Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T2 versus DVB-T = zhoršení příjmu?

Na severní Moravě vysílá stanice Polar především regionální zpravodajství. Signála přijímám v DVB-T2 na K31 a DVB-T na K45, oba vysílače mají v tabulkách výkon 10 kW.
Mezi mou anténou a vysílačem je kopec s převýšením 25m ve vzdálenosti cca 7 km, vzdálenost na vysílač vzdušnou čarou je 11 km. Vysílač je z hlediska nadmořské výšky o něco málo níže než je výška mé antény. Příjem na K 45 je naprosto stabilní i za deště. Příjem na K31 je nestabilní i za sucha, průjezdy aut znamenají krátkodobé výpadky. Podezření na špatně uchycený kabel se nepotvrdilo. Za rok o tomto čase po vypnutí DVB-T bude příjem zhoršen. Má to podporu i v teorii? Máte podobnou zkušenost?

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T2 versus DVB-T = zhoršení příjmu?

Na obou vysílacích kanálech (K31+45) nevysílá jen Hladnov, ale i Hlubočec Hůrka s ERP 40kW a nadmořskou výškou skoro 600m! Proto možný problém s SFN nebo (možná) přebuzený zesilovač na K31 nebo... Těch příčin může být mraky. ?usím měřit, měřit, měřit...

cha-cha
Registrace: 5/2007

Mezi DVB-T a DVB-T2 je poněkud větší rozdíl, než jedno číslíčko. je to prostě něco úplně jiného. Příjem se proto může lišit dost podstatně. Pokud se týká otázky, má cha-cha naprostou pravdu.

Antonín
Registrace: 8/2005

Asi si budeš muset koupit další televesku....

bretah
Registrace: 9/2012

@samoroste

prebuzeny zesilovac mozes dopatrat do urcitej miery s technisatom.
pozri na oboch kanaloch co ukazuje teplomer sily signalu a pokial je to rozne mozes skusit potenciometrom na zosilnovaci nastavit rovnaku hodnotu.
z mojich amaterskych skusenosti sa prebudeny vstup na technisate prejavi tak, ze sila signalu sice stupa ale kvalita spadne v jednom okamihu na nulu a jeto.
co to znamena, ze mas "horsiu kvalitu obrazu"? vypadava ti obraz tak ze stvorcekuje alebo je stabilny ale povedzme "matnejsi"?

Dagy2
Registrace: 11/2010

@samorost

na rozdíl od K45 se ti tam cpe na K31 možná navíc ještě Frenštát... prostě signálový maglajs máš doma na anteně u K31 jiný než K45, rozdílné frekvence, rozdílné normy... pokud situaci nezměříš na místě vč. IO... jsou to jen dohady

lance
Registrace: 10/2008

Já jsem na DVB T2 provedl test před pár týdny a byl jsem mile překvapen že vše šlape jak hodinky. Taky jsem zíral že v jiné lokalitě televizor normálně naběhl i když by neměl - v původní jsem naladil jen 0,1W vykrývač.
Jak to funguje, stačí abych naladil jakýkoli mux v T2 a do TV se nahraje na jakých kanálech se v Č kde vysílá? Nebo to je omyl = když jsem doma ladil tak jsem naladil jak hlavní vysílač tak vykrývač, TV poznala že je to "to samé" a duplicitu mi skryla, načež v nové lokalitě bez vykrývače použila to co už jsem měl předladěno z domu? S tím se nabízí otázka, jestli se náhodou neslučují data z různých signálů, jako že když budu v daném místě blbě přijímat jeden hlavní vysílač a dva vykrývače výsledek bude ok.......... Předem díky za odborný názor.....

Jantars
Registrace: 2/2008

žádná data z různých vysílačů se neslučují, přijímač potřebuje k úspěšnému příjmu pouze data z jednoho vysílače v dostatečné kvalitě, ostatní "maglajs" je mu akorát na škodu

lance

Na Frenštát s K31 jsem zapomněl , ale co jsem si teď při té příležitosti vzpomenul tak na K31 s PS13 vysílá i Třinec, takže oproti K45 se jedná o rozsáhlejší SFN se všemi negatívními důsledky.

cha-cha

Na Třinec jsem zapomněl zas já :-)
No jo, univerzální Televeska je dobrá, ale nesmí přijít problémy se SFN, to jsou pak Televesce všechny "BOSSy" a "MRDky" stejně k ničemu

lance

@ ja jen ze "kdysi" pomerne dost davno jsem cetl nejakej popularni clanek a mozna to bylo k necemu jinymu (DAB?) kde popisovaly ze nekolik ruznych zdroju se sklada dohromady.....

Jantars

Teploměry jsou v pořádku

K 45 signál 59 dBuV kvalita lítá mezi 60 až 92 %, K 31 signál 44 dBuV, kvalita momentálně drží mezi 72 až 80 %, ráno padala k nule. Víceméně v téměř pravidelných intervalech, cca 20 sekund se obraz rozpadal. Zakmitaný zesilovač umím odhalit.
Třinec je relativně daleko, z opačné strany a s mrňavým výkonem, Frenštát p.R. je zakryt větší budovou Církve bratrské.
Televeska jede sólo výhradně na Slovensko a není zatím připojena k společné anténě.
No nic, pánové, mám více zkušeností, z různých míst s tím, že T2 je více náchylná k poruchám, podotýkám, že bez měření, jen podle teploměrů. Vy je nemáte, buďte jenom rádi, asi je to tím, že ty měřicí přístroje poruchy odhánějí.
Ta Televeska je poněkud jiná. Má předzesilovač na svorkách antény a pak zes. u zdroje, vlastně je to kaskáda, dělená svodem. :)))

samorost

@samorost

není to tak jednoduché... za rok až budou finální kanály (CZ i SK) si nechej udělat pořádnou instalaci a nebudeš mít výpadky ;)

lance

Měřící přístroje skutečně úspěšně odhánějí poruchy, které jsou důsledkem naivního bastlení. To platilo odedávna a platí furt.

Antonín

Hlavně ty procenta na teploměrech jsou super... ;) :)))

Octagon SF 8008 V3 Supreme , Skylink Premium, Oneplay Maximum, Eurosport player - MAX, SONY Bravia 49XG9005, E85 multifocus.

drobeček

@lance: jak to myslíš, i tam kde je to jen formalita protože zůstane stejný kanál, tzn. že ve finálním multiplexu ještě poladí "jinak"?

Jantars

Jednoduchý případ

Obec Dolní Čermná, okres Ústí nad Orlicí. Anténa plzeňské síto a za ním širokopásmový zesilovač od profi firmy. Zesílení relativně malé, cca 20 dB.
Síto na půdě, pod střechou z pálených tašek, upevněné na zděném komíně. Příjem z Pradědu. K 36, 51, 53 v pohodě, K26, 28 s občasnými výpadky. Všechny kanály jsou s výkonem 100 kW. Vyšší frekvence se méně "ohýbají". Přesto jdou v pohodě, na rozdíl od T2. Proč ve stejných podmínkách jde lépe DVB-T? Kam se posílá žádost o úpravu SFN???
Upozorňuji, že DVB-T2 bude znamenat větší pracnost i pro odborníky, kteří dokážou "změřit fázi vlny na hrotu antény".
Výrobce přijímače dal do ukazatele kvality procenta. Pro hrubou orientaci to stačí. Stanice hraje, když jsou 2% kvality u DVB-T. Řada stanic má 100% kvalitu.
Bastlení může být naivní a také méně naivní.
1.Proč bych měl kupovat drahé měřicí přístroje?
2. Kdybych vždy měl volat odborníka, pak bych ho volal
a) při najetí DVB-T,
b) při najetí H264 v Polsku,
c) při najetí DVB-T2,
d) při finálním přídělu kmitočtů.
Celkem tedy 4x během 9 let.Když jsem za analogu sloučil 10 stanic a šly, tak jsem naivitou oplývat nemohl...

samorost

Poslat žádost na čtu a nezapomenout napsat ty procenta :O :laughing:

Octagon SF 8008 V3 Supreme , Skylink Premium, Oneplay Maximum, Eurosport player - MAX, SONY Bravia 49XG9005, E85 multifocus.

drobeček

Samoroste, můžeš si jistě dělat, co uznáš za vhodné a dělat antény nasliněným prstem (nomen omen). Avšak podle napsaného ti většina věcí funguje dost málo. Což není až takové překvápko. Jde jenom o to, aby někdo nenaletěl na představu, že tudy vede cesta.

Antonín

to dost málo znamená

bezchybný provoz K 26, K28, K 37, K 38, K 41, K45, K 48, K 50, K 51, K 53, K 54, K 55, K58. Problematický je pouze K 31. Nově jsem našel Slováky na K 32, K52.
Opravdu trpím nedostatkem ;P .

samorost

@samorost

Nepsals, že na tom "bezchybném" K45 ti to lítá 60-90...? ale ok :))) Když 14 kanálů sis spolehlivě vyřešil, v čem je problém vyřešit i ten patnáctý K31?

lance

@Jantars

za rok u samorosta muxy 3 a 4 (23,24) doznají podstatných změn... tak proto

lance

to lance

Pokud není na vysílač přímá viditelnost, pak kvalita lítá.Přímý a odrazový signál se spolu sčítají, přičemž odrazová plocha není stabilní a nezřídka mění svou polohu.Odrazem se frekvence mění jen nepatrně podle Dopplerova principu při pohybu odrazové plochy, délkou dráhy se mění fáze, tím se mění kvalita signálu.
Celým příspěvkem pouze upozorňuji na vyšší nároky při seřízení antény pro DVB-T2 vůči seřízení DVB-T v situaci, kdy přímá viditelnost na vysílač není. S přístroji to je snazší, o tom se nepřu. Popírám však, že bez měřáku nelze sestavit malou společno anténu alespoň uspokojivě.Na K31 musím dát lepší směrovější anténu nebo ji přemístit.

samorost

@samorost

Zkoušel jsi příjem z Ústí n.O. MUX4 (k45) a PS13 (k24). U mne i přes jeden "blbý" kopec jde MUX4 víceméně bez problémů, ale PS13 je problém vůbec naladit - přitom stejný směr, stejný výkon vysílače.

VU+ Duo2, image VTI 8.2.3

SirMax
Registrace: 1/2014

@samorost

Budeš zřejmě první antenář který se při řešení příjmu zabývá Dopplerem :) tak se mně zdá, že už máš z těch odrazů úplnou foobii, to bydlíš u letiště? Ale když to baví, tak si hraj, zajímavé myšlenkové pochody ;)

Jinak obecně vyšší "problematičnost" DVB-T2 proti DVB-T způsobuje často rozsáhlejší SFN (tj. přítomnost signálu z více vysílačů na stejné frekvenci v místě příjmu) než tomu bylo v DVB-T.

lance

Místo Dopplera, bych se spíš zabýval superpozicí, to jsi více v míse. Každopádně SFNka v současné a budoucí době budou tvrdším oříškem, než v éře DVB-T.

On Air!

Saxon
Galerie: Saxon
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra