![]() |
|
Využití pro starý zelený kabelZdar borci, uklízíme mírně nějaké sklady a přilehlé prostory a našlo se větší množství staršího zeleného koaxu, takového toho tlustého, tak 100m, možná i víc. Dál potom ještě nějaký hnědý koax, ten je o poznání tenší, popsaný není. Nevím, odkud to je, ale je to v suchu, chladnu, tak 10 let minimálně..Mají tyto kabely ještě dneska nějaké smysluplné využití nebo to hodit do mědi a do šmelcu? Tahat se s tím dá ještě dneska něco?? |
malluk
Registrace: 12/2010 Příspěvků: 78 |
![]() |
|
@mallukpodľa farby plášťa je to len orientačné, záleží na tienení, dielektriku a strednom vodiči ... ale len tak štatisticky - hnedý zahodiť okamžite, zelený premerať frekvenčnú charakteristiku |
whitecreek
Registrace: 9/2018 Příspěvků: 140 |
![]() |
|
@mallukZelené boli celkom slušné a trvanlivé káble, ten by sa dal ešte využiť, hnedý vyhodiť. |
Frank11
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 2 494 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelna veseni pradla ci zpevneni oploceni. |
sioga_bs
Registrace: 6/2007 Příspěvků: 1 280 |
![]() |
|
@mallukTen tlusty zelený je OK, mám ho zavesený na nosnom lanku vyše 40 rokov vzdialenosť cca 100 metrov a nemá problém![]() UNO4KSE
|
Ike60
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 22 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelZelený býval velice kvalitní koax.![]() Nepijte vodu!!! Souloží v ní ryby ! PS: a srát též nechodí na břeh.
|
lachtan
Registrace: 7/2007 Příspěvků: 1 650 |
![]() |
|
@mallukpresne ako píšu ostatní... zeleny koax mam doma snad ešte z roku 1989 a doteraz ho použivam na skylink a funguje bez problemov.podla mojho nazoru tiež velmi kvalitny koax.pokial ho maš k dispozicii v takom velkom množstve, tak určite si ho zober a kludne pouzivaj aj teraz. |
dupri08
Registrace: 2/2016 Příspěvků: 209 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelStaré zelené koaxy vydržely i atomový výbuch. Ovšem některé mají i jednu podstatnou slabinu - teda hlavně ty staré, s Cu opletením bez stínící folie. Nad 600 Mhz docela rychle rostou útlumy. Ty staré koaxy byly primárně používány pro VHF rozvody, na UHF a nebo dokonce SAT zaznamenáš rapidní pokles signálu. Pro jeden saťák v domě, 20 metrů od paraboly to je fuk, ale panelák bych s tím určitě netahal..![]() koaxial & utp
|
Diaboltp
Registrace: 3/2006 Příspěvků: 438 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelOtázkou je, jak tyto tlusté kabely konektorovat a připojovat. Do běžných F a IEC se nevlezou. Mám taky pár metrů PRG11 a kromě speciálních kompresních konektorů jsem nenašel, jak je připojit.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelProdávají se větší ,,f´´-ka. |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelTen silný zelený mám napojený 25let na chalupě, a absolutně bez problému.![]() 0,8WFreesat+5E+13E+19E+16E+23ESkylink+28E+42E + UPC Kabel
|
palermo67
Registrace: 8/2011 Příspěvků: 1 011 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelZelený kabel mám napojený 35 let pořád OK.Argus pingulux plus, parabola J 80, motor Optikum 380, pozice motoru 45.5E až 30.0 W, LNB Inverto.
|
digidik
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 284 |
![]() |
|
DíkesDíkes moc všem za názor.Ono ne že bych ho hned chtěl někam mocí mermo tahat, to zas ne, ale věc se má tak, že jsme "podědili" pro firmu skladovací prostory a mezi jiným užitečným bordelem i takovéto kabely. No a tak jsem potřeboval nakopnout směrem, zda ho navést mezi položky skladu (děláme elektromontáže) a při nějaké příležitosti to lze použít, nebo jestli výkup barevných kovů bude ta lepší cesta. Ok, hnědý poletí do šmelcu, zelený se nechá, zkusím ho pak rozholit. Každopádně pokud má někdo další zkušenosti s tímto, i nadále se podělte ![]() |
malluk
![]() |
|
@mallukZměř průměr kabelu. Jestli to třeba není zemní kabel.V odkazu poměr mezi satelitním koaxem a zeleným tlustým zemním. https://ctrlv.cz/d2dg DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
@mallukVy máte firmu (děláte elektromontáže), našli jste nějaký starý kabel a ptáte se na internetu podle barvy co to asi je? Hodláte si to zavést do skladových zásob a eventuálně použít při nějaké elektromontáži... to vše na základě zkušeností o které se tu s vámi "podělí" nějaký anonym na parabole? To je opravdu realita a nezdá se mi to?![]() Kabel rozhodně nevyhazujte, pokud je pevný, bude se hodit aby se na něm oběsil nešťastník který si vás zjedná na nějakou tu vaši "elektromontáž" ![]() |
brak232
Registrace: 10/2017 Příspěvků: 167 |
![]() |
|
@brak232Na to jsem se vůbec neptal. Umíte, prosím, vůbec číst a chápat položený dotaz?I tak Vám děkuji, i když nemáte nic k tématu ![]() |
malluk
![]() |
|
@sioga_bs"Využití pro starý zelený kabel na veseni pradla ci zpevneni oploceni."Odborník každým coulem. |
Frank11
![]() |
|
@brak232Ako vieš, že majú firmu, ktorá robí elektromontáže?To by si sa čudoval, v akých prevádzkach sa dá nájsť kadejaký starý materiál. Napríklad ja mám stále k plnej spokojnosti urobené satelitné rozvody z čierneho, cca 2 cm hrubého koaxiálu, ktorý má plné medené tienenie (nie mriežka) z roku asi 1988, ktorý pochádzal z pridruženej výroby JRD! No bol to problém na ohyboch dosiahnuť optimálne zakrivenie a pripojiť to na F konektory, ale ten útlm tam snáď nie je takmer žiadny. |
Frank11
![]() |
|
@Frank11No, já to vidím tak, že brak na rozdíl od tebe asi umí číst, páč jen stručně shrhul to, co zde o sobě sdělil přímo sám tazatel. Zjevně tu nejde o dotaz nějakého strejdy který si chce někde doma pro sebe v baráku zužitkovat kus starého koaxu (to by bylo v pohodě, proč ne). Bohužel to spíš smrdí na dnešní dobu obvyklým šlendriánem nějaké rádoby profesionální firmy, která někde na zakázce pak flákne starý koax do zdi ic netušícímu zákošovi a zpeněží. Proč by si asi jinak tazatel evidoval nějaký historický nález špulky zeleného koaxu do skladových zásob, že? Ale ani to by samo o sobě nemuselo ničemu vadit, pokud by tomu onen "profesionál" sám rozuměl a takový kabel si proměřil (nebo aspoň nechal proměřit). Nikdo seriozní kdo "dělá elektromontáže" sem nebude dávat takovýto dotaz, protože se nebude se spoléhat na nějaké rady z Paraboly, které jsou totálně k ničemu!! Tady se vyrojí hned 20 poradců, přičemž kteří nemají o daném kabelu kromě jeho zelené barvy žádné bližší informace. Zelených kabelů se ve své době vyskytovalo x typů naprosto odlišké kvality a použitelnosti. A onen "profík" už má hned jasno (hnědý vyhodím, zelený použiju![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
Farbazelený nechám a hnedý vyhodím, platí to aj pre Commscope F59 HEC |
mmc
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 731 |
![]() |
|
@lanceAle prosím Ťa, tých zelených káblov hrubých asi 0,8 cm v tej dobe až tak veľa, ako sa Ty snažíš naznačiť, nebolo. Všetky boli kvalitné a za vetou "Zelené boli celkom slušné a trvanlivé káble, ten by sa dal ešte využiť, hnedý vyhodiť" si stojím. A všimol si si v tej vete množné číslo "zelené"? Asi nie, pretože inak by si nemohol napísať to, čo si napísal. Taktiež som sa nezmienil o konkrétnej použiteľnosti! Písal som len o použiteľnosti!!!Stále neviem, odkiaľ berieš istotu, že @malluk "dělá elektromontáže". Ako som písal, takéto káble sa mohli v minulosti z rôznych dôvodov vyskytnúť v hocijakých prevádzkach (dokonca i na JZD), lenže sa mi zdá, že práve Ty nečítaš poriadne všetky príspevky. |
Frank11
![]() |
|
@Frank11cit. malluk:31.01.2019, 17:05.10 včera "...ale věc se má tak, že jsme "podědili" pro firmu skladovací prostory a mezi jiným užitečným bordelem i takovéto kabely. No a tak jsem potřeboval nakopnout směrem, zda ho navést mezi položky skladu (děláme elektromontáže) a při nějaké příležitosti to lze použít, nebo..." Frank11 - pokud stále nic nevidíte, doporučuji návštěvu očního lékaře ![]() |
brak232
Registrace: 10/2017 Příspěvků: 167 |
![]() |
|
@brak232Máš pravdu, ospravedlňujem sa, to v zátvorke som skutočne prehliadol. Taktiež aj @lance ohľadom firmy.Ale za vyjadreniami ohľadom káblov si stojím naďalej. |
Frank11
![]() |
|
@mallukJak popsal Diaboltp, nyní se s ním potkávám na starých bytovkách.V UHF chodí do 29 kanálu = 538 MHz, a pak jde signál do kytek. Na vstupu pustíš cca 85 dB?V a po 30ti metrech na výstupu bude cca 15 dB?V ![]() ![]() Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)
|
Delta1
Registrace: 6/2007 Příspěvků: 1 860 |
![]() |
|
RE: Využití pro starý zelený kabelSnad poslední doplnění - pokud je dielektrikum silon (PE), hoď ho do ohně a pravá opálená měď z něho zbude.![]() |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
![]() |