Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Jak otestovat konvertor?

Ahoj.

Mám dvě paraboly - monoblok 23,5E + 19,2E na jedné parabole a 0,8W na druhé parabole - tam je konvertor twin.
Nedávno mi přestal fungovat FreeSat na 0,8W. Myslel jsem si že s parabolou třeba pohnul vítr, ale včera jsem zkoušel parabolu "doladit" a ta je tak pevně utažená že jsem s ní nehnul. Musel jsem šrouby silou povolit.
Ale ani potom jsem nechytil žádný signál.
Mám podezření že by mohl být v háji konvertor.
Mohu nějak amatérsky zjistit funkčnost konvertoru? Nějak ho proměřit?
Asi těžko, co?

Kema
Registrace: 6/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jak otestovat konvertor?

Pre teba, ako laika, amatéra bude najrýchlejším riešením skúsiť zameniť to LNB za ten tvoj monoblock.
Ak signál nepôjde, tak toto LNB - smeruj na zberný dvor.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@Kema

Konvertorem to začíná, ale na vině může být i trasa od něj dolů. Konektory, kabel. Pokud nemáš čím měřit signál tak to omrkni a skoč pro nový konvertor. Při dnešních cenách /do 100,-Kč = 1 krabka cigaret/ je to legrace. ;)

jiriks
Registrace: 12/2018

A multimetrem jsi měřil?13V nebo 17V....a jak to máš naDiseq-kované.....?Koaxiální.....

Konvertor zaměnit za jiný....koupený do zálohy za 150,-.....práce na 3 minuty....hlavně nehejbat parabolou....zbytečná práce navíc. Rv

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Kamil_k4

šak tam píše že už povolil šrouby, nebo tys to nečtl. :O

fofo1
Registrace: 8/2016

@Kema

Docela je běžná závada monobloku - přepínání diseqc. Zůstane viset v jedné poloze.

konas
Registrace: 12/2014

@Kema

Doporučuji přístě - nedřív se zeptat a teprve po tom (nevhodné slovo) do paraboly! To je asi nějaká nemoc, foukne vítr a všichni, kteří to neumí, dolaďují paraboly! Alespoň servisáci mají nějakou práci!

migr
Registrace: 7/2007

Doporučuji přístě - nejdřív se zeptat a teprve po tom (nevhodné slovo) do paraboly! To je asi nějaká nemoc, foukne vítr a všichni, kteří to neumí, dolaďují paraboly! Alespoň servisáci mají nějakou práci!

migr
Registrace: 7/2007

@Kema

Ak by si zistil, že máš v háji konvertor nekupuj si Megasat High Gain twin. Je to totálny smejd a črep. Píšu, že má vysoký zisk, ale v skutočnosti som z neho nedostal ani 10db, signál cca 71% na Astre 19,2R, na 23,5E to samé. Skúšané na parabole Maximum Multifokus 85. Chcel som vyskúšať Opticum Robust twin(ten je OK) Dokonca Tesla twin ukazoval krásny signál 99%. Všetko skúšané minulú sobotu pri krásnej jasnej oblohe. To je len taká moja drobná skúsenosť a rada. Proste neviem či som kúpil nejaký vadný kus, ale nikdy som sa nestretol z konvertorom ktorý by vykazoval tak slabý signál a nedal sa nijak nastaviť.

VU+ Uno4K SE, Dreambox DM900 triple tuner DVB-S2X Multistream, motor Optibox + SG2100 + parabola 105cm,parabola Maximum E-85 Multifokus, Dierovaná parabola 100 FE MESH 2x😂, Domáce kino Pioneer VX510s, BluRay Pioneer BDP 170S, ULED TV Hisense H55U7

kostik123
Registrace: 3/2009

@kostik123

zisk je jedna vec a signál/šum (tých Tvojich 10 dB) je vec celkom iná, doštuduj si to, a nabudúce nepíš v percentách ... lebo keď nevieš čo je základ (100perc), tak všetky tie cifry sú o ničom (učivo základnej školy)

mmc
Registrace: 1/2006

@mmc

Neber má za slovíčka, myslené to bolo približne, asi. Proste sa nedalo z toho typu konvertoru dostať vyšší signál na oboch Astrách a to už som zopár konvertorom nahadzoval. Nejak mi tá značka Megasat nesadla, pritom sa vyrábajú v Nemecku. Nieje predsa možné, že Golden, Tesla a aj Opticum konvertory ukazovali všetky cez 90% teda iba Opticum 94 a Golden z Teslou 99%.Buď je to vadný kus, alebo ako som písal nekvalitný konvertor.

VU+ Uno4K SE, Dreambox DM900 triple tuner DVB-S2X Multistream, motor Optibox + SG2100 + parabola 105cm,parabola Maximum E-85 Multifokus, Dierovaná parabola 100 FE MESH 2x😂, Domáce kino Pioneer VX510s, BluRay Pioneer BDP 170S, ULED TV Hisense H55U7

kostik123

@Kema

Jedno LNB je asi třeba mít doma v záloze, moc to nestojí...

minestra
Registrace: 4/2009

Kema

Ten monoblock a LNB konvertor mas sloucen diseqc prepinacema do prijimacu nebo to mas zvlast na jeden prijimac Astry na druhy pripadne treti prijimac Thor.

HYPER
Registrace: 11/2010

Kema,

jestli ti prijimac ukazuje silu signalu dejme tomu 90% bez kvality, tak by LNB konvertor v haji nemel byt. Pak tam napeti jde. Pokud tam mas nuly, tak by se mohlo jednat o zavadu prepinace nebo LNB konvertoru nebo by se taky mohlo jednat o spatny kontakt na F konektorech, třeba u prepinace diseqc nebo na vystupu TWIN konvertoru. Mas zapojen i ten druhy vystup na Twin konvertoru?

HYPER

@Kema

lnb tipuji bude ok,jen neumíš nasměrovat parabolu,to není jen azimut,za 14 dnů jsem dělal asi 30 parabol po větru,skoro všechny, elevace

pierrepetr
Registrace: 5/2006

pierepetr, taky si myslim, ze LNB je ok, ale Kema se k tomu uz nevyjadruje, takze se muzeme jenom domnívat. Priklanim se i k te pohnute elevaci vlivem povětrnostních podmínek, pokud psal, ze byla pevne utazena zejména v objímce trmenu kolem trubky a parabola ma zadni drzak talire z plastu, ktery meni vlastnosti behem rocniho obdobi vlivem teplot.

HYPER

@kostik123

to nie je o slovíčkach, ale o presných termínoch ... v skratke: ak použiješ LNB s vysokým ziskom na silnú družicu, tak budeš mať nízku kvalitu (SNR), pretože to bude PREHÚLENÉ ... čo však nevylučuje závadu LNB, takto cez fórum sa to nedá určiť

mmc
Registrace: 1/2006

@mmc

Jasné, ale ako mi vysvetlíš to sekanie na oboch Astrách 19,2° a 23,5°E pri SNR 71%. To predsa nieje normálne, ale myslíš, že hej... Hral som sa z tým cca 2 hodiny a ani ťuk.

kostik123

@kostik123

hele nechcu se Tě nějak dotknout, ale to Tvé měření a pozorování nemá žádnou vypovídající úroveň, v praxi se používají jiné hodnoty jak údaje v procentech, třeba síla signálu, BER,MER, Noise Margin a já nevím co ještě. Lidem je to úplně k ničemu co píšeš, navíc pokud si někdo tento lnb koupí, tak na jeho parabole jinejch rozměrů a jiným boxu bude mít zcela jiný procenta, kapišto?

hogofogo11
Registrace: 9/2014

@hogofogo11

Kapim to, ale testoval som to na Maximum Multifokus 85 a na stred čiže mi rozum nebere prečo to vykazovalo tak málo ked všetky ostatné konvertory vykazovali minimálne 94%, kapiš to??? A to som ich testoval už dooosť a jednoznačne Megasat High Gain bol totálny prepadák Rv Rv Rv

kostik123

@kostik123

ke každé parabole pasuje jiný lnb nejlépe,podle ozařovače,na parametry se vy.s.e.r

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra