Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Projektor 4K

Jaký byste doporučili projektor s nativním 4K reflexním zobrazovacím čipem?
Co zdroj světla, jít cestou UHP nebo blue phosphore laseru?

JanMan
Registrace: 11/2018
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Projektor 4K

ja by som doporučil ísť cestou do bohnic .

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

@JanMan

Ty už to nepij ani ředěný !

zeze
Registrace: 5/2011

Znám člověka a firmu co je instaluje...naposledy známy reporter z nohy...ale připravit si minimalně půl mega...v tomhle je tento člověk špička... :))

Fanyn
Registrace: 11/2007

Mně se to jeví být jako zajímavá otázka.
Jenom nemám zdroj dat (filmy) ve 4K, takže by se mi to sice líbilo mít na terase kino v lepší kvalitě než 1920x1080, ale co bych do něj pouštěl?
Ale šiklo by se to, současné řešení mi umožňuje úhlopříčku 280 cm, se 4K by to šlo udělat 400-450 cm.
Nicméně - kde brát taková data?
A podotázka: kde je skladovat, u disků je cena za 1TB stále stabilní.

Antonín
Registrace: 8/2005

Občas projektory předvádí např. na náměstí republiky v práglu... :))

Fanyn
Registrace: 11/2007

@Fanyn

A co byste tedy doporučil? Je jasné, že kvalitní projekce bez kompromisů se neobejde bez odpovídajících nákladů.

JanMan

A tak jasně, zdroje jsou nyní omezené, nicméně i ten Netflix jsem vzal už na milost právě z tohoto důvodu,i na orbitu se situace lepší a 4K mastery se mi občasně daří výměnným obchodem mezi podobně postiženými soukmenovci získat.
Bude líp a dnes již nemá smysl pro projekci uvažovat o jiném, než 4K řešením.

JanMan

RE:Projektor 4K

Někde jsem viděl 4K projektor za 27000kč..Kdybych uvažoval o TV v podobné cenové relaci asi bych uvažoval..co vzít..

radbarto
Registrace: 11/2017

Až budou data...tak bude i projektor. Kvůli pár obrázkům to valný smysl zatím asi nemá.
(A já si nejsem tak úplně jistý, jestli ty obrázky ve 4K opravdu budou masově k dispozici. Může to skončit jako 3D...)

Antonín

@radbarto

Ale já se ptám na projektor s reflexním zobrazovacím čipem. Jde mi o projekci s vysokým kontrastem.

JanMan

Tady bych pesimistou nebyl, srovnání s 3D není správné. Vzpomínám na dobu nedávno minulou, kdy mnohé také u zmínky o HD a formátu 16:9 jímal přímo nenávistný vztek. Řekl bych, že po OH v Číně se situace zásadně změní.

JanMan

HD a 16:9 bylo jasné.
Proč, pro koho, jak se bude vyrábět, jak se bude koukat. (Upamatujete se jistě, že jeden z častých argumentů proti přicházejícím plackám přesto byl: nevejde se to do obývací stěny.)
4K jasné není.
Proč?
Protože do uhlopříčky 60" není potřeba, stačí FHD, (nehádám se o centimetr sem tam) a protože lidské příbytky nejsou na větší úhlopříčky moc stavěné. Dokud tedy nebudou masově v domácnostech velké zobrazovače, dotud je osud 4K maličko zatěmnělý. A velké zobrazovače potřebují velké místnosti. V obýváku 3x4m těžko bude mít obrazovku (je jedno jaký typ) s úhloříčkou 315 cm.
Mně by se líbilo, kdyby bylo všechno 4K, v mých příbytcích místo na obraz s úhlopříčkou přes 110" je, ale obávám se, že svět se neřídí mnou, ale tím jak třeba žijí lidé v Číně.

Antonín

I v Číně žijí lidé, kteří mohou mít v příbytku TV s úhlopříčkou 110”. A bude jich hodně, možná víc než v Evropě. Asi bude potřeba počkat na OH v Japonsku v roce 2020. Tam se asi o 4K rozhodne.

zzz
Registrace: 1/2006

@Antonín

Jasně, nebavím se o úhlopříčce 60". Vždy jsem byl konzument maximalista, projekce vždy byla v mém příbytku jako záložní zdroj pro zvláštní příležitosti. Mám ovšem z posledních let ten pocit, že karta se obrací a projektor svítí s HD krmivem v podstatě primárně.
Tedy chci opět posunout projekci do oné privilegované role a s tím jde ruku v ruce 4K rozlišení, pochopitelně s reflexním čipem.

JanMan

@zzz

Souhlasím, OH v Japonsku budou zlomové.

JanMan

Já mám 4K projektor - Acer M550. Nevím, jestli to pro vás je nativní, nebo ne, ale každopádně:

2160p ripů je dneska hodně, ale brzy přijdete na to, že řada z nich je 2160p jen na oko. Paradoxně čím low-costovější film, tím spíš má skutečně obraz na úrovni 2160p.

Ve 4K totiž uvidíte, že filmové efekty často dost degradují rozlišení obrazu (je to takové rozmazané). Nebo drze vydají upscale z full HD (to udělali u Mad Maxe). "Drahé" filmy navíc často nenatáčí digitálně, ale pořád na mizerný 35mm film.

Třeba takové poslední Mission Impossible. Přišlo mi to ve 4K takové rozmazané. Mám ještě 2160p monitor na práci a tak jsem si na něm vedle sebe dal 1080p a 2160p BD remux tohohle filmu. Rozdíl v kvalitě byl minimální. Prostě šunt skenovaný z 35mm filmu je furt stejný šunt a od 1080p nahoru kvalita moc neroste.

Kdežto takový film "Pawo" byl ve 4K nádhera!

LubosD
Registrace: 7/2010

@LubosD

Ach jo, já psal, že mě zajímá reflexní čip, tedy SXRD nebo D-ILA. Sorry, ale DLP za tyto peníze s průměrnou neuniformní optikou není vhodný pro kvalitní projekce.
A s tím 35 mm filmem opatrně. Záleží, z čeho se dělá přepis - Technicolor negativ je nedostižný. Podívejte se třeba na přepis Taxikáře s R. De Nirem, sednete si na zadel.

JanMan

@JanMan

Nedělám si iluze, že je můj projektor nějaká super bomba. Na druhou stranu si myslím, že tady na Parabole budete těžko hledat lidi, co si pořídí projektor za 100.000-1.000.000 Kč :-/

Tak jsem alespoň poreferoval o zkušenostech s 4K materiálem, co je aktuálně k mání.

LubosD
Registrace: 7/2010

Pokud projektory mají optiku,

pak z fyzikálního hlediska dojde k degradaci obrazu rozkladem světla na změnách optického prostředí. Miniduhy zničí ostrost.
Dnes konstatuji, že v mém obýváku mám na 4k televizi ostřejší obraz, než v jakémkoliv kině, kde doslova trpím nekvalitou obrazu.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

@samorost

Pozor, jakékoliv kino není jakékoliv kino!
Souhlasím, že nejrozšířenější 2K DLP projektory jsou parodií na kino, ale 4K SXRD Sony (SRX-R515, 815) je něco úplně jiného, zvláště pak v HDR módu.
S optikou pochopitelně souhlas, proto je to jeden z nejdůležitějších prvků projekčního řetězce.

JanMan

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra