![]() |
|
Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odporúčate?Už dlhšiu dobu uvažujem nad kúpou nejakého DAB+ prijímača. Mojou požiadavkou ohľadom takýchto zariadení je vstavaný stereo audio výstup (hlavne analógový!) a prípadne a vstup pre pripojenie externej antény.T.j. chcel by som vedieť váš názor, resp. vaše skúsenosti s takýmito typmi zariadení, prípadne čo by ste, akú "krabičku" odporučili? Vopred vďaka za vaše reakcie. ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...Nevýhodou DAB+ je použitý kodek a datové toky, což se projevuje zejména na vyšších frekvencích. Chtělo by to standardní AAC (bez +) a tok mezi 128 až 192 kbit/s. Na to však můžem rovnou zapomenout. Domací poslech DAB+ je poznamenán i na rádiu z Lidlu a obávám se, že bude poznamenán i při poslechu v autě. Na doma bych tedy volil Satelit, s nabídkou kabelovek nemám zkušenosti, používám 128mp3 streamy a skoro mi to přijde, jako menší zlo, než 96AAC+ v DAB+.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...Chceš přenosný, nebo komponentní do domácí sestavy?On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
@SaxonNa začiatok uvažujem o niečom "prenosnom" a až neskôr o niečom, čo by bolo ako doplnok k ďalším komponentom."mirasat" - príjem rádií cez sat nieje u mňa problém, dokonca aj cez net, tu ja skôr uvažujem o ďalších možnostiach, preto som tento môj príspevok aj založil. ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
![]() |
|
mmiriNěkdy to vypadá, že nemáš do čeho píchnout. Asi Ti jde o to "zkoušení", než o poslech hudby /nic ve zlým/. Je tolik možností, jak dosáhnout určitě kvalitnější zvuk a příjem přes vybavení, co už máš. Pluginy Shoutcast, Webradiofs atd, některé streamy jsou docela kvalitní, ale to Ti asi říkat přece nemusím, proto se mi zdá, že vymejšlíš kraviny, ale jsou to Tvoje peníze, nakonec "Kdo si hraje, nezlobí"...![]() Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 4 167 |
![]() |
|
DAB+S DAB mám jedinou zkušenost. Před časem jsem ze zvědavosti získal tzv. "gumák" za cca 300,- Kč (Tesco). Přijímač vypadá fakt hnusně, ale příjem funguje. Poté, co jsem jej opatřil anténním vstupem a jiným napájecím zdrojem (ten spínaný originál úspěšně rušil příjem) jsem zmapoval možnosti příjmu v mém okolí. S připojeným skládaným dipolem (ze staré TV antény pro III.pásmo) lze přijímat multiplex Teleko z Černé hory (5D/1kW) i v místech, kde bych to v životě nečekal (hluboká údolí, kde ani DVB-T z téže kóty nelze normálně zpracovat). Na vyvýšených místech, kde kdysi aspoň trochu hrálo VKV z Prahy jde samozřejmě DAB+ ze Žižkova jako z praku. Přesto mi u DABu chybí zásadní věc = programová nabídka. Jediné, pro mne zajímavé rádio v nabídce je Samson. Český rozhlas lze získat i jinak a snáze (DVB-S, DVB-T). Zajímavé bude spuštění muxu ČRo z Černé hory (avizováno ještě letos s výkonem 10 kW), stanice ČRo v muxu Teleko tím ztratí na významu. Čím je Teleko nahradí ? Jinak ze zahraničí v mém regionu nic zajímavého nechytnu, polské vysílání mnohem obtížněji, než např. náš Žižkov a obsah muxu opět nezajímavý... |
PeVy
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 139 |
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...Pokud ti nevadí, že se AAC+ nedá poslouchat, tak samozřejmě do auta není až takový problém namontovat něco od Pioneeru, nebo Kenwoodu. Dokonce mi přijde, že už se upouští od dvou antén, zahlédl jsem jediný konektor.Já budu pravděpodobně chtít vyřešit pevně zabudovaný LTE modem v autě (pro poslech audio streamů a volání). Zatím mi přijde, že v tomto ohledu jsou dál v USA. U nás se pořád snažíme bezdrátově propojovat mobil s rádiem, což mi nevyhovje. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...Začínal som pred troma rokmi s Radio Ferguson DAB+100. V prípade slabého DAB signálu nič nepokazíš, lebo má ešte FM a podporuje mp3 cez USB alebo SD kartu. Jediné mínus je veľmi jasne svietiaci displej, takže do spálne nedoporučujem (preferujem úplnú tmu na spánok).Má mono reproduktor, ale má stereo slúchadlový výstup. Skôr sa hodí do kuchyne, kancelárie, dielne, na chatu... Nemá anténny vstup, ale pokiaľ si šikovný kutil, tak to asi nebude problém si ho urobiť. Na margo kvality (dátového toku) staníc. Každá stanica vysiela v kvalite na ktorú má financie. A keci že niekto počuje rozdiel medzi 128 kbps v mp3 a 96 kbps v AAC+ neverím. Jedine keď má aparatúru rádovo v tisícoch eur a zvukovo izolované štúdio. Pri bežnom počúvaní pri práci to nie je možné rozoznať. 4K Box HD61; parabola 80 cm; Twin monoblock 4.3
|
Crescenzio
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 388 |
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...DAB+ podle mne nemá budoucnost.Nejlepší kvalita je satelit a je tam výběr.Ošklivé bedýnky. |
koax
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 2 326 |
![]() |
|
@CrescenzioKaždý má jiný sluch. AAC+ je k prdu. Je určen k datovým tokům do 100 kbit a zkresluje výšky. AAC je určen k vyšším datovým tokům, ale při 96 kbit/s je to menší zlo, než 96 kbit/s AAC+.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...Mám nepřenosný receiver Denon, rádio+CD+USB+zesilovač, bez zabudovaných repro ale s analogovým výstupem na sluchátka. Samozřejmě má připojení externí antény, vlastní anténu nemá.Zvuk z DAB: Jako zvuková kulisa se snese ledacos, ale pro pozorný poslech je použitelných jen několik málo z cca 50 stanic, které mám k dispozici. |
fikus
Registrace: 11/2004 Příspěvků: 43 |
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...Do samotného DAB+ bych nešel málo stanic když už tak něco co zvládá internetová rádia pak už je to něčem jiném. |
doors1
Registrace: 8/2017 Příspěvků: 925 |
![]() |
|
@tukanSamozrejme tie net aplikácie/pluginy používam a ani o nedostatok hudby trebárs z "alternatívnych" zdrojov nemám núdzu.![]() Ono skôr mi ide o zvedavosť, trochu o hobby, či trochu o kutilstvo. ![]() A taktiež je to nový mediálny formát, ktorý sa bude v budúcnosti pravdepodobne dosť preferovať - predpokladám, že o takých 5 - 10 rokov sa tu možno budeme pre zmenu zase "dohadovať" o zmenách v DVB+?! :) :) :) Ono, pokrok nezastavíš a EÚ bude v budúcnosti tlačiť na prechod z analógového rádia na digitálne..., aj v terestriáli! ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...V nynější podobě je DAB krásná hračka pro pár nadšenců. Pásmo je prázdné, tak se dají dělat daleké příjmy. Zvuk je poznatelně horší než z FM, ale 95% lidí to nepozná. Pokud to poslouchají z přenosného přijímače, tak už vůbec. Poznám to, až když to proženu přes zeslák a bedny.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
SILVERCREST® Digitální rádio DAB+ SDR 1A1 z LIDL?Dobrý den - koupil jsem nedávno ze zvědavosti za Kč 669,-v Lidlu. Pokud jej někdo má, hrají Vám (stereofonně vysílající ) stanice na sluchátkovém výstupu stereofonně? Mně ne, ani v DAB+, ani v pásmu VKV. Přitom v letáku píší "PLL stereofonní příjem" a v návodu a menu je možnost volby při ladění na VKV mezi pouze mono nebo "Kombo-stereo" - netuším, co tím básník myslí. Nastavené mám ono "kombo stereo", pro DAB+ by to ani nemělo hrát roli, bylo to u ladění ve FM pásmu a má se to týkat vyhledávání vysílačů. Samozřejmě jsem napsal dotaz do LIDL, aby mi sdělili, zda tento přijímač opravdu má umět reprodukovat stereo ( na sluchátkovém výstupu, který má klasický 3pólový jack ) nebo stereo neumí. Kdyby ho neuměl, neobtěžoval bych se s reklamací, je to slušně citlivé a na mluvené slovo při přecházení po baráku stačí, nechal bych si ho. Kdybych měl ovšem vadný kus, reklamoval bych jej. Z Lídla mi na moji konkrétní otázku vůbec neodpověděli a poslali jakousi standardní odpověď, že mám reklamovat u vedoucího v prodejně,kde jsem koupil... Na opětovaný dotaz zatím neodpověděli vůbec. Pokud by z vás tedy někdo věděl, budu vděčný za informaci - díky! |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 450 |
![]() |
|
@omar3No, ale s týmto si ma "trochen" nepotešil, čakal som aspoň kvalitu slušnej mp3?!Že by sme si v budúcnosti vraveli - zlatý analóg? Podobne tak ako je to pri počúvaní klasickej LP-čky na gramci? ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...To vraviet budeme!!! |
Kasr
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 4 648 |
![]() |
|
@mmiriboyJe to tak, ta doba už nastala. Jak jsem psal, z toho přenosného krámu nepoznáš rozdíl mezi FM a DAB. Když to proženu Yamahou, tak i se zavřenýma očima poznám rozdíl mezi FM a DAB. Pak jsou rozdíly mezi jednotlivými multiplexy a stanicemi. Mám možnost porovnat Brno, Bratislavu a Vídeň, ale nejsem moc schopen říci, kdo je první druhý a třetí. Skoro mám pocit, že se to liší skladba od skladby. Jako by některému typu skladeb DAB vyhovovalo více a některému méně. Třeba zpěv s klavírem je téměř dokonalý, čím je tam víc heavymetalu, tím je to horší.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
@omar3Ono, myslím si, že to bude minimálne tým, že aký audiokódek je tam použitý! Ale jasné je, že na klasický analóg z platne to nebude mať nikdy a to nevravím nič o zosilňovači z elektrónkami!![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
![]() |
|
@mmiriboyMám Technisat digitradio 100. Má vstup na vnější anténu a analogový AV výstup. Běží bez problémů.DM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925
|
rom2005
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 1 818 |
![]() |
|
@mmiriboyPri snahe usetrit sa budu pouzivat nizke bitove toky a pri nich momentálne aac, alebo aac+. Neboj, nebude to wav, flac, ani mp3 s 320kbps.![]() ![]() ![]() |
Kasr
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 4 648 |
![]() |
|
@KasrVeď totok!!! Budú chcieť ušetriť na každom kroku!![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
![]() |
|
@rom2005Dík za info, pozriem sa naň...![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
![]() |
|
RE: Vaše skúsenosti z DAB+ prijímačmi, čo odpo...Vlastnosti analogového VKV vysílání s frekvenční modulací jsou dané, stajně tak jako standardu DAB+. Mnohem více předností má DAB+, jak nakládají s datovým tokem a požitými kodéry DAB provozovatelé a jejich klienti je věc jiná. Drtivá většina majitelů autorádií s DAB+ si naprosto chrochtají nad super kvalitou zvuku:), proč asi...Absence rušení, šumu je pro ně daleko přednější, než sound. Ona ta zvukovová kvalita FM stanic v Čechách není žádná sláva, některé jsou naprosto tragické. Bohužel, český DAB+ formát hraje opravdu strašně, až na pár vyjímek v multiplexu Čro. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
![]() |