![]() |
|
Parametr Margindobrý den, otázka asi pro profíky. Při prohlížení nějakých alb tady na parabole jsem narazil na fotky měřáků tuším od Saxona (z měření dvb-t a t2) a jednou z hodnot je Ns (noise) margin, může mi někdo vysvětlit co tenhle pojem znamená, je jasný že s jeho poklesem p.p dojde k tomu že signál nebude zpracován.Potom jsem zaznamenal někde na netu i parametr LM (link?) Margin. Je to obdobný parametr? Díky předem za případné vysvětlení laiku pochopitelné. |
hogofogo11
Registrace: 9/2014 Příspěvků: 709 |
![]() |
|
RE: Parametr MarginMargin, je v angličtině něco jako okraj, hrana...Práh zlomu, Šumová rezerva..Link Margin, nebo Noise Margin je měřákem dopočítaný údaj z naměřených hodnot signálu, sloužící pro informaci, jaká je rezerva měřeného signálu k hraničnímu stavu, kdy by mělo dojít k nemožnosti zpracovat signál tak, aby byl použitelný - QEF. Hodnota QEF je daná normou DVB. Výsledná hodnota je vztažena k použité vícestavové modulaci a druhu a míře zabezpečení digitálního signálu. Například máte vedle sebe ve spektru dva stejně silné TP(shodné C/N), oba DVB-S, oba QPSK modulaci a jeden má zabezpečení 3/4, druhý 5/6, ten s FEC 3/4 bude mít šumovou rezervu větší - spokojí se s horším signálem, než TP s FEC 5/6. Také Modulace 8PSK je mnohem náročnější na kvalitu signálu, než QPSK, protože používá více fázových stavů. Platí to i v terestrice u modulací 64 a 256QAM i u zabezpečení. To dopočítávání nejspíš nemá žádnou normu, jelikož je výsledek u různých měřáků nepatrně odlišný. Signál by měl mít co největší číslo LM v kladných hodnotách:) Existují na webu kalkulačky, které vám pro každý modulační stav spočívají, jaký je potřeba odstup C/N prostabilní příjem. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Parametr Marginvelmi děkuji za vyčerpávající informace |
hogofogo11
Registrace: 9/2014 Příspěvků: 709 |
![]() |
|
![]() |