Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Zkušenosti s vyhříváním paraboly topným kabelem

Řeším vyhřívání 3m středové paraboly kvůli sněhu, který dokáže kompletně znemožnit jakýkoliv příjem. Sundavat navlhlý/přimrzlý sníh koštětem není moc žůžo.

S technickým ovládáním nemám problém. Udělal jsem si PCB s ESP8266, relé a teplotním čídlem, takže si mohu snadno udělat řešení, kdy to třeba jen zapnu a ono se to samo vypne při dosažení prověřené teploty (kdy sníh odtaje a sklouzne).

Myslím si, že jsem ale dost podcenil nezbytný topný výkon. Pořídil jsem si 360W topný kabel, což dělá nějakých 100 W/m2 při pokrytí spodní poloviny paraboly. Zatím ještě znovu nenasněžilo, ale tuším, že to nebude fungovat moc dobře.

Montoval jste už někdo něco podobného? Jaký jste použili výkon?

LubosD
Registrace: 7/2010
Odpověď v diskusním vlákně

@LubosD

Myslm,že je to dostačující s pohledu mých zk s podlahovkou,jen musíš zakrýt spirálu z kabelu ze zadu reflexní folii s al,kterou používáme jako montážní podklad Dostaneš ve stavebninách a u topenářů,ale nevím jak ji ochránit před atmosferickými vlivy

korkoran
Registrace: 10/2006

RE:Zkušenosti s vyhříváním paraboly topným kabelem

.. a ten wifi modulček ESP8266 aké si použil napájenie? a čím je riadený ? bol použitý prevodník USB do UART TTL alebo nejaký iný?, zaujímalo by ma to ako to máš celkovo koncipované.... R^

dano01
Registrace: 11/2008

@dano01

Napájení je pomocí HLK-PM03 přímo na PCB. PCB jako takové jsem si nechal vyrobit na jlcpcb.com.

Pro flashování mám na PCB tlačítko, které se stiskne při zapnutí, a piny pro TTL. Flashuju to z Arduino IDE.

S mojí webovou aplikací to bude komunikovat přes MQTT, už mám takhle napojeno víc "IoT" věciček.

LubosD

RE: Zkušenosti s vyhříváním paraboly topným ka...

az nasnezi tak ze ti nepude vubec nic, tak problem bude snih/led na LNB a ne na parabole.

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@bublajs

třímetrovka nebude ofsetka,tam LNB většinou čumí dolů

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Vždyť pise,že je to středová parabola.

zzz
Registrace: 1/2006

@zzz

jasně,ale někdo to nechápe,jak vypadá

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Pro daný účel je větší výkon po kratší dobu lepší řešení.

Antonín
Registrace: 8/2005

Počkal bych, až bude padat teplejší sníh...

sateliťák
Registrace: 2/2006

Zaleží na sněhových podmínkách dané lokality. Já třeba se středovou parabolou a sněhem nemám žádný problém. I když je zasněžená, tak funguje dál. To ale mluvím o jižní Moravě, kde napadne pár centimetrů během celé zimy. Na horách je třeba jiná situace.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Na pouhe roztopeni snehu staci dost maly topny vykon.

Mikek
Registrace: 7/2011

@omar3

Já sice nejsem na horách, jsem u Slaného, nějakých 218 m.n.m., tolik jako u rodičů v jižních Čechách tu nesněží, ale párkrát do roka to je problém.

Kompletně mi to zruší příjem UK beamu na 28.2E.

LubosD

T90ka ?

Nemate neco odzkouseneho k T90ce?

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

@LubosD

... dik za info.... R^

dano01
Registrace: 11/2008

@LubosD

Nojo, UK beam tam je potřeba čistá parabola.
Já mám na pozici 27,5°W 120 parabolu a ta i při zasněžené parabole jede pořád dál.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@ivo2001

Tu mám taky a tam mi teda sníh problém nedělá, moc se tam nedrží.

LubosD

@pierrepetr

je uplne jedno jaka to je parabola. skoda ze si nikdy nevidel poradnou vanici. tady jsou uplne normalne bile i steny domu protoze snezi horizontalne. nebudu ani mluvit o ledovce. opravdu se tomu 100% zabranit neda. navic kdyz ti na lnb nasnezi a pak to pri slunci bude odtavat tak to zrovna na strane vlnovodu bude mrznout...

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

a nevyskúšal niekto niekedy

nastriekať tú časť paraboly kde sa sneh usadzuje silikónovým olejom alebo teflónovým sprejom ?

satylu
Registrace: 1/2015

@satylu

Já jo, ten silikonový olej.

Proti sněhu to vůbec nezabralo a naopak to za deště způsobovalo, že se na povrchu držely kuličky vody, které by jinak dávno odtekly.

LubosD

Uhmmm, škoda,

no možno skúsim ten teflónový sprej, Luboš díky.

satylu

@satylu

Teď mě napadá speciální kosmetika na automobily.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

Asi myslíš nano kozmetiku,

https://nanoera.sk/produkty-nanotechnologie/nano-ochrana-na-kovove-a-lakovane-povrchy
alebo https://www.najnakup.sk/autokozmetika/turtle-wax-rain-repellent-tekute-stierace-300ml?gclid=EAIaIQobChMI_9CYoI2s3wIVROR3Ch3ECQ7IEAAYBCAAEgI4RfD_BwE

satylu

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra