Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Príjem z vysielača bez priameho výhľadu

Zdar,

príjmam DVB-T signál v TN z vysielača v NMNV s názvom Veľká Javorina. V TN sa nachádza vysielač Nad Obrou ale na ten nemám výhľad. Clonia mi na neho paneláky. Anténa je pod strechou z bezpečnostných dôvodov. Signál z veľkej javoriny je bez problémov. Otázkou je či môžem príjmať signál aj z druhého vysielača bez priameho výhľadu.

Ďakujem za odpoveď

GIGN1987
Registrace: 4/2019
Odpověď v diskusním vlákně

@GIGN1987

Prijimat signal z viacerych vysielacov je dovolene. Dokonca aj vtedy, pokial na niektory z vysielacov nie je priamy vyhlad

JanoHels
Registrace: 1/2006

@GIGN1987

v pohodě,pokud máš sílu pole,tak klidně koukej

pierrepetr
Registrace: 5/2006

RE:Príjem z vysielača bez priameho výhľadu

Jenom si z tebe dělají legraci.

sateliťák
Registrace: 2/2006

@GIGN1987

Anténa pod střechou,jako v kanále.Aspoň na okno namontovat :(( :O

korkoran
Registrace: 10/2006

RE: Príjem z vysielača bez priameho výhľadu

1. antena pod strechou kravina.
2. Čo vysiela na Závade (nad Oborou) navyše oproti Javorine? Ve%d je to totalne zbytočné prijímať oba vysielače. Práve naopak nejaké to echo ti to môže ešte viac pokaziť...

noces
Registrace: 9/2010

@GIGN1987

Môj názor:
Základná chyba je, že anténa je umiestnená pod strechou! Ak chceš "vyťažiť" z antény čo najvyššiu úroveň signálu (A toto je podstatné hlavne pri príjme bez priameho výhľadu na vysielač), musíš umiestniť anténu tak, aby mala v smere príjmu čo najmenej prekážok. A samozrejme aj v takomto prípade platí, že nieje anténa ako anténa! Určite by som nepoužil žiadne gýčové pahýle zo "superzosilovačom"! Buď kvalitnú sito anténu, prípadne v niektorých prípadoch sa v praxi osvedčuje aj tzv. triplex anténa.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@GIGN1987

Len to doplním o moju skúsenosť:
Mám priamy výhľad zo strechy domu na vysielač z ktorého sa šíria všetky MUXy Towercomu. Tento signál v podstate sa dá u mňa prijímať aj na kus drôtu.
Ale!
Asi z 10° odklonom z môjho miesta príjmu je umiestnený vysielač Avisu - lokálny MUX, na ktorý už nevidím, pretože je za kopcom. Výkon tohto vysielača je tuším iba 2kW, alebo 4kW?! Čo je podstane niekoľko násobne nižší výkon než majú MUXy Towercomu! Príjem signálu som poriešil použitím pasívnej triplex antény. Signál z lokálneho MUXu mám bez problémov a rozvod terestrial signálu po celom RD.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@mmiriboy

já používám taky triplex,ale Alavis :)

korkoran

Souhlasím na 100% se všemi, kteří zde doporučují jak nejlépe umístit anténu pro DVB-T/T2 a jaká anténa je nejlepší.Já asi přijímám signál DVB-T i T2 přes nějakou "červí díru". Kdo uvidí v dole v odkazu moji anténu na skříni v ložnici, tak bude na infarkt. U nás v paneláku se usnesli zrušit společnou anténu a máme rozvod kabelovky. Když začlo DVB-T, přišel jsem o analogový signál pro DVB-T rekordér SONY. Našel jsem ve sklepě ze dřeva a hliníkových tyček uplácanou anténu, kterou jsem přijímal kdysi "druhý program", když se začal vysílat ve 4. a 5. TV pásmu. Přidělal jsem na anténu zesilovač z vyhozeného síta a experimentoval v bytě v 1.patře 4-podlažního paneláku prostřední vchod. Ve směru k vysílači Hošťálkovice je 1/3 mého paneláku a nedaleko jsou další vysoké paneláky. Přesto jsem našel v bytě na skříni v ložnici místo s dostatečným signálem, abych si mohl nahrávat filmy na DVB-T Sony rekordér. Když se blíží konec DVB-T, koupil jsem dvojtunerový settopbox Sencor DVB-T2 a přes rozbočovač se ztrátou 3,5 dB jej připojil na tu "strašlivou" anténu. Teploměry na Sencor ukazují 100% síly i kvality. Do vypnutí TVB-T nahrávám na Sony i Sencor, od příštího roku už jen z DVB-T2 na Secor.
Tím chci říct, že se zázraky dějí, a že teorie se někdy může lišit od praxe. Zde je odkaz na fotku mé antény.
https://uloz.to/file/Lv3p82bKCfmz/antena-jpg

Standa3

Jen doplním, že k vysílači Hošťálkovice je přímá vzdálenost 18 km a na Lysou horu je to 34 km.

Standa3

@korkoran

Taky používám Alavis,jednu lžičku po obědě.

jjery
Registrace: 12/2012

prijimam 50km vzdalenej vysilac 30kW v opacne polarizaci nez se u nas bezne pouziva na kterej nevidim pac v ceste je prekazka 100metru v 1. 1/6 trasy odemne kopec a to cely za stenou z CD bloku, oblozenou polystyrenem a 70cm? kolorkou bez zesiku. ale ! k beznemu prijmu mam antenu nastrese :) kde prijimam 2 muxy odrazem odzadu, jeden zboku a jeden pres ten samej kopec asi 12km jeste vic utopenej v doliku. na momentalne hlavnich 5 muxu (2 T2) nemam ani antenu namirenou, cca (20° mimo). yagina se zesikem rulezz :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@jjery

já ráno a posunul jsem zatím o rok operaci a začal chodit po schodech i z nichR^ R^

korkoran

@korkoran

Držím palce ať se to zlepší.

jjery
Registrace: 12/2012

dakujem za vsetky reakcie k tej antene pod strechou je to z dovodu uderu blesku, bola na stoziari ale stoziar bol vyssie ako bleskozvod a tak udrel do neho nie do belskozvodu coho nasledkom sme mali obrovske skody na elektronike v RD, preto to je pod strechou, takze ked otocim antenu spravne a budem mat signal tak mi to pojde

GIGN1987

@GIGN1987

Asi si nepochopil podstatu!
Základom je čo najvyššia pasívna úroveň signálu na výstupe dipólu antény - t.j. anténu odporúčam mať vonku, nie pod strechou! Čiže anténa by mala mať čo najmenej prekážok v smere príjmu signálu. Nikto ti nevraví, že ju musíš mať výhradne na stožiari, určite sú aj iné možnosti.
;)

mmiriboy

@mmiriboy

diki za reakciu pokusim sa antenu nejako prehodit vonku

GIGN1987

dnes jsem byl

u paní,která má v záruce TV,sypal se ji obraz,vypadalo to hned na závadu STA,ani jsem nic neměřil,říkám máte jehlici na pletení??,donesla,vrazil jsem ji do účastnické šňůry položil na okno uvnitř a jede ok 24,26,28 T2

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@GIGN1987

A co ti přinese ten příjem druhého vysílače Nad oborou oproti Javorině ????

lance
Registrace: 10/2008

@Standa3

Ano. Cesty Páně a vysokofrekvenčního signálu jsou nevyzpytatelné.

krupino
Registrace: 10/2008

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra