![]() |
|
odstup parabolAhoj,Mám jednu parabolu a chci vedle ní dát druhou. Jak daleko od sebe musí být aby se nezakrývaly ? Dá se říct, že budou směrovat vlastně za sebou. Takže zadní bude čučet na zadek druhé. Jedná se o 80cm paraboly od DIGI. Dík za odpovědi, Jimmy. Vždy může být hůř....
|
Jimmy
Registrace: 4/2003 Příspěvků: 1 988 |
![]() |
|
RE: odstup parabolJe to prostá Pythagorova věta.Vem družice, které chceš sledovat, zjisti si pro svoje místo příjmu úhel, jak je nad obzorem, (není stejný pro všechny družice je to do nuly do asi 30 stupňů, ale když budeš chtít jistotu, počítej 35stupňů), pak si změř výšku první antény a vzdálenost dostaneš pomocí tangens toho úhlu, který je protilehlá (to je ta anténa) ku přilehlé, to je to, co hledáš. Popsano podivně, ale je to prosté. Jaký smysl všem má toto řešení dvou antén za sebou stejným směrem, to si nedovedu moc představit. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
@JimmyV této roční době se nacházejí družice tam kde putuje po obloze sluníčko. Když dáš parabolu za parabolu tak by neměl stín od první paraboly překrývat druhou,jinak můžou být vedle sebe. Podívej se tady do Galerie tam jsou různé sestavy, možná Tě něco osloví.Argus pingulux plus, parabola J 80, motor Optikum 380, pozice motoru 45.5E až 30.0 W, LNB Inverto.
|
digidik
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 284 |
![]() |
|
@AntonínTangentu takhle počítat nemusí. Existují online kalkulačky pro goniometrické funkce, a docela profláknutá je hodnota tangens pro 30° =0,58. |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 955 |
![]() |
|
RE: odstup parabolO.K. ta dík za rady.Pro Antonína : na nynější mám 13 19 a 23st. Na tu další chci dát 16. Ptal jsem se tu už minule a dostal jsem radu, že na 16E mám dát čistý střed bez šilhání. Proto další parabola stejným směrem. Pro nick211 : než začnu něco vymýšlet, tak si nechám poradit.To, že jsem tu zaregistrovaný 16 let, neznamená že jsem expert. Holka bude maturovat, tak ji vyzkouším. díky za tipy. Jimmy. Vždy může být hůř....
|
Jimmy
![]() |
|
RE: odstup parabolRozumnější by bylo použít úzká LNB pro 16a 19, střed na 16, šilhačku na 13,19,23. Nebo si koupit toroidní 55, nebo mlutibeam85 a úzké LNB na 16e. Ušetříš a bude to hezčí. Na druhé straně dvě antény mohou nakonec posloužit v budoucnosti jinak, třeba šilhačka 4W, 1W, 5e nebo feedy na 7e,10e, nebo tu anténu dát na motor a zaparkovat na 16e s tím, že budeš mít možnost jezdit i jinam, jak půjde doba...Na družice kolem 10-20 st. bude výše uvednený koeficent 0,58 zbytečně malý, jsou všechny více než 30st nad obzorem. Prostě výšku přední paraboly vynásobíš 1,7 (je to skoro přesně 1,6 plus nějaká rezerva) a máš vzdálenost vypočítanou. |
Antonín
![]() |
|
@AntonínNení to tak dramatické tan34°=0,67 |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 955 |
![]() |
|
RE: odstup parabolTangens je ovšem protilehlá ku přilehlé.Tedy výšku musí dělit těmi 0.6, aby dostal vzdálenost, což je zhruba totéž jako vynásobit 1,7. Pro některá místa (severozápad např. Děčín) je elevace pro 23e až 31 st., což je 0,6 dělení a 1,7 násobení...ale protože nevíme, odkud Jimmy míří (kdovíjestli je v ČR?), tak je to mlácení prázdné slámy, každopádně když to vynásobí 1,7 bude v pohodě všude v ČR pro všechny uvedené družice. |
Antonín
![]() |
|
Antoníne,Díky za tu polohu![]() ![]() Teď mám po baráku 3 paraboly s jednoduchým LNB. Koupil jsem LNB s 2 výstupy na 2 přijímače. Takže nakonec ze 3 parabol budou 2. Ta toroidka by se mi líbila, ale já bych jí nenastavil. Nemám představu, kolik si montážníci berou za nastavení paraboly. Vždy může být hůř....
|
Jimmy
![]() |
|
RE: odstup parabolNastavit 55 toroidní parabolu není nijak těžší, než obyčejnou parabolu. Kolik si berou montážnící nevím. Ale tipnul bych to kolem 1000 Kč. Je to hodina práce plus cesta. Vzhledme k té cestě taky závisí na tom, kde to je, že...P.S. Ukrást ti mohou obyčejnou parabolu možná lépe než toroidní - budou ji v hospodě snadnější prodávat. Ale když ty paraboly máš, je to jiná. Více parabol = více radosti. |
Antonín
![]() |
|
@AntonínToroidní 55 na 16e ??![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
RE: odstup parabolT55 na 16E v našich končinách je nesmysl.Nastavit dobře T55 zabere rozhodně více času, než obyčejnou ofsetku. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: odstup parabolMáte pravdu, mám chorvatské programy z 16e v Prostějově našilhané na 105 cm parabole se středem na 19e a je to bez velké rezervy. Nicméně celý plán se vydal jinou cestou, jak vidno z psaného textu. |
Antonín
![]() |
|
RE: odstup parabolE85 multifokus s LNB long neck alebo T90 na 28,2; 23,5; 19,2; 16; 13 ...; 0,8W a stačí Ti jedna parabola. Ja mám odskúšané oboje a oboje funguje. T90 samozrejme s väčšou rezervou ... |
Dzordzo
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 3 456 |
![]() |
|
![]() |