![]() |
|
1080p50 vs 1080p25Zdravim vsechny. Mam jeden dotaz.Mam notebook, ktery mam zapojeny do TV pres HDMI. Na notebooku mam spusteny video (H264 s kontejnerem .mp4 a pomoci VLC) a to video je progresivni v rozliseni 1920x1080 s 25 snimky za sekundu. Snimkovani je konstantni. Notebook ma moznost zvolit vystup 50 Hz nebo 25 Hz. Chapu to tedy dobre, ze 50 Hz se ma spravne pouzivat u prokladaneho vystupu s 25fps, tedy 1080i50 a kdyz je zdroj progresivni s 25fps, neni zadny duvod pouzivat 1080p50, pokud notebook umoznuje zvolit 1080p25? Snazil jsem se srovnat rozdily a pripadaji mi oba zpusoby naprosto stejne, ale pouzivat 1080p25 (pokud to jde) mi prijde ponekud "vhodnejsi". Pokud se pletu, rad se priucim. Je to asi celkem hloupy dotaz, ale rad bych si v tom uz udelal poradek a rad se dozvim zase neco noveho. ![]() Dekuji za pripadnou odpoved. Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 628 |
![]() |
|
RE: 1080p50 vs 1080p25neviem co ma spolocne pocet snimok videa s obnovovacou frekvenciou TV, mas Full HD TV s rozlisenim panelu obrazovky 1080p@50Hz co je bezny standart, a je podla mna jedno kolko snimkov ma dane video teda aspon ja som to nikdy neriesil a to mam len HD Ready TV teda 720p@50Hz, opravte ma ak sa pletiem |
GIGN1987
Registrace: 4/2019 Příspěvků: 168 |
![]() |
|
RE: 1080p50 vs 1080p25Taketo problemy v dnesnej dobe uz prakticky neexistuju. Toto bol problem tak 20 rokov dozadu ;). Dokonca je dnes tak velmi pokakana doba, ze digitalne video (MPEG2 trebars v podobe nejakeho H.264/H.265 v kontajneroch MKV) uz nikto dnes neenkoduje (rendering) pri 50 fps, ale vsetci pouzivaju vzdy 23-29 fps (nie presne 25Hz,pre pripad vypadavajucich snimkov ci synchronizacie). Priznam sa, ze nie som profik cez multimedialne formaty videi takze nebudem zbytocne spekulovat... ale !!! p-rogressive alebo i-nterleave video dnes uz nic neznamena. Vsetci robia to, ze spoja parne+neparne riadky cize 25Hz+25Hz v jeden snimok, lenze tym padom ziskas 25Hz vysledok. Spravne by sa mali nejake medzi-snimky dopocitat a video vo vysledku by mohlo mat aj uctyhodnych 50fps. Toto vsak v sucasnej dobe ziadne en/dekodery nevedia. Existuju specialne algoritmy, ktore sa vsak o to dokazu postarat a podotykam, ze su na dost dobrej urovni. Zvladnu to napriklad niektore "200 Hz" televizory alebo "120 Hz" alebo nejako podobne oznacovane ich technologie a algoritmy - nazvane furt podla vyrobcu (z hlavy fakt neviem, studoval som na internete asi tak 5 rokov dozadu) a inac v anglictine je to zname aj ako "Motion Interpolation" (mozes si to vygooglit a dozvies sa o tom ovela viac). Napriklad video-prehravac SPLASH pre Windows dokaze tiez automaticky vytvorit/vypocitat a vlozit tzv. medzi-snimky do prehravaneho videa (vyzaduje si to ale vykonnejsi CPU a popripadne aj GPU - pre urychlovanie HW dekodovania). Splash prehravacu je jedno, ci mas v zdrojovom videu na disku 23.976 fps alebo 24.0 alebo 29.987 a ine podobne "magicke" udaje fps :D pretoze Splash po aktivovani zabudovanej funkcie "Motion2" ti moze z videa spravit aj 60 fps, cim sa pochopitelne stane prave prehravane video nadherne plinule v rychlych scenach bez "trhaneho pohybu". Idealne by bolo aspon 100 fps ale to uz su dost velke naroky na CPU. Da sa to docielit s filtrami a zlozitou konfiguraciou filotrov FFMPEG napriklad (aj vo Windows), ale je to zlozite. Dalej co sa tyka rozdielneho kmitoctu Hz resp. FPS medzi displejom a prehravanym videom, aj tu sa vsetko koriguje "automaticky".Problem "prelomenych" snimkov na displeji pri sledovani videa bol pred 20 rokmi. Teraz uz s tymito problemami pocitaju jak TV tak aj PC videoprehravace a vedia sa s tym vzdy nejako vysporiadat. V pripade ze pouzivas TV, je vsak vyhodnejsie pouzit rezim pripojenia "PC" tzn. bez "zkraslovania" firmwarom v TV (krasny obraz zabezpeci prehravac v PC + VGA). |
s3n0
Registrace: 7/2019 Příspěvků: 50 |
![]() |
|
@GIGN1987Já mám taky jen HD Ready 720p TV plasmu 100Hz..teď babo raď.. |
radbarto
Registrace: 11/2017 Příspěvků: 996 |
![]() |
|
RE: 1080p50 vs 1080p25V pripade PC rezimov plati, ze je lepsie pouzit podla moznosti co najvyssie nastavitelne resp. zdetekovane fps (Hz) prenasaneho "videa" cez HDMI - tzn.: 50; 60; 75; 100; atd. .Ak chcete pouzivat 4K rozlisenia, tak dajte si pozor aj na verziu HDMI t.j. aby 4K podorovali obidve strany vcetne kablu. Teda aku verziu ma v sebe PC a aku verziu ma samotny displej. Momentalne uz sice su najpredavanejsie HDMI kable v2.0 a v1.4 avsak stale je vsade na skladoch strasne vela kablov v1.3 a kazdy predajca sa ich potrebuje rychlo zbavovat! Tak pozor na niektore obmedzenia/ohranicenia :) co sa tyka 4K rozlisenia. Viac info napriklad tu: https://denon.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/192/~/differences-between-hdmi-versions-1.1%2C-1.2%2C-1.3a%2C-1.4-and-2.0%3F |
s3n0
Registrace: 7/2019 Příspěvků: 50 |
![]() |
|
![]() |