Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Vstupní citlivost přijímače-přepsaná

Vstupní citlivost přijímače (# 569)
Dnes mi přišel set-top-box, značku uvádět nebudu. Úplně mě vyvedla z míry citlivost tohoto přijímače. Ty programy, které jsem chytal s anténou se zesilovačem a občas některé ty vzdálenější kostičkovaly, tak nyní jdou perfektně, bez jediné kostičky. Dříve jsem měl naladěno pozemně okolo 60 kanálů, nyní jich mám 125, to jsou stanice, o kterých jsem dříve vůbec nevěděl a všechny bez kostičkování.
Potom ať mě někdo v krámu vykládá, že citlivost je u všech přijímačů stejná, tak s ním asi vyběhnu.
Jiná věc je, že se to neuvádí. Ale místo složitého laborování s anténou, je lepší a lacinější zakoupit takovýhle přijímač a je po starosti.

sateliťák
Registrace: 2/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 49
Odpověď v diskusním vlákně

@Enik

"...V každém LNB je dnes zesilovač, který signál zesiluje o min. cca 65-70dB. Dalo by se říct, že o stejnou hodnotu je možné signál zeslabit cestou k přijímači."
.. tos trochu přehnal, o stejnou hodnotu určitě ne, jelikož s takto zeslabeným signálem bys už nic neudělal, neexistuje totiž samostatný zesilovač nebo vst. obvod tuneru přijímače, který by se ve výsledku vyrovnal parametrům toho zes. přímo v LNB (šum. číslem) ;)

lance
Registrace: 10/2008

@Enik

Tvá odpověď svědčí o Tvojí neznalosti problematiky. Tím se Tě ovšem nechci nikterak doktnout. Není povinností všech znát všechno.

kaos
Registrace: 2/2009

@lance a kaos

Pánové, děkuji Vám za kritiku, ale nemáte pravdu. Máte možnost si to zkusit v praxi. Sat STB chodí při 40dBuV naprosto v pohodě!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik

O tom, že by STB nechodil při 40dBuV, jsem Ti nic nepsal ;)

lance
Registrace: 10/2008

@Enik

nejak to nechapu, kdyz uz mas tu potrebu bohorovne neustale nekoho skolit, tak si to pred tim skolenim aspon nastuduj...

cituji: "V každém LNB je dnes zesilovač, který signál zesiluje o min. cca 65-70dB. Dalo by se říct, že o stejnou hodnotu je možné signál zeslabit cestou k přijímači."

vezmu-li v potaz beznou parabolu (80cm) s prijmem z 13, 19, 23E, tak dle odstupu C/N se da orientacne vydedukovat uroven signalu na vstupu LNB, t.j. cca 15dB/uV,
kdyz tedy dle tveho tvrzeni zeslabim signal o stejnou hodnotu jako ho pred tim zesilim, tak na vstupu stb budu mit presne tech cca 15dB/uV a to si ten stb pak ani "neskytne"

kaos

@kaos

Nemám potřebu Bohorovně někoho školit. Chcež zpochybnit těch 70dB ztrát nebo těch 15dBuV? V prvním případě mám totiž pravdu já a v tom druhém Ty. 15dBuV opravdu nestačí. 25 už ale většinou ano. 65dB útlum je celkem reálný, protože z LNB dnes běžně leze 90dBuV.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik

A proto se ptám, díky za odpověď! LNB jsem vyzkoušel 4 (MTI, Invacom, Inverto, SMW. Holt budu muset nahodit větší talíř.

ac1139
Registrace: 5/2018

@lance

Přijímače jsem vyzkoušel 3 (Vu+zero 4k, AB Cryptobox 652 HD, TBS 5925. Budu muset dát větší parabolu, což znamená i nový stožár. Proto jsem se chytl stébla v podobě zesilovače.

ac1139
Registrace: 5/2018

@kaos

Bohužel to provozuji na prahu citlivosti, to snad není zakázané, dokonce tak, že při špatném počasí to nejede vůbec. Proto je vynikající, že koupí takového přístroje se všechno vyřešilo.
Proč ovšem takovéhle tunery nedělají ostatní výrobci, to je ovšem velká škoda, když ta možnost jak je vidět je, odpadla by spousty starostí.

sateliťák

@sateliťák

podle ceho usuzujes ze to provozujes na prahu citlivosti a ne na prahu odstupu C/N (nebo si treba ten stb lepe poradi s pripadnym echem, preechem nebo jinymi faktory)?
pokud by to bylo opravdu tak, tak co ti brani v pouziti vyse zminovaneho predzesilovace, nebo evnt. vymene stavajiciho zesilovace za jiny s nizkym sumovym cislem a zesilenim vyssim o cca 5-10dB?

kaos

@Enik

tak jeste jednou polopate pro skolitele:
cituji:
"V každém LNB je dnes zesilovač, který signál zesiluje o min. cca 65-70dB. Dalo by se říct, že o stejnou hodnotu je možné signál zeslabit cestou k přijímači."

15dB/uV + 70dB - 70dB = 15dB/uV
15dB/uV + 90dB - 90dB = 15dB/uV

kaos

@kaos

Podívej, nehodlám zkoumat, zdali to provozuji tak, nebo tak. Silnější zesilovač jsem nesehnal a vzdálenost k vysílači veliká a ještě v terénu.
Proto píšu, že kdyby existovala TV rovnou s takovýmhle tunerem, (a vyrobit jí asi není tak složité), tak by nebylo co řešit rovnou.
Jenomže by musel někdo chtít.

sateliťák

@sateliťák

podivej, nebudu se k tomu jiz vyjadrovat, neni mi to zapotrebi, jen mi prislo, ze tu zbytecne "zavadis" s nejakym super citlivym stb a pritom nemas ani predstavu o urovni a ostatnich parametrech signalu jimž ten stb "krmis"
.... a chtel jsem se ze zajimavosti neceho dopracovat (domnival jsem se, ze snad i ty)

kaos

RE: Vstupní citlivost přijímače-přepsaná

Uvedu také priklad s prijmem slabého vysilace RS8 Usti n.l. vykon 500 W 51.kanal na TV Samsung nebo STB Technisat, kdy bez zesilovace ani tuk s anténou LP 2845 a s kanalovym zesilovacem Teroz c.488 jsem programy z RS8 prijimal. Za bourky samozrejme signal zadny. Tereni profil mam velmi dobry ve smeru na Usti. Momentalne pouzivam zase pasiv antenu, jelikož po spusteni DVB-T2 PS11 na 50.kanalu jiz nelze prijimat kanal 51 zduvodu silného signalu na 50.kanalu.

HYPER
Registrace: 11/2010

Jen dodam ze vysilac je vzdalen asi 60 km.

HYPER
Registrace: 11/2010

@sateliťák

každých pár centů ušetřených na tuneru je ve výsledku zisk a musí se zaručit maximálně parametry dle normy. Ty nehceš dávat zesilovač, výrobce chce své zisky a vo tom to je.

RAFI007
Registrace: 1/2006

@RAFI007

Přesně tak to myslím. A ty koncový spotřebiteli si to dělej jak umíš.

sateliťák

@kaos

Mluvíme o pozemním příjmu.

sateliťák

@sateliťák

nechci ti brát iluze,ale každý článek řetězce musí mít svůj zisk,tady propaguješ,kup si prut anténu a citlivej tuner,což je kravina,že ti to chodí,v tvých specifických podmínkách je jen dobře,ale není to recept pro šíření tady,každý má jinou sílu pole a je vymalováno

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

Pro někoho jo. Jistě že to není recept pro všechny, ale to nemáš u ničeho. Chce to zkoušet a dal jsem to sem proto, že to někomu pomůže, bez nějakého složitého laborování. Ale ve skutečnosti by to tak mělo být - anténa-TV a jedu.

sateliťák

Predpopkladam, ze srovnani stareho a noveho prijimace je na stejne antene s predzesilovacem.
Pak plati to co psal kaos, ze jde spise o srovnani minimalniho odstupu C/N mezi prijimaci. Je tomu tak proto, ze plati:

Citlivost prijimace je zavisla na sumovem cisle prijimace a minimalnim odstupu C/N demodulatoru. A dobry predzesilovac vliv sumoveho cisla prijimace eliminuje.

Pred mnoha lety vysly u konkurence clanky testujici citlivost a minimalni odstup C/N u sedmi DVB-T STB ("letni test"). Zatimco citlivost se mezi nimi lisila az o 2,6 dB, odstup C/N jen o max. 0,8 dB.

Tim chci rict, ze prijimace se lisi ale ne o mnoho. Ale k tomu hraje-nehraje staci i ten 1 dB. Spolehlivost prijmu tesne nad hranici ale bude podle toho vypadat.

A nakonec, veskere uvahy o citlivosti a odstupu C/N plati jen pokud nehraji v danem miste vetsi roli dalsi zminene faktory jako odolnost prijimace na sousedni kanal a odolnost na echo.

ivovi0
Registrace: 11/2008

RE: Vstupní citlivost přijímače

Tak mě ještě vysvětli, jak vysílají němci, byť na hranici zachytitelnosti a ani jednou žádná kostička.
U našich když je to na hranici příjmu, tak je to samá kostička.

sateliťák

Satelitak

Definuj stav tzv. hranice zachytitelnosti?

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

@Saxon

Mám možnost to jen porovnat podle teploměrů v TV, anebo v DVD rekordéru. A zhruba při stejné hodnotě (slabém signálu) se ty teploměry u Němců ani nehnou a u našich to lítá sem a tam. Něco jiného tam je. A když ten signál malinko poklesne (špatné počasí), tak se Němci ztratí úplně, naši jedou dál, ale kostičkují tak, že se na to nedá dívat.

sateliťák
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 49

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra