Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

nastavenie viac LNB na fixnej parabole

zdravim chcem si ujasniť jednu vec .Ked mam fixne nastavenú parabolu na 0.8w a pridam oko na 23.E tak LNB sa pojde nižšie alebo vyššie?

Vu+duo4K,VuZero,Maximum Toroidal 90,Gibertini 105,motor Opticum 3800,LNB Inverto Black utra (sigle,twin quad)antena DAB Emme Esse 15RB3,av-receiver yamaha rx-v500d dab, Sony XDR-P1DBP,

Stabo
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

@Stabo

daj nižšie

emo53
Registrace: 3/2009

RE: nastavenie viac LNB na fixnej parabole

možno pre upresnenie nastavenie bude na Gibertinke 28,5E-23.5E-19.2-16E-13E-9E-0.8W-a možno aj 5w

Vu+duo4K,VuZero,Maximum Toroidal 90,Gibertini 105,motor Opticum 3800,LNB Inverto Black utra (sigle,twin quad)antena DAB Emme Esse 15RB3,av-receiver yamaha rx-v500d dab, Sony XDR-P1DBP,

Stabo

EMP-CENTAURI S8/1PCP-W2

ešte som sa pohraval z myšlienkou či by nahodou nešlo na diseq 1.0-1.1-1.2 EMP-CENTAURI S8/1PCP-W2 nakombinovať pre jeden vstup aj diseq motor
Idem cez Vu solo 4K cez dvoj tuner a takto musim ťahať jeden kabel naviac

Stabo

@Stabo

Na toto se používají paraboly T90, T55 nebo E85 ... ty jsou přímo určeny pro multi-feed

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

*ivo2001

ano viem ale na streche už je a nemam v plane gibertinku 105cm meniť ked šlape.
ano ide skor o okrajový prijem ale dnes ten výkon nad europou je dostatočný na aj na taký zaber zo 105cm

prosim ale späť k mojmu dotazu hore
dakujem

Stabo

30 stupňů našilhat nejspíše nepůjde. Ani na 105 cm parabole Gibertini. Ani ve střední Evropě. Mým odhadem je maximum pro tuto parabolu tak 20 stupňů (a i to jsem si možná malinko zapřeháněl. Jde určitě 13-16-19-23-28 (ale Supertennís na HB13e je tak tak.) Nicméně je pravda, že jsem to nezkusil.
Motor samozřejmě lze připojit jde, ale je otázka, aby takovou situaci uměl ovládat přijímač. V enigma2 (linux) to jde.

Antonín
Registrace: 8/2005

@Stabo

jestli chceš řešení na roky tak jdi do T90ky. Toto co máš, když ti bude chodit 28e-13e budeš rád a budeš to každý rok (možná i častěji stělovat) ... Gibertku dej na motor a nech na segment 4w-30w ...

ivo2001

@Stabo

Ja mam presne Gibertini 105 - a mam na nej 0.8W - a klasicky original multifeed drziak pre Gibertini to nezvladol, co sa tyka uhla - ten lnb na 0.8W uz treba dat vyssie. A to tam mam len 4 ks lnb funkcnych. Je to na pozicie 23.5E, 19.2E, 13E a tu vyssie zmienenu 0.8W. Kedze ten lnb by uz bol vo vzduchu, doriesil som to tak, ze 1 ks nefunkcny LNB je napojeny na ten multifeed drziak a z neho hore je vyvedeny dalsi - a ten je na poziciu 0.8W. Ale bolo to dost narocne nastavit a neviem si predstavit este k tomu tu 28.2E poziciu z jednej strany pripadne 5W z druhej strany, mozno keby to bola Gibertini 125. A ak ta 105-ka, tak potom tak, ze opat by ta krajna vychodna pozicia musela byt vo vzduchu, takze musel by sa urobit ten medziuchyt, ako mam ja poriesene cez to nefunkcne LNB. Aby som upresnil, ten nefunkcny lnb je spojeny dalsim klasickym umelym multifeedom pre 2 pozicie a pripojene lnb ide dohora na tu poziciu 0.8W. Mam to takto uz 9 rokov a funguje to, ale urcite nemam maximalne hodnoty signalov. Uz aj tak to bolo dost narocne nastavit. Inak to prezilo zimy, burky aj vietor, aspon zatial. Drziak celej baraboly je uchyteny na bocnom paneli balkona. Robili sme to dvaja a je to vysunute z balkona von na vyssom poschodi. Najblizsie stredu je u mna lnb pre 13E. Drzim Ti palce. Daj potom vediet, ako sa Ti to podarilo nastavit. Perspektivne to budem musiet aj ja prerobit, lebo rokmi sa tym lnb popraskali krytky na ozarovacoch niektorych lnb a uz by som tam dal teraz urcite ine typy teraz, kvalitnejsie. A mozno by som aj pozicie trochu inak upravil. Ahoj!

kolle

Jenom poznámka: Větší parabola není nutně lepší pro šilhání. Závisí na dalších parametrech, jak odráží signál ze šikmých směrů. Zlepšení nemusí být úměrné velikosti. Na velké úhly šilhání jsou vhodnější toroidní antény, nebo případně více antén na různé segmenty.
2tolle: jak na parabole 105cm se středem na 13e, fungují transpondéry ČT na 23e? Funguje to i když přijde mrak?

Antonín
Registrace: 8/2005

@kolle

Maš rovnake skusenosti ako ja
Niekolko rokov šlapala v rozmedzi 23,5 19E 13E- 0,8w (ano 0,8 že je trochu nahrane) a skor než sa rozladila rozpadli sa LNB od UV
ten origo multifeed na 4 bol tak tak že 23.5 bol uchyteny tak napol

Preto som si objednal ešte jednu kolajnicu origo pre Gibertiny aj s 3 uzkýma okama a chcem ich preložiť na seba a zošruboval preto sa pýtam aby som vedel ktoru dam vyššie kolajničku.na 0,8W alebo 23,5 E

Stabo

@Stabo

U mna ide 0.8W vyssie cez to spominane multifeed prepojenie a je to z pohladu, ked stojim za parabolou (a divam sa na horizont) vlavo a 23.5 mam v rohu uplne vpravo a je to na tom oroginal multifeed drziaku, teda nebolo mu treba upravit poziciu smerom nahor. Inak su to vsetko lacne lnb - myslim, ze golden interstar 0.3 okrem toho na 23.5 - ten je uplne biely, neviem, ze ci nie dokonca kedysi v Lidli kupeny (jeden cas tam predavali v akcii aj paraboly a mozno aj prijimace - asi to bola moda vtedy), ale znacku toho lnb uz neviem. Teraz by som urcite vyskusal IBU, keby som menil, lebo mam aj samostatnu Gibertini 85 na tom balkone a na nej po vymene povodneho quad lnb za tento typ (tiez quad) mi isiel signal vyrazne hore. Tam mam aktualne 28.2E.

kolle

@kolle

včeram mi prišiel tovar tak budúci tyžden sa do toho pustim preto zbieram čo najviac info aby som sa neupiekol na tom horku zbytočným hladanim
LNB Quad Inverto Multiconnect na poziciu 13E a 16E(nevmestili sa s klasickým LNB) a pre 0,8w LNB Quad Inverto Black Ultra

a spominaný držiak ana 13-16E
https://www.sortec.sk/gibertini-multifeed-1-3-mf3120-cr-uzky_d4455.html

inak som si neuvedomil že vlastne 28,5E padá zase dole čo by potrebovalo asi zase dvihať nahor ako 0,8W

Stabo

@Antonín

Ano, mas pravdu s tymi toroidnymi a pripadne aj sirokouhlymi antenami. Ja som tiez do toho siel tak, ze tu Gibertini som uz par rokov mal a predtym som na nu pouzival motor (myslim, ze Strong SG2100). Po stahovani som ho ale uz nenamontoval (vlastne zatial dodnes) a po necelom dvojrocnom provizoriu na jednu poziciu 23.5E som sa rozhodol pre diseqc prepinac 4x1 s tymi uz vyssie spominanymi poziciami. Zaujimavostou je, ze kratko po tom prvom nastaveni boli v okoli, kde byvam, velke burky so zaplavami a prvotny switch (myslim, ze bol od Golden Interstar a mal aj umelu krytku asi proti vode), ktory fungoval len v tom lete mozno ani nie 2 mesiace, dostal asi zasah vodou (a to bol relativne daleko od paraboly pri stene), tak mi znamy zohnal nejaky lacny noname za mozno 2 eura a ten tam ide dodnes (ani nema kryku - ale mozno ho mam lepsie zakryty alebo sa uz take dazde nezopakovali). Dodnes neviem, ze ci to bolo tym dazdom alebo zhodou okolnosti, lebo nebol som pocas tych dazdov doma. Balkon bol cely mokry a v meste okolo sa robili zabrany proti vode pri koryte rieky a tiez potoka, co sa do nej vlieva a hrozilo, ze aj rieka sa vyleje. To sa nastastie nestalo. Ale ked som po prichode domov zapol TV, nic neslo. Pomohla vymena switcha, parabola bola pozicne v poriadku, nepohla sa a ani jednotlive lnb. Odvtedy uz taka situacia nenastala, ale burok aj vetrov bolo dost. Medzitym sa vymienali aj konstrukcie balkonov na panelaku a cele sa to muselo odmontovat - aj ked bez zmeny pozicii lnb - nastastie sa to tak podarilo aj s bocnym drziakom, asi som doladil vtedy len celkovo parabolu, ale s lnb som nemusel hybat. Ale k Tvojej otazke: ano, mas pravdu, ze pri HD je to narocnejsie, ale nemavam velmi problemy s vypadkami - su bud pri velmi velkej a silnej burke, ale to sa snazim radsej vsetko povypinat (to iste robievam, ked su blesky), ale ked je bezny dazd, tak to v pohode funguje. Jedine som si vsimol, ze z casu na cas, ked je velmi huste mracno - a nemusi ani prsat, tak vtedy to na tej pozicii zvykne vypadavat, ale myslim, ze transpoder CT patri prave k tym silnejsim - narozdiel napr. od RTVS. Ak si teda dobre pamatam.

kolle

@Stabo

S tym Inverto black ultra si velmi dobre vybral, myslim si. A ano, pri tych poziciach 23.5E, 19.2E su lnb dost blizko vedla seba. Ale myslim, ze aj ten 13E je relativne dost blizko od 19.2E - minimalne pre poziciu 16E sa asi pouzivaju lnb s uzkymi "krkmi", ak maju aj okolo byt pozicne dalsie lnb. Spominalo sa to aj tu na fore pred casom, sa mi zda. Ten multifeed pre Gibertini u mna vypada rovnako ako v Tvojom linku, len je to na 4 pozicie u mna. Je urcite kovovy. Ano, 28.2E "pada" na horizonte dolu, co by znamenalo zrejme dalsie "vyzdvihnutie" lnb pre tuto poziciu. Ale to len odhadujem, bolo by to treba odskusat. Otazka je, ze aj keby nie, ako by sli transpodery, ktore su slabsie a ak by si mal o ne zaujem v ramci tejto pozicie: tam, kde vysiela CNBC UK v HD a tiez tam, kde vysielaju Sky News UK+Ireland, Pick a Pick+1 a tiez Together. Este slabsie na tom bol transpoder, kde vysielala skotska STV (jeden z nich, lebo boli myslim dva) ako FTA test nedavno pocas jari, ale to uz je teraz zakodovane. Ide to asi len ako FTV, ak mas anglicku kartu Freesat from Sky. A to stale hovorime len o europskom zvazku, ale aj v ramci neho su rozdiely a pri takejto krajnej pozicii by Ti to na tychto slabsich transpoderoch nemuselo fungovat, aj ked celkovo by to fungovalo. Pokial by si mal o tie kanaly zaujem, samozrejme.

kolle

@kolle

to je zbytečné, kdo si nechce nechat poradit, ať si to šteluje po každém větším větru ... do této krkolomné konstrukce bych nešel

Gibertka není parabola na multifeed

ivo2001

@ivo2001

Mas pravdu, je to na hrane unosnosti. Najlepsie je na to pouzit toroidnu parabolu. Ja som do toho siel pre vyvoj, ako som ho napisal. Keby som sa rozhodoval teraz a chcel by som viac pozicii, urcite by som siel do toroidnej paraboly. Pripadne by som opat pouzil motor.

kolle

Pat to kdysi provozoval....

https://www.parabola.cz/galerie/ctenari-pat/

Ale potom stejně koupil T90. R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra