Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Pořady v televizi

Česko-slovensko, v médiách a vo vzťahoch

Dlhšie som tu nebol a chcel som pridať príspevok do fóra Rádio Dálnice..., ale neviem prečo bolo uzamknuté, keď diskusia až na pár výnimiek bola slušná i zaujímavá.
Tak to robím takýmto spôsobom.

@hobo, @sioga_bs
Ja som pracoval pár rokov v ČR ešte pred rozdelením a hoci som česky vedel na priemernej úrovni, tiež som rozprával po slovensky. Prečo? Lebo sa mi nepozdávalo "przniť" pekný český jazyk komickou česko-slovenčinou (babišovskou :), keď mi každý rozumie aj v materinčine. Vtedy to problém nebol, rozumeli sme si všetci dokonale, ale uznávam že postupne to môže byť u mladších ročníkov horšie. Vďaka aspoň za tie Č-S superstar, ktoré českým deťom slovenčinu priblížili.
Čo sa týka dabingov, mám radšej tie české, aj preklady kníh čítam radšej v češtine. Čeština je totiž počtom slov, hlavne pestrých a slangových výrazov bohatší jazyk, a povedal by som "šťavnatejší", najmä čo sa týka humoru.
Záleží ale pravdaže aj na kvalite dabingu, napríklad seriál Priatelia sa mi zdá zase lepšie nadabovaný v slovenčine, aj keď to môže byť otázka zvyku, ako som ho začal pozerať.

jah
Registrace: 2/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Česko-slovensko, v médiách a vo vzťahoch

Ddam ti kvizovou otazku? za jak dlouho bude zamknuto toto tema?

chocholos
Registrace: 11/2007

Z pohledu cizinců, zní lépe slovenština (je i jednodušší). Češtinu si hodně cizinců plete s ruštinou. Mně se slovenština líbí mnohem více než čeština, je jemnější a nezní tak "východně" jako CZ nebo PL. Bohužel ale neumím psát ve slovenštině, ale rád ji poslouchám. Občas si píšu s jedním pánem přes PM co je Slovák a už jenom to číst je krása. Ale musí to být spisovná slovenština, ne ta "lidová".

Rai - Mediaset - TivùSat

franck
Registrace: 8/2015

:)
chcel som to zmierniť, mám rád dobré vzťahy medzi našimi národmi,
ale ak to bolo off topic, tak sorry

jah

@franck
mne sa zas páči čeština, napríklad mám k dispozícii preklad knihy Hlava22 v CZ aj SK a keď to porovnám, tak v slovenčine je humor ťažkopádny, suchý, až taký "zdvorilý", akoby to bola iná kniha

jah

@franck

Slovenština je krásný jazyk, nám moravákům nedělá žádný problém, pořád je lepší než slyšet vykrakaného pepíka s tím jejich posraným ...ej :) :) :) :)

computer
Registrace: 6/2012

@jah

No tak ono to bude asi i tím, že oba máme v hlavě jiný rodný jazyk a logicky nám každý jazyk zní jinak a je i nám jinak sympatický. Já bych SK chtěl umět, dokonce jsem se nanečisto snažil ve slovenštině psát, ale nejde mi to prostě. Ale rozumím ji na 99%.

Rai - Mediaset - TivùSat

franck

@computer

To je pravda, já su poloviční Moravák, tak to bude asi tím. :))

Rai - Mediaset - TivùSat

franck

Hm...

Hm, som slovák, no český jazyk sa mi páči. Hrozil som sa niekedy, či v TV neuvidíme filmy ako Dievča na metle /Dívka na koštěti/, alebo Uteč, účtujúci čašník /Vrchní prchni/.
Druhá vec je, že už dlhší čas sledujem, že slovenské TV predstavujú filmy českým názvom, i keď niekedy nasleduje slovenský dabing...

seul
Registrace: 6/2008

jah- Trošku musím zabojovat za seriál Přátelé v češtině! :) Tam je špičkový český dabing.Ale zase na druhou stranu třeba seriál Dempsey a Makepeacová,který běžel před revolucí byl nadabován výborně ve slovenštině.Když jsem ho viděl poté v češtině už to nebylo ono....J

Vu+Solo4K/TechnoTrend S2-3650 CI DVB-S2/Emme Esse 125 Al

Badis2
Registrace: 4/2015

@Badis2

to je práve o tom zvyku v dlhších seriáloch, už si priradíme k postavám charakteristický hlas a keď to počujeme zrazu inak, už to nie je ono a už ani nezáleží na jazyku

jah

@seul

keby len tie názvy, ale dabovať z CZ do SK a naopak je šialenstvo, zatiaľ sa to deje našťastie myslím len u detských programov, tam OK, ale my ako malí sme nemali medzi CZ-SK nič dabované a naučili sme sa druhý jazyk -hlavne zásluhou TV- prirodzene, bez akéhokoľvek vyučovania

jah

Mladší ročníky a slovenština

Tak moje děti se narodily až po rozdělení Československa, ale dívaly se i na slovenské stanice, takže problém nemají.

Zvláště s láskou vzpomínáme na půvabný slovenský dubbing amerického seriálu The Addams Family, který jsem znal už z dřívějška z rakouské TV.

DPetr
Registrace: 2/2014

tak toto čechom ozaj zavidim https://www.hlavnespravy.sk/potvrdene-ceska-republika-odmietla-pakt-osn-o-migracii/1579080

sasuke
Registrace: 6/2015

My dříve narození nostalgicky vzpomínáme na slovenské podělní TV inscenace, a čtvrteční fronty před Slovenskou Knihou na Václaváku. V současné době mě šokoval herec Ján Koleník (seriál První Republika - Vladimír Valenta)který by směle mohl vyučovat češtinu na pražské FAMU.

konas
Registrace: 12/2014

Již několik let dvakrát do roka jezdím na týden na Slovensko a bratry Slováky si nemohu vynachválit,obzvláště slovenština v podání Slovenek zni pro české uši úúúchvatně :) ;)

Octagon SF4008,Maximum E-85(1,0°W-13,0°E-19,2°E-23,5°E),OLED55C8PLA

jirc
Registrace: 1/2006

@jirc

moje řeč!!!
Slovenku mám doma a vím,o čem se mluví.
Není nad to,slyšet pěkně řízné sykavky od slovenek!!!
Na to ty české a moravské holky fakt nemají.
A mám rád vesměs vše SK! Prostě Československo ... :laughing: :laughing: :laughing: R^

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

A preto je geoblokácia, ktorú započali Markíza a Joj posledný klinec do rakvy v tejto záležitosti. Okrem "international" hnojov Čechom zostala len RTVS. A to nevravím o platených staniciach. Všetky sú v češtine. Čiže nebojím sa, žeby Slovák nevedel česky, ale naopak to už bude čoraz častejšie. Hlavne, keď dabujú do češtiny slovenské rodinné seriály.

CABAL
Registrace: 2/2018

@jirc a jamess96

Svatá pravda,slyším děvčata ve skylinku, Peny a jiných místech po republice a podlamují se nohy /dnes už jenom ty/ :(( :((

korkoran
Registrace: 10/2006

@CABAL

Ale toto je jiný problém. Každá televize kupuje licence pro své pořady pro určité území a pokud se Nova rozhodla kupovat licence pouze pro ČR, na kterou i míří reklmy ze kterých Nova žije, tak se to musí respektovat. A jazyk nemá na to vliv. Ve Švýcarsku se taky mluví italsky, ale v Itálii nemůžeme příjimat švýcarskou televizi a to i přes fakt, že mluví italským jazykem. Přitom RSI má kompletní Ligu mistrů apod. Anebo veřejnoprávní televize (kterou si platím) vysílá dva kanály pouze pro USA a Kanadu, ale v Evropě se k těmto kanálům nedostaneme legálně (a ani technicky) a přitom na něm vysílá Rai kompletní Serii A za kterou jinak musíme platit... A mám se taky zlobit? Prostě to chápu a musím chápat. Bohužel.

Rai - Mediaset - TivùSat

franck

@franck

No dobre, len škoda, že taká Jojka to začala zneužívať akonáhle zistili, že Slováci pozerajú radšej české TV. Vyše 20 rokov to nikomu nevadilo. A som veľmi rád, že okrem Prima Family nám ostatné Primy zostali. Prima Cool a Zoom sú super stanice. A smutné je, že Slováci nemajú ani jeden dokumentárny kanál. Akurát Dvojka sem-tam nejaké vysiela. Ono geoblokácia je hlavne ďalšia z vecí, čo naše národy od seba jazykovo vzďaľuje. Najlepšie na tom je, že to nepomohlo nikomu, práve naopak. Operátori prichádzajú o zákazníkov.

CABAL

@CABAL

No nevadilo. Jak to víš, že nevadilo? To, že něco někdo toleruje, neznamená, že mu to nevadí. Teď je ČR v situaci kdy ekonomika šlape, je tedy velká poptávka po reklamních časech, protože lidi utrácejí a je tedy potřeba, aby se televize nekanibalizovali. Jinak řečeno, Nova si chrání svůj (reklamní) trh a Markíza děla to stejné a mně by se taky nelíbilo kdybych utrácel miliony za nějakou licenci a pak příjdeš ty a začneš mi ukrajovat z koláče.

Rai - Mediaset - TivùSat

franck

@franck

Nevadilo, lebo voľakedy vysielali kvalitné veci. Slováci nemuseli utekať k českým TV. Ale už neviem prečo nás posledné roky kŕmia takými (radšej sa nevyjadrujem). Stačí sa opýtať väčšiny ľudí. Však ja z našich TV pozerám len RTVS kvôli súťažiam, resp. kultovým filmom. A ďalšia vec, že všetko, čo vravíš sa absolútne netýka Primy Zoom. Tento obsah u nás vôbec nie je, výnimočne na Dvojke, ale to sú aj tak iné dokumenty a je ich málo.

CABAL

@CABAL

No vidíš, vám aspoň Primy zůstaly. Nám zůstaly jen mezinárodní verze Joj, Markizy a RTVS. Ne že by mi ty stanice nějak chyběly, ale tady geoblokace funguje jaksi jednostranně.

acce
Registrace: 11/2008

mister bonzo- aby si sa s tej svojej reklamy nepokakal, aj tak to NIKTO NEPOZERA a aj oni to dobre vedia, tak neviem co tu riesis nejake reklamne casy.

BDfKNM
Registrace: 6/2018

@computer

Já zas nesnáším ukrákané Pepany z Moravy kteří dojíždí do Prahy za prací.
"jak ty nám, tak my tobě"

William cz
Registrace: 10/2016
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra