![]() |
|
Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zosilovačZdravím, potreboval by som poradiť ohľadne anténneho systému.Lokalita Krnča, okres Topoľčany. Prijímam kompletnú Plustelku vrátane plustelky viac a Zlínske multiplexy na kanáloch 25, 33 a 49. Pôvodne som mal veľké husté sito Vaten so zosilovačom Alexy 34 dB priamo v krabičke na české programy a pod tým Iskra P 18 switch na plustelku, všetko na jednom stožiari, t.j. antény pod sebou. Fungovalo to bez problémov a stabilne až na to, že české prechodové siete na kanáloch 22 a 26 vypadávali za zlého počasia, prečo, netuším. Problém ale nastal po spustení Avis vysielača na Plustelku viac v Topoľčanoch - nemohol som ho naladiť, hoci naň priamo vidím - vzdialenosť 5 km. Nepomohla ani výmena antén /Iskra hore, Vaten dole/.Dal som sito preč a kompletná plustelka šla bez najmenších problémov. Tak som kúpil 2 pasívne antény Iskra P-2845, hore je vertikálna polarizácia, komplet Plustelka ide pasívne výborne, sila aj kvalita jednotlivých sk muxov je dobrá, pod tým horizontálna polarizácia s linkovým Terozom 30 dB pred HEVC setboxom - kvalita sa pochopitene oproti situ znížila, kanály 25 a 33 ako tak, ale 49 vypadáva, sito však vrátiť nejde, stožiar mám krátky a pod tým plechová strecha. Tak by ma zaujímalo, či existuje nejaké všeobecné pravidlo, ako ďaleko ba antény mali byť od seba vzdialené - t.j. či môžu byť priamo pod sebou, a potom ako šlo riešiť predzosilňovač do Iskry - najlepšie nejaký taký, čo by sa dal priamo namontovať do F konektoru a to potom skombinovať s linkovým zosilňovačom vnútri na vykrytie strát koaxu - je dohromady dlhý 10 m, vďaka. |
check2
Registrace: 8/2017 Příspěvků: 48 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...Ja by som si na to zavolal odborníka. |
Rasto1978
Registrace: 6/2010 Příspěvků: 1 104 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...Na co máš ten linkový zesilovač? to bude přebuzený.Zkus to bez zesilovačů. |
koax
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 2 326 |
![]() |
|
ad RastoTo je pravda, koniec koncov už u mňa opakovane bol, mne sa jedná skôr o to, či také riešenie anténneho systému vôbec pripadá do úvahy, aby sme potom na seba iba nehľadeli a neskonštatovali, že sa to nedá riešiť...alebo bude najlepšie položiť túto otázku priamo jemu? |
check2
![]() |
|
ad koaxBez zosilovača to nejde vôbec. |
check2
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...a co kanalový zesilovač? Pouk zesilouješ celé pasmo a slučuješ 2 anteny dohromady tak se to může zahlcovat, může vzniknout rušení, zkus si nechat vyrobit na cz programy multi kanálový zesilovač, nevík kolik jich chytneš, jestli 5 (včetně t2), A na svk dej jen kanálové propusti a až potom to slučuj dohromady, sloučí se ti pak ve výsledku jen tebou požadované kanály. Pokud zesiluješ cz programy, tak to může zesilit zbytkové signály tě svk a pak se ti to po sloučení začne zarušovat. taky se mi to stalo, ale u zesilování německých programů. |
Qquiderr
Registrace: 5/2014 Příspěvků: 1 505 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...Bez měření spektra se asi neobejdeš. Jsou firmy, které ti udělají předzesilovač kanálový na 3 i více kanálů. Pro rozteč antén aj. doporučuji knihu od M.Českého Příjem rozhlasu a TV. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
ad QquiderrNechcem riešiť zlučovanie, svk muxy dám priamo do televízora a cz muxy do setboxu. Kanálový predzosilovač je asi ešte predčasný, pretože nevieme ešte presne okrem kanálu 26, ako budú vysielať za rok cz muxy. |
check2
![]() |
|
ad radek 1Ale ja som amatér, moja otázka pôvodne bola, či principiálne je možné zapoiť anténa + pásmový predzosilovač + linkový zosilovač, priznám sa, že nemám najmenšie tušenie, čo myslíš pojmom rozteč antén. |
check2
![]() |
|
@check2Linkový Teroz 30dB s dalším předzesilovačem nekombinuj ale přemísti ho od settopboxu co nejblíže k anténě někde pod střechu. Pak už jedině vyměnit linkový Teroz 30dB za nějaký vhodnější předzes... v minulém vlákně když ses tu ptal o tom byla rozsáhlá debata pokud si pamatuju... |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@check2No rozteč antén je ta vzájemná vzdálenost antén od sebe.Principiálně zapojit lze, ale dnes je pásmo zarušeno kdečím, tak proto je dobré vědět čím a jaké jsou hodnoty užitečných signálů. (měření spektra a parametrů) a dle toho měření postupovat ve výběru komponentů. Ale rozhodně je lepší kanálové řešení neboť zesiluješ jen to, co potřebuješ. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...ako pise lance, bud predzosilnovac alebo linkovy zosilnovac, nie obidva naraz, linkovy co najblizsie k antene, otazka pre mna znie preco take nizkoziskove anteny su pouzite, na CZ by som kupil nejaku dlhsiu 3-ramennu zo ziskom najmenej 15 dB, a pouzil tiez vhodny zosilnovac, zisk cca 15-20 dB, takto tam mas nizky zisk a este prehluseny velmi silnym zosilnovacom ..(tiez som amater) |
holedg
Registrace: 3/2012 Příspěvků: 75 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...Logaritmicko-periodická anténa Iskra P-2845 sa hodí tam, kde je výborný signál (vysielač je blízko). Na diaľkový príjem nie je vhodná. Žiadne zosilňovače nepomôžu. |
Richard21
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 389 |
![]() |
|
ad Lance, ad holedg, ad Radek.Vďaka, už mi to je ako tak jasné. Keď bude pekné počasie, vyleziem hore a skúsim ten Teroz 600 17 dB zapojiť hneď za anténu. Pokiaľ ide o 3 rahnovky, skúšal som od suseda 40 prvkový Sencor, mal uvádzaný zisk 17 dB, ale nebolo to lepšie ani náhodou. Ad Lance: minule som zapojil Teroz 600 hneď za sito, ale výsledky neboli ani zďaleka také, ako sito so zosilovačom v krabičke. Dám vedieť, ako to dopadlo, vďaka všetkým. |
check2
![]() |
|
check2Jen dvě poznámky. První, v dnešní době používat jiné zesilovače než kanálové je naprostá sebevražda. Ale na to přijdeš časem sám. A druhá, kvalitu antény nikdy neposuzuj pouze podle zisku, daleko důležitější parametr je její vhodnost nebo nevhodnost pro dané podmínky. Ale to zjistíš pouze měřením, nikoli tím že je budeš střídat a zkoušet jak ponožky.Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 203 |
![]() |
|
@check2Dle https://www.mapavysilacu.cz/mapdistance.html;jsessionid=FCD53082D0E85AF28E344D563021CFF9 je lokalita Krnča mimo přímý dosah vysílače z Zlína.Nejlíp bude pozvat osobu, která vlastní měřák. Jinak je to ztráta času a zbytečně vyhozené Eura ![]() |
mini
Registrace: 7/2009 Příspěvků: 692 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...No neviem, ja by som to všetko riešil cez satelit, pokial to ide a dvbt základné programy by som tam mal ako rezervu.Na sat je to aspoň v hádé a má to aj rôzne iné výhody, keď sa človek vyzná.Tv Panasonic 40DS400E, sat 120cm,motor 75e-27w,napevno 36e, 23e, 19e, 1w, 30w,prijímače Golden media 9080, Openbox s3ci, Cryptobox 650, na pamiatku môj prvý Openbox 810.
|
romannitra
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 323 |
![]() |
|
výsledokVyčasilo sa, vyliezol som na strechu, dal dole anténu, namontoval ju na konzolu v okne, o dobré 4 metre nižšie ako pôvodne, našiel aký taký pasívny signál na kanáli 22, inde nebolo prakticky nič. Výhodou je, že koax má teraz asi 6 m a hneď za okno som namontoval zosilovač. Podľa menu test signálu v TV je kvalita kanálov 22, 26, 33 a 25 cca 70-100 percent, v set boxe ukazuje menej, ale tie čísla sú problematické. Medzi Terozom 30 dB a Terozom 600, ktorý doporučoval Lance, som v kvalite signálu nepozoroval žiadny rozdiel. Kanály 49 a 37 nenaladilo vôbec. Každopádne je signál zatiaľ konzumovateľný, celkovo výrazne lepší, ako pôvodne. Uvidíme, ako to bude so stabilitou.Ad mini:no neviem, so sitom išli české muxy bez problémov, aj keď, neviem prečo, ako som spomínal, pri zlom počasí vypadávali prechodové siete. Ad romannitra: Skylink nemusím. Mám mágio, osobne som s ním veľmi spokojný. DVBT je môj koníček. Všetkým vďaka. |
check2
![]() |
|
@romannitra![]() Príjem cez sat majú mnohí z nás tu zaregistrovaní nickovia už dávno poriešený... Čiže ohľadom satu v podstate nie je sa ani o čom baviť. Ale príjem DVB-T/DVB-T2 je aj pre mňa ďaľším koníčkom, t.j. aj ja sa chystám niečo podobné riešiť... ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
@romannitraSamozrejme v súčasnosti mám všetky štyri MUXy Towercomu + lokálny MUX od Avisu (52.k - NR) + MUX Plustelky viac (36.k - NR).Ale človek snaživý a génmi kutila chce viac! ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...No to som nemyslel tak, aj ja sa o toto zaujimam, mám anténu color na rotátore, občas pootáčam, keď sú dobré podmienky, ale zlatý analóg z hladiska lovenia.Ešte mám aj uks14 hor+Supersonic vert na fm, tam mi rotator odišiel, ale plánujem dať iný +tunery Sony, Onkyo.Tv Panasonic 40DS400E, sat 120cm,motor 75e-27w,napevno 36e, 23e, 19e, 1w, 30w,prijímače Golden media 9080, Openbox s3ci, Cryptobox 650, na pamiatku môj prvý Openbox 810.
|
romannitra
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 323 |
![]() |
|
check2"so sitom išli české muxy bez problémov, aj keď, neviem prečo, ako som spomínal, pri zlom počasí vypadávali prechodové siete."To spíše vypadá že tam máš nehomogenní pole, kde nějaké Iskry a Yagi vůbec, jsou na dálkový příjem českých programů naprosto nevhodné. Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 203 |
![]() |
|
RE: Iskra P-2845 + predzosilovač + linkový zos...Presne tak, je tam nehomogenni pole. To by odpovídalo te mape co pise mini. Signal je slaby a nahrane. To také odpovida predzesilovaci v situ, kde je zesileni nad 30 dB. Ten linkovy zesilovac 30 dB na 10 metru koaxu k TV je nesmysl davat. Ten se pouziva na vetsi delky rozvodu k zamezeni strat k vice ucastnikum. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 679 |
![]() |
|
@BIDLOAsi, vlastne určite máš pravdu, ale na základe mojich skúseností všetky antény, ktoré mám /sito Vaten s direktormi aj bez nich, 3 rahnovka Sencor, Iskra 18 switch, Iskra 2845/ sú problematické, aj všetky zosilovače a predzosilovače, ktoré som použil. Len mi nie je jasné, prečo sa nehomogenita elmag poľa prejavuje výlučne na prechodových sietiach - klasických DVBT Zlínskych multipexov sa to netýka. Majú azda iné diagramy vyžarovania? Ináč, bohvie, ako to bude od 2020, naviac či aj HD verzie komerčných staníc nebudú spoplatnené, dosť sa o tom špekuluje, takže zatiaľ asi treba počkať.Ináč, zatiaľ mi kanály 22 a 26 idú, 22 lepšie, ostatné som na setboxe úmyselne neladil. Ak to bude stabilné, skúsim switchnúť antény - na streche na Čechov a na konzole na plustelku, predsa len 4 metre rozdiel vo výške možno urobí svoje. |
check2
![]() |
|
@HYPERMyslíš to tak, že by malo zmysel skúsiť dať miesto Alexy 34 dB do krabičky Vatenu niečo slabšie? Podotýkam, že keď som minulý rok začínal, v úvode som vyskúšal Lancem doporučenú kombináciu - t.j. sito Vaten bez direktorov a za tým prakticky meter Teroz č.600 a na najslabšej 49 -ke bol myslím 40/20 signál, po výmene za Alexy 34 dB potom stabilne cca 90/60 - stabilne, lebo celý rok vôbec ani raz nevypadol. Ale pravda je, že vypadávali 22 a 26, to som pripisoval vzájomnému pôsobeniu antén umiestnených tesne pod sebou, asi teda asi mylne. |
check2
![]() |
|
![]() |