Samozřejmě výběr záleží na příjmových podmínkách v daném místě.Každá má svoje výhody a nevýhody. Nebudu rozebírat, to si každý pokud neví dohledá. Ale faktem je, že ta jmenovaná je kratší - lepší manipulace, nižší hmotnost, rychlé složení a rozložení, lehčí montáž. I proto ji někteří používají jako anténu pro měření. Pozor na prospekty - dB vs dBi. |
radek1
![]() |
|
@DVBNé všechny dnešní antény mají zesilovač v tebou hledané krabici,třeba některé rybí kosti ho maji v ráhnu |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 49 | |
![]() |
|
![]() |