, sekce: Pořady v televizi |
|
Opravník obecně oblíbených omylůToto téma nezakládám jako kritiku televizního pořadu ale spíš k zamyšlení nad mnohými obecně oblíbenými omyly, které mnohdy dokonce vycházejí ze školních lavic.S oblibou sleduji pořad Zázraky přírody na ČT. Včera jsem se opět na jeden díl koukal a zaujala mě otázka: "Kde se nachází severní magnetický pól?" To, že zemské magnetické póly nemají zcela pevnou polohu nejspíš nikoho moc nepřekvapí. Mě ovšem zaujala jiná věc. Obrazové znázornění výkladu znázorňovalo severní magnetický pól na severní polokouli a jižní magnetický pól na jižní polokouli. Takovéto zobrazení jsme se dokonce učili i ve škole a nejspíš většinu lidí nechává klidným. Problém je ovšem v tom, že je to nesmysl, který je hluboce zakořeněný a s oblibou používaný. Před několika lety jsem narazil na novou učebnici zeměpisu, kde severní magnetický pól byl znázorněný na jižní a jižní magnetický pól na severní polokouli. Zpočátku mě to pobouřilo ale celkem rychle jsem si uvědomil, že je to skutečně tak! :-) Omlouvám se všem, kteří toto téma považují za OT, případně za nesmysl. Já jsem ovšem přesvědčený, že se přece jen týká televizního vysílání a nejen jeho ..... :-) Již před časem jsem upozorňoval na to, že duha s oblibou používaná na dětském kanále ČT "Déčko" je obrácená. Červená barva je dole a modrá nahoře, což dětskému divákovi zamotává hlavu a učí jej chybě. Prostě zdaleka ne vše, co je v televizi musí být zákonitě pravda. Televize nám všem křiví vnímání světa a vnucuje mnohé nesmysly ..... Enik. Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 693 |
| Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
|
|
RE: Opravník obecně oblíbených omylůKdyby byly v České televizi jen takovéto chyby či nepřesnosti. Otřesné je, že se zde przní i čeština a to v rozsahu značném. O rozhlasu ani nemluvě."Zvíře váží pět kilo" "Muž co tam byl" "Je to vyjímka" "Říkám aby jste" A v neposlední řadě zde i jinde mezi "odborníky" montážníky se slovem "satelit" klidně označuje vše od paraboly po přijímač. |
JanHora
Registrace: 8/2018 Příspěvků: 619 |
|
|
@franckTady je potřeba rozlišovat veřejnoprávní televizi a komerční. Od komerčí nelze očekávat nějaký vzdělávací program ale veřenoprávní to má přímo v popisu činnosti. |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 960 |
|
|
@JanHoraTo že komerční TV s češtinou zacházejí jako vepři lze přejít ale ne pochopit. Jiná je situace u veřenoprávních medií. Tam by mělo být vše perfektní. Tam by se výrazy např.:..před a po půlnoci, hospitalizován v nemocnici atd. neměly objevovat |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 960 |
|
|
Já Vám všem pánové moc děkuji.Ještě jednou podotýkám, že jsem toto vlákno založil v naději, že se bude diskutovat trošku jinak. Nicméně i tohle má svůj smysl. Jsem ovšem velice překvapený z toho, kolik lidí je ochotno tolerovat nesmysly, které jsou jim předkládány, přičemž kritiku těchto nesmyslů nazývají puntičkářstvím. Všichni ti totiž bordel v této republice považují za normální a kritiky tohoto stavu považují za puntíčkáře. Nedivme se tedy, že 30 let po revolu jsme tam kde jsme...... Bohužel.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
|
|
EnikEniku hezký jste to napsal. |
miku
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 1 165 |
|
|
@lanceO mé zdraví a internet neměj péči. Jen mě dráždí takoví hňupové, co šíří katastrofické nesmysly.A obavy z Tebou zmíněných katastrof nemám. Mimo jiné jsem přečetl pár knih od výše zmíněného profesora a vím , že k žádným katastrofám v souvislosti se změnou mag. pole Země v budoucnu nedojde. Jsou to jen senzační novinářské kachny a ty jim to žereš i s navijákem, blábole. |
MilanFF
Registrace: 6/2014 Příspěvků: 98 |
|
|
@MilanFFJestli Ty náhodou nejsi puntičkář! Proč to hned nazývat nesmysly. Vdyť jsou to jen prkotiny a nejde o život, že? :-)))Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
|
|
Ještě bych rád podotknul, žeti lidé co dělají televizi ať už veřejnoprávní nebo komerční, ji dělají jako profíci, kteří by měli odvádět profesionální práci. Berou za ni peníze a v případě ČT jsou to peníze nás všech. Nevím jak kdo z Vás, ale já chci za svoje peníce pořádně odvedenou poictivou práci.Já dělám jako profík anténařinu a neumím si představit, že bych svoji nekvalitní práci omlouval tím, že je zákazník puntíčkář. Kostičky na obrazovce jsou přece malichernost. Co by ještě chtěl? :-))) Je s podivem, jak jste tu tolerantní vůči nesmyslům na televizní obrazovce a ve sdělovacích prostředcích vůbec, ale jak se dokážete všichni poštěkat, když tu jde o nějaký technický problém. To se tu pak slovíčkaří a puntíčkaří až do krve. Rozdávají se bany a kdyby to šlo, tak se tu pozabíjíte. Vždyť ale přece nejde o život, tak proč ta tvrdost. Že? Že je duha v televizi špatně? 99,9% národa si toho nevšimne a když dítě ve škole nakreslí duhu špatně a dostane kouli, tak bude na vině učitel, protože v televizi to přece musí být správně! Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
|
|
@EnikTedy zrovna Vy byste ve veřejnoprávním médiu publikovat nemohl :-)...ti lidé, KTEŘÍ dělají... |
JanHora
|
|
@JanHoraCo kdybyste si prv, pane Hora, zametl pred vlastnim prahem a zapracoval na svem vlastnim gramatickem projevu? Pouzivani interpunkce i dalsich gramatickych prostredku ve Vasich vyjadrenich tez neni zcela bez chyby a ve verejnopravnim mediu by nejspis taktez neuspelo... |
MartinP
Registrace: 8/2016 Příspěvků: 581 |
|
|
@JanHoraJá to o sobě také netvrdím a do novin se necpu! :-) A nebuďte puntičkář! :-)Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
|
|
@EnikJasně, však si také u Vás cením jiných předností. |
JanHora
|
|
@MartinPA čemu konkrétně nerozumíte? |
JanHora
|
|
@JanHoraNerozumíme hlavně propagaci miliard prodělku v podnikání. |
hobo
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 7 466 |
|
|
@hoboTo se Vám nedivím. |
JanHora
|
|
@JanHoraJinak už včera v debatě požádal kolega o jisté vysvětlení podpořené argumenty a nějak se ti do toho nechce.Jistě si tu žádost člověk tvého formátu najde že ano. |
hobo
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 7 466 |
|
|
RE: Opravník obecně oblíbených omylůŽe se nám vyhnou globální katastrofy bych si nebyl tak jistý,o přesměrování mag.polu ani nemluvě,stačí jeden neviditelný bazal směrem od slunce,nebo megasopka-a muže se to přihodit i v našem životě,možná zítra,ale velkou hlavu si nedělejme,stanese-li,nebude čas na filozofické řeči,ČT mě bohužel štve už dlouho,ale není to tím,že tam je pár překlepů,dřív to bude politickým zaměřením a propagandou,přitom má být vyvážená!Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 923 |
|
|
RAI Scuola, RAI storiafikce. tak jsem zil v blahove iluzi ze RAI podobne jako jsem byl v 70-tych zvykly na ORF je televize ktera prinasi fakty a vzdelava obyvatelstvo.A ono pry ne. kabel z LNB 13E jsem okamzite vytrhnul |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 176 |
|
|
@hoboTo chceš od Jaivana moc..Vše na chatě: Philips 40PFL6606H/12 - APEBOX C2 4K Skylink Full - TESLA MediaBox XA400 Android TV apka O2 TV stříbrná - Philips 32PFL6626H - Opticum SLOTH Combo Plus Philips - TCL 32S5200
|
habr
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 7 106 |
|
|
@MilanFFMistře akademiku, dej sem odkaz kde Prof. RNDr. Petr Kulhánek píše co tvrdíš o změnách mag. pole Země... Já jsem četl, že z geologické historie Země se dá zjistit přibližná periodicita cca 800tis. let kdy dochází k záměně polarity mag.pole Země a že je to spojeno s urč. obdobím kdy je mag. pole Země značně oslabeno což má svoje důsledky. Můžeš to tady jednoduše vyvrátit, máš to jistě načteno z knih Prof. RNDr. Petra Kulhánka a není pro tebe snad problém dát sem konkrétní odkaz nebo citaci... přispět k osvětě a poučit nějakého hňupa |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 394 |
|
|
@EnikObecně s Tebou souhlasím, ale když si vybereš jako základ této debaty zrovna barvy duhy na déčku, nezlob se, ale tohle fakt není dobrý příklad nějakých závažných nesmyslů, působí to dost úsměvně, jak někdo dostává za duhu ve škole pětku... já vím, že to myslíš obrazně, ale přesto... když už chceš být tak přesný, najdi si pár fotek duhy na netu a zjistíš že se objevují třeba vícenásobné duhy kde třeba ta druhá může mít ty barvy zrcadlově, nebo se barvy vyskytnou v duze 2krát atd... a myslím že kdybys tyto jevy měl dětem detailně vysvětlit a popsat proč to je zrovna tak, nevím nevím jestli bys to těm dětem dokázal popsat a hlavně zdůvodnit, proč jim dáváš za přehozené barvy na duze na obloze pětku... kdyby sis vybral nějaký jiný příklad nesmyslů na ČT, neřeknu popel, ale ty dva "problémy" se kterými jsi začal toto vlákno, s tím se díra do světa udělat fakt nedá |
lance
|
|
@lanceNikde jsem nic netvrdil o změnách mag. pole Země! Nauč se číst! Pouze tvrdím, že nedojde k žádnejm katastrofickejm scénářům v souvislosti se změnou mag. pole Země. Rač si přečíst onen mnou postovaný článek o Slunečním cyklu. Ono mag. pole Země a onen Sluneční cyklus na první pohled spolu nesouvisí. Ale opravdu jenom na první pohled... |
MilanFF
Registrace: 6/2014 Příspěvků: 98 |
|
|
@MilanFFto je slabota kámo, jsi poněkud dezorientován, zmiňovaný článek vůbec neřeší to o čem mluvím... nevzdávej to, čekám na odpověď k věci.. |
lance
|
|
@EnikStačí si jen připomenout včerejší jednostranné zprávy ČT24 o protestech proti migrantům v bývale NDR,kde ukázuji jen ty hajláky s těmi,a pár pošuků kteří jim oponují a ostatních desetitíce obyvatel s protestními plagáty,jaksi kamery nezabraly.Chudáci děti ve školních škampách,co si z toho poberou |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 536 |
|
|
@JanHoraA cemu konkretne vy jste nerozumel na mem prispevku? Ja tam snad psal neco o tom, ze bych necemu nerozumel? |
MartinP
Registrace: 8/2016 Příspěvků: 581 |
| Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|