Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Problém s dvb-t2 kanál 26 a 28 z Javořice v Třebíč

Prosím znalé o pomoc s problémem příjmu.

Bydlím v bytovém domě, společná anténa. Televize Samsung UE48J6272 s DVB-T a DVB-T2. Dokud jsme měli v rozvodu jen DVB-T první generace tak my všechny programy hráli perfektně, ale jelikož bylo spuštěno digitální vysílání druhé generace DVB-T2 tak jsme si nechali pustit do rozvodu DVB-T2 kanály 26 a 28 z Javořice výkon 100KW přímá vzdálenost 40km a kanál 56 Vanternerk vzdálenost 9 Km výkon 5KW. DVB-T stále super, DVB-T2 kanál 56 super, ale kanály 26 a 28 z Javořice kolísá kvalita a vypadávají. Síla signálu je dle TV 94% kvalita některé dny 100% a je to OK, jindy kolísá mezi 30-90% a TV vypadává signál jak klesne kvalita dolů zvyšuje se počet chyb až je počet chyb 2000 vypadne i síla a vypadne signál. Byla u mne odborná anténní firma provedla kontrolu a nové nastavení a po té vše při stejném problému. Přišli znovu, vše měřili, jim vše fungovalo na měřáku byli funkční, mě televize vypadává. Svedli to na kvalitu tuneru v TV a že problém je u mne. Vyzkoušel jsem setobox a tam vše hrálo bezproblémově. Následně byla TV odeslána do servisu Samsung v Brně, kde byla provedena diagnostika. Na žádný problém nepřišli, jim kanály 26 a 28 hráli bez jakého koliv výpadku (oni neměli naladěnu Javořici, ale Kojál nebo něco jiného u Brna), TV je prý bez závad, problém prý je v anténím rozvodu nebo zesilovači, proč fungoval setobox vysvětlili tím, že setoboxy mají prý mnohem cilivější a méně náchylné tunery než Televize a odkázali mne na anténní firmu ať doladí antény. Vyzkoušet doma jinou TV s DVB-T2 nemohu, zatím nikdo známý Tv s DVBT2 nemá. Prosím o radu co dělat, jak to řešit. Chtěl jsem se vyhnou kupování setoboxu a tím dalšího ovladače. Díky za rady.skousim sehnat kde to jde

ondratr
Registrace: 8/2018
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 61
Odpověď v diskusním vlákně

@ondratr

ten add dovetek jsem dopsal jeste pred tim tvym sdelenim, ze ta STA neni nakonec resena ani kanalove, pokud bys tohle sdelil hned v uvodu, mohl sis (a nejen ty) usetrit spoustu zbytecne zabiteho casu

kaos
Registrace: 2/2009

to kaos

Boužel to že nejsme řešeni kanálově jsem se dozvěděl až dnes od firmy, která se nám o antény stará. Při diskuzi s technikem dal jako jednu z možných řešení dát kanálový zesilovač místo toho který v domě máme...no teď už je pozdě, snad to konečně pořádně nastaví a opraví. Díky všem

ondratr
Registrace: 8/2018

@ondratr

... spletl sis mě s Enikem který si dopisuje s ČTU, já jsem ho jen citoval...
jinak jsme se tedy nakonec dobrali ke zjištění, že "odborná firma" asi moc odborná nebude, instalace je provedena kdo ví jak a příčina potíží může být tedy kdo ví v čem... a nakonec při správné instalaci by ti třeba mohl hrát i ten Samsung... :)))

lance
Registrace: 10/2008

RE: Problém s dvb-t2 kanál 26 a 28 z Javořice...

Kanálové řešení (zesílení) je vhodné do domů o více bytových jednotkách. Dementní automatické ladění televizoru pak naladí jen to, co je třeba. Když se k tomu použije i kanálová konverze, tak lze multiplexy srovnat vzestupně frekvenčně podle potřeby. To bohužel dnes již většina televizorů stejně ignoruje.

Pokud té firmě ECHO nic neříká, je úplně jedno, jestli použijí jednu anténu, nebo dvě. Taktéž je jedno, jak dále signál upraví.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

Situace se pouze vrací, tam kde kdysi byla. Anténářské firmy rychle zapomněly na dobu analogovou. Tehdy musel mít každý kanál sólo anténu a úzce selektivně sloučenou, jinak vznikaly duchy, šumy, brumy, moaré, dvojřádkování, křížová modulace a další neduhy analogového obrazu. Jediná výhody byla, že to člověk na obrazovce viděl a s minimem měřící techniky se dal příjem korigovat. Dnes je černá obrazovka a babo (internete) raď.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@ondratr

Pokud můžeš, zkus tu hlavní stanici STA s tím "nekanálovým" řešením vyfotit a pak někde ty fotky upnout, ať si uděláme obrázek a možná budeme i chytřejší.

cha-cha
Registrace: 5/2007

@lance

Máš naprostou pravdu. Dnes opravdu dělá antény kde kdo a bez znalostí a měřící techniky. Všichni jdou po ceně, takže fušeři mají zelenou. Kvalitní selektivní anténa je samozřejmě dražší než polská matrace nebo UFO. Kanálové a LTE filtry taky nejsou zadarmo. Takže logáro a širokopásmový zes je to nejjednodušší odfláknutí. Pak už jen záleží na tom, kdo vydrží déle. Jestli fušer nebrat telefony od nespokojeného zákazníka nebo zákazník otravovat fušera. Předělávám takováto mistrovská díla každou chvíli. Zákazníci Bohužel nechápou, že cena nemůže být měřítkem! Kvalitní anténu za litr udělat prostě nejde!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Ještě dodám, že

jako podstatnou věc vidím to, že některé přístroje zvládnou SFN naprosto v pohodě a některé mají problémy. Z toho je jasné, že je to problém kvality tuneru a zpracování signálu. Nejedná se tedy o neřešitelnou věc! Opět tedy jde o kvalitu zpracování přístrojů!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Nezbývá než si založit vlastní statistku pod názvem SFN OVĚŘENO:))

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

problém vidím v této větě:..tak jsme si nechali pustit do rozvodu DVB-T2 kanály 26 a 28 z Javořice + Při diskuzi s technikem dal jako jednu z možných řešení dát kanálový zesilovač místo toho který v domě máme...no teď už je pozdě, snad to konečně pořádně nastaví a opraví. Technik dělá, co si zákazník objedná a zaplatí - nějak to tam opusťte, hlavně ať to moc nestojí, pak to v záruce pořádně opravte. Rv

RAFI007
Registrace: 1/2006

Yop !

Jak už jsem psal jinde - ECHO ověřeno - to je přesnější. Ale SFN by se lépe prodalo.

Počkal bych na finální sítě - rok 2020, když je pro obě strany tak těžké něco pochopit. Třeba ten Samsung odejde a ty anténáři se poučí :))
V roce 2020 se bude řešit echo jen pro MUX 21. Buď se vezme z místního dokrývače (pokud bude vůbec zařazen do seznamu dokrývačů) na jednu anténu s MUXem 24. Nebo se bude muset vyřešit pořádně Javořice, aby na K26 nebylo tolik to echo.
S muxem 22 a 23 problémy nebudou určitě, pokud se vezmou z Javořice. Kanály těchto sítí budou totiž jiné pro Kojál i Javořici.
Druhý nejsilnější vysílač je tam Kojál, počítám od stolu. Když by se použil, záleželo by na Děvínu.
Každopádně ideálním řešením by byl dokrývač Telč pro MUX21 na jiném kanálu, než 26. Bohužel v bydlišti tazatele je signál z dokrývače trochu horší.
Ideální případ:
1 anténa na sever MUXy 21 a 24
2 anténa na západ Muxy 22 a 23
Kanálové zesílení - potlačení všeho ostatního.
Druhá možnost:
1 anténa na západ MUXy 21, 22 a 23
2 anténa na sever MUX 24
Kanálové zesílení - potlačení všeho ostatního.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 61

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra