Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Příjem kruhové polarizace

Na parabolu 140cm jsem chytil bez polarizační destičky 1 paket ruské TV na 36°E s kruhovou polarizací. Vyrobil jsem polarizační destičku z 3mm silného pertinaxu. Vložil do feedhornu pod úhlem 45°k anténkám a dějí se věci. Lineární polarizace se přehodila H a V bez snížení úrovně signálu, ale kruhová polarizace je kompletně pryč. Talíř je na střeše patrového domu špatně přístupný pro pokusy. Měl by někdo tip, co je špatně?

Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K

Hugocz
Registrace: 10/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Příjem kruhové polarizace

pertinax nie je vhodný na takéto účely, použi radšej kúsok plexi napríklad z pravítka, alebo cuprextit bez medenej fólie. Predpokladám, že polohu doštičky dáš správne ;)

Slovak DX satellite overwrite club.

Peon
Registrace: 8/2010

..skor ako sa hrat s polarizacnou dostickou, nieje jednoduchsie kupit za = 5,- eur LNB Circular? Kedysi som ho kupil kvoli pay-tv NTV plus_36E: https://www.parabola.cz/album/foto-930/ a pohodicka...
sekce Album: LNB circular
Popis fotografií:
[1] LNB circular

Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-

bohus31
Registrace: 10/2009
Galerie: bohus31

načo vyhadzovať peniaze za niečo čo nepotrebujem, že mosnov31?
ked chce chalan objavovať a skúšať nové veci tak ty radšej zalez. Alebo sa venuj foteniu Idman tzv gratis. :laughing:

Milujem samoľúbe ,sebestredné a nútené drísty výkričníkového čviriboja a zopár ďalších.

suto123
Registrace: 9/2018

Konvertor mám přírubový a jde jen o dočasné řešení, než se mi podaří nainstalovat pořádný talíř se správným vybavením. Překvapilo mě, že na 140 talíř vůbec něco chytím. Tak jsem trochu experimentoval a výsledek mě překvapil. Jinak když pertinax zabral na lineární polarizaci, i když nechtěně, myslel jsem, že v materiálu to nebude. Ale to pravítko asi zkusím. Díky.

Hugocz

Prošlá kreditní karta taky dobrá... i debetní může být.. Ale vážně kartu používám i na C pásmo jako depol. destičku,na 140 musí chodit příjem R,L příjem z ruských družic dobře..

Ku pásmo:Gibertini OP 150,Inverto Black Pro 0,2dB,NJR 2843S, Octagon SF4008,SF8008 30 W-76,5E, C pásmo: Mash 300cm 76,5E-11W Chaparall polarotor, C-band LNB:NJR NJS 8486U,Norsat 3420 PLL,Titanium satellite ASC1 actuator,Ineos ZX4.

Jirka sat
Registrace: 1/2004

O plastových kartách jsem dost četl. Ale přijdou mi moc tenké, oproti optimálním 3 mm. A lepit se mi jich víc nechce, to už se mi zdál ten pertinax jako rozumnější materiál, než nějaké lepidlo.

Hugocz

Pertinax

Tož hodně štěstí s tém pertinaxem...

vjosef
Registrace: 5/2008

Mam 5 mm plexi a vse hraje paradne, 200 cm Stredni Cechy

TBS 5927, Octagon 8008, Octagon SX88, Vitamin HD 5000. Paraboly: Offset 120 cm 34,5W-75E Ku band, Channel Master 180 cm 30W - 78,5E C Band + Ku Band, Cahors BigBisat 39E-28.2E-23.5E-19.2E-13E-9E-5E-1W

kndxing
Registrace: 10/2013

Re : kndxing

Plexi je OK, rozebral jsem orig ozařovač legendární Jumbo SMW 150, kde byla destička vlepená, je to cca 4 mm plexi do tvaru písmene X. Pertinax je špatnej. Depol. destička je věda, šířka je daná průměrem feedu, ale její délka a tím účinnost se liší a v podstatě je na to vzorec kde hraje roli vlnová délka přijímaného signálu. V praxi se to řeší stejně metodou pokus omyl. Na Ku pásmo je nejjednodušší koupit za pár kaček orig LNB na 12Ghz a nechat ho šilhat..

Ku pásmo:Gibertini OP 150,Inverto Black Pro 0,2dB,NJR 2843S, Octagon SF4008,SF8008 30 W-76,5E, C pásmo: Mash 300cm 76,5E-11W Chaparall polarotor, C-band LNB:NJR NJS 8486U,Norsat 3420 PLL,Titanium satellite ASC1 actuator,Ineos ZX4.

Jirka sat
Registrace: 1/2004

Na desticku v Ku jsem koupil plexisklo (myslim ze 2.5mm tlusty), narezal si asi 10 ruznejch desticek a zkousel a zkousel... rozdily byly docela podstatny (1-2dB), vyplati se trpelivost a zkouset je ruzne polohovat. Ta nejlepsi mela asi 4cm a 1cm koukal z feedu ven. Jina dobra byla naopak zarazena az na konec feedu a o neco kratsi. Naopak nejaka vykuchana z koupenyho LNB nebyla moc dobra. V C-pasmu se to chce vykaslat na desticky uplne a pouzivat polarizer.

drhans
Registrace: 12/2009

@kndxing

Ja Ti hodí prosím Tě 12399 R po 21 hodině

Ferguson HF 8900 / SG2100 / Triax 105cm / Inverto Eco Green/Ariva 200 HD / SG2100 / No Name 120cm / Inverto Black single/Magic Module/X-Cam / Multicrypt Technisat / SkyLink/CsLink/ SkyItalia / MTV Unlimited / Když všechno zklame, je třeba přečíst si návod

skohy
Registrace: 8/2006

Kup si radny konvertor uz se to resilo nekolikrat ale domacky vyrobena desticka neni to co original cirkular a musi byt tez kvalitni ne sumitko tipu galaxy inovation ci inverto ci gt v singlu viz odkaz nize ...

Dexerwave
Registrace: 10/2017

https://www.parabola.cz/forum/topic-97397/

Dexerwave
Registrace: 10/2017

Díky za názory a rady. Ale znovu opakuji, že tohle je jen dočasné řešení, než nainstaluji talíř Laminas 2700 a k němu mám japonský konvertor NJR2842S. Takže teď jde spíš o to, že navzdory teorii se destička z pertinaxu chová jinak. Rozměry jsem trochu počítal a má tvar X, ne jen obyčejný obdélník. Takže chyba bude nejspíš v materiálu. Jak bude čas, zkusím vyrobit jinou destičku. Prostě mě jen překvapilo, že prohazuje lineární polarizaci. O tom jsem ještě neslyšel.

Hugocz

Mozna se pletu, ale prohozeni linearni polarizace ukazuje na to ze desticka dela posun asi 180 stupnu misto spravnych 90 stupnu, mela by tak byt spravne asi polovicni delky. Vymazani kruhove to ale nevysvetluje, mozna ji likviduji uz ztraty.

ivovi0
Registrace: 11/2008

Vložená doštička vo vlnovode ak je nastavená o 45° voči prijímacej anténke, mení lineárnu polarizáciu na kruhovú ! Preto ten problém, ak je k tomu ešte nesprávna dĺžka, tak výsledok môže byť zaujímavý, ako v tomto prípade + útlm signálu. Je to na dlhé vysvetľovanie, lepšie je danú problematiku naštudovať, ako sa diviť, že čo sa to deje ;)

Peon

@drhans

Výsledky z praxe sú vždy najlepšie. Dĺžku doštičky v podstate determinuje najdlhšia vlna prijímaného pásma, t.z. v C-pásme povedzme 3,4 GHz (tesne do 9 cm) a v Ku 10,7 GHz (tesne do 3 cm) To by sedelo s tvojimi zisteniami. Neplatí však, že v C-pásme mení polarizáciu vlny len polarizér a na doštičku sa môžeme vykašľať. To by bolo možné len pri lineárne polarizovaných vlnách natáčaním anténnej sondy. Ak však na vstup vlnovodu privedieš cirkulovane polarizovanú vlnu, musíš ju depolarizovať doštičkou alebo nejakým principiálne podobným riešením (sú známe polarizéry, kde vo vlnovode sú také výstupky, ktoré vlnu patrične upravia, aby ju anténka LNB bola schopná zachytiť a spracovať).

medecal64
Registrace: 9/2014
Galerie: medecal64

@Hugocz

Mohol by si, prosím ťa, podrobnejšie popísať ten problém prehadzovania H/V polarizácie? Kde to pozoruješ? Ako sa pri tom chová prijímač? Pri ktorých konkrétnych fv a na ktorej družici? Lebo, priznám sa, si nejako nedokážem urobiť predstavu čo sa ti to tam deje...

medecal64

To je jednoduché. Po vložení destičky nebyl v přijímači vůbec žádný signál. Když jsem ale u lineárních polarizací nastavil v přijímači místo H polaritu V a opačně, signál naskočil s téměř nezměněnou silou. Pro kruhovou polaritu ale můžu nastavit polaritu v přijímači jakoukoliv a signál není žádný, ani ten, který byl bez destičky. Bohužel jsem se na střechu kvůli pracovnímu vytížení ještě nedostal. Ale už mám vystřiženou platební kartu, tak po vyzkoušení dám vědět.

Hugocz

Rozobral som origo cirkular Ku-band LNB a žiadna plastová doštička tam nebola ... vo vlnovode ale boli dve sondy za sebou v tej istej polarizácii. :lookaround:

whitecreek
Registrace: 9/2018

@whitecreek

samozrejme, anténka môže byť v tvare skrutkovice, alebo dve anténky za sebou vzdialené podľa prijímanej vlnovej dĺžky, stačí si to pohľadať u stríčka googla, ak nie je ochota si to naštudovať ;)

Peon

@Hugocz

Aha, takže napr. na Eutelsat 36B & Express AMU1 ti frekvenciu 11.212 H (napr. Rustavi 2) prijímač detekuje ako Vertikálne polarizovanú? Ale napriek tomu Rustavi 2 hrá. Dobre to chápem?

medecal64

Ano, přesně tak. Zatímco lineární polarizace funguje, jen s opačnou polaritou, tak kruhová je pryč i ta, která šla bez destičky. Najít něco na G. je problém, protože se většinou najdou články o polarizaci světla. Proto jsem se zde zeptal, jestli se s takovým jevem někdo setkal.

Hugocz

@Hugocz

Priznám sa, že ja osobne som zatiaľ o takom jave ešte nepočul. Polarizácia ako taká sa samozrejme nemení z H na V, to len prijímač ju vyhodnotí ako opačnú od reality. Je otázkou prečo. Napadá ma snáď len, že je signál prijímaný inou (opačnou) anténkou v LNB ako by mal, čo spôsobuje prítomnosť doštičky z pertinaxu. Ale to už varím z vody... :)))

medecal64

Polarizace se samozrejme muze zmenit, mozny duvod jsem napsal - polarizacni desticka 2x delsi nez ma byt zpusobi otoceni polarizace H do V a V do H.

ivovi0
Registrace: 11/2008
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra