Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Rozbočovač

Zdravím, prosím poraďte. Mám 80Al parabolu, motor SG2100, LNB s 2 vývody. Připojeny 2 STB. Potřeboval bych narychlo dočasně (v zimě špatný přístup k parabole) rozbočit 1 vývod pro další STB. Jaký levný rozbočovač použít - pak zahodím? Jaké jsou ztráty po rozbočení?
Z jara samozřejmě vyměním LNB za jiné se 4 vývody. Všem předem dík.

Amper1
Registrace: 12/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Rozbočovač

zozboč SAT rozbočovačem 5-2000MHz ale u jednoho můžeš vypnout napájení,bude to chodit pouze ve stejném pásmu , pak ho nezapomeň vyhoďit

dnurg
Registrace: 12/2016

1/ 5-2150MHz
2/ omezení pásmem a polarizací
3/ žádné napájení nevypínej
4/ ztráta úrovně není podstatná, důležitý je odstup C/N a ten takřka nedozná újmy.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

? Jaký levný rozbočovač použít - pak zahodím?

Keď má jeden z tých prijímačov loop výstup, navrhujem ten, s tým mám dobré skúsenosti (vrátane motora). Ináč rozbočovač hocijaký, ktorý NEMÁ power pass v obidvoch smeroch (lacné z aliexpressu majú, a to by dokázalo prijímač bez ochrany diódami odpáliť), a ovládať motor+H/V+22kHz bude ten prijímač, čo ide cez power pass. Alebo priority switch, ale tie bývajú drahšie.

? Jaké jsou ztráty po rozbočení?

3 dB

garabik
Registrace: 7/2009

Rozbočovač

Díky za reakce, špatně jsem to popsal. Z LNB jdou oba dva vývody do sat. tunerů ve 2 TV, ne do samostatných STB. Jak postupovat v tomto případě? Omezení polarizace znamená co? Že je možné na obou rozbočených přístrojích současně sledovat pouze jednu shodnou polarizaci? Nebo?

Amper1

@Amper1

I na Wiki pod heslem Low-noise_block_converter je popsána funkce LNB. Zde dojdeš k odpovědi i pouhou úvahou.

VU+Duo 4K SE, Skylink, Visio Big Bisat, 8xALPS Quad. Odroid N2+, Odroid HC2, Raspberry Pi 4B. CoreElec, OMV.

meduzka
Registrace: 1/2006

1. Vyměň to LNB hned (jak bude trochu hezky). To je nejlepší řešení. Nebo nechej vyměnit, to je nejrozumnější a nejlevnější řešení.
2. LNB není anténa, ale první část přijímače. Takže lze připojit dva přijímače na jedno LNB, ale stejně bude jeden z nich určovat, co se děje. Jinam prostě stčí obyječný rozbočovač s frekvenčním pásmem vic Saxon. Lze tam vřadit diodu v sérii případně s kapacitorem nějakých 100pF např. do jednoho vstupu a tak určit, který přijímač bude řídící, a který bude závislý. Ten s diodou (ta zruší volbu pásma) a kapacitorem (odfiltruje 22kHz polarizace) bude závislý.
3. Pokud bude zajištěno, že bude zapnutá pouze jeden z přijímačů, není nutná ani dioda ani kapacitor.

Antonín
Registrace: 8/2005

Prostě česky mu napište,že to rozbočí,ale s omezením jednoho pásma a jedné polarizace,tedy když pustíš dva zaráz.Pokuď budeš pouštět jen jeden a druhý bude vyplý,tak potom bez omezení,ale na to nepotřebuješ "rozbočovač",stačí spojka a prodloužit koax..... R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

nebo sloučit

obě polarity venku a jede skylink po jednom drátě

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Rozbočovač

Díky všem, obzvlášť Kamil_k4,jednoduše vysvětleno, bez studia Wiki. Jak vidím výměna LNB nejlepší řešení. Rozbočovač asi není to pravé.

Amper1

@Antonín

Musíš vysvětlit mladším, že je to vlastně kondenzátor ;)

radek1

Kapacitor=kondenzátor.
Když už jsem u vysvětlování:
Jsou dva typu LNB a dva typy přijímačů: starý a unicable.
1. U starého:
Přijímač ovládá první část svého tuneru = LNB pomocí dvou signálů: stejnosměným napětím přepíná polarizaci (Horizontální/Vertikální) a pískáním 22kHz přepíná pásmo (horní/dolní).
Když připojíte dva přijímače rozbočovačem (prostě téčko) natvrdo nic se nestane, jenom prostě když jeden přijíamč pustí vyšší napětí (17V), bude mít i druhý přijímač k dispozici jen horizontální polarizaci a když jeden pustí 22kHz budou mít oba k dispozici jenom horní pásmo (11,7-12,5 GHz). (Důvod celé této šaškárny je nemožnost zesilovat a po kabelu přenášet rovnou přijímané celé pásmo a nedostupnost polovodičů pro takové frekvence (10-12GHz) jako třeba u televizní antény. Dneska už by se to možná celé řešilo jinak, tohle je řešení někdy ze sedmdesátých let minulého století.)
2. Když máte systém Unicable, je to řešené úplně jinak. Každý přijímač dostává jenom zvolený transpondér, a těch transpondérů se dá přenášet po kabelu hodně, proto může být připojeno osm přijímačů k jednomu kabelu. (Má to ale zase jiné nevýhody, například komplikace při příjmu více družic než 4).
Ad diody a kapacitory:
Nejsou potřeba nezbytně - jen se tak dá určit, který přijímač je hlavní - když je zapnutý, druhý ho "nepřepere" (dioda) ani "nepřepíská". Na druhé straně to znemožňuje samostatnou funkci druhého přijímače, anžto tento si nepřepně na horní pásmo.
Součet: nejlepší je vyměnit LNB za patřičný typ. I v zimě.

Antonín
Registrace: 8/2005

Diody a kapacitory lze elegantně vyřešit použitím loop výstupu, taky proto tam bývá..
Jak psal péťa, díky Skylinku za ty dary, že vysílá pouze na tp ve vyšším pásmu, tudíž řešení se nabízí jednoduše a to sloučením dvou lnb, kdy jedno bude pootoceno o 90st. pro přehozeni polarizace. V přijímači pak přepsat všechny tp na stejnou polarizaci.
Nevýhodou je nutnost dvou parabol a pak už jen víra, aby Skylink nezačal vysílat i dole..

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535

@Amper1

Pánové!
Jedno otočení motoru - a všechno je naruby ¡! 2 LNB na motor
je proti přírodě /i dvojitý/.
Zdravím a všetko dobré ! P. :)))

ralp5
Registrace: 9/2007

@Tomik535

no to by šlo,ale quatro je bez těchto krávovin,díky za ty dary přírody

pierrepetr

No jistě..:-)
Tak jsem myslel, že mu doma leží nějaké staré haraburdí, ne zrovna quatro. Ale máš recht.
Teoreticky by mohlo vadit vyšší napětí na V výstupu, ale spíše nebude.
A musíš jet všude na H.
U me varianty můžeš jet na obě, lnb se jen prohodí..

Tomik535

Vlastně netřeba, on ten H výstup u quatra pojede už i s napětím pro V, když jsem to kdysi zkoumal, někde jsem vyčetl už od 12V.

Tomik535

@Tomik535

někdy se ti rozsvítí R^ :laughing: R^

pierrepetr

Už jsem to tady jednou psal. Já mám doma jako rozbočovač použitý normální jednopólový páčkový přepínač. Jádra koaxů jsou na špičky přepínače přiletována, stínění jsou sletována do jednoho uzlu. Úseky bez stínění jsou co nejkratší. Pásmo a polarizaci řídí ten přijímač, který je právě galvanicky spojený. Na druhém přijímači jdou souběžně přes kapacitní vazbu na přepínači všechny transpondéry z aktuálně nastaveného pásma a polarizace na galvanicky připojeném přepínači. Je to vše proti zásadám UHF techniky, ale je to plně funkční bez kostičkování a výpadků signálu.
Jen dodám, že to je vyrobeno jako náhradní řešení. Na parabole mám twin LNB. Přímé spojení je s hlavním velkém TV Sony se satelitním tunerem. Druhý vývod z LNB šel původně na satelitní přijímač GoSat 7055, který slouží jen pro nahrávání na USB. Pak jsem do druhé místnosti dal přijímač ZIRCON SHD007, tak jsem pro něj místo montáže nového QUAD LNB použil ten přepínač. Oba přijímače na přepínači se používají jen občas, takže popsané řešení je dostatečné.

Standa3

@Standa3

potom stačí dvě diody a nemusíš zvedat zadek z gauče

pierrepetr

@pierrepetr

Při použití dvou diod a při současném zapnutí obou přijímačů není jednoznačně určeno, který přijímač je určující pro pásmo a polarizaci (jeden může mít vyšší napětí a druhý může posílat do LNB 22 kHz). Pokud bych něco nahrával na HDD, a druhý přijímač se třeba omylem zapne, může být nahrávka nechtěně ztracena.
Při použití přepínače dám přepínač do plohy s připojeným přijímačem, kde se nahrává. Na druhém přijímači pak lze souběžně sledovat všechny transpondéry, které mají stejné pásmo a polarizaci jako nahrávaný program.

Standa3

Standa3

Ale s tím přepínačem jásá impedanční přizpůsobení. Ale jako náhradní řešení, prosím:)
Kolikrát funguje náhradní i řešení několik let....

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra