Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Dotaz začátečníka

Reproduktor

Dovolte začátečnický dotaz. Co se stane, když místo 4 ohmového reproduktoru zapojím do výstupu staršího radia 8 ohmový reproduktor ? Jak je to obráceně?
Promiňte mi primitvní otázku a děkuji za odpověď.

navrami
Registrace: 12/2009
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 54
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Reproduktor

Při nedodržení minimální impedance zátěže hrozí nebezpečí zničení koncových tranzistorů zesilovače( překročení maximální Kolektorový proud), nikoliv reproduktorů. Reproduktory můžeš zničit pouze výkonnějším zesilovačem, či dalším nesprávným používáním.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

no dobre,

v podobnom duchu mi odpovedal mmiriboy, avsak ako je to saxon v mojom konktretnom pripade kedysi zamlada. Vystup zosilovaca bol 2x8W/8ohm a pripojil som k nemu vtedy 2x8W/4ohm? Mohol som repraky poskodit?

Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-

bohus31
Registrace: 10/2009
Galerie: bohus31

Leda vyhřát obdélníkovým signálem(limitace) vinutí reproduktorů. Zničit se dá asi všechno, když je uživatel cocot...

On Air!

Saxon

Tak to si napisal Saxon presne :)

VU+ Solo 4K, 2x DVB-S2 tuner, 65" TV 4K UHD LG SIGNATURE OLED65W8PLA

Avernet
Registrace: 9/2017

bohoušku

bohouši

ješte mi napiš že repasuješ elektronkove zesilovače
je to práce a zábava zároven a prináši to many,many,many ;)
a dochčiju se dnes totálne
ješte dej nejakou pohádku o 4ohm a 8ohm
nejaký tip na kvalitní výstupní elektrony ?
ty co objednávám jsou ponekud drahší
jako znalec všeho určite umíš poradit :lookaround:

Benderovec
Registrace: 3/2018

repraky

8W/ 4ohm som pravdepodobne takymto pripojenim zamlada na vystup zosilovaca 8W/ 8ohm uplne neznicil, nakolko po dokupeni dalsich repro 8W/ 4ohm a naslednom zapojeni do serie hrali v poho... Avsak po vypeckovani naplno 100% prve dva predtym nespravne pripojene repraky chrapcali. Kedze som vsak vtedy byval v panelaku vobec mi to navadilo, lebo do 75% hlasitosti zosilovaca fungovali v poho...Takze som ich potom nepustal na plny vykon a bola spokojnost aj so susedmi.

bohus31

Zapojovat reprobedny do série je podle mě naprostá kravina. Navíc, když jsou to různé typy. Z několika důvodů...

On Air!

Saxon

pisal som

niekde o reprobednach? Staci precitat, nakolko pisem o zapojeni 2ks rovnakych reprakov 8W/4ohm do serie, pochopitelne v jednej reprobedni ktore som si robil sam na kanal L. To iste na kanal R. Hralo mi to ku MOJEJ plnej spokojnosti do 75% vykonu zosilovaca. Ak ma nato niekto iny nazor, je to jeho vec...

bohus31

Jak myslíš...:))

On Air!

Saxon

Ja by som povedal - serte už na to, dotyčný odpoveď už dostal, ja by som to ďalej nerozoberal.

Rasto1978
Registrace: 6/2010

@Benderovec

Už ti niekto povedal že si Vúúúúl ?

Rasto1978
Registrace: 6/2010

@Saxon

saxone, kolik basaku precision devices 1kW @ 8Ω zapojis na zesak v mustku 2kW @ 8Ω ?

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Zesilovač, který v můstku chodí jen do 8ohm na basy používat nebudu. 8ohm PDčka zapojim dva paralelně, ale k pořádnému konci, který chodí v klidu do 4ohm.
Nebo nevím, o co ti jde.

On Air!

Saxon

jde o to, ze tvoje tvrzeni neni platny vzdy. minimalne kazdy druhy basovy PD ma do 50Hz tak asi 20Ω takze do nej muzes v klidu ty 2kW pustit a nestane se vubec nic. zvlast kdyz takovej vykonovej zesik ma hnedle nekolik ochran. takze tak. netvrd ze neco neni mozny kdyz neznas konkretni situaci.

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs

Jaké tvrzení? Vůbec ti nerozumím.

On Air!

Saxon

Už tomu asi rozumím. Nemáš co na práci, tak se chytáš detailů. Bohouš tady píše o zesilovači na úrovni MBA810, nebo ještě něco horšího a ty tady vytahuješ profi konce s kw výkony. Každej, kdo používá profi audiotechniku by měl vědět, jaké limity mají jeho zesilovače a měniče, jak je připojit. To ale nemá nic společného s tímto tématem. Nikde jsem nepsal, že 2kw koncem nelze napájet 1kW i slabší měnič(jen nesmíš být vůůl). Mimochodem, PDčka jsem měl v basových bednách už na konci minulého století. Než jsem je vyměnil za B&C v neodymu, které mám dodnes. Záda tolik nebolí...

On Air!

Saxon

Načo by komu boli v paneláku dobré 2 kW zosilňovač? Čo to trepete. Na hifi v normálnej obývačke stačí bohato aj z rezervou 2x100w.
Leda žeby dotyčný chcel ozvučovať diskotéku na otvorenom letisku :)))

Beveačko
Registrace: 2/2019

@Saxon

dyt jak pises. kazdej by mel vedet a nelze se obecne vyjadrovat typem jako ne repraky v serii a tohle nejde a tamto, dokud nevis. takze tahle debata mela skoncit na tom ze 4Ω na 8 zesik jen mozna kdyz vis co a jak a vic to tema neresit.
btw PD taky umi neodym. a muly na noseni se dycky najdou :) a takovy kolo je myslim nedocenej vynalez :)

bublajs

@Beveačko

do panelakovyho pokoje je snad lepsi si koupit sluchatka. sorryjako :)

bublajs

@bublajs

to bol len ako príklad keď už niekto chce do bytu nejaký zosilňovač. Ja na byte nebývam ;)

Beveačko
Registrace: 2/2019

Slusne vychovany koncak musi zvladnut polovicnu impendanciu (aj mensiu). Mala by zaucinkovat nadprudova ochrana a potom tepelná. Akurat niektore High end nemajú nadprudovu ochranu, aby ani vinimocne, pri obcasnych spickach nedochádzalo k limitacii.

Kasr
Registrace: 8/2008

@navrami

Je zajímavé, že přesně stejný dotaz byl, před několika dny, široce probírán na živě.cz. Vzbudil stejnou odezvu a diskuzi nad nesouvisejícími věcmi, včetně vzájemné nevraživosti. Můj dotaz je : Nebavíš se náhodou pokládáním problematiky 8 ohmových reproduktorů na různých fórech? Tady už jsme se dostali až do 2kW výkonu.

konas
Registrace: 12/2014

konas

nejsme žádní troškaři...:))

On Air!

Saxon

@Saxon

No tyhle dvě diskuze mi nasadily brouka do hlavy. ;) Mám starší bedny
Technics SB-C350, a ty mají impedanci 6 ohmů! Ani 4, ani 8 - prostě malér. :laughing:

konas
Registrace: 12/2014

@konas

Tyto dotazy se stále opakují.

forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?t=747013
http://hudebniforum.cz/ako-zapojit-2x-8ohm-na-2x-4-ohm-bez-poskodenia-29414
forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?t=1129340
https://www.hifiroom.cz/raj-analogu/8ohm-zes-4ohm-bedny-t19136.html
https://www.poradte.cz/elektronika/25791-zapojovani-repro-4-a-8ohm.html
atd.

Přichází mladí lidé, nebo někdo testuje naši inteligenci třeba na diplomovou práci.
Zaujala mě poznámka od Saxona: Všechno se dá zničit, když je uživatel..
Popíši svoji inteligenci. Kdysi dávno jsem připojil k reproduktorové bedýnce starou síťovou šňůru snad z 1.republiky (220V). Nemaje vhodný konektor. Šňůra pasovala dobře do zdířek rádia. Samozřejmě při bastlení jsem se spletl a reproduktor jsem zapojil do sítě 220V. Bylo dosaženo neopakovatelného výkonu reproduktoru.
Nebo při jednom zkoušení zesilovače ve formě vrabčí hnízdo jsem jako zdroj použil vyřazený akumulátor 12V 100Ah (bez pojistky). Něco se asi
zkratovalo a přívodní dráty začaly hořet. Ve snaze to zachránit holou rukou mě zůstala na dlani nějakou dobu vypálená čára.
Není nad vlastí zkušenost. Někdy je ale drahá.

Nemusí to ale být jen blbost uživatele. Nemám důvěru v pravdivé informace výkonu reproduktorových soustav. Mému bratrovi spálily
výškový reproduktor v reprobedně vnučky při ječení do mikrofonu.
Obrovské reprobedny s výškou snad 1 metr, zesilovač Onkyo asi 130W.
Já vím nepočítá se s jedním kmitočtem delší dobu atd.

www.music-store.cz/clanky/demystifikace-vedy-okolo-elektroakustiky

Původní dotaz byl již snad nahoře zodpovězen.

TRNi
Registrace: 6/2018
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 54

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra